|
|||||||
| Notka |
|
| Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Raczkowanie
|
Poprawa matury-co w międzyczasie: AGH czy weterynaria Warszawa?
Cześć
Chciałabym Was prosić o radę, opinię o uczelniach. W tym roku zdałam maturę rozszerzoną z biologii-80%, z chemii-77%. Chcę poprawić ten wynik, szczególnie z chemii, bo wiem, ze jestem w stanie napisać lepiej. Jeżeli poprawiłabym chemię do 86%, miałabym wstęp na stomatologię, a nawet medycynę (moim celem jest stomatologia). Jednak w razie niepowodzenia z poprawą, nie chcę tracić roku- wtedy zostałabym na tych studiach, którę w tym roku rozpocznę. Zamierzam się uczyć równocześnie do matury ( z własnych pieniędzy jestem w stanie opłacić korepetycje z chemii) i studiować. Mam pytanie do Was: co myślicie o energetyce na AGH i weterynarii w Warszawie? Na oba kierunki prawdopodobnie się dostanę(patrzac na ubiegłoroczne progi). I czy myślicie, że dam sobie radę po biol-chemie na AGH? Być może na weterynarii byłoby mi łatwiej? Tyle, że do Warszawy mam ok. 6 godzin drogi, do Krakowa tylko 2. A do Krakowa na weterynarię chyba sie nie dostanę, bo tam liczy sie rozszerzony angielski, którego nie zdawałam. W tamtym roku (po przeliczeniu ang. podstawowego) punktów brakło by mi minimalnie. Co o tym myślicie? Pozdrawiam.
|
|
|
|
|
#2 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Poprawa matury-co w międzyczasie: AGH czy weterynaria Warszawa?
Cytat:
|
|
|
#3 |
|
Raczkowanie
|
Oczywiście. Ale i tak studiując weterynarię (5,5 roku) musiałabym płacić za ostatni semestr, z tego co się orientuję coś ponad 2 tysiące. Przenosząc się na inny kierunek, np. stomatologię (5 lat), czy nawet medycynę (teraz juz też trwa 5 lat), musiałabym zapłacić za 2 semestry. Czyli tylko o 1 semestr więcej. Wiem, ze to niemało, ale zawód jest na całe życie. Mam zaoszczędzone pieniądze i byłabym w stanie za to zapłacić.
|
|
|
|
|
#4 |
|
Zakorzenienie
|
Na pewno zaczynając weterynarię ukończyłabyś ją bezpłatnie.
Punkty są przyznawane oddzielnie na poszczególne kierunki.
|
|
#5 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Mój brat studiuje weterynarię na UJ i póki co jest nastawienie na płatny ostatni semestr. Z tego co ja znów słyszałam, każdy ma limit bodajże 360 tych punktów niezależnie od kierunku, a ponieważ teraz weterynaria trwa najdłużej, prawdopodobnie trzeba będzie dopłacić. Tak czy inaczej, jestem w stanie zapłacić za ten rok, planuję wyjechać na wakacje do pracy, a skoro to miałby być zawód na całe życie...
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Praca i biznes
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:17.

Chciałabym Was prosić o radę, opinię o uczelniach. W tym roku zdałam maturę rozszerzoną z biologii-80%, z chemii-77%. Chcę poprawić ten wynik, szczególnie z chemii, bo wiem, ze jestem w stanie napisać lepiej. Jeżeli poprawiłabym chemię do 86%, miałabym wstęp na stomatologię, a nawet medycynę (moim celem jest stomatologia). Jednak w razie niepowodzenia z poprawą, nie chcę tracić roku- wtedy zostałabym na tych studiach, którę w tym roku rozpocznę. Zamierzam się uczyć równocześnie do matury ( z własnych pieniędzy jestem w stanie opłacić korepetycje z chemii) i studiować. Mam pytanie do Was: co myślicie o energetyce na AGH i weterynarii w Warszawie? Na oba kierunki prawdopodobnie się dostanę(patrzac na ubiegłoroczne progi). I czy myślicie, że dam sobie radę po biol-chemie na AGH? Być może na weterynarii byłoby mi łatwiej? Tyle, że do Warszawy mam ok. 6 godzin drogi, do Krakowa tylko 2. A do Krakowa na weterynarię chyba sie nie dostanę, bo tam liczy sie rozszerzony angielski, którego nie zdawałam. W tamtym roku (po przeliczeniu ang. podstawowego) punktów brakło by mi minimalnie. Co o tym myślicie? Pozdrawiam.