![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Własny biznes, działalność gospodarcza - pomysły, dotacje, porady etc.
Hej!
Ludziska powiedźcie mi jak to w tej Polsce się dzieje?? Ludzie po studiach pracują za grosze albo są bezrobotni ![]() ![]() Z pozdrowieniami ![]()
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Re: Pomysł na własny biznes
Obawiam się, że nawet jak ktoś będzie miał świetny pomysł na własny biznes, to nie będzie chciał Ci tego pomysłu sprzedać.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
Koko, ukradłaś mi myśli
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
czasami nie myśl o kawiarence internetowej - odradzam ;-(
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
ja bym chciala miec sklep z kosmetykami, co wydaje mi sie, ze wiem, czego kobiety w nim szukaja i np. wiem jakich marek i jakich konkretnych kosmetykow nie mozna dostac u mnie w miescie
![]() aha- jak juz cos otworzysz to moze mnie zatrudnisz, cio??? hihih ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Bardzo chętnie! Tyle, że w dalszym ciągu nic mi nie przychodzi ciekawego do głowy!
Denerwuje mnie to, że młodzi ludzie nie mają odpowiednich warunków aby zacząć życie na własny rachunek. Chyba jedyne wyjście to wyjechać za granicę! ![]()
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
hey
rzeczywiscie to przykre ,ja tez chialam otworzyc cos swojego ale musiałanbym miec ogromny dochód zeby nie pracowac tylko na zus i us. co do zagranicy to owszem ,dobry pomysł ,ale tez przykro sie robi kiedy polacy po studiach wykształceni z językami sprzątaja w domach albo pracuja na myjni samochodowej bo nie oszukujmy sie stanowiska kierownicze sa juz obsadzone przez dzieci znanych i bogatych . pzdr paula |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Rozeznanie
|
paula78 napisał(a):
nie oszukujmy sie stanowiska kierownicze sa juz obsadzone przez dzieci znanych i bogatych . lub z dobrej opcji politycznej ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zadomowienie
|
![]()
Muszę się wyżalić i doradzić
![]() ![]() ![]() Zaczełam myśleć o własnej firmie. Teraz ZUS ma niższe dla osób otwierających firmy (ok. 200zł a nie 700zł z tym że tylko przez pierwsze 2 lata). Podaję link: http://www.architekci.pl/organizacja...tera=&od=0#art W urzędzie mogę dostać bodajże 5 tys. zł ... może ktoś z Was załozył już własną działalność i może mi doradzić? Będę wdzięczna za wszelką pomoc i informacje! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Rozeznanie
|
Dot.: Znowu się nie udało :( a moze by tak własna firma..?
Rossi zakładając teraz działalnośc będziesz płaciła 250 zł Zusu, a nie jak wczesniej 750 zł, fakt dochodzą też inne koszty, ale wydaje mi się że to i tak duzo mniej. Jeśli niedawno skończyłaś szkołę możesz sie ubiegać o bodajże 7 tys. bezzwrotnego dofinansowania, lub nieoprocentowany kredyt który wynosi jakoś między 20-30 tys.
No i najważniejsze: co chciałabyś robić? czym byś chciała się zająć? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zadomowienie
|
Sama jeszcze nie wiem czym chciałabym się zająć, właśnie szukam dobrego pomysłu bo chciałabym cos założyc w mojej mieścinie (no i tu jest "ale" bo mieszkam w niewielkim miastku) wszyscy marza o jakimś fajnym pubie (i mają racje :tak: ) ale to kupe forsy bym musiała mieć, ja z kolei uważam, że licho z jakimiś fajnymi sklepami gdzie można by było kupić fajne ciuszki ale te ciuszki musiały by być tanie,,,wiadomo.
Ehh Sitc mam mętlik w głowie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Mod-Śnieżynka
|
Nie wiem czy z ciuszkami do końca to taki dobry pomysł w małym mieście. Napiszę Ci dlaczego tak uważam: jeśli będą tanie, osoby, które kupują droższe ubrania nie kupią, a dla tych biedniejszych i tak mogą być za drogie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Dokładnie... pub to bardzo dobry pomysł
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
eshh wlasny biznes ,prawie kazdy o tym kiedys chyba myslał.ale jak dochodzi bieganie po zusach itp to sie odechciewa.
no i trzeba miec kase na poczatek i to czesto nie mała a gwarancji ze sie zwróci nie ma. wszytsko zalezy od branży i miasta w jakim sie mieszka ,pub ok ale w mniejszych miasteczkach staje sie to przewaznie spelunka bo przeciez młodziez ucieka do wiekszych miast. nie mniej jednak zycze powodzenia i samych dobrych decyzji ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Rozeznanie
|
Pub nie jest złym pomysłem, wszytsko co się wiąże z branżą gastronomiczną, nawet budka z hot-dogami przynosi duże pieniądze. Wystarczy porównać ceny surowców, do cen przetworzonych produktów.
Co do sklepu, sama mieszkam w małym mieście i wiem że wbić się w rynek nie jest łatwo, bo po pierwsze wszystkiego już jest sporo, po drugie moje miasto nalezy do tych biedniejszych (słynne zakłady metalowe Mesko, które kiedyś urzymywały cały region, już dawno padły). Więc musiałabyś dobrze pomyśleć na co jest rynek zbytu w twojej okolicy. Generalnie bardzo popieram założenie własnej działalności, to daje duże możliwości, może dać znacznie większe dochody niż takie jakby osoba prosto po szkole poszła do kogoś na etat, no i sama jesteś sobie szefem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
Rossi: nie zapominaj o jeszcze jednym - o pracownikach, którym będziesz musiała płacić pensje. I to zarówno w przypadku sklepu z ciuchami jak i pubu. Sama ze wszystkim nie dasz sobie rady, potrzebna jest pomoc. A za pomoc sie niestety płaci. Także to są dodatkowe wydatki.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
Rossi trzymam za ciebie kciuki,ale nie zapominaj,żebędziesz musiała zainwestować kupe kasy w firme+pracownicy!Firma może też okazać sie niewypałem(teraz często tak bywa w polskich realiach),a Ty możesz sporo na tym stracić
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
Ja prowadziłam kiedys własny biznesik - to była mała kwiaciarenka, niestety musiałam odpuscic bo budka miała fatalną lokalizację i to mnie zgubiło
![]() ![]() Może spróbuj z kwiatami, jesli oczywiscie nie ma za wielkiej konkurencji wokół - oczywiscie musiałabys skonczyc jakis kurs, ale można to załatwic w miarę szybko - o ile masz w ogóle zamilowanie i jakies podstawowe zdolnosci artystyczne ![]() Jak tak patrzę w mojej dzielnicy to najlepiej prosperują sklepiki spożywcze (może jakis warzywniaczek, zdrowa żywnosc, czy cos) a z ciuchów to prędzej lumpexy niz butiki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Kurcze dziewczyny jest wogóle sens?? może tylko mam chwilowego doła bo mam dosyć łażenia i proszenia się o pracę za psi grosz ![]() ![]() Kasiulko życzę Ci abyś otwarła znowu coś swojego i żeby dużo lepiej presperowało ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Mod-Śnieżynka
|
Pub w mniejszym mieście niekoniecznie może stać się spelunką. U mnie w mieście nie było za bardzo dokąd pójść. Od kilku lat dopiero mamy tak naprawdę dokąd pójść.
Tylko na pewno trzeba mieć na to sporo funduszy (na tym kompletnie się nie znam), pewnie jakiś wspólnik (ale wiadomo jak to czasem bywa, więc dobrze, że TŻ się zadeklarował), z pozwoleniem na alkohol też jest trochę zachodu. Ale myślę, że jednak warto, jeśli się nad tym zaczęłaś zastanawiać. Ważne, żeby lokal miał "klimat", wtedy ściągnie klientów i nie stanie się spelunką. Na pewno trzeba do tego odwagi i determinacji. Ale pomysł to już jest bardzo dużo. Może doradzi Ci tu ktoś, kto prowadzi własną działalność. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Fajnie byłoby gdyby doradził ktoś kto prowadzi podobną działalność ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Raczkowanie
|
Jeśli chodzi o pomoc finansową na początek, to jest taka forma jak bezzwrotne dotacje (około 11 tys. zł) http://www.1praca.gov.pl/index.php?id=9&tresc=954 - tu więcej na ten temat.
Są też pożyczki na "bardziej przyjaznych warunkach": http://www.1praca.gov.pl/index.php?id=9&tresc=1948 A oprócz tego zainteresuj się, czy Twój PUP przystąpił do progarmu Pierwszy Biznes: http://www.1praca.gov.pl/index.php?id=9&tresc=2877. POWODZENIA! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zadomowienie
|
Libi dziękuję bardzo!
![]() ![]() Pukniecie mnie w głowę ale właśnie przypomniałam sobie jak ostatnio szukałam z koleżanką przed weselem w mojej mieścinie solarium ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Raczkowanie
|
W miejscowosci liczacej okolo 3 tys mieszkancow ( gdzie kiedys chodzilam do szkoly
![]() Po ciuszki jezdzilo sie do miast odleglych o 20-40 km, ale nie na piwko czy tez bilard.
![]() |
#28 |
Wtajemniczenie
|
Rossi z tego co kojarze pochodzisz z okolic Tych, wiec jesli dobrze kojarze to mysle, ze z tym butikiem raczej ci nie wyjdzie
![]() ![]()
![]() |
#29 |
Zadomowienie
|
Beciu
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Rozeznanie
|
Wizażanki znają złe strony opalania, ale myslę że solarium to na pewno nadal dobry interes i nie potrzeba tyle zachodu co z pubem (to akurat moje marzenie), jesli zaczniesz poważnie mysleć o tym własnym biznesem to polecam stronę http://www.postawnaswoim.pl/ dużo porad i co najważniejsze adresy instytucji, które udzialają kredytów własnie dla kobiet, oraz dla innych którzy chcą mieć własny biznes.
Powodzenia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:50.