Czy opłaca się nam wyjechać do Niemiec? POMOCY! - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Emigrantki

Notka

Emigrantki Emigrantki to forum dla "zagranicznych" Wizażanek. Wejdź, poznaj rodaczki, wymień się opiniami i swoim doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-05-11, 11:21   #1
cukiereceek
Przyczajenie

Question

Czy opłaca się nam wyjechać do Niemiec? POMOCY!

Witam chciałabym się poradzić ludzi którzy byli wyjechani bądź są do Niemiec i wiedzą jak to wszystko tam prosperuję.
A więc sytuacja wygląda tak :
Chodzę to Technikum i niedługo kończę tą szkołę, mam chłopaka który ma pracę w Polsce niestety jeśli chodzi o szkołę , niestety nie ma średniego wykształcenia...On nie zna języka ja tylko podstawy... chcemy zrobić kurs językowy . Chcieliśmy wybudować dom w Polsce zresztą już mamy go zaczęte(mury,dach,okna) niestety są problemy z przepisaniem ziemi i w sumie jest tam postawiony nielegalnie... Wiadomo koszty sądowe , dom... kosztują tym bardziej że sprawa jest skomplikowana a znajdą się tacy co by też chcieli kawałek ziemi i nie wiemy czy zostać w Polsce brać kredyt właśnie na te koszty sądu i dalszej budowy... a jeden już mamy ... i harować do końca życia żeby starczało od 1 do 1...
Wypłata mojego chłopaka to ok. 1700zł i 12 godzin roboty ... z nadgodzinami 2400zł ale wtedy prawie nic wolnego a tak to zmianowo po za tym nadgodziny w tej firmie sa bardzo rzadko.. Nie oszukujmy się nie da się odłożyć w tego na nic ... paliwo,kretyt, jedzenie...a jak ruszymy sprawę z ziemią mogą kazać nam wyburzyć dom ...

Chcę wyjechać z Polski jak skończę szkołe mój chłopak by zrobił kurs w takim kierunku w którym by tam chciał pracę...Ale to wszystko to jest odważny krok... on by musiał rzucić pracę tu... po prostu się boimy...

Chcemy wynajmować mieszkanie...Nie wiem czy opłaca się wyjechać , szukać ...gdybyśmy wyjechali to na stałe (gdyby sie udało) tak to można wrócić ale on już nie ma tej pracy...

Proszę o pomoc czy to dobry pomysł i zaryzykować

I jeszcze słyszałam ,że bardziej się opłaca jak pracuje jedna osoba bo jak dwie to są wieksze podatki...
Ogólnie chcemy wyjechać do Harburga... od wynajmowanego mieszkania do mojego wujka bd miała 10 km. Więc jakieś wsparcie będzie ...
Pomóżcie , bo ja już sama nie wiem co jest lepsze. ;(
cukiereceek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-12, 08:20   #2
zakochana04
Raczkowanie

Dot.: Czy opłaca się nam wyjechać do Niemiec? POMOCY!

nie wiem czy jest sens z tym domem w polsce, wyglada to bardzo nieciekawie, tym bardziej ze stoi nie legalnie i wiem jakie sa z tym problemy. nie oszukujmy sie tez 1700 to nic specjalnego. ja bym wam radzila wyjechac, sama mieszkam w niemczech, zarobki sa duzo lepsze no i bedziecie miec wsparcie od kogos z rodziny. wazne jest zebyscie sie jezyka nauczyli, choc na poczatek zawsze mozecie sie zalapac gdzies gdzie znajomosc jezyka nie jest tak wazna bo sa i takie miejsca, jak bys miala jakies pytania to pisz pozdrawiam
zakochana04 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-13, 11:21   #3
aduska1212
Rozeznanie

Mogę podpiąć się pod wątek?
Też bardzo chciałabym wyjechać, ale kompletnie nikogo nie mamy w Niemczech czy ciężko jest znależć samemu pracę i mieszkanie?
Stary 2013-05-17, 15:19   #4
kinga1701
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aduska1212 Pokaż wiadomość
Też bardzo chciałabym wyjechać, ale kompletnie nikogo nie mamy w Niemczech czy ciężko jest znależć samemu pracę i mieszkanie?
Jeżeli tylko znasz język to nie ma z tym większych problemów, oczywiście jeśli na poczatek nie masz zbyt dużych wymagań.
kinga1701 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-29, 15:12   #5
Katie_k
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez aduska1212 Pokaż wiadomość

Zalezy ile masz lat, jakie doswiadczenie, jaki zawod, czego oczekujesz, itd. Ja tez nie mialam nikogo w Niemczech, wyjechalam tutaj sama ale : znam biegle jezyk niemiecki i pracuje w swojej branzy ale o prace w Niemczech nie jest zbyt latwo...
Katie_k jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-02, 18:14   #6
aduska1212
Rozeznanie

Mam 23 lata, póki co jeszcze studiuję, doświadczenia rok w handlu, język niemiecki znam nieźle.
Nie mam wielkich wymagań na początek. Chciałabym coś, aby się po prostu utrzymać. Mój narzeczony jest elektronikiem i ponad rok doświadczenia w zawodzie, ale z niemieckim u niego kiepsko.
Stary 2013-06-06, 09:23   #7
Katie_k
Raczkowanie

Hm, widze ze nie bardzo wiesz czego chcesz. "Utrzymac sie" mozesz rowniez w Polsce. Na Twoim miejscu skonczylabym studia i w tym czasie porozgladala sie za ofertami pracy w Niemczech, zastanowilabym sie co chce wogole w zyciu robic. Owszem, zyje sie tutaj latwiej ale nie zdecydowalabym sie tutaj na wyjazd w ciemno bez planu bo zybko mozna sie sparzyc. Ok, kazdy jest inny i sa hardcory bez planu ktorzy rzucaja sie na gleboka wode i biora co im dzien przyniesie. Wszystko zalezy od podescia i nastawienia do pewnych spraw. Zycze dobrych decyzji!
Katie_k jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-07-15, 16:41   #8
gaga_123
Przyczajenie

Dziewczyny czy slyszalyscie o tym ogloszeniu ? wie ktos cos na ten temat?

http://rudaslaska.com.pl/o,praca-na-zbiory-owocow-i-
warzyw,192,941987.html
gaga_123 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Emigrantki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości