Przyty³am bêd±c na ci±g³ej diecie. Organizm siê przyzwyczai³? Pomocy. - Wizaz.pl

Wróæ   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które s± na diecie. Rozmawiamy o zdrowym od¿ywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczno¶æ dobowa diet - musz± one mieæ ponad 1000 kcal.

Odpowiedz

Narzêdzia
Stary 2013-07-08, 21:32   #1
kasia110893
Przyczajenie

Wiadomo¶ci: 7

Przyty³am bêd±c na ci±g³ej diecie. Organizm siê przyzwyczai³? Pomocy.

Witam, mam 19 lat. Moja przygoda z odchudzaniem zaczê³a siê w maju poprzedniego roku, kiedy wa¿y³am 56 kg przy moim wzro¶cie 156cm. My¶la³am o diecie, ale nie chcia³am bawiæ siê w liczenie kalorii i nadal nie chcê.Chcia³am schudn±æ i na pocz±tku wyeliminowa³am tylko bia³e pieczywo i ziemniaki - tak na próbê. Chud³am i mobilizowa³o mnie to, ale za chlebem bardzo szybko zatêskni³am i w³±czy³am do diety ciemne, w 100 % ¿ytnie pieczywo, które piekê sama w domu. (limit 2 kromki dziennie). Zaczê³am je¶æ chude miêso, chudy nabia³, wszystko razowe, du¿o otr±b, nie jad³am w ogóle tego, co domownicy, zrezygnowa³am z wszystkiego co t³uste i niezdrowe i by³o/jest mi bardzo ciê¿ko, bo kocham gotowaæ i piec. Waga spada³a, czasem siê zatrzymywa³a, wiêc zmniejsza³am ilo¶ci i schud³am do 43kg. Najgorsze jest to, ¿e od lutego nie mam okresu. Jem ca³y czas produkty odchudzone, warzywa, owoce i przyty³am do 47 kg!!! Jestem za³amana, bo ca³y czas jem tak, jak bym by³a na diecie. Okresu nadal nie mam. Rodzina chce, ¿ebym zaczê³a znowu je¶æ normalnie, ja my¶la³am, ¿e schudnê i powoli bêdê w³±czaæ w ma³ych ilo¶ciach zwyk³e produkty, ale teraz znowu chce schudn±æ, bo strasznie ¼le czujê siê w swoim ciele. Jem 4-5 posi³ków dziennie i nie ukrywam, ¿e nie lubiê sportu. Mój ruch to 2 spacery dziennie z psem .Co robiæ? Czy mój organizm przyzwyczai³ siê do takiego jedzenia, mniejszej ilo¶ci kcal? Nie chce ju¿ tyæ, tylko wróciæ do poprzedniej wagi...
kasia110893 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2013-07-08, 22:26   #2
MissChievousTess
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 12 916
Dot.: Przyty³am bêd±c na ci±g³ej diecie. Organizm siê przyzwyczai³? Pomocy.

Zar¿nê³a¶ swój metabolizm jedz±c za ma³o, ot ca³y sekret
MissChievousTess jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2013-07-09, 07:39   #3
nosferatku
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 923

Cytat:
Napisane przez kasia110893 Poka¿ wiadomo¶æ
Witam, mam 19 lat. Moja przygoda z odchudzaniem zaczê³a siê w maju poprzedniego roku, kiedy wa¿y³am 56 kg przy moim wzro¶cie 156cm. My¶la³am o diecie, ale nie chcia³am bawiæ siê w liczenie kalorii i nadal nie chcê.Chcia³am schudn±æ i na pocz±tku wyeliminowa³am tylko bia³e pieczywo i ziemniaki - tak na próbê. Chud³am i mobilizowa³o mnie to, ale za chlebem bardzo szybko zatêskni³am i w³±czy³am do diety ciemne, w 100 % ¿ytnie pieczywo, które piekê sama w domu. (limit 2 kromki dziennie). Zaczê³am je¶æ chude miêso, chudy nabia³, wszystko razowe, du¿o otr±b, nie jad³am w ogóle tego, co domownicy, zrezygnowa³am z wszystkiego co t³uste i niezdrowe i by³o/jest mi bardzo ciê¿ko, bo kocham gotowaæ i piec. Waga spada³a, czasem siê zatrzymywa³a, wiêc zmniejsza³am ilo¶ci i schud³am do 43kg. Najgorsze jest to, ¿e od lutego nie mam okresu. Jem ca³y czas produkty odchudzone, warzywa, owoce i przyty³am do 47 kg!!! Jestem za³amana, bo ca³y czas jem tak, jak bym by³a na diecie. Okresu nadal nie mam. Rodzina chce, ¿ebym zaczê³a znowu je¶æ normalnie, ja my¶la³am, ¿e schudnê i powoli bêdê w³±czaæ w ma³ych ilo¶ciach zwyk³e produkty, ale teraz znowu chce schudn±æ, bo strasznie ¼le czujê siê w swoim ciele. Jem 4-5 posi³ków dziennie i nie ukrywam, ¿e nie lubiê sportu. Mój ruch to 2 spacery dziennie z psem .Co robiæ? Czy mój organizm przyzwyczai³ siê do takiego jedzenia, mniejszej ilo¶ci kcal? Nie chce ju¿ tyæ, tylko wróciæ do poprzedniej wagi...

Dziecko drogie, przy tym wzro¶cie 43 kg to jest ju¿ niedowaga.
Wiêc albo nie masz du¿o rozs±dku, albo masz du¿y problem.

Je¿eli nie lubisz sportu i Twoja waga wynosi³a 43 kg, prawdopodobnie wygl±da³a¶ po prostu ¼le.

Je¿eli ¿yczysz sobie, aby Twój okres wróci³-zacznij je¶æ t³uszcz. Jest du¿o na forum o zdrowych t³uszczach i du¿o o tym, które s± naprawdê zdrowe i w jakich okoliczno¶ciach.

"Produkty odchudzone" wyrzuæ. S± na ogó³ bezwarto¶ciowym chwytem marketingowym.
nosferatku jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2013-07-09, 12:30   #4
kasia110893
Przyczajenie

Dziêkujê za szybkie odpowiedzi, ale dlaczego przyty³am do 47 kg? I jak ,,naprawiæ" swój metabolizm, by znów normalnie pracowa³?
Stary 2013-07-09, 12:58   #5
mara30
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 592

Cytat:
Dziêkujê za szybkie odpowiedzi, ale dlaczego przyty³am do 47 kg? I jak ,,naprawiæ" swój metabolizm, by znów normalnie pracowa³?
dlatego, ¿e najwyra¼niej Twój organizm ma jeszcze jaki¶ instynkt samozachowawczy i postanowi³ pooszczêdzaæ na jeszcze gorsze czasy
metabolizm masz szanse naprawiæ, jak przestaniesz siê g³odziæ
mara30 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2013-07-10, 10:42   #6
kasia110893
Przyczajenie

ale ja nie czuje, ¿e siê g³odzê. Jem 4-5 posi³ków dziennie i nie chodzê g³odna. Je¶li przyty³am do 47 kg to chcia³abym, ¿eby ten okres przynajmniej wróci³. Ale nie mogê tak po prostu przej¶æ na normalne jedzenie, bo od razu przytyjê i wrócê do starej wagi
Stary 2013-07-10, 12:48   #7
nosferatku
Zadomowienie

Cytat:
ale ja nie czuje, ¿e siê g³odzê. Jem 4-5 posi³ków dziennie i nie chodzê g³odna. Je¶li przyty³am do 47 kg to chcia³abym, ¿eby ten okres przynajmniej wróci³. Ale nie mogê tak po prostu przej¶æ na normalne jedzenie, bo od razu przytyjê i wrócê do starej wagi
Przyk³adowy jad³ospis poproszê.

