|
Notka |
|
Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
PRACA-BYŁAM CHORA - ILE MOGLI MI ZABRAĆ Z PENSJI ??
Wizażanki Kochane,
czy któras jest mi w stanie pomóc obliczyc ile moga mi obciąc z pensji za okres, w którym byłam na zwolnieniu? jesli tak, to pozwoliłabym sobie podać ile zarabiam, ile byłam chora i ile mi zabrali - bo cos mi sie wydaje, że za duzo, a pani kadrowa-ksiegowa [2 w 1 chyba] niestety nie jest pracownik-friendly, więc wolałabym wiedziec na czym stoje zanim sie do niej udam... a sama juz liczyłam, liczyłam [bo niby wiem, ze za dni, w kt jestem chora płaca mi tylko 80% ] ale doliczyc sie nie moge! ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Re: PRACA-BYŁAM CHORA - ILE MOGLI MI ZABRAĆ Z PENSJI ??
podaj pensję podstawową i od kiedy dokiedy byłas na zwolnieniu
![]() tu albo na priva ![]()
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
![]() ![]() Więc tak - pracuje tam na 1/4 etatu, tj 10 godz tygodniowo, co chyba przelicza sie na 2 godz dziennie. Pensja brutto to 500 zł. chora byłam 26.01 - 04.02, mój problem dotyczy pensji za styczen (co mi "wykręcą w lutym, to jeszcze zobaczymy ![]() Normalnie na reke dostaję 397,68 pln a dostałam za styczeń 340,35 czyli zabrali mi 57,33 zł ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
podstawą wyliczeń jest wybnagrodznie nie ma znaczenia etat, za dni chorobowego dostaje sie 80% wynagrodzenia, (do 33 dni chorobowego)
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Tylko pamiętaj, podstawą chorobowego nie jest płaca brutto !,jeśli chcesz wyliczę Ci - podaj mi na maila podstawę brutto, ilość dni chorobowego.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zadomowienie
|
na moje oko to dobrze ci wyliczyli płacę. W miesiącu pracowałaś 24dni gdzie miałaś płacone 100% pensji, chorobowe to tylko 80%. Jednocześnie będąc na chorobowym zmieniła Ci sie podstawa wynagrodzenia brutto.
Zastanawiam się jak długo tam pracujesz ![]() Wg moich wyliczeń 'normalna' pensja bez dodatków[możliwe że otrzymujesz nagrody, premie, ekwiwalent za pranie wynosi] wynosi 374,95zł. Jak liczyłam: wynagrodzenie podstawowe: 500zł 1. społeczne 500x18,71% [ skł. społeczneemerytalne, rentowe( po połowie placisz ty i pracodawca) chorobowe całość ty]=93,55zł. 2. dochód 500- 93,55= 406,45zł. 3. podatek należny: 406,45-102,25[ koszt uzyskania przychodu, jeśli nie jesteś dojeżdzająca do pracy,inaczej k.u.p. =127,82zł.]=304,20zł. 304,20x19%= 57,76zł. 4. zdrowotne: 406,45x 7,75%= 31,50zł. 406,45x 0,75%= 3,04zł [ to płacisz z własnej kieszeni] 5. zaliczna na podatek dochodowy jest zerowa [ podatek należny - 44.17[ kwota wolna od podatku] - zdrowotne[ 31.50] =0 [ PIT 4] 6. do wypłaty: dochód- zaliczna na pod. doch.- zdrowotne= 406,45-31,50= 374,95zł. Jeśli chodzi o chorobowe to za każdy dzień choroby masz płacone bodajże 10,84zł.[ w sumie za całośc 65,04zł.] ale tu mogę się mylić. Tylko pamiętaj, że podstawa pensji się zmnieniła- na mniejszą. Pozdrawiam ![]()
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
aha. no to przynajmniej wiem juz , że nic nie wiem
![]() Pensja brutto to 500 zł- za 40 godzin MIESIĘCZNIE. chora byłam 26.01 - 04.02, czyli 4 dni robocze w styczniu, co daje 8 godz. Normalnie na reke dostaję 397,68 pln a dostałam za styczeń 340,35 czyli zabrali mi 57,33 zł |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
![]() Pensja brutto to 500 zł- za 40 godzin MIESIĘCZNIE. chora byłam 26.01 - 04.02, czyli 4 dni robocze w styczniu, co daje 8 godz. Normalnie na reke dostaję 397,68 pln a dostałam za styczeń 340,35 czyli zabrali mi 57,33 zł |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
