blizna po nacięciu a kolejna ciąża - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem

Notka

Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-06-30, 14:22   #1
żurawinka
Zakorzenienie

blizna po nacięciu a kolejna ciąża

Mam ostatnio problemik z uczuciem ciągnięcia w miejscu blizny po nacięciu z pierwszej ciąży, tzn. pojawił się mały dyskomfort przy długotrwałym chodzeniu, podnoszeniu cięzkich rzeczy itd. Nacięcie miałam ponad 2 lata temu, dosyć duże i dłuższy czas dochodziłam do siebie.
Byłam u gina i tylko zapisał mi moje spostrzeżenia w papierach, zbadał mnie że wszystko ok, niestety po tym badaniu ledwo doszłam do domu tak mnie bolało ( ale moze to wina tego że się nie rozluźniłam podczas badania, bo miałam ze sobą dziecko) że czułam wszystkie stare szwy i chyba te których nigdy nie miałam Dziś mam pięknego siniaka na pośladkach i uczucie jakby mnie ktoś kopnął w zadek
Nieco się wystraszyłam ale może nie ma czym ? Czy w drugiej ciąży blizna może być znów odczuwalna ?Usg mam za m-c , ale w gabinecie słyszałam bicie serca, dziecko się rusza itd., następne badanie też za m-c.

A jak Wy odczuwacie jeszcze stare blizny? To chyba nie jest częste że są one po takim czasie odczuwalne?
żurawinka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-30, 15:53   #2
taka_sobie_jedna
Wtajemniczenie

Dot.: blizna po nacięciu a kolejna ciąża

Przez dwa lata po porodzie czułam bliznę za każdym razem jak miało padać. Nawet na długo przed tym zanim się rozpadało. W zasadzie mogłam się wtedy zatrudnić jako główny meteorolog, bo sprawdzalność miałam 100%
Teraz córka ma ponad 3 lata a ja dalej czuję tam dyskomfort przy nagłej zmianie pogody. Nie tak intensywnie jak wcześniej, bo wcześniej to był rwący ból o różnym natężeniu i przy każdej zmianie pogody ale mimo wszystko teraz też czuję, że mam bliznę.
taka_sobie_jedna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-30, 17:37   #3
gosik79
Zakorzenienie

Ja byłam "przecięta" dwa razy, raz przy porodzie, raz ze względu na zabieg. Owszem, przez miesiąc czy dwa po porodzie odczuwałam dyskomfort ale to minęło. Nigdy nie miałam takich cyrków jak autorka wątku ani Żurawinka, chociaż ciąża nastąpiła już po zabiegu na macicy. Nacięcie miałam dokładnie w tym miejscu, w którym przecinano mi brzuch po raz pierwszy.
gosik79 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-30, 17:55   #4
żurawinka
Zakorzenienie

Tak się łudzę że to od dużej ilości chodzenia m.in po górach, przesuwanie ciężkich mebli itp. a odezwało się dopiero teraz
Z tą pogodą może coś jest, bolało mnie przed deszczem
Stary 2013-06-30, 19:14   #5
ula2689
Wtajemniczenie

Po pierwszym porodzie byłam nacięta i było ok.Po drugim podwójnie poszkodowana bo synek wyskoczył dołem a córa górą.Blizna po cc jest ok,natomiast po nacięciu krocza przy podmywaniu (ok.miesiąca po zdjęciu szwów) czułam taki guzek i mnie ciągnęła.Co się okazało jak mąż mi tam poświecił latarką miałam zostawione 2 szwy!Mąż się pobawił w chirurga i dolegliwości ustapiły.
ula2689 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-30, 19:57   #6
MamaKtosia
Zadomowienie

Nie jestem co prawda w drugiej ciąży, ale bliznę po nacięciu (prawie 17 miesięcy temu) odczuwam dosyć intensywnie. Co ciekawe, nie ma to związku z pogodą, ani właściwie z niczym. Po prostu są takie dni, że boli, ciągnie i sprawia ogromny dyskomfort. A są takie, że jej nie czuję. Planuję kolejną ciąże i strasznie się boje właśnie tego, że ta blizna będzie bardziej odczuwalna, już nie mówiąc o tym, że po porodzie może się pojawić druga.

Żurawinko a Ty przed drugą ciążą odczuwałaś bliznę czy w ogóle? Myślę, że te dolegliwości wpływu na dziecko nie mają. Niemniej domyślam się jakie to nieprzyjemne.
MamaKtosia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-30, 20:59   #7
BlackSanctum
Zakorzenienie

Ja jestem niecałe 5 miesięcy po, miałam malutkie nacięcie, a odczucia mam podobne, jak taka_sobie_jedna - przy zmianie pogody mnie boli. Tak na co dzień to nie, ale też się zastanawiam, jak to będzie, jak będę w drugiej ciąży...
BlackSanctum jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-06-30, 21:17   #8
żurawinka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ula2689 Pokaż wiadomość
Po pierwszym porodzie byłam nacięta i było ok.Po drugim podwójnie poszkodowana bo synek wyskoczył dołem a córa górą.Blizna po cc jest ok,natomiast po nacięciu krocza przy podmywaniu (ok.miesiąca po zdjęciu szwów) czułam taki guzek i mnie ciągnęła.Co się okazało jak mąż mi tam poświecił latarką miałam zostawione 2 szwy!Mąż się pobawił w chirurga i dolegliwości ustapiły.
U mnie podobnie było ze szwem, zdjęte ( długo się goiłam) a po jakimś czasie dostałam wysokiej gorączki i spod skóry wyszedł szew który mi już mąż pomógł wyciągnąć

Cytat:
Napisane przez MamaKtosia Pokaż wiadomość
Nie jestem co prawda w drugiej ciąży, ale bliznę po nacięciu (prawie 17 miesięcy temu) odczuwam dosyć intensywnie. Co ciekawe, nie ma to związku z pogodą, ani właściwie z niczym. Po prostu są takie dni, że boli, ciągnie i sprawia ogromny dyskomfort. A są takie, że jej nie czuję. Planuję kolejną ciąże i strasznie się boje właśnie tego, że ta blizna będzie bardziej odczuwalna, już nie mówiąc o tym, że po porodzie może się pojawić druga.

Żurawinko a Ty przed drugą ciążą odczuwałaś bliznę czy w ogóle? Myślę, że te dolegliwości wpływu na dziecko nie mają. Niemniej domyślam się jakie to nieprzyjemne.
Odczuwałam przez około 2 m-ce, potem zaczęłam ćwiczyć i ból w miejscu szwu znów sie pojawił, z 3 godzin chodzenia dziennie moja aktywność spadła do 15 min bo potem nie mogłam ani chodzić ani stać, mogłam jedynie leżeć na boku tak bolało. Już myślałam że mi się spojenie łonowe rozeszło ale gin wskazał na szwy.Ale kupiłam sobie Cepan, smarowałam i ból zupełnie ustąpił.
Teraz nie jest to ból ale dyskomfort który ciągle czuję.
I Cepan sobie znów kupiłam w razie czego ( i kółko dmuchane na wszelki wypadek bo w 1 ciąży niestety nie miałam)
Stary 2013-06-30, 21:37   #9
Klarissa
Zakorzenienie

Ja z pierwszego porodu bliznę mocno czułam przez 8 miesięcy i potem podczas każdej miesiączki mega mnie bolała, tak, jakbym znowu miała pęknąć, ale poza tym to o niej zapomniałam już, głównie dlatego, że mam drugą nową z drugiego porodu ale tej w ogóle nie czuję na codzień, jedynie podczas zbliżeń i nie tak boleśnie jak po pierwszym porodzie, zobaczymy co będzie jak wrócą miesiączki, mam nadzieję, że nie będą mnie obie na raz boleć...

Ale ten siniak na pośladkach?
To mnie zastanawia...
Może tyś się gdzieś uszkodziła i nie pamiętasz?
Stary 2013-06-30, 22:15   #10
żurawinka
Zakorzenienie

No nie, jedynie mi przychodzi to badanie u gina do głowy, zazwyczaj leżę zrelaksowana,ale wtedy mała była ze mną i strasznie się wierciłam, odwracałam głowę, i badanie bolało. Może zrobił się krwiak pod skórą?
Po nacięciu po pierwszym porodzie miałam takiego siniaka ogromnego że położna która przyszła mnie obejrzeć miała przerażone oczy i tylko powiedziała "pani pójdzie z tym do lekarza" i wtedy zobaczyłam że wyglądam jakby mnie stado bawołów skopało do tamtej chwili naiwnie myślałam że jest ok,że to norma.
Nie to że nacięcie, hemoroidek urodziłam to jeszcze siniak wielkości talerza obiadowego.

Klarissa a to nie jest tak że druga blizna jest mniejsza, tzn. nacięcie/pęknięcie ?
A druga ciąża była mniejsza czy większa? Zaczynam się martwić.
Stary 2013-06-30, 22:54   #11
Klarissa
Zakorzenienie

Nacięcie drugie miałam mniejsze, chociaż dzieciaka większego
Podczas porodu pytali czy byłam nacinana i nacięła położna w innym miejscu (z drugiej strony - symetria zachowana ).

Ale mnie pękło to drugie szycie po tym jak sobie umyłam okna w 2 tygodnie po porodzie. Także w sumie to mi się to gorzej i dłużej goiło niż za pierwszym razem kiedy to byłam przekonana, że mnie chyba na pół przecięli

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-07-01, 19:47   #12
kism
Wtajemniczenie

Z moich doświadczeń wynika, że ogromne znaczenie ma jakość szycia i z żalem myślę, jak mały wpływ na to ma większość kobiet.
Przy pierwszym porodzie miałam nacięcie, a do tego mocno popękałam, synek ważył 4040g i miał obwód główki 38cm. Nigdzie nie miałam określone, który to był stopień pęknięcia, jedynie z tego co sama sobie z wypisu tłumaczyłam łacinę, to doczytałam "obustronne pęknięcie pochwy". Dość powiedzieć, że byłam szyta godzinę. Ale szyła lekarka, nie położna. Była dość młoda, ale z tego, co później widziałam na oddziale, bardzo zaangażowana w pracę i lubiana przez pacjentki. Z perspektywy czasu myślę, że jej zawdzięczam to, że po zagojeniu nie odczuwałam żadnego dyskomfortu, żadnych zmian w mojej budowie, a po dłuższym czasie blizna stała się niemal niewidoczna. Jak to piszę, wiedząc, jakie problemy ma wiele kobiet, to samej mi wydaję się to niemożliwe
W kolejnej ciąży też nie miałam żadnych dolegliwości ze strony blizny. Przy porodzie poprosiłam nawet o ochronę krocza, żeby uniknąć nacięcia, niestety synek był siny, więc położna powiedziała, że musi naciąć, żeby przyspieszyć. Nacięcie było nieduże, w tym samym miejscu, goiło się dość dobrze, ale niestety teraz, 13 mies. po porodzie blizna jest widoczna i nierówna Myślę, że taka już zostanie. Na szczęście poza efektem wizualnym nie mam innych dolegliwości.
Aha, drugi synek ważył 3840g, był okręcony pępowiną, ale moment po porodzie nabrał właściwych kolorów i dostał 10 pkt

Jak czytam powyższe posty, to mam wrażenie, że mimo wszystko przy moich nacięciach jestem szczęściarą, więc opisałam moje wrażenia dla podniesienia na duchu zainteresowanych
kism jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-01, 20:46   #13
żurawinka
Zakorzenienie

U mnie blizny już nie widać w ogóle.
Na razie odpukać jest ok, ideałem byłoby brak nacięcia/pęknięcia przy drugim porodzie ale chyba nie ma się co rozmarzać.
Szczęściarami to chyba jesteśmy wszystkie urodzone w XX wieku a nie np. w średniowieczu gdzie śmierć w połogu była na porządku dziennym. Ciekawi mnie czy szycie było wtedy praktykowane.
Stary 2013-07-01, 22:41   #14
Klarissa
Zakorzenienie

[QUOTE=żurawinka;41591590]U mnie blizny już nie widać w ogóle.
Na razie odpukać jest ok, ideałem byłoby brak nacięcia/pęknięcia przy drugim porodzie ale chyba nie ma się co rozmarzać.
Szczęściarami to chyba jesteśmy wszystkie urodzone w XX wieku a nie np. w średniowieczu gdzie śmierć w połogu była na porządku dziennym. Ciekawi mnie czy szycie było wtedy praktykowane.
[/QUOTE]

Nie.
Szycie ran to stosunkowo niedawny wynalazek.
W średniowieczu rany ciasno bandażowano (nie zszywano nawet po cc, stąd śmiertelność kobiet wynosiła ponad 90%).
Interesowałam się kiedyś tematem
Stary 2013-07-02, 10:03   #15
lilka00
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez kism Pokaż wiadomość
Z moich doświadczeń wynika, że ogromne znaczenie ma jakość szycia i z żalem myślę, jak mały wpływ na to ma większość kobiet.
Przy pierwszym porodzie miałam nacięcie, a do tego mocno popękałam, synek ważył 4040g i miał obwód główki 38cm. Nigdzie nie miałam określone, który to był stopień pęknięcia, jedynie z tego co sama sobie z wypisu tłumaczyłam łacinę, to doczytałam "obustronne pęknięcie pochwy". Dość powiedzieć, że byłam szyta godzinę. Ale szyła lekarka, nie położna. Była dość młoda, ale z tego, co później widziałam na oddziale, bardzo zaangażowana w pracę i lubiana przez pacjentki. Z perspektywy czasu myślę, że jej zawdzięczam to, że po zagojeniu nie odczuwałam żadnego dyskomfortu, żadnych zmian w mojej budowie, a po dłuższym czasie blizna stała się niemal niewidoczna. Jak to piszę, wiedząc, jakie problemy ma wiele kobiet, to samej mi wydaję się to niemożliwe
W kolejnej ciąży też nie miałam żadnych dolegliwości ze strony blizny. Przy porodzie poprosiłam nawet o ochronę krocza, żeby uniknąć nacięcia, niestety synek był siny, więc położna powiedziała, że musi naciąć, żeby przyspieszyć. Nacięcie było nieduże, w tym samym miejscu, goiło się dość dobrze, ale niestety teraz, 13 mies. po porodzie blizna jest widoczna i nierówna Myślę, że taka już zostanie. Na szczęście poza efektem wizualnym nie mam innych dolegliwości.
Aha, drugi synek ważył 3840g, był okręcony pępowiną, ale moment po porodzie nabrał właściwych kolorów i dostał 10 pkt

Jak czytam powyższe posty, to mam wrażenie, że mimo wszystko przy moich nacięciach jestem szczęściarą, więc opisałam moje wrażenia dla podniesienia na duchu zainteresowanych
Myślę, że masz rację, ja już miesiąc po porodzie praktycznie nie czułam dyskomfortu, mam tylo ledwo widoczna jaśniejsza kreskę. Mi szycie robiła bardzo miła pani doktor . Nawet położna która zdejmowała szwy chwaliła, że ładnie zaszyte i śladu nie będzie i faktycznie nie ma .

Niby banalna rzecz, ale warto się dowiedzieć przed porodem kto w danym szpitalu się tym zajmuje, bo wiem, że w innym szpitalu w moim mieście szyją położne.
lilka00 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-03, 17:47   #16
Camillina
Raczkowanie

Przy porodzie pękłam i zostałam dodatkowo nacięta. W papierach figuruje stopień II ale ordynator codziennie (8 dni) brał mnie na oddzielne badanie bo widział że coś się źle dzieje. Raz mu się "wymamrotało" w trakcie badanie "stopień III". Rana goiła się nie najlepiej a już w szpitalu "mój" gin obiecywał mi cesarkę przy następnym porodzie. Nie wiedziałam o co chodzi. Nikt mi nic nie mówił, a ja byłam zbyt zajęta dzieckiem. Po paru tygodniach od wypisu okazało się że zrobił się bliznowiec. Coś jak kawałek sznurka pod skórą. Ciągnie i bywa bolesny Gin proponuje zabieg ale ja się boje kolejnego cięcia.
Camillina jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-03, 18:16   #17
żurawinka
Zakorzenienie

Czyli niedawno urodziłaś?
Mi bardzo pomogła maść Cepan, oczywiście po zagojeniu, i oszczędzanie się dłużej niż trwał połóg, mogę spokojnie polecić. Też z takiego bliznowca wyszedł szew po kilkunastu dniach od porodu ( w internecie znalazłam sposób polecany przez położne żeby moczyć pupkę w wodzie z białym jeleniem przez 1O min 3xdziennie)
U mnie w wypisie jest po prostu nacięcie i szycie, nie ma wzmianki że to II stopień a tak mi się wydaje patrząc na "obrażenia" ;-/
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Być rodzicem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości