|
Notka |
|
Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Jak otworzyć swój własny prywatny żłobek? Może ktoś wie?
Witajcie, w tym roku kończę licencjat z pedagogiki, niedawno się przeprowadziłam i będąc na spacerze zobaczyłam fajny pusty budynek do wynajęcia nadający się na przedszkole/szkolę/żłobek. Od 3 lat szarpie się szukając stałej pracy i jestem wykończona i zniechęcona. I wpadłam na pomysł czy nie otworzyć czegoś swojego, a mianowicie żłobka - myślałam o przedszkolu ale w dzielnicy w której ów budynek się znajduje jest 5 przedszkoli miejskich albo nawet 6 i nie wiem ile prywatnych a żłobek 1.
I teraz mam kilka pytań formalnych, może któraś z was już otwierała żłobek i ma doświadczenie ![]() po 1: czy gmina dofinansowuje żłobki tak jak przedszkola prywatne? Jakie trzeba spełnić formalności? po 2: czy 1 osoba z wykształceniem licencjackim pedagogicznym (pedagogika reso) wystarczy na początek czy trzeba od razu zatrudniać kogoś z mgr wczesnoszkolnej? po 3: czy budynek żłobku musi mieć ściany wysokości 2,5m czy 3,5m?? No i właśnie a propo budynku: budynek jest z 2002r, wiec nie taki stary, chciałabym wynająć cały parter, salę konferencyjną zaadoptować na salę żłobka, tak myślę że to może mieć około 100m2 czy dofinansowanie działalności gospodarczej z UP około 40tys zł (przy dobrych wiatrach jakbym dostała - bez tego ani rusz) wystarczyłoby mi na urządzenie sali dla dzieci ze wszystkimi niezbędnymi sprzętami zabawkami itd - catering oczywiście z zewnątrz. No właśnie - jak wygląda catering dla małych dzieci? Ogólnie jeśli któraś z was ma jakieś doświadczenie w tym temacie lub w temacie otwiernia działaności z dotacju UP piszcie!! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Jak otworzyć swój własny prywatny żłobek? Może ktoś wie?
Przede wszystkim przejdź się do UP i zapytaj konkretnie, czy aktualnie masz szansę na jakieś dofinansowanie - bo wszystko może się wydawać ok, a jeden drobny szczegół nagle decyduje o braku dotacji... z tego co wiem, to ten proces jest też dość czasochłonny. Moja kuzynka już już miała otwierać przedszkole, wszystko było prawie gotowe i nagle okazało się, że w jednym z pomieszczeń sufit jest o 10cm za nisko, i caly plan trafił szlag.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Dot.: Jak otworzyć swój własny prywatny żłobek? Może ktoś wie?
bardzo ciekawy pomysł z tym żłobkiem
![]() Powodzenia ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:37.