|
|||||||
| Notka |
|
| Moda Forum, na którym znajdziesz porady specjalistów i użytkowników w zakresie mody. Wejdź i poznaj odpowiedzi na nurtujące pytania. Zadaj własne. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Raczkowanie
|
Jak ubrać się do biura?
Witam
![]() Niedawno podjęłam pracę w biurze firmy finansowo-konsultingowej. Niestety (albo bardzo "stety" ) jestem jedyną kobietą na takim stanowisku w firmie i nie mogę "podglądnąć" u nikogo kobiecego dress code.Na razie ubieram się "intuicyjnie": po prostu klasyka gatunku - bluzeczki z kołnierzykami w stonowanych kolorach, spódnice ołówkowe i eleganckie spodnie, raz balerinki, raz buty na wyższym obcasie, ale nie szpilki. Dodam, że szef i manager codziennie są ubrani w spodnie od garnituru i koszule z kołnierzykami, pod krawatem. Natomiast zastępczyni szefa ubrana jest codziennie inaczej, jednak nie wg sztywnych zasad, raczej luźno, ale nie wyzywająco - ot taka swobodna elegancja. Jeśli chodzi o profil firmy, pracuję w jednej z jej filii. Firma jest międzynarodowa. Codziennie mam kontakt z klientami, osobami uczęszczającymi na szkolenia oraz występuję w roli tłumacza pomiędzy szefem a interesantami. To chyba wszystkie informacje, jakich mogę udzielić, jeśli chodzi o specyfikę mojej pracy. Chciałabym, abyście doradziły mi w jaki sposób mogę nieco urozmaicić swój ubiór. Czy mogę założyć odkryte buty do pracy? Czy może wyjść nieco poza sztywne kołnierzyki i spodnie w kant? Z góry dziękuję za wszystkie sugestie
|
|
|
|
|
#2 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Jak ubrać się do biura?
Przyjmuje się, że formalny biurowy dress code to buty z zakrytymi palcami, dopuszczalna jest odkryta pięta (pasek na pięcie, a nie klapki). Niektóre firmy, idąc na rękę elegantkom, pozwalają na buty typu peep toe. Raczej rajstopy niż gołe nogi. Poza klasyką, czyli spódnicą lub spodniami z marynarką, dobrym pomysłem są sukienki. Oczywiście z odpowiednich tkanin, w odpowiednim kolorze i odpowiedniej długości. Żadnych wielkich dekoltów, rozporków do pół uda, ramiączek itd. Nawet jeśli strój jest klasyczny i stonowany, warto przełamać go dodatkami - np. kolorowym paskiem, ciekawą (choć niezbyt rzucającą się w oczy) biżuterią, apaszką itd.
|
|
#3 |
|
Zadomowienie
|
|Były juz takie tematy i chyab nawet dziewczyny całe stroje wrzucały, wiec poszukaj moze w wyszukiwarce.
Ja tez teraz pracuej w biurze, jestem specjalista ds. rozwoju firmy, tj mrketin, obsługa klienjta, pozystkiwanie funduszy itd... Ja nie przeginam, ale tez nie trzymam sie code. Nosze spodnie na kant, ale tez jeansy, letnie sukienki o prostym kroju i do kolan albo długie... Dzis wracam do biura i mam na sobie długa sukienkę, marynarkę białą z lnu i wisior duzy z turkusem, czasem do jeansów mam koszule, czasem t-shirt i marynarke z podwinietymi rekawami, wiekszy luz ale nie jak na plaże
|
|
|
|
|
#4 |
|
Raczkowanie
|
Dziękuję Wam bardzo za odpowiedzi
![]() Faktycznie w całym zamotaniu nie pomyślałam o tak cudownym wynalazku, jakim jest wyszukiwarka Już naprawiam pomyłkę i dziękuję za wyrozumiałość
|
|
|
|
|
#5 |
|
Przyczajenie
|
To co opisałaś jest jak najbardziej na miejscu jeśli chodzi o biuro. Spudnice i koszule to raczej podstawa.
|
|
#6 |
|
Przyczajenie
|
Hej! Mam nadzieję, że mimo, iż wątek nie jest już od dłuższego czasu aktywny, uzyskam jakąś odpowiedź. Mam problem i w związku z tym pytanie do Was.
Jak myślicie, czekam na Wasze odpowiedzi, najlepiej pod wątkiem na tamtym forum. Z góry dzięki |
|
|
|
|
#7 |
|
Zakorzenienie
|
kilka propozycji znajdziesz pod tym linkiem
![]() https://www.google.pl/search?q=jak+u...w=1024&bih=491 |
|
|
|
|
#8 |
|
Raczkowanie
|
Zależy jaki dress code panuje w pracy. Jeżeli nie ma określonego to ta sukienka jest ok, ale jeżeli jest to może być już problem.
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Moda
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:00.

) jestem jedyną kobietą na takim stanowisku w firmie i nie mogę "podglądnąć" u nikogo kobiecego dress code.