![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Pretensje mamy o moje pieniądze.
Witam. W zeszłym roku poszłam na studia do innego miasta i w związku z tym dostawałam od rodziców pieniądze na utrzymanie. Moi rodzice mieszkają osobno dlatego każdy mi dawał osobną kwotę. W ciągu roku uzbierała mi się spora suma. Od pewnego czasu mama ma do mnie ciągle pretensje, że wydaję pieniądze na ubrania itp. Od taty dostaję co miesiąc 2000 zł i nie widzę powodu, żebym nie mogła raz na miesiąc kupić sobie nowej bluzki. Nie rozumiem też dlaczego mama ciągle na mnie krzyczy i ma pretensje, że wydaje pieniądze skoro dostałam je od taty. To są moje pieniądze więc chyba mogę wydawać je na co chce, a ona za każdym razem robi mi awanturę. Nie jest też tak, że co tydzień kupuję tonę rzeczy tylko kupię kilka raz na miesiąc. Chciałam się was zapytać czy to normalne, że moja mama ma do mnie o to pretensje?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Pretensje mamy o moje pieniądze.
Cytat:
![]() |
![]() |
#3 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
moze ojczulek je same pasztety, i daje Ci jak najwiecej, z mysla ze potrzebujesz na jakis slownik czy korki?
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
tata zarabia ponad 8000 a mama 4000 więc nie wydaję mi się, żeby jedli same pasztety...
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
To, jak uwazasz ze naprawde potrzebujesz ciuszka i nie lezy on bezuzyteczny w szafie to sie nie przejmuj
![]() ![]()
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
A może zależy im na tym abyś nauczyła się gospodarności? może mają jakiś przebiegły plan względem Cb?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Jak dla mnie bezpodstawne sa te pretensje.
Dodatkowo szukaj pracy -bedzie kasy wiecej i odłożyc bedzie można. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
daja wspolna kase
![]() |
#14 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
no osobna, ale kazdy cos dawal, nie tylko tata ktory zarabia wiecej, mama tez cos dawala wiec tez cos sie moze odezwac
![]()
![]() |
#16 | |
Zakorzenienie
|
Zazwyczaj gro takiej pensji idzie też na raty różnych zaciągniętych kredytów. Znam ludzi, którzy przy tak wysokich zarobkach jedzą wspomniane pasztety albo stołują się na obiadkach u mamusi
![]() Cytat:
Chyba, że dziewczyna ma już zapewniony start w jakiejś firmie rodziców albo ich znajomych i nie podzieli losu tysiąca innych młodych ludzi po studiach, którzy żyją za "normalne" pensje o ile znajdą te marne prace. Edytowane przez laisla Czas edycji: 2013-07-13 o 00:37 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#18 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Być może jej mama wolałaby aby pieniadze były oszczedzanie zamiast wydawane na tzw. pierdoły- to nie jest kruszec-złoto itp. że może byc inwestycją, ale kawałek szmatki, który staje się niemalże bezwartościowy. Być może mama wolałaby aby jej dziecko przeznaczyło te pieniadze na inny cel- jakieś inwestycje, wyjazd zagraniczny, dokształcanie się, kursy itp. Też zależy jakie są to ubrania i w jakiej ilości. 2 bluzki miesięcznie czy para spodni i butów wiecej jest ok, ale jeżeli ktoś kupuje po kilka-kilkanaście sztuk miesięcznie, gdzie większość ubrań wisi tylko w szafie, nawet nigdy nie założona, to rozumiem niezadowolenie matki. Dobre gatunkowo ubrania, klasyczne fasony, porządne buty i torebki są warte sporo i nalezy w nie inwestować. Co do tego braku pracy- ostatnio tak na próbę wysłałam kilkanaście cv, żeby sprawdzić swoją wartośc na rynku pracy i możliwości dalszego rozwoju w przyszłości. Pomimo nietypowego wykształcenia czy doświadczenia spokojnie z 18 cv zostałam zaproszona na 15 interview. Głównie aplikowałam na asystentki zarządu/prezesa, doradców klientów biznesowych w bankach, customer service (cc) z językami europ. Z tych 15 interview zaproponowano mi pracę wszedzie. Zarobki od ok. 2700 brutto do 4600 brutto. Nie przesadzajcie więc z tym brakiem pracy albo samych umowach śmieciowych za najniższą dla młodych ludzi. Nie jest źle. A co do twardego lądowania po studiach- głupota. Jak ktoś wybierze dobrze kierunek, zrobi jakąs zagraniczną wymianę/staż/praktyki, zna 2 bardzo dobrze (a najlepiej biegle) jezyki obce, ogarnia excela na zaawansowanym poziomie to nie zginie. Dla takich ludzi praca zawsze się znajdzie. Nie wspominam o osobach z branży IT bo zarobki tam są naprawdę zadowalające, a dobrą pracę dostaje się juz po ok. 2 latach studiów. Problem w tym, że wiele osób po studiach ani nie umie dobrze jezyków, ani nie jest kreatywna i przebojowa lub nie jest w niczym po prostu dobra. Nie wiem czy tylko ja i moi znajomi jesteśmy jacys wyjątkowi czy inni tak nieporadni. Albo pomimo braku znajomości, funduszy, umiejętności, wiedzy studia przespali i nic ciekawego z nich nie wynieśli. A najgorsze, że ci ludzie nie mają ani pomysłu na swoją działalność (pomysłu lub się po prostu boją) a swoimi porażkami zyciowymi obarczają innych- bardzo popularne w PL- rząd i premiera Tuska. Mnie się wydaje, że mama może być zazdrosna o to, że ojciec daje więcej pieniędzy i byc może przez to córka "woli" jego. Z drugiej strony warto mieć oszczędności- a przy takim 'kieszonkowym' od ojca warto tłoczyc pieniądz w dobrą edukację, jezyki, kursy- pieniądz rodzi pieniądz. Bo różnie może być i np. za 2 dni ojciec zginie w wypadku i sytuacja materialna zmieni się. Warto oszczędzać i inwestować w siebie bo później to sie zwraca. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Teraz dostajesz pieniądze od rodziców, stać Cię na kupowanie ubrań co miesiąc (jakoś nie wierzę, że co miesiąc potrzebujesz nowych ciuchów, bo poprzednie Ci się rozpadły) i zapewne prowadzisz dosyć rozrzutny tryb życia. Wiesz, studia się skończą i zapewne skończą się pieniądze od rodziców. Nie nauczyłaś się gospodarować pieniędzmi, więc to normalne, że Twoja mama chce żebyś w końcu zaczęła o tym myśleć. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | ||
BAN stały
|
Cytat:
Po 3 to jest 20letnia kobieta, nie 12letnia dziewczynka, więc to raczej nie jest jakiś wybitny powód do dumy roznosić pieniądze po galeriach handlowych tylko dlatego, że autorce rosną na drzewie. Po 4 autorka dostaje od ojca równowartość połowy pensji jej matki. Od ojca: 25%. Ani ojciec ani matka bogaci nie są, więc relatywnie córeczka żyje sobie dosyć wystawnie; ![]() ---------- Dopisano o 12:49 ---------- Poprzedni post napisano o 12:47 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
Sądzę, że powinnaś porozmawiać z matką na spokojnie i wytłumaczyć jej, że np 100 zł miesięcznie na jakiś ciuch czy kosmetyk to wcale nie tak dużo. Dodając argumenty, że pewną część kwoty jaką od nich dostajesz oszczędzasz. Na pewno się uspokoi i doceni, że starasz się myśleć dorośle.
