|
Notka |
|
Zadbaj o zdrowie intymne Wiesz, w jaki sposób skutecznie i bezpiecznie zadbać o swoje zdrowie intymne? Nasz ekspert rozwieje Twoje wątpliwości! |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Pytanie do Pana Doktora - 2 problemyi lata bez pomocy...
Witam Panie Doktorze!
Mam 26 lat, jestem mamą 5,5 - letniego synka. Piszę do Pana, ponieważ trapią mnie dwie bardzo uciążliwe dla mnie kwestie. 1. Borykam się z bardzo częstym podrażnieniem/infekcją miejsc intymnych. Kiedy wkładam bardziej dopasowane spodnie, zimą, w lecie kiedy jest ciepło, od wielu produktów do kąpieli po prostu cierpię. Wystarczy 5 minut w bardziej dopasowanym ubraniu i borykam się około 2 tygodnie z bardzo bolącym problemem - mianowicie odczuwam ból i pieczenie przy oddawaniu moczu a objawy wskazują na infekcję układu moczowego. Oczywiście stosuję "domowe" leczenie - nasiadówki z szałwii i rumianku, smaruję obolałe miejsca maścią Cicatridina krem, ale wraz proces leczenia trwa długo i bardzo często wraca. Identycznie mam jak mój partner dotyka"tych" miejsc. Od razu pojawia się ból i pieczenie. Tak samo jest podczas menstruacji. Nie wiem już sama co mam robić. Byłam z tym u ginekologa, ale usłyszałam, że "taka moja natura". Czy jest na to skuteczniejszy sposób? Dodam, iż wszystko nasiliło się po porodzie (wcześniej tak miałam raz na rok lub dwa a teraz mam to około 40 i więcej razy na rok). 2. Mam bardzo nieregularne miesiączki. Od kiedy pamiętam. Może za całe moje życie zdarzyło się z pięć razy kiedy miałam tak typowo "z zegarkiem w ręku". Moje cykle wahają się od 19 do nawet i 65 dni. Brałam leki (Luteina), ale nie odniosły skutku - bardzo tyję po lekach hormonalnych. Niestety nie unormowało się to nawet po porodzie. Czy jest jakiś sposób aby temu zaradzić bez brania tabletek hormonalnych? Dodam, że nie stosuję antykoncepcji ani hormonalnej ani innej. Swego czasu miałam wkładkę, ale w marcu tego roku ją usunęłam. Bardzo proszę o odpowiedź i z góry za nią dziękuję. Serdecznie pozdrawiam. |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Pytanie do Pana Doktora - 2 problemyi lata bez pomocy...
Ad 1 jeśli ginekolog stwierdził że jest to Pani uroda możliwe jest że nie powinna Pani nosić obcisłej bielizny a przede wszystkim stringów, odpowiednio dobrać proszki do prania, płyn do higieny intymnej, podpaski itp. Samoleczenie nie jest tu mile widziane. Konieczność sprawdzenia rodzaju infekcji-posiew, kiedy było badanie cytologiczne??? czy ma Pani hemoroidy?
Ad2. Konieczna wizyta u ginekologa USG dopochwowe, badania hormonalne w/w problemy to głównie zaburzenia gospodarki hormonalnej. ---------- Dopisano o 10:45 ---------- Poprzedni post napisano o 10:19 ---------- Udzielono opdowiedzi |
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Pytanie do Pana Doktora - 2 problemyi lata bez pomocy...
Serdecznie dziękuję za odpowiedź.
Ad1: obcisłej bielizny na co dzień nie noszę ze względu na te infekcje a stringi to nawet nigdy nie widniały na mojej bieliźnianej liście ![]() Cytologia była w marcu - 1. Posiew - w porządku. Na hemoroidy też nie choruję. Ad2: USG dopochwowe miałam robione również w marcu ( chodzę regularnie do ginekologa - co 3 - 6 miesięcy) i wyszło bez zarzutu. Poziomu hormonów nigdy mi nie robiono. Ale obawiam się ponownego przytycia po ich zażywaniu. Jest inny sposób na uregulowanie cyklu? |
![]() ![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:38.