Alternatywy dla alergików - laktoza - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-08-01, 02:21   #1
bezpaniki
Zadomowienie

Alternatywy dla alergików - laktoza

Dziewczyny! Co zamiast jogurtów, serków i mleka na szybkie i zdrowe śniadania/kolacje?

W związku z nietolerancją laktozy przerzuciłam się na mleko sojowe/ryżowe/migdałowe, staram się kupować niesłodzone, ale wiadomo że witamin i wartości odżywczych to to nie ma, do tego podgrzane (lub wlane do gorącej kawy) ścina się bardzo szybko.

Niestety dla jogurtów czy serków (sera białego, czy takich do kanapki) nie znalazłam alternatywy i jeśli się skuszę, to chodzę później napompowana jak balonik.

Chodzi mi o coś, czego nie muszę gotować (lub mogę przygotować dzień wcześniej), jak np pasta z awokado czy z jajek na twardo, tylko ileż można to awokado na zmianę z jajkiem jeść.... ;/
Dodam jeszcze, że nie przepadam za słodkim, a już zwłaszcza rano, dlatego na tych smarowidłach kanapkowych mi zależy (aha, nie przełknę ani koziego ani owczego), jakieś domowe inspiracje...?

(a przy okazji jeśli ktoś ma nie tylko śniadaniowe pomysły na bezlaktozowe alternatywy, to wrzucać - nigdy nie wiadomo kiedy się coś przyda )
bezpaniki jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-01, 08:00   #2
86lola
Rotmistrz

Dot.: Alternatywy dla alergików - laktoza

W marketach mozna kupic mleko, jogurty bez laktozy.
Przepis na paste:
puszka sledzi w oleju
2 jajka
2-3 ogorki konserwowe lub kiszone
mala cebula
2 lyzeczki musztardy

jajka ugotowac na twardo, rozgniesc widelcem, ogorki zetrzec na tarce, cebule pokroic w kostke, wymieszac wszystko ze sledziami I musztarda, mozna posolic do smaku.

Zupy mozna zageszczac kasza manna, lub zrobic "zaklepke" z maki.
86lola jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-02, 08:39   #3
adrijah
Zakorzenienie

rób sobie sama "mleko" opcji jest mnóstwo - z każdych możliwych orzechów, płatków owsianych, nasion i nie tylko. Ostatnio ładny zbiór widziałam w magazynie małopolskich blogerów kulinarnych

Znalazłam strony 38-43 http://magazynapetyt.pl/ zjedź w dół, tam jest Czytaj Magazyn

a zamiast serków itp do kanapek, ta sucha papka, która zostaje po zrobieniu mleka roślinnego + odrobina tego mleka będzie miała odpowiednią konsystencję, wystarczy to doprawić

Mnóstwo fajnych przepisów dla alergików ma Pinkcake, wbrew nazwie bloga (trochę inna cukiernia), nie tylko na słodkości http://pinkcake.blox.pl/html
Stary 2014-08-02, 16:09   #4
Rena
Zakorzenienie

Moze platki owsiane na wodzie albo kanapka z szynka? A pasty rybne lubisz?
Rena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-07, 11:22   #5
malinowa27
Raczkowanie

z tego co kojarze to w lidlu jest mleko bezlaktozowe
malinowa27 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-09, 21:02   #6
komicznie
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez bezpaniki Pokaż wiadomość
Dziewczyny! Co zamiast jogurtów, serków i mleka na szybkie i zdrowe śniadania/kolacje?

W związku z nietolerancją laktozy przerzuciłam się na mleko sojowe/ryżowe/migdałowe, staram się kupować niesłodzone, ale wiadomo że witamin i wartości odżywczych to to nie ma, do tego podgrzane (lub wlane do gorącej kawy) ścina się bardzo szybko.

Niestety dla jogurtów czy serków (sera białego, czy takich do kanapki) nie znalazłam alternatywy i jeśli się skuszę, to chodzę później napompowana jak balonik.

Chodzi mi o coś, czego nie muszę gotować (lub mogę przygotować dzień wcześniej), jak np pasta z awokado czy z jajek na twardo, tylko ileż można to awokado na zmianę z jajkiem jeść.... ;/
Dodam jeszcze, że nie przepadam za słodkim, a już zwłaszcza rano, dlatego na tych smarowidłach kanapkowych mi zależy (aha, nie przełknę ani koziego ani owczego), jakieś domowe inspiracje...?

(a przy okazji jeśli ktoś ma nie tylko śniadaniowe pomysły na bezlaktozowe alternatywy, to wrzucać - nigdy nie wiadomo kiedy się coś przyda )

Ja nie wiem kto Ci takich bzdur poopowiadał, że mleka pochodzenia roślinnego nie mają wartości odżywczych Otóż, mają i to często dużo więcej niż mleko od krowy, w szczególności dla nietolerujących laktozy kiedy te wartości odżywcze przelatują tylko przez organizm.

Ja również nie toleruję laktozy i od 3 lat jestem na diecie bezmlecznej i prawie wegańskie Na początek polecam ci mleko bezlaktozowe z biedronki w jasnobłękitnym opakowaniu. Również w netto dostępne są mleka z wyeliminowanymi białkami mleka.
Prócz tego tak jak pisały koleżanki wyżej mleka roślinne domowe lub "aby się to to nie ścinało" proponuję mleko w proszku. Osobiście kupuję mleko kokosowe (ale dostępne są też inne) i za opakowanie płacę ok 11 a starcza na ok 7 miesięcy przy piciu kilku kaw dziennie. Kawka zabielona, pięknie pachnie kokosem a w smaku niewiele różni się od normalnej kawy.

Jesli chodzi o śniadania ja osobiście pijam koktajle warzywno-owocowe ze szpinakiem. W sklepach ze zdrową żywnością możesz kupić tofu, które zamarynowane w sosie sojowym doskonale zastępuje ser w tostach. Prócz tego wszelkie pasty rybne, z soczewicy, ciecierzycy, no masa tego jest wszystkie takie produkty można niedrogo kupować w wiekszych hipermarketach, sklepach ze zdrową żywnością czy czasami nawet w lidlu.

Generalnie w diecie bezmlecznej chodzi o kreatywność, jeżeli nie masz chęci czy czasu na przygotowanie samodzielnie sobie pasty do chleba czy owsianki na mleku z orzechów laskowych (własnie się sezon zaczyna, polecam, właśnie kawkę piję taką ) to albo kupuj na bieżąco w internetowych sklepach albo musisz się przemóc i zrobić coś sama To nie taki trudne i czasochłonne jak się wydaje.

Polecam też zapisać się do grup na facebooku dla wegan, gdzie znajdziesz mnóstwo informacji o promocjach na gotowe produkty i przepisów. Oprócz tego można w aptece kupic tabletki na problemy żołądkowe i zjeść spokojnie serek do śniadania bez wyrzutów sumienia

Stary 2014-08-13, 18:02   #7
maalwiinkaa2
Zakorzenienie

GG do maalwiinkaa2

Hej,
Ja jakoś od roku borykam się z tą nietolerancją i żyć nie umiem. Całe swoje życie jadłam płatki z mlekiem, piłam kakao, jadłam sery, twarogi, pleśniowe. Bardzo dużo tego w mojej diecie było. Tak samo ciasta, które uwielbiam, koktajle. Teraz na wszystko muszę uważać Jak idę do rodziny na jakieś imieniny, urodziny, to połowy rzeczy jeść nie mogę bo jeszcze nie pamiętają, że nie mogę.
Jest ciężko, ale jakoś bez tego mleka żyję. Czasem zaszaleję, ale potem umieram z bólu Tabletki jadłam, ale przestały działać o.O

start: 70,8
teraz: 59/60
cel 1. : 60
cel 2. : 57
maalwiinkaa2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-08-13, 18:28   #8
komicznie
Wtajemniczenie

Bo twój organizm zaczął je tolerowac. Polecam przystosowanie się do nowej diety- uwierz mi, że nie bez przyczyny stare polskie porzekadło mówi, że mleko dobre jest dla cieląt. Życie z nietolerancją laktozy jest równie smaczne jak i dla tych, którzy trawią mleko
Stary 2014-08-14, 15:46   #9
maalwiinkaa2
Zakorzenienie

GG do maalwiinkaa2

Cytat:
Napisane przez komicznie Pokaż wiadomość
Bo twój organizm zaczął je tolerowac. Polecam przystosowanie się do nowej diety- uwierz mi, że nie bez przyczyny stare polskie porzekadło mówi, że mleko dobre jest dla cieląt. Życie z nietolerancją laktozy jest równie smaczne jak i dla tych, którzy trawią mleko
Bez mleka to jeszcze jako tako mogę egzystować. Ale sery też lubię, pleśniowe czy żółte. A i takich nie można

Dziś zrobiłam mleko owsiane - nawet spoko, lepsze jak sojowe

Stary 2014-08-17, 19:34   #10
bezpaniki
Zadomowienie

Dzieki dziewczyny za wszystkie pomysly, na pewno wyprobuje!
Probowalam mleka bez laktozy, ale niestety wywolalo podobne skutki do normalnego (u mnie i u kota...) - nie wiem na czym to polega.
Na pewno przejde sie po sklepach przy najblizszej wizycie z pl, wiem ze jakas niemiecka firma sorzedaje cala linie produktow bez laktozy, ale odwiedzalam znajomych tylko na kilka dni i nie chcialam ryzykowac
Poszukam pomyslow na weganskich stronach, nawet o tym nie pomyslalam. Ja jestem generalnie leniwa i nie mam cierpliwosci, dlatego gotowanie, pichcenie, inwencja w tej kwestii to nie jest moja najmocniejsza strona
Stary 2014-08-17, 22:20   #11
Kica.
Zakorzenienie

pasty do kanapek możesz zrobic niemal ze wszystkich warzyw
jeśli chcesz żeby było bez gotowania to możesz je robić na bazie fasoli lub ciecierzycy z puszki (choć wiadomo, że z niepuszkowanej jest zdrowsze ...).
Jeśli posiadasz blender to z każdego warzywa odpowiednio doprawionego możesz stworzyć pastę.
Możesz też piec wegetariańskie pasztety
A z rzeczy bardzo na szybko polecam masło orzechowe
Stary 2014-08-19, 14:42   #12
maalwiinkaa2
Zakorzenienie

GG do maalwiinkaa2

Jakby co to teraz w lidlu można kupić mleko bez laktozy (2,79zł/1l) albo mleko ryżowe (4,99zł/1l) albo sojowe (3,99zł/1l). Kupiłam to bez laktozy i nic mi nie było także będę piła takie mleko

Stary 2014-08-19, 16:21   #13
bezpaniki
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez maalwiinkaa2 Pokaż wiadomość
Jakby co to teraz w lidlu można kupić mleko bez laktozy (2,79zł/1l) albo mleko ryżowe (4,99zł/1l) albo sojowe (3,99zł/1l). Kupiłam to bez laktozy i nic mi nie było także będę piła takie mleko
Spróbuj, moze Tobie nie zaszkodzi ja mieszkam w uk, tutaj jest spory wybor w kazdym niemal sklepie, roznych mlek - od sojowych, przez ryzowe, z otrebow, kokosowe, az po migdalowe. Sa cale sklepy z naturalna, bezglutenowa i bezlaktozowa zywnoscia, bylam zachwycona lodami waniliowymi zrobionymi z pudru orzechowego (nie wiem dokladnie, kupilam gotowe).
Staram sie ograniczyc cukier (poza owocami) i wlasnie dlatego te mleka nie za bardzo mi podchodza (bo zawieraja proporcjonalnie sporo wegli).
Stary 2014-08-28, 20:27   #14
milionmalychkawalkow
Zadomowienie

Od dwóch lat jestem na diecie wegańskiej, jak się okazało - słusznie, bo mam uczulenie na laktozę.
Od kiedy w Biedronce pojawiło się mleko sojowe, zagościło na stałe w naszej lodówce, a ponieważ mieszkamy w centrum Poznania mamy dostęp do wielu sklepów z wegaśnkim jedzeniem.

Ja uwielbiam piec, nie pamiętam już, kiedy zrobiłam jajeczno-mleczne ciasto, chyba bym nawet nie umiała Nawet torty się da - można użyć wegańskiej margaryny i budyniu na mleko sojowym, potem zmiksować, dodać ulubione dodatki i voila, można przekładać biszkopt. Alternatywą dla bitej śmietany mlecznej jest bita śmeitana kokosowa, z puszki mleczka wybiera się tę stałą, jakby twardą część (przedtem powinno postać przez dzień w lodówce), na dole zostanie woda, i zmiksować to z śmietanfiksem, który - o dziwo - nie zawiera laktozy. Z mleka kokosowego można też zrobić ptasie mleczko, albo deser mango lassi. Mleczko kokosowe rządzi

IG
👊 🔥♀ 💥 ✊
intersekcjonalizm | siostrzaństwo | moc kobiet
g i r l o n f i r e
milionmalychkawalkow jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości