|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
Alternatywy dla alergików - laktoza
Dziewczyny! Co zamiast jogurtów, serków i mleka na szybkie i zdrowe śniadania/kolacje?
W związku z nietolerancją laktozy przerzuciłam się na mleko sojowe/ryżowe/migdałowe, staram się kupować niesłodzone, ale wiadomo że witamin i wartości odżywczych to to nie ma, do tego podgrzane (lub wlane do gorącej kawy) ścina się bardzo szybko. Niestety dla jogurtów czy serków (sera białego, czy takich do kanapki) nie znalazłam alternatywy i jeśli się skuszę, to chodzę później napompowana jak balonik. Chodzi mi o coś, czego nie muszę gotować (lub mogę przygotować dzień wcześniej), jak np pasta z awokado czy z jajek na twardo, tylko ileż można to awokado na zmianę z jajkiem jeść.... ;/ Dodam jeszcze, że nie przepadam za słodkim, a już zwłaszcza rano, dlatego na tych smarowidłach kanapkowych mi zależy (aha, nie przełknę ani koziego ani owczego), jakieś domowe inspiracje...? (a przy okazji jeśli ktoś ma nie tylko śniadaniowe pomysły na bezlaktozowe alternatywy, to wrzucać - nigdy nie wiadomo kiedy się coś przyda ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Rotmistrz
|
Dot.: Alternatywy dla alergików - laktoza
W marketach mozna kupic mleko, jogurty bez laktozy.
Przepis na paste: puszka sledzi w oleju 2 jajka 2-3 ogorki konserwowe lub kiszone mala cebula 2 lyzeczki musztardy jajka ugotowac na twardo, rozgniesc widelcem, ogorki zetrzec na tarce, cebule pokroic w kostke, wymieszac wszystko ze sledziami I musztarda, mozna posolic do smaku. Zupy mozna zageszczac kasza manna, lub zrobic "zaklepke" z maki. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
rób sobie sama "mleko"
![]() Znalazłam ![]() a zamiast serków itp do kanapek, ta sucha papka, która zostaje po zrobieniu mleka roślinnego + odrobina tego mleka będzie miała odpowiednią konsystencję, wystarczy to doprawić Mnóstwo fajnych przepisów dla alergików ma Pinkcake, wbrew nazwie bloga (trochę inna cukiernia), nie tylko na słodkości http://pinkcake.blox.pl/html ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Moze platki owsiane na wodzie albo kanapka z szynka? A pasty rybne lubisz?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
z tego co kojarze to w lidlu jest mleko bezlaktozowe
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ja nie wiem kto Ci takich bzdur poopowiadał, że mleka pochodzenia roślinnego nie mają wartości odżywczych ![]() Ja również nie toleruję laktozy i od 3 lat jestem na diecie bezmlecznej i prawie wegańskie ![]() Prócz tego tak jak pisały koleżanki wyżej mleka roślinne domowe lub "aby się to to nie ścinało" proponuję mleko w proszku. Osobiście kupuję mleko kokosowe (ale dostępne są też inne) i za opakowanie płacę ok 11 a starcza na ok 7 miesięcy przy piciu kilku kaw dziennie. Kawka zabielona, pięknie pachnie kokosem a w smaku niewiele różni się od normalnej kawy. Jesli chodzi o śniadania ja osobiście pijam koktajle warzywno-owocowe ze szpinakiem. W sklepach ze zdrową żywnością możesz kupić tofu, które zamarynowane w sosie sojowym doskonale zastępuje ser w tostach. Prócz tego wszelkie pasty rybne, z soczewicy, ciecierzycy, no masa tego jest ![]() Generalnie w diecie bezmlecznej chodzi o kreatywność, jeżeli nie masz chęci czy czasu na przygotowanie samodzielnie sobie pasty do chleba czy owsianki na mleku z orzechów laskowych (własnie się sezon zaczyna, polecam, właśnie kawkę piję taką ![]() ![]() Polecam też zapisać się do grup na facebooku dla wegan, gdzie znajdziesz mnóstwo informacji o promocjach na gotowe produkty i przepisów. Oprócz tego można w aptece kupic tabletki na problemy żołądkowe i zjeść spokojnie serek do śniadania bez wyrzutów sumienia ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Hej,
Ja jakoś od roku borykam się z tą nietolerancją i żyć nie umiem. Całe swoje życie jadłam płatki z mlekiem, piłam kakao, jadłam sery, twarogi, pleśniowe. Bardzo dużo tego w mojej diecie było. Tak samo ciasta, które uwielbiam, koktajle. Teraz na wszystko muszę uważać ![]() Jest ciężko, ale jakoś bez tego mleka żyję. Czasem zaszaleję, ale potem umieram z bólu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Wtajemniczenie
|
Bo twój organizm zaczął je tolerowac. Polecam przystosowanie się do nowej diety- uwierz mi, że nie bez przyczyny stare polskie porzekadło mówi, że mleko dobre jest dla cieląt. Życie z nietolerancją laktozy jest równie smaczne jak i dla tych, którzy trawią mleko
![]()
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Dziś zrobiłam mleko owsiane - nawet spoko, lepsze jak sojowe ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zadomowienie
|
Dzieki dziewczyny za wszystkie pomysly, na pewno wyprobuje!
Probowalam mleka bez laktozy, ale niestety wywolalo podobne skutki do normalnego (u mnie i u kota...) - nie wiem na czym to polega. Na pewno przejde sie po sklepach przy najblizszej wizycie z pl, wiem ze jakas niemiecka firma sorzedaje cala linie produktow bez laktozy, ale odwiedzalam znajomych tylko na kilka dni i nie chcialam ryzykowac ![]() Poszukam pomyslow na weganskich stronach, nawet o tym nie pomyslalam. Ja jestem generalnie leniwa i nie mam cierpliwosci, dlatego gotowanie, pichcenie, inwencja w tej kwestii to nie jest moja najmocniejsza strona ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
pasty do kanapek możesz zrobic niemal ze wszystkich warzyw
![]() jeśli chcesz żeby było bez gotowania to możesz je robić na bazie fasoli lub ciecierzycy z puszki (choć wiadomo, że z niepuszkowanej jest zdrowsze ...). Jeśli posiadasz blender to z każdego warzywa odpowiednio doprawionego możesz stworzyć pastę. Możesz też piec wegetariańskie pasztety ![]() A z rzeczy bardzo na szybko polecam masło orzechowe |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Jakby co to teraz w lidlu można kupić mleko bez laktozy (2,79zł/1l) albo mleko ryżowe (4,99zł/1l) albo sojowe (3,99zł/1l). Kupiłam to bez laktozy i nic mi nie było także będę piła takie mleko
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Staram sie ograniczyc cukier (poza owocami) i wlasnie dlatego te mleka nie za bardzo mi podchodza (bo zawieraja proporcjonalnie sporo wegli). |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zadomowienie
|
Od dwóch lat jestem na diecie wegańskiej, jak się okazało - słusznie, bo mam uczulenie na laktozę.
Od kiedy w Biedronce pojawiło się mleko sojowe, zagościło na stałe w naszej lodówce, a ponieważ mieszkamy w centrum Poznania mamy dostęp do wielu sklepów z wegaśnkim jedzeniem. Ja uwielbiam piec, nie pamiętam już, kiedy zrobiłam jajeczno-mleczne ciasto, chyba bym nawet nie umiała ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:56.