|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Czy po studiach wróciłyście tam skąd jesteście?
Pytanie za dychę, jak w temacie. Ciekawi mnie, czy więcej osób kończąc studia wraca w rodzinne strony, czy zostaje tam gdzie studiuje.
Ja osobiście mam zamiar wrócić i szukać pracy w okolicy, jeśli się nie uda to dojeżdżać do mojego studenckiego miasta, a w grę wchodzi nawet ostatecznie wyjazd za granicę. Generalnie nie chcę mieszkać po studiach dalej na wynajmowanym mieszkaniu z koleżankami lub co gorsza z przypadkowymi ludźmi. Po studiach chcę założyć rodzinę z moim TŻ, a wynajęcie mieszkania jest za dużym obciążeniem finansowym dla dwóch osób, zwłaszcza jeśli po jakimś czasie pojawiłoby się dziecko. Mamy gdzie mieszkać, więc osobiście wolę nawet bardziej się pomęczyć o tą pracę w moim smutnym jak p*** mieście i żyć na swoim niż mieć trochę lepiej o robotę i ładować komuś mamonę w kieszeń za kawałek przestrzeni do życia. Jak wy do tego podeszłyście? Edytowane przez Magically Czas edycji: 2013-07-11 o 23:24 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Czy po studiach wróciłyście tam skąd jesteście?
Nie, ja nie chcę wracać do Lublina, chyba że byłabym obrzydliwie bogata, wtedy mogłabym. Ja po studiach spadam jeszcze dalej niż jestem teraz - do Kanady. Póki to mam w planach i tego się będę trzymać. Akurat teraz w wakacje jestem w rodzinnym mieście i smutne jest to, że co ulicę wiszą szyldy - do wynajęcia, na sprzedaż :/ Budują się nowe mieszkania, a później połowa stoi pusta, bo ludzi nie stać na ich kupno. Szkoda, bo Lublin lubię.
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Ja również biorę pod uwagę wyjazd za granicę. Jednak tą opcję wolałabym zostawić na moment, w którym stwierdzę, że tutaj z pracą nie dam rady. Do Wrocławia, gdzie studiuję mam 67km. Nieblisko, niedaleko. Jednak zdecydowałabym się na dojazdy, gdybym znalazła naprawdę dobrą i wartą tego pracę. Póki co mam w planach szukanie pracy w promieniu 40km od mojego miejsca zamieszkania. Mam szczęście, że 30km dalej jest w miarę większe już miasto i tam też trochę lepiej o pracę. Nie wyobrażam sobie po studiach pracować we Wrocławiu wynajmując tam mieszkanie za min. 1500zł (jakaś kawalerka chyba), czy >2000. Gdybym mieszkała z chłopakiem, to ta jedna pensja poszłaby na wynajem. Jakaś masakra w ogóle.
---------- Dopisano o 01:02 ---------- Poprzedni post napisano o 01:00 ---------- Sama świadomość, że pracuję właściwie na kogoś (właściciela mieszkania) byłaby dla mnie nie do zniesienia. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Konto usunięte
|
co prawda jeszcze troszkę mi brakuje do zakończenia studiów, ale już jestem pewna, że nie wracam do miasta rodzinnego.
może i miałabym tam jakąś perspektywę pracy, ale nie wyobrażam sobie teraz życia w małym mieście + mieszkanie z rodzicami. tu gdzie teraz jestem jest mi dobrze, od przyszłego roku akademickiego będę się rozglądać za jakąś pracą w zawodzie. no i tż ma tu bardzo dobrą pracę i mieszkanie więc nie planuję ani powrotu do domu rodzinnego ani zagranicy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Powiem Ci, że jakbym miała chłopaka we Wrocławiu, który ma swoje mieszkanie to też inaczej bym podeszła do sprawy
![]() Wtedy dużo argumentów "przeciw" by odeszło. Głównie finansowych. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Tak, wróciłam - ale na bardzo krótko. Pracę znalazłam w miarę szybko ale i dość szybko z niej zrezygnowałam. Teraz mieszkam za granicą, pracuję w wyuczonym zawodzie i do kraju nie zamierzam wracać na stałe.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Konto usunięte
|
Nie wróciłam i raczej nie wrócę. Mieszkam teraz w mieście wojewódzkim, gdzie mam przyjaciół, znajomych, część rodziny, możliwość rozwijania hobby, dostęp do rozrywek i pracę, a pochodzę z wioski, gdzie mam tylko rodzinę. Aha, no i mogłabym tam mieszkać za darmo, ale co z tego? Na szczęście do mojej rodzinnej miejscowości mam tylko 60 km, więc mogę dość często tam bywać, ale perspektyw dla mnie tam nie ma żadnych.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Konto usunięte
|
Poki co wrocilam, ale jestem z wiekszego miasta. Mialam dosc tulaczki w trakcie studiow, gdzie bez rodziny bylo jednak smutno. Ale teraz znowu widze, ze mlodziez z mojego miasta uciekla i ja tu meza nie znajde. Jesli nie chce byc stara panna to musze wyjechac, mimo ze prace bym tu znalazla. Trudny wybor dosc, zycie osobiste czy zawodowe.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Biała Dama
|
Tak, wróciłam. Pewnie nie powinnam ale jakoś żyję
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
mieszkam od zawsze w Krakowie i tutaj również studiuję, więc powrotnych dylematów u mnie brak. Ale patrząc po znajomych - wiele osób jednak zostaje, bo nie mają co ze sobą zrobić w swoich mieścinach.
![]() |
#11 |
.
|
wprawdzie studiów jeszcze nie kończyłam, ale nie planuję raczej powrotu w rodzinne strony. będę mieć taki zawód, że na upartego w okolicznych miastach bym znalazła pracę, może nawet w kilku różnych miejscach. wolę jednak żyć w jakimś większym mieście niż takim 50-cio tysięcznym.
![]() |
#12 |
Konto usunięte
|
Od zawsze mieszkałam w trójmieście, więc nigdzie nie muszę wracać, patrząc po znajomych - ten kto pracował w trakcie studiów, jest już ustawiony, ma mieszkanie, lepszą pracę (3 albo 5 lat pracy i wdrażania się w rynek pracy, kariery awansów) zostaje, a ten kto nigdy palcem nie kiwał pewnego dnia został z ręką w nocniku - bez finansujących rodziców i bez pracy którą wcale nie jest tak łatwo dostać i na pokoju z pięcioma koleżankami. Trójmiasto jest rozlazłe jak japikole i między pewnymi częściami połączenie jest kiepskie, a jak tak patrzę na tych co pracowali to nawet auta się dorobili.
Tylko taką zależność zauważyłam. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
mieszkamy razem praktycznie od początku, każdy ma swój pokój, nikt nikomu nie przeszkadza. jesteśmy już w sumie jak rodzina ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Raczkowanie
|
A te z Was, które zostały w miastach studenckich zrobiły to, bo podoba Wam się wielkomiejskie życie? Dla pracy? Czy jakieś inne powody?
---------- Dopisano o 14:21 ---------- Poprzedni post napisano o 14:19 ---------- Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ale za to zaraz po studiach wyjechałam do jednego miasta a po 4 latach za granicę. Do domu rodzinnego nie wrócę, na pewno, bo nie sądzę żebym znalazła tam równie atrakcyjną i stabilną pracę. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
no i ja zostaję ze względu na duże miasto i perspektyw zawodowe. co prawda nie pochodzę z jakiejś dziury zabitej dechami, ale jest to małe miasto i zwyczajnie się tam nudzę. nawet teraz, w czasie wakacji jadę do domu na max. 2 tygodnie i wracam do mojej miejskiej dżungli ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zadomowienie
|
Co prawda jestem dopiero na 3 roku studiów, ale od zawsze wiedziałam, że chcę mieszkać już raczej na stałe w mieście w którym studiuje. Nie wyobrażam sobie wyprowadzi ponownie do rodziców, do domu rodzinnego. Po pierwsze nie ma tu żadnych perspektyw, a po drugie mimo że oczywiście kocham moich rodziców to nie chciałabym z nimi mieszkać na stałe.
Tymczasowo sytuacja zmusiła mnie, żeby na wakacje wrócić do rodzinnego miasta i mam nadzieję, że przez te 2 miesiące się nie pozabijamy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Nie wrócę do rodzinnego miasteczka, nic tam nie ma, pracy też nie ma, znajomych nie ma. Wolę pół pensji przeznaczać na wynajem i mieć dostęp do rozrywek typu kino/sushi/kręgle/koncerty.
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
ja zostałam ze względu na męża, w moich stronach ciężko by było o jakąś sensowną pracę dla Niego
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
histoire abracadabrante
|
Jestem po studiach licencjackich, wrócić do rodzinnej miejscowości nie zamierzam, wręcz odwrotnie, zamierzam uciec jeszcze dalej, pytanie dokąd i kiedy to się stanie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
Czy naprawdę takie błahe rzeczy jak kino, kręgle itp. są wyznacznikiem tego, że lepiej być w dużym mieście? Takie atrakcje są nawet tam gdzie mieszkam na co dzień, więc to są ostatnie rzeczy, które brałabym pod uwagę wybierając czy zostać tu czy tam.
Prawdopodobnie ostatecznie i tak wyjadę przynajmniej na kilka lat z kraju. Marzę o własnym biznesie, a tutaj nie dorobię się raczej prędko, żeby zrobić to co mi chodzi po głowie. Sama nie wiem, czy wolałabym zostać tu czy tam. W głębi serca jest mi dobrze tu gdzie żyję na co dzień, a życie na wynajmowanym i w ogóle w bloku mi nie odpowiada. Jednak we Wrocławiu też mi pasuje. Z tym, że to co mi się tam podoba skończy się tak samo jak studia, czyli znajomi ze studiów, przynajmniej większość, wspólne wypady na piwo, grilla, zwiedzanie galerii itp. Jeśli chodzi o znajomych to mam ich tu i tu, więc to też nie może być wyznacznikiem gdzie chciałabym zostać. Mój chłopak nie chciałby wynajmować mieszkania i w sumie go rozumiem, bo też byłoby mi ciężko zrezygnować z dobrej pracy i wyprowadzić się ze swojego domu, żeby pracować za tyle samo i kupę siana wydawać na dach nad głową. Chociaż pewnie jakbym postawiła ultimatum to by się przełamał. Ostatecznie i tak czuję, że wyfruniemy dalej, zwłaszcza, że bardzo często o tym rozmawiamy, żeby wyjechać. Problem jest tylko z wyborem terminu, czy zaraz po licencjacie, czy poczekać do końca magisterki i wtedy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Wtajemniczenie
|
Ja zostałam - nawet przez minutę się nie łudziłam, ze wrócę
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Konto usunięte
|
Sumi trochę zaszalałaś - że mieszkają sami, znaczy że wynajmują sami kawalerki (tzn pary chłopak i dziewczyna na przykład). a 10 letni ford focus, to nadal samochód, co z tego że 10 letni. Nic nie przejaskrawiam, nie martw się
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Większość osób kończących teraz ze mną studia wraca lub wróciło w swoje rodzinne strony, ale mam też znajomych, którzy na studia wyjechali i do naszego miasta nie wrócili. Myślę, że dużo zależy od miasta gdzie studiujemy i od tego, czy jesteśmy w związkach, czy singlami.
Edytowane przez seduction Czas edycji: 2013-07-13 o 22:51 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zadomowienie
|
Skoro masz takie atrakcje u siebie to nie rozumiesz tych co nic nie mają. W moim 17-tysięcznym mieście (wątpię by tyle naprawdę było, bo większość młodych wyjeżdża i nie wraca) nie ma pracy, ludzie jeżdżą do Niemiec na prace sezonowe, bo nawet na kasę do Biedronki trzeba mieć znajomości, taka kolejka chętnych. A po pracy, jeżeli już ktoś ją ma, to zostaje wylegiwanie się przed tv. Nawet po kurtkę czy buty trzeba jechać do miasta oddalonego o 50km, bo w 3 sklepach na krzyż to tylko jakąś chińszczyznę kiepskiej jakości można kupić, ew. w lumpeksie coś lepszego. Naprawdę nie przeszkadzałoby Ci mieszkanie w dziurze, gdzie ze znajomymi to się możesz spotkać max co miesiąc a jedyną rozrywką jest spacer 3km do McDonalda lub oglądanie tv? Nie samą pracą człowiek żyje, jakieś życie towarzyskie też się przydaje.Poza tym nie chodzi mi o to, że bez kina i kręgielni nie da się żyć, sama przez okres liceum i studiów raczej z nich nie korzystałam, bo nie cierpiałam na nadmiar gotówki, ale samo mieszkanie w dużym mieście zapewnia dużo różnych możliwości spędzania czasu i kisiłam się wracając do domu rodzinnego.
![]() |
#26 |
Rozeznanie
|
Właśnie jestem w takiej sytuacji - skończyłam studia i wracam do rodzinnego miasta za 2 tygodnie. Bardzo się wzbraniałam przed tą sytuacją, niestety nie udało mi się znaleźć pracy i stało się to koniecznoscią. Szczerze mówiąc nienawidzę mojego rodzinnego miasta,tam nic się nie dzieje, mamy jedno kino gdzie grają max. 3 filmy w miesiącu i to nie nowości. Nie chcę mieszkać z rodzicami, nie dogaduję się z nimi ale raczej nie mam możliwości zamieszkania gdzie indziej. Bardzo lubię miasto w którym studiowałam, chciałam tu mieszkać do końca życia, nawet na spacer można iść w wiele miejsc a nie to co u mnie, tylko nad rzekę. Gdybym miała możliwosć to oddałabym wszystko za zostanie tu. Z tego co wiem moi znajomi nie wracają do rodzinnej miejscowości, prawie wszystkim się udało zostać w większych miastach gdzie poszli na studia. Wiem tylko o jednej dziewczynie która wróciła, ale też szczęśliwa nie jest i szuka możliwości wyjazdu.
![]() |
#27 |
DOMator
|
Wróciłam po studiach, znalazłam pracę, więc zostałam. Pewnie gdybym przez parę miesięcy nic nie znalazła zaczęłabym na dobre szukać pracy w mieście studenckim i rozważać powrót do tamtego miasta.
Na szczęście w moim mieście jest więcej, niż kilka sklepów, jest kino, restauracje, dyskoteki, centrum kultury i parę miejsc, gdzie można łyknąć kultury, są baseny, kluby fitness, sporo imprez sportowych itd. Dojazd do miasta wojewódzkiego to 2-2,5 godz. pociągiem. Jedyny minus to najbliższe duże centrum handlowe oddalone ok 40 km od mojego miasta. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Rozeznanie
|
W październiku 3 rok, wiec zosatało mi 1,5 roku i zostanę inżynierem
![]() Jednak nie mówię 100% nie, bo życie pokaże jak się to wszystko potoczy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:23.