Zniszczona sukienka :( Czy da się to jakoś naprawić? POMÓŻCIE! - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne > Druty, igła i szydełko

Notka

Druty, igła i szydełko Forum dla miłośników drutów, szydełka i igły. Tu dowiesz się jak ozdobić spodnie, na jaki kolor pofarbować koszulkę oraz jak uratować zniszczony sweter.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-06-23, 18:42   #1
hammerhead
Rozeznanie

Zniszczona sukienka :( Czy da się to jakoś naprawić? POMÓŻCIE!

Hej dziewczyny! Jakiś czas temu kupiłam sobie sukienkę, macie na dole na zdjęciu. Ubrałam ją tego samego wieczoru i dosłownie po 15min usiadłam na ławce, koleżanka paliła papierosa, wiatr zawiał i popiół znalazł się na mojej sukience wypalając w niej naprawdę sporą dziurę a w zasadzie to nawet dwie. Dziura jest także w podszewce. I stąd moje pytanie. Czy da się coś z tym zrobić? Jakichś wielkich nadziei nie mam, ale wiecie jak jest, nowa sukienka, strasznie byłam wkurzona. Nosić tego się nie da a jakoś wyrzucić do kosza szkoda. Jakaś przeróbka, naprawa, cokolwiek? Macie pomysł? Bo ja się zupełnie na takich rzeczach nie znam. Z góry dzięki!

(na 3 zdjęciu jest dziura w podszewce pokazana od spodu)
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg IMGP7353.jpg (57,0 KB, 134 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMGP7354.jpg (40,9 KB, 55 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMGP7355.jpg (58,8 KB, 42 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMGP7356.jpg (36,2 KB, 34 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMGP7357.jpg (38,4 KB, 48 załadowań)
Stary 2013-06-23, 18:45   #2
Bawitching
Zadomowienie

Dot.: Zniszczona sukienka :( Czy da się to jakoś naprawić? POMÓŻCIE!

A droga ta sukienka byla?

Mozesz zaniesc do krawcowej i kombinowac co da sie z tym zrobic. One maja wprawe w takich sprawach. Tylko pytanie czy nie oplaca sie odkupic sukienki
Bawitching jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-23, 18:49   #3
hammerhead
Rozeznanie

No właśnie mam wrażenie, że jakieś tam podszycie dziury itp by nie wyglądało przez to z jakiego materiału jest zrobiona. Sukienka nie była jakaś super droga więc nie chcę też nie wiadomo ile inwestować, ale jeśli się da naprawić to już jakoś przeboleję koszta bo po prostu szkoda mi jej wyrzucać a tak może mogłabym jeszcze kiedyś założyć tym bardziej, że zniszczyła się dosłownie po 15min noszenia...

---------- Dopisano o 19:49 ---------- Poprzedni post napisano o 19:48 ----------

A sukienkę kupiłam za granicą i jakoś mi tam specjalnie nie zależy żeby kupować nową identyczną, tylko żeby zrobić z tej jakiś użytek
Stary 2013-06-23, 18:54   #4
Bawitching
Zadomowienie

Rozumiem

Zanies do krawcowej zapytaj co da sie zrobic moze za jakies male pieniadze cos zrobia fajnego
Bawitching jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-26, 17:21   #5
daget
Zakorzenienie

GG do daget

Moze naszycie jakichs azurkow(kwiatkow) koronkowych albo gipiurowych na calej sukience albo w kilku miejscach. Material jest szyfonowy wiec musi byc to cos delikatnego bo miejsce dziury jest dosc newralkiczne na zaszycie jej i schowanie pod kamykami i dzetami
daget jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-26, 17:49   #6
Malinka_5
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez hammerhead Pokaż wiadomość
No właśnie mam wrażenie, że jakieś tam podszycie dziury itp by nie wyglądało przez to z jakiego materiału jest zrobiona. Sukienka nie była jakaś super droga więc nie chcę też nie wiadomo ile inwestować, ale jeśli się da naprawić to już jakoś przeboleję koszta bo po prostu szkoda mi jej wyrzucać a tak może mogłabym jeszcze kiedyś założyć tym bardziej, że zniszczyła się dosłownie po 15min noszenia...

---------- Dopisano o 19:49 ---------- Poprzedni post napisano o 19:48 ----------

A sukienkę kupiłam za granicą i jakoś mi tam specjalnie nie zależy żeby kupować nową identyczną, tylko żeby zrobić z tej jakiś użytek
utnij na tunikę (???)

dziura naprawdę w centrum!!!
Malinka_5 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-26, 19:20   #7
cherleaderka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez hammerhead Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny! Jakiś czas temu kupiłam sobie sukienkę, macie na dole na zdjęciu.
Idź do pasmanterii z sukienką może tam coś doradzą. Mam podobną sukienkę miałam na niej kropki od czerwonego mazaka. Zakryłam je naszywanymi cekinami. Twoja dziurka jest spora, może jakaś koronka od pasa w dół na dziurze i w kilku miejscach. Albo są też naprasowanki w kształcie kwiatków
np:
http://allegro.pl/aplikacja-koronkow...347167200.html

na allegro jest mało takich rzeczy, zobacz w pasmanterii, a krawcowa za swoją pracę też będzie chciała jakieś wynagrodzenie.
Podszewkę sama zszyjesz .
cherleaderka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-06-28, 09:18   #8
mariolaw8
Raczkowanie

przejdź się z sukienką do dużej pasmanterii, dobierz gipiurę i w paru miejscach zrób naszycia ręcznie będzie jeszcze piękniejsza

Edytowane przez mariolaw8
Czas edycji: 2013-06-28 o 09:21
mariolaw8 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-28, 09:56   #9
TakaSobieDziewuszka
Raczkowanie

Możesz tez poszukać identycznego materiału. Najpierw robisz łatkę i zasłaniasz dziurę by była mało widoczna, następnie dorabiasz jeszcze jedną warstwę spódnicy, zrobienie łatki jest konieczne bo materiał prześwitujący. Wtedy byś miała Sukienkę a'la baletnica.
TakaSobieDziewuszka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Druty, igła i szydełko

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości