|
Notka |
|
Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych! |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
praca mgr-pomocy w ułożeniu schematu ALKOHOL
dziewczyny , proszę o pomoc!
pisze prace na temat problemu spozywania alkoholu przez młodocianych. musze oddać schemat mojej pracy i mam problem z ułożeniem: 1. wstęp 1.1. definicja alhoholizmu+ 1.2. Uzależnienie(fazy ) 1.3. skutki zdrowotne 1.4. alkohol a młodzież 1.5. leczenie alkoholizmu/pomoc uzależnionym 1.6. Zapobieganie Wszystko juz mi się miesza, nie pamietam ile razy układałam i modyfikowałam ten plan pracy- mam problem z punktami 1.1, 1.2 Coś bym zmieniła, ale nie wiem co. na pewno musze napisac co to jest alkoholizm no i o uzależnieniach, przebieg choroby to mogę opisać w uzależnieniu. Proszę o rady, bo już nie daje mi to spokoju ![]() ![]()
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: praca mgr-pomocy w ułożeniu schematu ALKOHOL
Cytat:
Ale chociażby w kwestii technicznej: jeśli wstęp ma nr 1, to kolejne rozdziały powinny mieć nr 2, 3 itd, a nie 1.1., 1.2., bo to wygląda jak podrozdziały wstępu. Poza tym wstęp nie jest rozdziałem i nie powinien mieć numeru. No ogólnie źle myślisz, złą koncepcję przyjęłaś. Piszesz o spożywaniu alkoholu przez młodzież, a temat pojawia się dopiero w rozdziale 1.4. - czyli pod sam koniec. Podporządkuj plan tematowi i teorii, którą znajdziesz w książkach.
![]() Edytowane przez mpt Czas edycji: 2013-07-29 o 18:43 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | ||
and cigarettes
|
Cytat:
Z promotorem porozmawiaj. Od konsultacji pracy, tematu, zawartości pracy, pomocy w doborze materiałów jest promotor. Spotkaj się z nim i z nim omów, co masz zamiar w każdym podrozdziale opisać, a on MA OBOWIĄZEK Ci pomóc i doradzić. ---------- Dopisano o 19:42 ---------- Poprzedni post napisano o 19:41 ---------- Cytat:
![]() Edytowane przez coffee Czas edycji: 2013-07-29 o 18:43 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
A na każdy z tych podpunktów można by pisać osobną pracę. Co studiujesz i jaki jest temat pracy?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
mój promotor, taki "konspekt", by wywalił do kosza i stwierdził, że takiej amerykańskiej pracy nie będzie czytał.
nie wiem dlaczego wrzuciłaś "wstęp" do pierwszego rozdziału. tak się nie robi. "wstęp" jest osobnym, tak jakby, rozdziałem w pracy. tam jest zamieszczone streszczenie pracy, pytania badawcze, opis wybranej metody badawczej, hipotezy, itp. sprawy. magisterkę pisze się tak samo jak licencjat. tyle tylko, że magisterka jest dłuższa. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
promotor zatwierdził mi ten plan,
Wstęp 1.1 definicja i przebieg choroby alkoholowej 1.2 wpływ alkoholu na zdrowie 1.3 Fazy uzależnienia od alkoholu 1.4 Alkohol a młodzież 1.5 Leczenie alkoholizmu/ pomoc uzależnionym 1.6 zapobieganie wstęp jest podrozdziałem- bez cyfry- macie racje(moj błąd ) ![]() Chodzi mi kochane o to, że w pkt 1. (przebieg choroby alkoholowej) bedzie to samo co w 1.3 w uzależnieniu( bo przeciez alkoholizm to uzaleznienie od alkoholu)..... brakuje mi juz myśli, pomysłu jak to zmienić
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Poza tym, ja bym nie pisala 6 punktow, 2 gora, i po prostu to wszystko w nich zawarla. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Kompletnie nie rozumiem tego numerowania - po co te podrozdziały, gdzie jest tytuł rodziału głównego, gdzie kolejne rozdziały? Dziewczyna nie wie o czym pisze.
![]() |
#14 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Ma właśnie za dużo podrozdziałów, plan pracy to jest później spis treści i powinien mieć do 3 podpunktów, żeby ludzko wygladać. To nie musi być plan tego, co bedzie napisane. Ja bym to skróciła tak 1.1 definicja alkoholizmu (w tym choroba, fazy uzaleznienia, wplyw na zdrowie) 1.2 Leczenie alkoholizmu/ pomoc uzależnionym 1.3 Alkohol a młodzież 1.4 zapobieganie domyslam sie, ze pozostale rozdzialy to czesc badawcza i wnioski. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Candycotton, ja bym zrobiła trochę inaczej niż Ty.
1. Alkoholizm 1.1 Alkoholizm jako choroba (tu bym zrobiła przegląd literatury, która wyjaśnia pojęcie alkoholizmu i choroby jako takiej [mam tu na myśli definicję WHO]) 1.2 Fazy uzależnienia i możliwości terapii (tak ogólnie) 1.3 Pomoc uzależnionym w Polsce 2. Alkohol a młodzież. ... przynajmniej, ja to tak czuję, że tak to powinno być zrobione. w obecnym kształcie, to nie przypomina pracy magisterskiej. mi też nie tłumaczyli jak ma wyglądać praca. mi promotorzy kazali sobie samej sprawdzić jak to ma wyglądać (czyli przejść się do biblioteki i zobaczyć jak wyglądają prace dyplomowe, plus, sprawdzić schemat pisania pracy, który był dostępny na stronie uczelni). |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Konto usunięte
|
Też fajnie, byle nie rozbite na tyle punktów, gdzie każdy po pół strony.
Wiem, ze mgr powinien sam takie rzeczy niby umiec ale po cos te seminaria sa. Ja mgr robilam na innej uczelni i wymagania byly inne, nigdzie nie spisane, brak arkusza styli, nic. Można się zgubić. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
Wielkie dzięki, dziewczyny za odpowiedzi
![]() ![]() moze tak to ułoże wstep Alkohol jako choroba Fazy uzależnienia Wpływ alkoholu na zdrowie Alkohol a młodzież Pomoc uzależnionym zapobieganie?
![]() |
#18 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
secundo - czy masz czesc badawcza? czy ten podpunkt 'alkohol a mlodziez' dotyczy jakichs badan, jakiejs wybranej probki osob, ktorych praca bedzie dotyczyc? tertio - co do gramatyki/stylistyka: alkoholizm jako choroba chyba...alkohol nie jest choroba. a ogolnie, z ciekawosci bym zapytala gdzie i na jakim kierunku pisze sie takie prace, ale juz kit z tym. nie wnikam nawet w moje przemyslenia dot. poziomu uczelni wyzszych w Pl. szkoda tylko drzew na takie przepisywane banialuki. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
BAN stały
|
Cytat:
To strasznie łatwy temat i nie potrafisz napisać planu jednego rozdziału? Edytowane przez padam Czas edycji: 2013-08-02 o 11:20 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
cz.II i III (metodologia, wnioski) mam . Co to niektórych- nie musicie po mnie tak jechać.
Prosiłam tylko o pomoc, wskazówki a nie o wylewaniu komentarzy na temat ineteligencji i poziomu pracy mgr
![]() |
#21 |
and cigarettes
|
To to wyżej to jest cała część teoretyczna? Rozpiszesz to na około 40-50 stron? O, nieźle. Wg mnie dobra to praca być może, bo zapewne wiele literatury, wiele teorii, wiele punktów widzenia. Bardzo szczegółowo wszystko, pewnie nieznane poglądy zamieścisz, zapewne też znajdziesz i opracujesz jakieś kontrowersyjne badania, artykuły. No, fajnie to może wyjść. Lepsze takie niż wszystko po łebkach, nie wykraczając poza wikipedię i wiedzę potoczną, nudno i ogólnikowo.
Edytowane przez coffee Czas edycji: 2013-08-02 o 20:02 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Piszesz o wpływie lakoholu na młodzież, więc zastanów się może, czy jest sens opisywać te ogólniki, które sobie rozpisałaś. Skup się raczej na wpływie alkoholu na wzrost i dojrzewanie, na udziale grupy w kształtowaniu postaw. Poza tym teoria musi być dopasowana do badań, a nie wyciągnięta z kapelusza. Opiszujesz głównie to, co badałaś.
![]() |
![]() |
#23 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
Czy prace mgr ktora oddajemy umownie 2 tyg. przed obroną do dziekanatu czyta Dziekan? Czy jest ona tylko dla promotora i recenzenta? prosze o odp
![]() |
#25 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
rozdz I - 20 stron rozdz II - 20 stron rozdz III - metodologia - 20 stron rozdz IV i rozdz V - bez ograniczeń ale mnie wyszło bardzo dużo bo miałam szerokie badania. Plus wstęp, zakończenie. Razem jakieś 170 stron. Zdaje sobie sprawę, że to za dużo ale właśnie u mnie praca miała liczyć około 60 - 120 stron. Ale opracowanie badań wyszło mi bardzo skomplikowane i dlatego tyle stron. Pracę dajemy promotorowi, recenzentowi i do dziekanatu. W jakich oprawach - wszystko do uzgodnienia z promotorem. U mnie np. wszyscy chcieli okładkę miękką. Z tym że dla promotora i do dziekanatu trzeba było jeszcze dołączyć płytę z wersją elektroniczną.
![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
Czytam wytyczne do prac na mojej uczelni i się pogubiłam. Chodzi mi o stosowanie i umieszczenie przypisów- gdy pisałam licencjat na innej uczelni-dopuszczone było stosowanie przypisów na dole na każdej ze stron i to było o wiele łatwiejsze. Na tej jest inaczej. oto fragment wytycznych" Układ piśmiennictwa może być zgodny z kolejnością cytowania lub z kolejnością alfabetyczną wg pierwszej litery nazwiska pierwszego autora pracy. W spisie piśmiennictwa nalezy umieszczać tylko te pozycje, ktore są cytowanie w pacy. Cytowanie poszczególnych pozycji piśmiennictwa polega na podawaniu odnościków, czyli kolejnych oznaczeń pozycji w kwadratowym nawiasie w odpowiednim miejscu w tekscie np.[3,5]. nie stosujemy przypisów"
Czy któras z Was też tak miała? że nie było możliwosći podawania przyposów, tylko dopiero na samym końcu w piśmiennictwie podawać np. 1. E. Bawik.Alkohol w rodzienie. nn.... 2.R.Dróżdz.Alkohol wczoraj i dziś. Mam jeszcze podany w wytycznych wzór spisu piśmiennictwa i czym się różni -monografia -rozdział w monografi?
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:00.