Zęby PO ZDJĘCIU aparatu... - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Medycyna estetyczna

Notka

Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-01-12, 18:05   #1
brunetko_oka
Przyczajenie

Zęby PO ZDJĘCIU aparatu...

Hej dziewczyny, mam problem, mianowicie po zdjęciu aparatu bolą mnie wszystkie ząbki... no moze nie wszystkie ale spora większość bezpośrednio po zdjeciu aparatu chciałam zrobic sobie wybielanie w gabinecie, ale ortodonta mi to odradził bo miałam opuchniete dziąsła (zakrywały nawet 1/3 częsci zębów) powiedział zebym zgłosiła sie za miesiac lub dwa jak opuchlizna zejdzie... no i zeszła... w miejscach gdzie dziasła "cofnęły się" na dawne miejsca mam ubytki, zęby strasznie bolą przy myciu, a czasem nawet przy jedzeniu lub piciu (nie, nie alkoholu) nie pomagaja żadna pasta sensodyne, ani płukanie dentoseptem... wiem że najlepszym wyjściem to wizyta u lekarza, ale mogę iść dopiero na początku lutego (będę mieć przerwę na studiach po sesji). a tymczasem co polecacie na to by ulżyć jakoś moim ząbkom ?
brunetko_oka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-12, 18:39   #2
papryka85
Zakorzenienie

Dot.: Zęby PO ZDJĘCIU aparatu...

Cytat:
Napisane przez brunetko_oka Pokaż wiadomość
w miejscach gdzie dziasła "cofnęły się" na dawne miejsca mam ubytki
znaczy próchnica Ci się zrobiła pod tymi dziąsłami?
I puchły Ci tak jeszcze podczas noszenia aparatu?
Stary 2009-01-13, 09:53   #3
brunetko_oka
Przyczajenie

w sumie tak. ja miałam dość dużą wadę, miałam ząbki stłoczone z przodu ... w dzieciństwie miałam dużo wypadków ) kurcze teraz boję się, że wszystkie mi powylatują (( dbałam o nie jak mogłam, czasem wiadomo nie po każdym posiłku można było zęby umyć, ale starałam się przestrzegać higieny... a teraz.. .no masakra
Stary 2009-01-13, 14:59   #4
papryka85
Zakorzenienie

Cytat:
w sumie tak. ja miałam dość dużą wadę, miałam ząbki stłoczone z przodu ... w dzieciństwie miałam dużo wypadków ) kurcze teraz boję się, że wszystkie mi powylatują (( dbałam o nie jak mogłam, czasem wiadomo nie po każdym posiłku można było zęby umyć, ale starałam się przestrzegać higieny... a teraz.. .no masakra
No to kurcze ja Ci nie poradzę nic innego, tylko konsultację u dentysty
Nie wiem, czy ból da się jakoś złagodzić, jeśli to próchnica. A może to nie próchnica, tylko kamień kurcze dziewczyno pędź prędko do lekarza
Stary 2009-01-13, 17:52   #5
Joanna832
Raczkowanie

Cytat:
Hej dziewczyny, mam problem, mianowicie po zdjęciu aparatu bolą mnie wszystkie ząbki... no moze nie wszystkie ale spora większość bezpośrednio po zdjeciu aparatu chciałam zrobic sobie wybielanie w gabinecie, ale ortodonta mi to odradził bo miałam opuchniete dziąsła (zakrywały nawet 1/3 częsci zębów) powiedział zebym zgłosiła sie za miesiac lub dwa jak opuchlizna zejdzie... no i zeszła... w miejscach gdzie dziasła "cofnęły się" na dawne miejsca mam ubytki, zęby strasznie bolą przy myciu, a czasem nawet przy jedzeniu lub piciu (nie, nie alkoholu) nie pomagaja żadna pasta sensodyne, ani płukanie dentoseptem... wiem że najlepszym wyjściem to wizyta u lekarza, ale mogę iść dopiero na początku lutego (będę mieć przerwę na studiach po sesji). a tymczasem co polecacie na to by ulżyć jakoś moim ząbkom ?
Hmmm ciekawe.. Mnie tez zeby strasznie bolaly 2 tyg temu( nadal nosze aparat) myslalam ze to od aparatu,, Byla to infekcja zeba, potem co? leczenie kanalowo..
Jednyna rada- aby rozwiac watpilwosci lec do dentysty ! Nie ma co sie meczyc. pozdrawiam
Joanna832 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-13, 18:58   #6
brunetko_oka
Przyczajenie

hmmm czy to pruchnica nie wiem, odkąd dziąsła cofnęły się na właściwe miejsce, to "odkryły" się takie hmmm jakby wgłębienia, rowki na całej długości zęba/ów... a czy to kamień ? raczej nie, ściągałam aparat około końca pażdziernika chyba czy początku listopada i wtedy miałam sciągany kamień itp... jeśli to ważne, to na górnej szczęce miałam aparat estetyczny (ceramiczny, biały) a na dole zwykłe metalowe... wada była zbyt duża i nie dało się tego wyleczyć estetycznym łukiem.

Leczenie kanałowe przeszłam na 3 zębach, nie wiem jak dla was, ale dla mnie to nie było takie straszne... najgorzej boję się wiercenia ((
Stary 2009-01-13, 19:39   #7
papryka85
Zakorzenienie

Cytat:
hmmm czy to pruchnica nie wiem, odkąd dziąsła cofnęły się na właściwe miejsce, to "odkryły" się takie hmmm jakby wgłębienia, rowki na całej długości zęba/ów... a czy to kamień ? raczej nie, ściągałam aparat około końca pażdziernika chyba czy początku listopada i wtedy miałam sciągany kamień itp... jeśli to ważne, to na górnej szczęce miałam aparat estetyczny (ceramiczny, biały) a na dole zwykłe metalowe... wada była zbyt duża i nie dało się tego wyleczyć estetycznym łukiem.

Leczenie kanałowe przeszłam na 3 zębach, nie wiem jak dla was, ale dla mnie to nie było takie straszne... najgorzej boję się wiercenia ((
Kurcze, to może odsłoniły się korzenie
Nie chcę wymyślać, bo nie mam wizji co to i jak pomóc

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-01-13, 20:26   #8
sabona89
Raczkowanie

Myślę, że to może być kwestia odsłoniętych szyjek, wygląda to mniej więcej tak jak opisujesz.
sabona89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-13, 20:44   #9
kilianna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sabona89 Pokaż wiadomość
Myślę, że to może być kwestia odsłoniętych szyjek, wygląda to mniej więcej tak jak opisujesz.
też tak uważam, że to odsłonięte szyjki. Mam takie przy górnych 4, jest to efektem wady zgryzu zębów dolnych i cienkiego biotypu przyzębia. Boli strasznie, te miejsca są nadwrazliwe, reagują bardzo na zimno,gorąco, na kwaśne, na słodkie, na wszystko. JUż mam za sobą tyle wizyt u periodontologów, że nie zliczę
Polecam elmex zielony, do płukania Listerine, pędzluj te miejsca dentoseptem zawiesiną. Będzie piekło, ale pomoże. Jak wyleczysz ból, polecam parodontax zapobiegawczo, pomaga zwalczać stany zapalne dziąseł.
Tak poza tym, to dentysta musi się tym zająć i to KONIECZNIE!Najlepiej periodentolog, ale to już zalezy od Twojego dentysty, jak pokieruje dalej. Odsłonięte szyjki wymagają szczególnej pielęgnacji, jeśli chce się zachować zęby jeszcze długo.

A powiedz, czy przed założeniem działo się u CIebie coś złego z dziąsłami? No nie wiem, bolały, krwawiły,albo czy szyjki już były trochę odsłonięte? Czy w trakcie noszenia miałaś podobne problemy? Czy to się stało dopiero po zdjęciu? Swoją drogą, cóż to moglo się stać, że tak nagle Ci się odsłoniły? To bardzo dziwna sprawa, u mnie to trwało dość długo nim te dwie mi się odłosniły. I łączę się z Tobą w bólu, bo wiem, ze to bolesna, okropna sprawa
kilianna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-16, 23:30   #10
hamster24
Przyczajenie