olaboga jestem pełan podziwu dla Twoich magicznych obliczeń
![]() dla mnie to czarna magia pracuje tam od 1,5 roku, nawet dluzej chyba troche a na reke dostaje 397,68 - dobrze zrozumialam, ze Tobie wyszlo inaczej? pogubilam sie chyba ![]() nie dostaje zadnych nagrod ani premii, ale to jest w innym miescie-koszty uzyskania wyzsze, czy cos takiego?, wiec moze dlatego jest wiecej? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zadomowienie
|
![]() mogło wyjść inaczej, bo pracodawca daje np ekwiwalent za pranie [ ja tak miałam ] k.u.p.wyższy i mogłam zrobić byka ![]() ![]() Licząc chorobowe załozyłam, że przynajmniej pracujesz tam pół roku ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
![]() ![]() ![]() w kazdym razie bardzo, bardzo dziekuje za POMOC ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
;))))
olaboga, myslalam, ze mialas ekwiwalent za PRANIE KUP
![]() ale matołek ze mnie ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
Lisico i Inne Mądre Wizażanki !
Czy Wam wyszło tyle samo, ile Nefretete ? Ze za 4 dni choroby, tj 8 godz pracy zabrali mi prawie 60 zł ?
Bo znowy ktoś ze znajomych zaczął się dziwic strasznie a ja martwic ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
Re: Lisico i Inne Mądre Wizażanki !
Merigold, napisz mi na maila: płaca brutto, jak długo tam pracujesz i czy w przeciągu ost. 6 msc tez miałaś takie brutto, jakie Ci ściągają koszty uzyskania przychodu - mówiąc po polsku - czy dojeżdżam spoza miejsc. gdzie jest zakład i pisałaś ośw. o ściąganie wyższych kosztów, inne składniki wynagrodzenia - nadgodziny, ekwiwalent, masz? dokladnie dni choroby od do ...
A P.S. - nie dostajesz listy płac do wglądu przy podpisywaniu lub takiego przestarzałego wynalazku ![]() Wrzuć dane to przeliczę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
Re: Lisico i Inne Mądre Wizażanki !
P.S. czy masz płacone za godziny, dniówki czy brutto bez względu na ilośc przpracowancych godzin?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
napisalam maila
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
napisalam maila
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
BAN stały
|
Dot.: napisalam maila
Witam ,ja troszkę z innej beczki ale nie chce już zakładać nowego wątku, a widzę ze się orientujecie w temacie
![]() Ostatnio rozpoczęłam nową pracę(moja pierwsza praca na umowęo pracę wiec sięgubie ) od razu zatrudnili mnie na umowe o prace na pół etatu - 800 zł brutto, czyli wychodzi 80 godz w miesiącu, ale możemy robić dodatkowe godziny by dobic do pełnego etatu (za te dodatkowe godziny płacą nam tak samo) Dostałam pierwsza wypłate i ZONK chyba cos mi sie nie zgadza , oczywiście jak zwykle nie mam pojecia ile mam odjąc tego cholernego podatku.. Przepracowałam tylko 66 godzin (zaczełam od połowy miesiąca) no i wyliczyłam sobie ze jeżeli 800zł za 80 godz wychodzi 10 zł brutto za h czyli powinnam dostać 660 brutto.... czyli ile to bedzie netto? ile mam odjąc podatku? dostałam na konto 361,50 i wydaje mi sie że coś za mało... martwie się że mogli mi nie uwzględnić jakiegoś dnia czy cós... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
hmm...z kalkulatora podatków wyszło mi, że powinnaś dostać 488.22
http://www.money.pl/podatki/kalkulatory/podatkowy/ a za cały miesiąc powinnaś dostać 586.79. wychodzi Ci 7.39 netto za godzine. Mi ten kalkulator się sprawdza...dostaje tyle ile mi wyliczy ![]() no, ale ja nie jestem księgowa więc moge się mylić... Przejdź się do księgowości i powiedz im o swoich wątpilowściach ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
BAN stały
|
o dzięki, bardzo przydatny ten kalkulator
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:49.