Jak siê boisz, ¿e przytyjesz, to zacznij siê ruszaæ. Sport to zdrowie-serio.

Najlepsze Promocje i Wyprzeda¿e

REKLAMA
Stary 2013-07-10, 13:16   #8
wiolak1990
Przyczajenie

Wiadomo¶ci: 23

Z brakiem okresu id¼ do lekarza bo to powa¿na sprawa. Zrób sobie te¿ wszystkie badania, bo przy takiej diecie mog³o siê jeszcze co¶ innego popsuæ.
Jedz wiêcej, ale postaw na produkty, które przyspiesz± Twój metabolizm, du¿o b³onnika, dodawaj ostre przyprawy. I czasem nie warto baæ siê t³uszczu, w rozs±dnych ilo¶ciach jest on niezbêdny.
wiolak1990 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2013-07-10, 15:25   #9
kasia110893
Przyczajenie

Jestem zapisana do lekarza na jutro, wiêc zobaczê co mi powie.
Przyk³adowy jad³ospis:
¶niadanie: owsianka z 3-4 ³y¿ek p³atków owsianych gotowana na mleku 0,5 % z wod± (pó³ na pó³) + owoce
II ¶niadanie: 2 kromki chleba ¿ytniego razowego (lub chrupki np. WASA) z chudym twaro¿kiem, natk± pietruszki i szynk± drobiow± + pomidor lub papryka, herbata zielona lub czerwona
obiad: 2 go³±bki z m³odej kapusty z br±zowym ry¿em i mielon± piersi± z kurczaka + sos pomidorowy (nie z torebki)
podwieczorek: owoce lub babeczka z m±ki ¿ytniej razowej ( sama piekê bez cukru z 1 ³y¿k± oliwy) + kawa inka lub herbata zielona
kolacja : makrela wêdzona + serek wiejski 3%

to jest taki przyk³adowy jad³ospis, co akurat mi do g³owy przyszed³. Obecnie jem du¿o owoców, korzystam, ¿e jest sezon, wiêc nie siêgam po ¿adne s³odycze. Nigdy nie liczy³am kalorii, wola³am przej¶æ na zdrowe produkty, dziêki temu schud³am, ale nie wiem co siê teraz dzieje, ¿e przyty³am a¿ 4 kg, a okres nie wraca.
Stary 2013-07-10, 15:32   #10
MissChievousTess
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 12 916

Chyba masz za ma³o bia³ka. Mo¿esz mieæ niedobory ¿elaza, za ma³o t³uszczu w organizmie, st±d brak okresu.
Z okresem pomo¿e tylko ginekolog, trzeba bêdzie braæ tabletki na wywo³anie okresu.
Dzienne zapotrzebowanie kaloryczne dla osoby w Twoim wieku to 2500-2700 kalorii. I tyle powinna¶ je¶æ, ¿eby mieæ normalny metabolizm.
MissChievousTess jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2013-07-10, 15:53   #11
nosferatku
Zadomowienie

Cytat:
Jestem zapisana do lekarza na jutro, wiêc zobaczê co mi powie.
Przyk³adowy jad³ospis:
¶niadanie: owsianka z 3-4 ³y¿ek p³atków owsianych gotowana na mleku 0,5 % z wod± (pó³ na pó³) + owoce
II ¶niadanie: 2 kromki chleba ¿ytniego razowego (lub chrupki np. WASA) z chudym twaro¿kiem, natk± pietruszki i szynk± drobiow± + pomidor lub papryka, herbata zielona lub czerwona
obiad: 2 go³±bki z m³odej kapusty z br±zowym ry¿em i mielon± piersi± z kurczaka + sos pomidorowy (nie z torebki)
podwieczorek: owoce lub babeczka z m±ki ¿ytniej razowej ( sama piekê bez cukru z 1 ³y¿k± oliwy) + kawa inka lub herbata zielona
kolacja : makrela wêdzona + serek wiejski 3%

to jest taki przyk³adowy jad³ospis, co akurat mi do g³owy przyszed³. Obecnie jem du¿o owoców, korzystam, ¿e jest sezon, wiêc nie siêgam po ¿adne s³odycze. Nigdy nie liczy³am kalorii, wola³am przej¶æ na zdrowe produkty, dziêki temu schud³am, ale nie wiem co siê teraz dzieje, ¿e przyty³am a¿ 4 kg, a okres nie wraca.
Za ma³o i za chudo. Wyrzuæ wszystkie produkty light, bo one nic nie daj±. Mleko 0,5% rozcieñczone wod±???

To jest dieta g³odowa. Zacznij je¶æ albo zacznij powa¿nie chorowaæ-it's up to you.

Okazje i pomys³y na prezent

REKLAMA
Stary 2013-07-10, 16:03   #12
kasia110893
Przyczajenie

czyli za ma³o jem i tyjê ? dziêkujê za szybkie odpowiedzi
Stary 2013-07-10, 16:29   #13
mara30
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 592

Cytat:
czyli za ma³o jem i tyjê ? dziêkujê za szybkie odpowiedzi
wejd¼ na ten w±tek: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=674322
o poczytaj, co fatass napisa³a
mara30 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2013-07-10, 16:36   #14
Marudna Krolewna
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 614

dziewczyno z czego chcesz chudn±æ? masz niedowagê! a "konsystencji" cia³a nie zmienisz bez æwiczeñ choæby¶ nie wiem ile siê g³odzi³a.. zwiêksz porcje, rozkrêæ metabolizm (np. folguj±c sobie w weekendy), dodaj bia³ka i dodaj æwiczenia..
Marudna Krolewna jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2013-07-10, 19:19   #15
Kucharka2013
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 900

Waga 43 kg przy 156 cm to nie dowaga powinna¶ wazyc oko³o 48-50 kg tak w sam raz a 56 kg to naprawdê nie jest taki tragizm. A twój organizm móg³ przysowiæ sobie pokarmy te i jest mu obojêtne i nie chudniesz.
Kucharka2013 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2013-07-10, 20:49   #16
kasia110893
Przyczajenie

wiêc wagê obecnie mam ju¿ dobr±, tylko muszê jako¶ rozkrêciæ ten metabolizm i utrzymaæ tê wagê, a to pewnie nierealne... bo waga na pewno mi podskoczy
Stary 2013-07-11, 10:22   #17
skazana_na_bluesa
.

Wiadomo¶ci: 28 112

to zacznij siê wiêcej ruszaæ - bieganie, spacery, rower, basen, rolki.

skazana_na_bluesa jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Odpowiedz

Nowe w±tki na forum Dietetyka

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci)

Zasady wysy³ania wiadomo¶ci
Nie mo¿esz zak³adaæ nowych w±tków
Nie mo¿esz pisaæ odpowiedzi
Nie mo¿esz dodawaæ zdjêæ i plików
Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów

BB code is W³±czono
Emotikonki: W³±czono
Kod [IMG]: W³±czono
Kod HTML: Wy³±czono

Gor±ce linki

Data ostatniego posta: 2014-01-01 00:00:00

Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:05.

© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrze¿one.

Jakiekolwiek aktywno¶ci, w szczególno¶ci: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególno¶ci w celu ich eksploracji, zmierzaj±cej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowi±zek uzyskania wyra¼nej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez wzglêdu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak równie¿ bez wzglêdu na charakter tych tre¶ci, danych i informacji.

Powy¿sze nie dotyczy wy³±cznie przypadków wykorzystywania tre¶ci, danych i informacji w celu umo¿liwienia i u³atwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umo¿liwienia pozycjonowania stron internetowych zawieraj±cych serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Wiêcej informacji znajdziesz tutaj.