A ja wam powiem tyle - nosiłam aparat stały przez 3 lata, przed założeniem wygladałam jak dracula, w tej chwili juz mineło 9 lat odkad mi go sciągneli.... okrutnie bolały mnie zeby przez prawie miesiac, niektóre tak sie ruszały,że bałam sie ze mi wyleca zarówno po założniu, ale głównie po ściągnieciu aparatu...ale wszytsko mineło, na to trzeba czasu i cierpliwosci, trzeba ból wytrzymac...on mija...Kiedy nosiłam aparat, a były to czasy 6,7,8 klasy szkoły podstawowej wszyscy sie ze mnie smiali, wyzywali od zapuszkowanego śledzia..niestety tyle lat temu te druty na zebach nie byly tak popularne....A potem pamietam jak mi go zdjeli i wyjechalam półtora miesiaca później na jakis obóz i tam poznałam chlopaka, który strasznie mi sie podobal...i on któregos dnia powiedział mi niewiedzac o zadnych draculach i aparatach, że mam ładne zeby....rozpłakałam sie z radosci...tyle cierpien, bólu, wyrywanych zebów.....Ale dziewczyny warto!!! Ból jest chwilowy przvmija....wystarczy jeden komplement i juz o nim zapomnialam
hamster24 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-17, 08:21   #11
kilianna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez hamster24 Pokaż wiadomość
A ja wam powiem tyle - nosiłam aparat stały przez 3 lata, przed założeniem wygladałam jak dracula, w tej chwili juz mineło 9 lat odkad mi go sciągneli.... okrutnie bolały mnie zeby przez prawie miesiac, niektóre tak sie ruszały,że bałam sie ze mi wyleca zarówno po założniu, ale głównie po ściągnieciu aparatu...ale wszytsko mineło, na to trzeba czasu i cierpliwosci, trzeba ból wytrzymac...on mija...Kiedy nosiłam aparat, a były to czasy 6,7,8 klasy szkoły podstawowej wszyscy sie ze mnie smiali, wyzywali od zapuszkowanego śledzia..niestety tyle lat temu te druty na zebach nie byly tak popularne....A potem pamietam jak mi go zdjeli i wyjechalam półtora miesiaca później na jakis obóz i tam poznałam chlopaka, który strasznie mi sie podobal...i on któregos dnia powiedział mi niewiedzac o zadnych draculach i aparatach, że mam ładne zeby....rozpłakałam sie z radosci...tyle cierpien, bólu, wyrywanych zebów.....Ale dziewczyny warto!!! Ból jest chwilowy przvmija....wystarczy jeden komplement i juz o nim zapomnialam
no pewnie, że warto! i o tym nie trzeba tu nikogo przekonywać Gratuluję ładnych ząbków
Tylko, że autorka pyta o (prawdopodobnie) odsłonięte szyjki zębów. Ja je wlasnie mam i wiem, że to ból nie do pozazdroszczenia
Stary 2009-01-19, 16:57   #12
brunetko_oka
Przyczajenie

wiecie co ja już sama nie wiem... porobiły mi się takie rowki na styku ząb-dziąsło, troche ciemniejsze od zębów.. a co do "problemów dziąsłowych" - przed załozeniem aparatu miałam wyleczyć wszystkie zęby, poszłam do rodzinnej przychodni i pan dentysta (!) zaproponował mi czarne plomby ... zgodziłam sie bo to miały być na 4 i 5 w takich miejscach że nie miały być widoczne. po roku nie mogłam wytrzymać z bólu, poszłam do innego dentysty, bo tamten okazał się skończonym dupkiem (wypisywał kartke na wizytę na np. 14.30 a pracował do 14). ten drugi tentysta zdecydował sie na rozwiercenie plomby. ledwo dotknął wiertełkiem i plomba sama odpadła, okazało sie że była nieszczelna, wdało się zapalenie i jednego zęba miałam już leczonego kanałowo (2 pozostałych już nie mam ale to inna historia). kurcze boję się, że wszystkie zęby będę musiała wiercić bo ja tak mam na wszystkich ((((
Stary 2009-01-19, 18:20   #13
kilianna
Zakorzenienie

Cytat:
wiecie co ja już sama nie wiem... porobiły mi się takie rowki na styku ząb-dziąsło, troche ciemniejsze od zębów.. a co do "problemów dziąsłowych" - przed załozeniem aparatu miałam wyleczyć wszystkie zęby, poszłam do rodzinnej przychodni i pan dentysta (!) zaproponował mi czarne plomby ... zgodziłam sie bo to miały być na 4 i 5 w takich miejscach że nie miały być widoczne. po roku nie mogłam wytrzymać z bólu, poszłam do innego dentysty, bo tamten okazał się skończonym dupkiem (wypisywał kartke na wizytę na np. 14.30 a pracował do 14). ten drugi tentysta zdecydował sie na rozwiercenie plomby. ledwo dotknął wiertełkiem i plomba sama odpadła, okazało sie że była nieszczelna, wdało się zapalenie i jednego zęba miałam już leczonego kanałowo (2 pozostałych już nie mam ale to inna historia). kurcze boję się, że wszystkie zęby będę musiała wiercić bo ja tak mam na wszystkich ((((
odsłonięte szyjki są właśnie ciemniejsze
Stary 2012-03-13, 10:49   #14
29justyna81
Przyczajenie

...po zdjęciu aparatu stałego odsłoniły mi się dolne jedynki. praktycznie dziąsła zakrywają jedynie korzeń w dodatku strasznie bolą, słyszałam że jedynym wyjściem z tej sytuacji jest poddanie się zabiegowi, który polega na tym, że pokrywa się wycinkiem z podniebienia ubytek dziąsła koszt 600 zł, najgorszy jest okres po tym zabiegu. Ja już sporo przeżyłam nosząc ten aparat teraz mija już drugi rok odkąd go zdjęłam i cały czas mam ten sam problem " całkowicie odsłonięte dwie dolne jedynki i bolące dziąsła". oczekuje pomocy, co zrobić?, gdzie się z tym udać?, czyja to właściwie jest wina? ...z góry dziękuje za pomoc..i pozdrawiam
29justyna81 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-13, 11:42   #15
kilianna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez 29justyna81 Pokaż wiadomość
...po zdjęciu aparatu stałego odsłoniły mi się dolne jedynki. praktycznie dziąsła zakrywają jedynie korzeń w dodatku strasznie bolą, słyszałam że jedynym wyjściem z tej sytuacji jest poddanie się zabiegowi, który polega na tym, że pokrywa się wycinkiem z podniebienia ubytek dziąsła koszt 600 zł, najgorszy jest okres po tym zabiegu. Ja już sporo przeżyłam nosząc ten aparat teraz mija już drugi rok odkąd go zdjęłam i cały czas mam ten sam problem " całkowicie odsłonięte dwie dolne jedynki i bolące dziąsła". oczekuje pomocy, co zrobić?, gdzie się z tym udać?, czyja to właściwie jest wina? ...z góry dziękuje za pomoc..i pozdrawiam
to prawda, jedyny ratunek to udać się na przeszczep dziąsła. Pobiorą tkankę z podniebienia i wszczepią w to miejsce, ktore jest odsłonięte. Koszt zabiegu wynosi średnio 600-800 zł, musisz iśc z tym do periodontologa.
Winien moze byc zbyt mocny nacisk aparatu, może ortodonta chcial uzyskac szybciej efekt i zastosował za mocne parcie. Ja tez mam problem z dziąsłami, mialam mocno odsłoniete szyjki przed aparatem, dlatego moj ortodonta stosował małe naciski. Dlugo to trwalo, ale po zdjęciu jest okej z dziąslami.
Winne moze byc też nieprawidlowe szczotkowanie (okrężne, lub z dołu do góry, a musi być z góry do doły, czyli z dziąsła w kierunku zęba).
Albo po prostu uwarunkowania genetyczne
Stary 2013-03-20, 20:16   #16
27Kika27
Raczkowanie

ja jestem po zdjeciu stalego aparatu jakies 2 lata, nosilam retencyjny aby zachowac efekt, jednak teraz widze ze wada zgryzu powraca, i przedni zab znow mi sie wychyla jak to bylo przed noszeniem aparatu, czy ten aparat reencyjny to trzea nosic do konca zycia? ja zakladalam tylko na noc bo w ciagu dnia nie mam mozliwosci-musze mowic nie moge seplenic.
Czy ktoś ma podobny problem z nawracającym zlym zgryzem po aparacie stalym?
27Kika27 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-23, 18:27   #17
petenera
Raczkowanie

Tak, mnie sie zeby rozsunely po 6 msc od zdjecia apara. Za tydzien dostane nakladki korygujace, zmiany sa niewielkie i po miesiacu zeby znow powinny byc idealnie ustawione. Nastepnie bede miec zakladana retencje stala.
petenera jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-07, 08:52   #18
lek stom JJ
Przyczajenie

Exclamation Dot.: Zęby PO ZDJĘCIU aparatu...

