| 
 | |||||||
| Notka |  | 
| Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa. | 
|  | 
|  | Narzędzia | 
|  2013-05-14, 19:46 | #1 | 
| Raczkowanie Zarejestrowany: 2006-02 
				 |   urlop macierzyński

napiszę na wstępie, że mam nadzieję, że mogę zacząć tu ten wątek, jeśli nie proszę o przeniesienie   jestem teraz w 9 tyg ciąży i powiem Wam szczerze, że okropnie się czuję pewnie jak większość kobiet na początku. (wymioty, nudności, ciągła senność, zawroty głowy, omdlenia). Pracuję w zakładzie gdzie jest produkowana garmażerka, ciasta itd. (mam umowę o pracę na czas nieokreślony) (jak wyszedł mi test to poszłam na urlop jeszcze przed wizytą u ginekologa) Nie wyobrażam sobie, żebym miała teraz podnosić np. skrzynki po 20 kg, oprócz tego wszystko mi śmierdzi i boję się toksoplazmozy. Dostałam zwolnienie od lekarza ale znajoma mnie przestrzegła żebym za dużo zwolnień nie brała tylko max 180 dni bo nie dostanę urlopu macierzyńskiego płatnego z ZUS. czy to jest prawda? 
				__________________ solarium tak samo jak palenie papierosów powoduje RAKA ---------------------------------------------- odwyk od kupowania kosmetyków zakończony powodzeniem  , kupuję tylko co jest niezbędne   | 
|     |   | 
|  2013-05-14, 20:11 | #2 | |
| Konto usunięte Zarejestrowany: 2008-10 
				 | 

Dot.: urlop macierzyński

Cytat: 
 | |
|     |   | 
|  2013-05-15, 07:01 | #3 | 
| Raczkowanie Zarejestrowany: 2006-02 
				 | 

dzięki    
				__________________ solarium tak samo jak palenie papierosów powoduje RAKA ---------------------------------------------- odwyk od kupowania kosmetyków zakończony powodzeniem  , kupuję tylko co jest niezbędne   | 
|     |   | 
|  2013-05-15, 07:27 | #4 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2008-11 Lokalizacja: duplinek 
				 | 

jedyne co moze ci "grozic" ze strony ZUS to kontrola na chorobowym

__________________ https://wizaz.pl/forum/showthread.php?p=43221823 #post43221823 wymienie Tresor Midnight Rose | 
|     |   | 
|  2013-05-15, 10:56 | #5 | 
| Wtajemniczenie Zarejestrowany: 2007-06 
				 | 

a na L4 w ciąży można być 270 dni

| 
|     |   | 
|  2013-05-15, 12:52 | #6 | 
| Rozeznanie Zarejestrowany: 2012-03 Lokalizacja: mazowieckie 
				 | 

Spokojnie, ja praktycznie od początku ciąży przebywałam na zwolnieniu (aż do porodu). Czas trwania L4 nie wpływa na wielkość czy sam fakt otrzymania macierzyńskiego.

__________________   | 
|     |   | 
|  2013-05-15, 13:21 | #7 | 
| Przyczajenie Zarejestrowany: 2013-05 Lokalizacja: Warszawa 
				 | 

Witam,  umowa o pracę na czas określony wygasa mi na początku urlopu macierzyńskiego. Czy któraś z Was wie, czy pracodawca ma obowiązek przedłużyć umowę do końca urlopu macierzyńskiego? pozdrawiam, smreczyna | 
|     |   | 
|  2013-05-16, 20:53 | #8 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2007-10 
				 | 

Nie ma takiego obowiązku. Ale nabywasz prawo do zasiłku macierzyńskiego więc do końca umowy zasiłek będzie wypłacał pracodawca, po tym czasie zasiłek dostaniesz prosto z ZUSu.

__________________ "...Ale miłość - kiedy jedno spada w dół,  drugie ciągnie je ku górze... " | 
|     |   | 
|  2013-05-17, 09:40 | #9 | 
| Przyczajenie Zarejestrowany: 2013-05 Lokalizacja: Warszawa 
				 | 

Dzięki aania_20 za odpowiedź.

| 
|     |   | 
|  2013-05-22, 16:40 | #10 | |
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2010-11 
				 | 

Cytat: 
   | |
|     |   | 
|  2013-06-07, 08:58 | #11 | 
| Przyczajenie Zarejestrowany: 2013-05 
				 | 

Jestem kompletnie zielona w sprawie urlopu macierzyńskiego i ciąży w pracy... wiec proszę o małe szkolonko... Otóż, obecnie pracuję, jest to moja pierwsza praca Bardzo chciałabym zajść w ciążę, jednak równocześnie nie chciałabym stracic pracy. Dokładniej mam umowę do końca roku, nie jest to umowa na zastępstwo, lecz normalna umowa o pracę. Stąd moje pytania: jak długo czy też na jakich zasadach powinnam pracować, aby móc dostać urlop macierzyński i po porodzie wrócić do pracy? jak ma się moment zajścia w ciaże do końca umowy? tzn. jakie znaczenie względem końca mojej umowy ma czas, kiedy zajdę w ciażę? czy rodzaj etatu, tzn. niepełny etat ma wpływ na "mój los" w ciaży i po porodzie? czy aby w pełni korzystać z praw trzeba pracować na cały etat ( w tym momencie mam niepełny etat) czy przebyty staż ma wpływ ? innymi słowy, przy umowie do końca roku, zakładając zajscie w ciażę, co mnie czeka? i co z tym etatem? czy pełny/ niepełny robi dużą różnicę? Podkreślę, ze bardzo chciałabym wrócić po porodzie do pracy, a dziecko to moje marzenie! | 
|     |   | 
Okazje i pomysĹy na prezent
|  2013-06-07, 09:32 | #12 | |
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2006-02 
				 | 

Cytat: 
 jeśli umowa nie kończy Ci się przed skończeniem 12 tygodnia ciąży, to pracodawca ma obowiązek przedłużyć Ci umowę do dnia porodu. Żeby po macierzyńskim wrócić do pracy musisz mieć umowę, która będzie Ci się kończyła po zakończeniu macierzyńskiego lub umowę na czas nieokreślony (pracodawca może przedłużyć Ci umowę podczas ciąży). Jeśli pracodawca przedłuży Ci umowę tylko do dnia porodu to i tak należy Ci się zasiłek macierzyński od ZUS pełnopłatny w pełnym zakresie. | |
|     |   | 
|  2013-06-07, 11:38 | #13 | |
| Przyczajenie Zarejestrowany: 2013-05 
				 | 

Cytat: 
 | |
|     |   | 
|  2013-06-07, 13:30 | #14 | |
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2006-02 
				 | 

Cytat: 
 A i jeszcze jedno - jeśli wrócisz po macierzyńskim do pracy na niepełny etat (obojętne czy 1/2 etatu, czy 7/8) to masz okres ochronny roczny - czyli nie można Cię w tym okresie zwolnić. Edytowane przez pempek Czas edycji: 2013-06-07 o 13:34 | |
|     |   | 
|  2013-07-10, 18:01 | #15 | 
| Raczkowanie Zarejestrowany: 2012-02 
				 | 

Witam! Nie wiem czy dobrze trafiłam,ale spróbuję  Pracuję w galerii. Czy jak mam urlop wypoczynkowy to należy mi się wolny weekend lub chociaż niedziela przed urlopem??   | 
|     |   | 
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|  2013-07-13, 08:05 | #16 | 
| Konto usunięte Zarejestrowany: 2008-10 
				 | 

nie- urlop wypoczynkowy obowiązuje w konkretnych dniach  - jak masz od poniedziałku to liczy się od poniedziałku a nie soboty

| 
|     |   | 
|  | 
|  Nowe wątki na forum Być rodzicem | 
|  | 

| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| 
 | 
 | 
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:58.