|
Notka |
|
Dietetyka Miejsce dla osób, które s± na diecie. Rozmawiamy o zdrowym od¿ywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczno¶æ dobowa diet - musz± one mieæ ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
Narzêdzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 7
|
Przyty³am bêd±c na ci±g³ej diecie. Organizm siê przyzwyczai³? Pomocy.
Witam, mam 19 lat. Moja przygoda z odchudzaniem zaczê³a siê w maju poprzedniego roku, kiedy wa¿y³am 56 kg przy moim wzro¶cie 156cm. My¶la³am o diecie, ale nie chcia³am bawiæ siê w liczenie kalorii i nadal nie chcê.Chcia³am schudn±æ i na pocz±tku wyeliminowa³am tylko bia³e pieczywo i ziemniaki - tak na próbê. Chud³am i mobilizowa³o mnie to, ale za chlebem bardzo szybko zatêskni³am i w³±czy³am do diety ciemne, w 100 % ¿ytnie pieczywo, które piekê sama w domu. (limit 2 kromki dziennie). Zaczê³am je¶æ chude miêso, chudy nabia³, wszystko razowe, du¿o otr±b, nie jad³am w ogóle tego, co domownicy, zrezygnowa³am z wszystkiego co t³uste i niezdrowe i by³o/jest mi bardzo ciê¿ko, bo kocham gotowaæ i piec. Waga spada³a, czasem siê zatrzymywa³a, wiêc zmniejsza³am ilo¶ci i schud³am do 43kg. Najgorsze jest to, ¿e od lutego nie mam okresu. Jem ca³y czas produkty odchudzone, warzywa, owoce i przyty³am do 47 kg!!! Jestem za³amana, bo ca³y czas jem tak, jak bym by³a na diecie. Okresu nadal nie mam. Rodzina chce, ¿ebym zaczê³a znowu je¶æ normalnie, ja my¶la³am, ¿e schudnê i powoli bêdê w³±czaæ w ma³ych ilo¶ciach zwyk³e produkty, ale teraz znowu chce schudn±æ, bo strasznie ¼le czujê siê w swoim ciele. Jem 4-5 posi³ków dziennie i nie ukrywam, ¿e nie lubiê sportu. Mój ruch to 2 spacery dziennie z psem .Co robiæ? Czy mój organizm przyzwyczai³ siê do takiego jedzenia, mniejszej ilo¶ci kcal? Nie chce ju¿ tyæ, tylko wróciæ do poprzedniej wagi...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 12 916
|
Dot.: Przyty³am bêd±c na ci±g³ej diecie. Organizm siê przyzwyczai³? Pomocy.
Zar¿nê³a¶ swój metabolizm jedz±c za ma³o, ot ca³y sekret
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 923
|
Cytat:
![]() Dziecko drogie, przy tym wzro¶cie 43 kg to jest ju¿ niedowaga. Wiêc albo nie masz du¿o rozs±dku, albo masz du¿y problem. Je¿eli nie lubisz sportu i Twoja waga wynosi³a 43 kg, prawdopodobnie wygl±da³a¶ po prostu ¼le. Je¿eli ¿yczysz sobie, aby Twój okres wróci³-zacznij je¶æ t³uszcz. Jest du¿o na forum o zdrowych t³uszczach i du¿o o tym, które s± naprawdê zdrowe i w jakich okoliczno¶ciach. "Produkty odchudzone" wyrzuæ. S± na ogó³ bezwarto¶ciowym chwytem marketingowym. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Przyczajenie
|
Dziêkujê za szybkie odpowiedzi, ale dlaczego przyty³am do 47 kg? I jak ,,naprawiæ" swój metabolizm, by znów normalnie pracowa³?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 592
|
Cytat:
![]() metabolizm masz szanse naprawiæ, jak przestaniesz siê g³odziæ |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Przyczajenie
|
ale ja nie czuje, ¿e siê g³odzê. Jem 4-5 posi³ków dziennie i nie chodzê g³odna. Je¶li przyty³am do 47 kg to chcia³abym, ¿eby ten okres przynajmniej wróci³. Ale nie mogê tak po prostu przej¶æ na normalne jedzenie, bo od razu przytyjê i wrócê do starej wagi
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Jak siê boisz, ¿e przytyjesz, to zacznij siê ruszaæ. Sport to zdrowie-serio. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 23
|
Z brakiem okresu id¼ do lekarza bo to powa¿na sprawa. Zrób sobie te¿ wszystkie badania, bo przy takiej diecie mog³o siê jeszcze co¶ innego popsuæ.
Jedz wiêcej, ale postaw na produkty, które przyspiesz± Twój metabolizm, du¿o b³onnika, dodawaj ostre przyprawy. I czasem nie warto baæ siê t³uszczu, w rozs±dnych ilo¶ciach jest on niezbêdny. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Przyczajenie
|
Jestem zapisana do lekarza na jutro, wiêc zobaczê co mi powie.
Przyk³adowy jad³ospis: ¶niadanie: owsianka z 3-4 ³y¿ek p³atków owsianych gotowana na mleku 0,5 % z wod± (pó³ na pó³) + owoce II ¶niadanie: 2 kromki chleba ¿ytniego razowego (lub chrupki np. WASA) z chudym twaro¿kiem, natk± pietruszki i szynk± drobiow± + pomidor lub papryka, herbata zielona lub czerwona obiad: 2 go³±bki z m³odej kapusty z br±zowym ry¿em i mielon± piersi± z kurczaka + sos pomidorowy (nie z torebki) podwieczorek: owoce lub babeczka z m±ki ¿ytniej razowej ( sama piekê bez cukru z 1 ³y¿k± oliwy) + kawa inka lub herbata zielona kolacja : makrela wêdzona + serek wiejski 3% to jest taki przyk³adowy jad³ospis, co akurat mi do g³owy przyszed³. Obecnie jem du¿o owoców, korzystam, ¿e jest sezon, wiêc nie siêgam po ¿adne s³odycze. Nigdy nie liczy³am kalorii, wola³am przej¶æ na zdrowe produkty, dziêki temu schud³am, ale nie wiem co siê teraz dzieje, ¿e przyty³am a¿ 4 kg, a okres nie wraca. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 12 916
|
Chyba masz za ma³o bia³ka. Mo¿esz mieæ niedobory ¿elaza, za ma³o t³uszczu w organizmie, st±d brak okresu.
Z okresem pomo¿e tylko ginekolog, trzeba bêdzie braæ tabletki na wywo³anie okresu. Dzienne zapotrzebowanie kaloryczne dla osoby w Twoim wieku to 2500-2700 kalorii. I tyle powinna¶ je¶æ, ¿eby mieæ normalny metabolizm. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
To jest dieta g³odowa. Zacznij je¶æ albo zacznij powa¿nie chorowaæ-it's up to you. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Przyczajenie
|
czyli za ma³o jem i tyjê ? dziêkujê za szybkie odpowiedzi
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 592
|
wejd¼ na ten w±tek: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=674322
o poczytaj, co fatass napisa³a ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 614
|
dziewczyno z czego chcesz chudn±æ? masz niedowagê! a "konsystencji" cia³a nie zmienisz bez æwiczeñ choæby¶ nie wiem ile siê g³odzi³a.. zwiêksz porcje, rozkrêæ metabolizm (np. folguj±c sobie w weekendy), dodaj bia³ka i dodaj æwiczenia..
![]() |
#15 |
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 900
|
Waga 43 kg przy 156 cm to nie dowaga powinna¶ wazyc oko³o 48-50 kg tak w sam raz a 56 kg to naprawdê nie jest taki tragizm. A twój organizm móg³ przysowiæ sobie pokarmy te i jest mu obojêtne i nie chudniesz.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Przyczajenie
|
wiêc wagê obecnie mam ju¿ dobr±, tylko muszê jako¶ rozkrêciæ ten metabolizm i utrzymaæ tê wagê, a to pewnie nierealne... bo waga na pewno mi podskoczy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
.
Wiadomo¶ci: 28 112
|
to zacznij siê wiêcej ruszaæ - bieganie, spacery, rower, basen, rolki.
![]() |
![]() |
|

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:05.