Muszę przestrzec przed przykrymi konsekwencjami wszystkich, którzy planują założyć aparat stały.
Niestety nie wystarczy przestrzegać zaleceń higienicznych. Wybór lekarza też nie ma tu żadnego znaczenia.
Zniszczenie zębów wynika bowiem z samej zasady przytwierdzania aparatu do zębów i jego działania. Wbrew temu, co mówią lekarze zamki aparatu nie są klejone klejem, który po zakończeniu leczenia usuwa się bez szkody dla szkliwa (bo taki klej nie istnieje). Zamki aparatu są zakładane przy wykorzystaniu metody znanej jako AET (acid etch technique), tej samej, która jest stosowane przy zakładaniu plomb. Na zęby nakłada się roztwór kwasu fosforowego, bo szkliwo do aparatu zostaje wytrawione. Następnie nakłada się bond i kompozytem "kleji" zamki. Słowo "kleji" w cudzysłowie, bo w rzeczywistości zamki utrzymywane są siłami adhezji, nie jest to klejenie sensu stricte. Właśnie dlatego szkliwo prawie wszystkich zębów na powierzchni licowej zostaje nieodwracalnie uszkodzone (widać to dopiero po zdjęciu aparatu). Efekt końcowy jest taki, jakbyśmy mieli w przeszłości plomby na wszystkich zębach. Żadne polerowanie i lakierowanie nic tu nie pomaga. Naturalne szkliwo jest gładkie, błyszczące, ma lustrzaną powierzchnię. szkliwo zębów po klejeniu zamków jest szorstkie, chropowate, bez połysku, podatne na próchnicę. Nawet najbardziej krzywe zęby, ale naturale, wyglądają o wiele lepiej niż zęby po aparacie stałym.
To tylko jedna strona medalu. Inne zniszczenia wynikają z zasady działania aparatu. Przewlekły stan zapalny powoduje uszkodzenie warstwy cementoidu pokrywającego cement korzeniowy. Dalsze działania bodźca mechanicznego (siły ortodontycznej) prowadzi do resorpcji tkanki cementu korzeniowego, co widoczne jest na zdjęciach rtg jako skrócenie korzenia zęba. Dość często w przebiegu leczenia ortodontycznego dochodzi do uszkodzenia pęczka naczyniowego i nerwu, co skutkuje martwicą miazgi zęba. Stan zapalny przyzębia powoduje ponadto recesje dziąseł i odsłanianie szyjek zębowych. Zęby w trakcie noszenia aparatu ortodontycznego są rozchwiane, co wynika z uszkodzenia włókien ozębnej, stanowiących aparat wieszadłowy. trzeba pamiętać, że ząb umocowany jest w zębodole przez wklinowanie. Mniejsze lub większe rozchwianie towarzyszy każdej terapii ortodontycznej i występuje po jej zakończeniu.
Lekarze jednak tego albo nie mówią, albo bagatelizują bo, po pierwsze to nie ich zęby, po drugie nie ponoszą żadnej odpowiedzialności (pacjent podpisał zgodę) oraz po trzecie za zniszczenie jednego kompletu zębów liczą sobie kilka tysięcy złotych.
Podsumowując: NIE POLECAM TEJ FORMY LECZENIA.
lek stom JJ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-07, 11:01   #19
Ofca w Wielkim Miescie
Rozeznanie

Ja nosiłam aparat i nie mam żadnych z wymienionych przez Ciebie defektów, moje zęby są gładkie tak samo jak przed założeniem aparatu, u moich znajomych też nie widziałam żadnego zniszczenia zębów więc argument "Nawet najbardziej krzywe zęby, ale naturale, wyglądają o wiele lepiej niż zęby po aparacie stałym" jest dla mnie co najmniej dziwny. O reszcie, w stylu martwicy już się nawet nie wypowiadam
Ofca w Wielkim Miescie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-07, 11:26   #20
luniaska
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez lek stom JJ Pokaż wiadomość
Muszę przestrzec przed przykrymi konsekwencjami wszystkich, którzy planują założyć aparat stały.
Niestety nie wystarczy przestrzegać zaleceń higienicznych. Wybór lekarza też nie ma tu żadnego znaczenia.
Zniszczenie zębów wynika bowiem z samej zasady przytwierdzania aparatu do zębów i jego działania. Wbrew temu, co mówią lekarze zamki aparatu nie są klejone klejem, który po zakończeniu leczenia usuwa się bez szkody dla szkliwa (bo taki klej nie istnieje). Zamki aparatu są zakładane przy wykorzystaniu metody znanej jako AET (acid etch technique), tej samej, która jest stosowane przy zakładaniu plomb. Na zęby nakłada się roztwór kwasu fosforowego, bo szkliwo do aparatu zostaje wytrawione. Następnie nakłada się bond i kompozytem "kleji" zamki. Słowo "kleji" w cudzysłowie, bo w rzeczywistości zamki utrzymywane są siłami adhezji, nie jest to klejenie sensu stricte. Właśnie dlatego szkliwo prawie wszystkich zębów na powierzchni licowej zostaje nieodwracalnie uszkodzone (widać to dopiero po zdjęciu aparatu). Efekt końcowy jest taki, jakbyśmy mieli w przeszłości plomby na wszystkich zębach. Żadne polerowanie i lakierowanie nic tu nie pomaga. Naturalne szkliwo jest gładkie, błyszczące, ma lustrzaną powierzchnię. szkliwo zębów po klejeniu zamków jest szorstkie, chropowate, bez połysku, podatne na próchnicę. Nawet najbardziej krzywe zęby, ale naturale, wyglądają o wiele lepiej niż zęby po aparacie stałym.
To tylko jedna strona medalu. Inne zniszczenia wynikają z zasady działania aparatu. Przewlekły stan zapalny powoduje uszkodzenie warstwy cementoidu pokrywającego cement korzeniowy. Dalsze działania bodźca mechanicznego (siły ortodontycznej) prowadzi do resorpcji tkanki cementu korzeniowego, co widoczne jest na zdjęciach rtg jako skrócenie korzenia zęba. Dość często w przebiegu leczenia ortodontycznego dochodzi do uszkodzenia pęczka naczyniowego i nerwu, co skutkuje martwicą miazgi zęba. Stan zapalny przyzębia powoduje ponadto recesje dziąseł i odsłanianie szyjek zębowych. Zęby w trakcie noszenia aparatu ortodontycznego są rozchwiane, co wynika z uszkodzenia włókien ozębnej, stanowiących aparat wieszadłowy. trzeba pamiętać, że ząb umocowany jest w zębodole przez wklinowanie. Mniejsze lub większe rozchwianie towarzyszy każdej terapii ortodontycznej i występuje po jej zakończeniu.
Lekarze jednak tego albo nie mówią, albo bagatelizują bo, po pierwsze to nie ich zęby, po drugie nie ponoszą żadnej odpowiedzialności (pacjent podpisał zgodę) oraz po trzecie za zniszczenie jednego kompletu zębów liczą sobie kilka tysięcy złotych.
A jaka jest alternatywa? bądź inna forma leczenia?
Mój ortodonta poinformował mnie o wszystkim, ja również dokładnie przeczytałam to co podpisuje i była to moja świadoma decyzja. Nie widzę tu żadnych odkrywczych teorii ani nic co by mnie odwiodło od podjęcia leczenia. Czasami nie ma nic gorszego od krzywych zębów, a to niestety wpływa na o wiele więcej aspektów zdrowotnych niż "tylko" zdrowie zębów.

TenBrook T-Clear - 11.04.2013
luniaska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-08, 07:57   #21
pirisand
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez luniaska Pokaż wiadomość
A jaka jest alternatywa? bądź inna forma leczenia?
Mój ortodonta poinformował mnie o wszystkim, ja również dokładnie przeczytałam to co podpisuje i była to moja świadoma decyzja. Nie widzę tu żadnych odkrywczych teorii ani nic co by mnie odwiodło od podjęcia leczenia. Czasami nie ma nic gorszego od krzywych zębów, a to niestety wpływa na o wiele więcej aspektów zdrowotnych niż "tylko" zdrowie zębów.
Nic dodać nic ująć zgadzam się w całości i również kieruję to pytanie do autora tamtego posta
jak możemy zastąpić tą formę leczenia?
Stary 2013-06-25, 13:53   #22
lek stom JJ
Przyczajenie