![]() |
#22 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | ||
Zakorzenienie
|
moim zdaniem Twoja mama ma focha o to, że Ci ojciec tyle kasy daje i sobie możesz z jego powodu życie umilać
moim zdaniem skoro Ty dostajesz tą kasę i na dodatek darczyńca nie ma żadnych roszczeń (i raczej jako ojciec daje ci sporo więcej niż w tym kraju przyznaje się alimentó) to sobie rób z tym co chcesz jasne - nie zaszkodzi oszczędzać ale przecież w razie czego, jak po studiach pracy nie znajdziesz, to ty się walniesz o beton z rzeczywistością prawda? Cytat:
![]() Cytat:
w tym kraju akurat większość studentów dziennych ubierają rodzice - przy czym jednych rodziców stać na mniejsze wydatki w tym temacie a innych na większe, jej ojca najwyraźniej stać i chce dać córce tyle ile daje i już, nie wiem co tu rozkminiać i nie wiem czymże autorka jest gorsza od rzesz studentów poubieranych jak manekiny z Zary (gdzie zestaw ciuszków podchodzi po 1000zł lekko na jedno wyjście czasem) poza tym, że zamiast siedzieć w domku rodziców przebywa fizycznie w innym mieście a to, że matka musi zarabiać - no sorry ale w pewnym momencie każdy musi, a mieć focha o to, że matka musi zarabiać a dziecko sobie bimba za kasę rodziców - to chyba sprawa do ustalenia między rodzicami a nie powód do robienia awantur dziecko ? no chyba szanowna mamusi zamiast jechać po córce (ktore sama daje kasę i sama ustawia na poziomie "studiuj, nie pracuj") mogłaby z łaski swojej z jej ojcem pogadać, córeczce założyć konto oszczędnościowe i razem z ojcem trochę kasy tam co miesiąc wpłacać zamiast się na autorce wyżywać, że oboje z mężem jej kasę w łapę dają a potem ona okropna ją śmie wydawać ![]() moim zdaniem gdyby to był problem matki to byłby wybitnie łatwo rozwiązywalny - ale skoro matka woli awantury jej robić to chyba jednak chodzi o coś innego niż nieumiejętność córki do oszczędzania pierwsza podstawowa zasada - jak sobie wychowasz tak masz - i jak człowiek 20 lat chowa kogoś na zasadzie właśnie "masz i fajnie" to chyba trudno mieć potem pretensje że ktoś żyje tak a nie inaczej
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | ||||
BAN stały
|
czy nie mieszka to nie wiem, zrozumiałam, że nie mieszkała w roku akademickim.
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
A co do tego, jaką znajdzie pracę, to nie ma co gdybac, bo może będzie zarabiać furę a może najniższą krajową. Pytala, czy pretensje matki są zasadne - zależy od domu, po prostu. Są tacy, co tyle wydają na waciki. ![]() ![]() Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2013-07-13 o 12:24 |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
według mnie jak juz mama ma jakies pretensje to powinna, albo pogadać z tata autorki zeby ograniczyl jej kasę, albo sama ze swojej strony niech przykręci kurek, bo takie dawanie 'ale masz wydać na to co ja powiem' to juz lepiej niech nie daje.
![]() |
#27 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
2) jak się matce nie podoba że dziewczyna nie zarabia i przejada to niech jej kasy tyle nie daje i niech pogada z jej ojcem a nie awantury robic autorce 3) czy jej ojciec nie ma mózgu? autorka ma mu mówić, że kilka tys. miesięcznie to dużo na studenckie życie? ![]() 4) tak, jej mama na pewno nie ma nic wspólnego z tym jak jej córka została wychowana a autorka jest rozpieszczona ot tak, sama z siebie ![]() Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
Wydaje mi się, ze chodzilo po prostu o te sieciówki z wyższej półki. Ja tez nie znam zbyt wiele takich osob, ktore chodzą w zestawach za taką kasę. Za to znam takie, ktore świetnie się ubierają za grosze
![]() |
#29 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
nawet licząc rozsądnie spodnie 80 bluzka 40 jakis sweterek 60 buty 100 torebka 100 jakieś dodatki 50 (ależy co kto nosi - ale jakieś kolczyki, bransoletki etc. większość osób coś tam jednak z tych rzeczy ma) jeszcze można doliczyć blieznę 50 (wersja oszczędna) kurtkę 150 wiadomo nikt dzień w dzień całego kompletu nie wymienia ale i tak jedno wyjście podliczone to dużo kasy wiadomo - latem taniej bo dużo z tego wypada wiadomo - można coś tam kupić w lumpeksie za grosze ale ja i tak na ogół miksuje a nie noszę w 100% zestawów z lumpeksów, raczej trochę tak trochę tak prawda jest taka że jakby tak podliczać to zdecydowaną większość osób nosi na sobie dużo kasy jak ja podliczam ile miesięcznie wydaje na różne przyjemności (ciuchy, dodatki, kosmetyki, książki) to wychodzi kilka stówek miesięcznie - fakt faktem sama sobie na to zarabiam ala ganiać za to autorkę wydaje mi się dziwnym bo przecież nie napisała, ze całe 2k zł wydaje na ciuszki tylko, ze od czasu do czasu coś tam sobie kupuje co nie jest moim zdaniem jakieś nienormalne w dzisiejszych czasach bo większość osób które znam od czasu do czasu sobie coś tam kupuje z serii duperele
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
chyba nie trzeba daleko szukać tych studentek ubierajacych sie w Zarze, wystarczy wejsc na wizazowy wątek maniaczek Zary który ma juz mnostwo czesci
![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:11.