Szanowni Państwo,
Jest wiele przypadków, kiedy można zastąpić tę formę leczenia.
Przykładem może być diastema i/lub tremy, które można w sposób nieinwazyjny zamknąć kompozytem. Innym przykładem może być zastosowanie licówki kompozytowej lub ceramicznej (bez szlifowania!), za pomocą której można wyrównać drobne nieprawidłowości zębowe. Można wymienić jeszcze wiele przykładów, każdy przypadek jest indywidualny i dobry lekarz zaproponuje najlepszą formę leczenia. Proszę oczywiście nie odebrać mojej wypowiedzi w kontekście namawiania na kogokolwiek na zastosowanie licówek zamiast aparatu stałego. Każdy pacjent wspólnie z lekarzem musi podjąć decyzję, co będzie dla niego najlepsze.
Niestety, są też przypadki, kiedy jedynie zastosowanie leczenia ortodontycznego może przynieść oczekiwany rezultat. Problem polega jednak na tym, że cena jaką się płaci za leczenie aparatem stalym (i nie mam tu na myśli kosztów finansowych) jest często bardzo duża i zdecydowanie nie jest warta podejmowania ryzyka.
Mówiąc prostymi słowami - lepiej mieć wszystkie swoje zęby, może nieco przekrzywione, ale mieć - niż nie mieć ich wcale.
W ostatnich latach widać wyraźny trend, polegający na zakladaniu aparatów stałych praktycznie wszystkim zainteresowanym. Aby odpowiedzieć sobie na pytanie, dlaczego prawie na pewno ortodonta podejmie się leczenia każdego pacjenta, trzeba postawić się w roli właśnie ortodonty. Po pierwsze jest to niemały zarobek, zwykle kilka - kilkanaście tysięcy złotych za jedną głowę. Po drugie ortodonta nie ponosi odpowiedzialności za zniszczenie zębów pacjenta, ponieważ pacjent podpisuje tzw. zgodę na leczenie, która formalnie wyklucza odpowiedzialność lekarza. Po trzecie w końcu - kto z nas przegapiłby taką okazję zarobienia niemałych przecież pieniedzy bez żadnego ryzyka? Przecież pacjent sam chce być leczony, więc czemu nie...

Powikłania takie, jak zapalenie miazgi zęba i jej obumarcie, uszkodzenie szkliwa, rozchwianie zębów, resorpcja korzeni zębów, utrata kości wyrostka zebodołowego i recesje dziąseł naprawdę są niezwykle poważne i mogą prowadzić do wczesnej utraty zębów. O zaburzeniu estetyki uzębienia przez te problemy zdrowotne nawet nie wspomnę. Paradoksalnie efekt estetyczny często jest gorszy, niż przed leczeniem W naszym kraju leczenie aparatami stałymi stało się popularne kilka - kilkanaście lat temu, dlatego też jeszcze nie mówi się głośno o negatywnych następstwach stosowania aparatów. Można nawet odnieść wrażenie, że pewna grupa zawodowa chce utrzymać je w tajemnicy za wszelką cenę...
Za naszą zachodnią granicą jest zupełnie inaczej, wiele artykułów na temat zgubnych skutków tej metody ukazuje się w prasie, mówi się o tym w mediach. Na anglojęzycznych forach internetowych można przeczytać wiele opinii odradzających leczenie aparatem stałym. Przede wszystkim lekarze w większości przypadku uczciwie informują pacjenta, na co się tak naprawdę godzi.
pozdrawiam,
JJ
lek stom JJ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-14, 19:21   #23
marita_g
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez lek stom JJ Pokaż wiadomość
Nareszcie zostały wypowiedziane słowa zgodnie z prawdą

Alternatywą o wiele bezpieczniejszą jest aparat ruchomy, np. CF i/lub CA. Jest to metoda znacznie mniej inwazyjna i szkodliwa w porównaniu do aparatów stałych. Wymaga jednak pewnej dyscypliny. No niestety ludzie są wygodni (żeby nie powiedzieć leniwi) ale i widać że uwielbiają wydawać dużo pieniędzy skoro są tak za aparatami stałymi. Dopiero jak zobaczą konsekwencje...Ale mogą one u niektórych nastąpić nawet po latach. Jednak ZAWSZE pacjent powinien być poinformowany prze orto o możliwej resorpcji korzeni.

Szkoda, że ludzie są tak mało uświadomieni w tej kwestii...
marita_g jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-07-15, 15:58   #24
almondfairy
seriously? no.

Cytat:
Napisane przez marita_g Pokaż wiadomość
Nareszcie zostały wypowiedziane słowa zgodnie z prawdą

Alternatywą o wiele bezpieczniejszą jest aparat ruchomy, np. CF i/lub CA. Jest to metoda znacznie mniej inwazyjna i szkodliwa w porównaniu do aparatów stałych. Wymaga jednak pewnej dyscypliny. No niestety ludzie są wygodni (żeby nie powiedzieć leniwi) ale i widać że uwielbiają wydawać dużo pieniędzy skoro są tak za aparatami stałymi. Dopiero jak zobaczą konsekwencje...Ale mogą one u niektórych nastąpić nawet po latach. Jednak ZAWSZE pacjent powinien być poinformowany prze orto o możliwej resorpcji korzeni.

Szkoda, że ludzie są tak mało uświadomieni w tej kwestii...
mogłabyś napisać coś więcej o mechaniźmie działania takich aparatów?

książki
ubrania
almondfairy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-15, 19:29   #25
marita_g
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez almondfairy Pokaż wiadomość
mogłabyś napisać coś więcej o mechaniźmie działania takich aparatów?
Aparat CF działa na zasadzie rozszerzania szczęk a CA ustawia równo zęby. Są to aparaty zdejmowane.
Stary 2013-07-15, 19:38   #26
almondfairy
seriously? no.

Cytat:
Aparat CF działa na zasadzie rozszerzania szczęk a CA ustawia równo zęby. Są to aparaty zdejmowane.
ok, ale mi chodzi o mechanizm działania, zwłaszcza tego ca.

bo jak mniemam muszą się czymś różnic od tradycyjnych aparatów zdejmowanych - a te nie przesuwają korzeni i dlatego właśnie mamy aparaty stałe, które są podobno takie be i na nic. więc skoro tu mamy aparaty zdejmowane to muszą w jakiś sposób działać podobnie jak stałe.

książki
ubrania
Stary 2013-07-15, 19:46   #27
marita_g
Raczkowanie

Cytat:
ok, ale mi chodzi o mechanizm działania, zwłaszcza tego ca.

bo jak mniemam muszą się czymś różnic od tradycyjnych aparatów zdejmowanych - a te nie przesuwają korzeni i dlatego właśnie mamy aparaty stałe, które są podobno takie be i na nic. więc skoro tu mamy aparaty zdejmowane to muszą w jakiś sposób działać podobnie jak stałe.
CA po prostu przesuwają zęby na odpowiednie miejsce. Nie wiem jak mam to wytłumaczyć

A czy możesz mi wyjaśnić, w jaki sposób aparaty stałe przesuwają korzenie zębów? Są jakieś nawiercenia do korzeni czy jak?
Może mi te wyjaśnienia coś rozjaśnią i będę umiała wytłumaczyć działanie tych CA.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-07-15, 19:52   #28
almondfairy
seriously? no.

Cytat:
CA po prostu przesuwają zęby na odpowiednie miejsce. Nie wiem jak mam to wytłumaczyć

A czy możesz mi wyjaśnić, w jaki sposób aparaty stałe przesuwają korzenie zębów? Są jakieś nawiercenia do korzeni czy jak?
Może mi te wyjaśnienia coś rozjaśnią i będę umiała wytłumaczyć działanie tych CA.
ruch/przesunięcie zęba otrzymuje się przez odpowiednie przyłożenie siły (czy to poprzez dogięcia na łuku czy budowę zamków)
nie widziałam nigdy na żywo aparatów o jakich Ty mówisz, jedynie na zdjęciach i zastanawiam się gdzie tam można siłę przyłożyć...
masz jakieś artykuły może na ten temat?

książki
ubrania
Stary 2013-07-15, 20:03   #29
marita_g
Raczkowanie

Cytat:
ruch/przesunięcie zęba otrzymuje się przez odpowiednie przyłożenie siły (czy to poprzez dogięcia na łuku czy budowę zamków)
nie widziałam nigdy na żywo aparatów o jakich Ty mówisz, jedynie na zdjęciach i zastanawiam się gdzie tam można siłę przyłożyć...
masz jakieś artykuły może na ten temat?
A, no to tu też jest przykładana siła 'małymi kroczkami'. To nie jest tak, że nosi się tylko jeden taki aparat (nakładkę) tylko kilka (zależy jaką kto ma wadę) jeden po drugim po kolei i one tak po trochu przesuwają. Jeden nosi się przez tydzień a potem następny.
Znalazłam coś takiego:
http://www.youtube.com/watch?v=5bOcF30eC2o

Mam nadzieję, że ten filmik Ci wyjaśnił?
Stary 2013-07-15, 20:18   #30
almondfairy
seriously? no.

Cytat:
A, no to tu też jest przykładana siła 'małymi kroczkami'. To nie jest tak, że nosi się tylko jeden taki aparat (nakładkę) tylko kilka (zależy jaką kto ma wadę) jeden po drugim po kolei i one tak po trochu przesuwają. Jeden nosi się przez tydzień a potem następny.
Znalazłam coś takiego:
http://www.youtube.com/watch?v=5bOcF30eC2o

Mam nadzieję, że ten filmik Ci wyjaśnił?
trochę tak, ale będę musiała jeszcze poszukać informacji na ten temat.
ale z tego co widzę to jedynie do niewielkich wad się nadaje. jakieś większe stłoczenia czy leczenie z ekstracjami odpada. bardzo wąskie zastosowanie

książki
ubrania
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości