![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
Wszystko o odpieluchowywaniu - co, jak, kiedy :)
Drogie Mamy, podzielcie się swoimi spostrzeżeniami, radami i doświadczeniem w kwestii nauki korzystania z nocnika. Jak to u Was wyglądało, w jakim wieku dziecko było, czas trwania.
![]() |
#2 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Wszystko o odpieluchowywaniu - co, jak, kiedy :)
Rada - nie zabierać się za odpieluchowanie, gdy dziecko jest pierwszy rok w żłobku. U nas tak wyszło i od 8miesięcy nie możemy córki odpieluchować, bo co chwila jest chora i trzeba zakładać pieluchy (przy rota, pobycie w szpitalu, gdy się bardzo źle czuje nie ma sensu dziecka męczyć sadzaniem na nocnik).
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
Jestem właśnie na etapie przygotowywania się. Mam dwójkę chłopców (22 miesiące, bliźniaki) i zastanawiam się jak to będzie z podwójną nauką
![]() Zakładałyście na dzień zwykłe majteczki i tak latali/ło dziecko?
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
ewelina mialam wlasnie pytac na blizniakach jak wasze odpieluchowanie
![]() hah ja mysle ze posadzenie po wstaniu rano/drzemce ma sens. tylko faktycznie moi tez nie chca siadac ![]() ![]()
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
z doswiadczenia mojej siostry moge cos podpowiedziec.
Ona robila tak,ze zwykle barala sie za to letnia pora,sciagala poprostu dziecku pieluche na dzien i jak sie zsiusialo to trudno.Bawila sie w czeste przebieranie,ale skutek byl taki,ze dziecku nie odpowiadaly mokre gatki i w ten sposob sie szybko nuczyly.Plus byl jeszcze taki,ze moja siostra ma domek jednorodzinny i duzy ogrodek,wiec czesto dzialo sie to na dworze.I nie musiala za wiele scierac |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Konto usunięte
|
U każdego będzie inaczej, ale ja mogę powiedzieć jak było u nas. Córcia jest z 30 czerwca, skończyła 2 lata i ja jej pampera zdjęłam. Mówiłam, że jest już duża i ma nocniczek. Obsikała się raz, drugi i już nie chciała więc trzecim razem zawołała i siadła na nocnik. Na spanie jeszcze wkładałyśmy pieluchę, ale po tygodniu dziennego biegania bez, położyłam ją spać bez pampersa. Zsikała się raz, drugi, ja tłumaczyłam przebierając ją, że trzeba mnie zawołać i pójdziemy na nocniczek. I przestała sikać i w nocy. Cała nauka trwała ponad tydzień.
Wszystko zależy od dziecka: czy jest bardzo komunikatywne, samodzielne, potrafi wyczuć swoją potrzebę. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Rozeznanie
|
1 dziecko + dom z ogródkiem = połowa sukcesu
![]() Pytanie techniczne: jak się przebywa w domu to ok, zdejmuje pieluchy i latają. Ale wiadomo, przy ładnej pogodzie większość czasu spędza się na dworku i wtedy znów pielucha? Pół dnia bez, kolejne z? ![]() Glam, przypomnij jak było z Sonią? ![]()
![]() |
#8 |
Rozeznanie
|
moj synek mial 1,5roku,zimą.Po prostu zobaczyl jak tata robi i chcial tak samo-odrazu sikal na stojaco
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Odpieluchowałam córkę w kwietniu miała 22 miesiące.
Zaczęłam od wysadzania po drzemce i rano i przed kąpielą. (jak miała ok. 1,5 oku kiedy zauważyłam, że wie o co chodzi z nocnikiem, że posadzona "wyciska z siebie", zdjęłam pieluche. Sporo razy się zesikała ale nic przebrałam i tyle. Po kilku dniach załapała. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Gang Iren
|
Moja cora miala prawie trzy lata jak zostala odpieluchowana. Wczesniej nie byla na to gotowa. A tak to juz poszlo ekspresowo.
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
Nasz mały ma 1,5 roku, widzę, że pielucha zaczyna mu przeszkadzać, ale... za nic nie usiądzie na nocnik ani nakładkę. Wie, do czego to służy, rozumie, misie wysadza, ale sam niestety usiąść nie chce. Jak przekonywałyście dzieci do nocnika?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Moja cora byla sucha jak miala 1,5 roku...
zaczelismy od ok roku sadzac ja na nakladke (z nocnika uciekala ![]() na spacery tez wychodzilismy wtedy bez pieluchy - zawsze mielismy zmiane w razie czego, a tak to jak dziecko musialo, tostanelo sie przy krzaczku i juz... dziecku taki "wybryk" mozna wybaczyc ![]()
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
calkiem inna historia, sonie to duzo mialam w pieluchach wielorazowych, sadzalam na nocnik jak tylko zaczela siedziec samodzielnie a jak skonczyla rok i odstawilam ja od piersi to sie zaczely mega problemy z kupa- co 2-3 dni
![]() no ale z nia do 1,5 roku bylam w domu i mialam czas tego dopilnowac ---------- Dopisano o 08:57 ---------- Poprzedni post napisano o 08:56 ---------- a w ogole ewelina moze napisz do mod z prosba o przesuniecie watku na odchowalnie bo tam wiecej doswiadczonych mam
![]() |
#15 |
Wtajemniczenie
|
My zaczelismy jak maly mial ponad rok zabawe z nocniczkiem.Poprostu sadzalam go od czasu do czasu,oswajalam go z nim.Jak ja bylam w toalecie to go tez sadzalam.Jak skonczyl 2 latka,zima,to zdjelam mu pieluche.I trzy dni robil w majty,choc kilka razy zadarzalo mu sie zawolac.Po trzech dniacj wolal,ze chce na toalete.Obecnie ma 2,5 roku i chodzi na toalete sam.Ma podnozek i nakladke na toalete i wszystko zalatwia sam,ja czesto nie wiem kiedy.Nawet w czasie podrozy juz nie uzywamy pieluchy,a bylismy teraz 14 godzin w podrozy.Wola,potrafi dluuuugo wstrzymac.
Wazne jest,by nie karac dziecka ma mokre majtki,nagradzac za sukcesy,przebierac,przebi erac i nie wywolywac nacisku.Lepiej szybciej sie za to zabrac a nie dopiero pare tygodni przed pojsciem do przedszkola. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Wniosek z załącznikiem złożony ![]()
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
Moja ma 20 miesięcy, dosłownie wczoraj zaczęła chętnie na nocnik siadać - zaproponowałam jej że pooglądamy książeczkę i spróbowałam posadzić (wcześniej każda próba kończyła się prężeniem, wyginaniem i rykiem więc odpuszczałam). O dziwo chętnie posiedziała. Przed kąpielą wzięła książkę i ciągnęła mnie w stronę nocnika. Dziś przyłapałam ją jak siedziała sobie z książką w ubraniu na nocniku. Nic jeszcze tam nie zrobiła, ale jest postęp że usiadła sama z siebie i nie na 5 sekund. Także może trzeba czymś na ten czas zainteresować? U nas się to akurat sprawdziło.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
Kurcze mój syn Alan ma skończone 2 lata a na widok nocnika drze się jak opętany
![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 12:42 ---------- Poprzedni post napisano o 12:40 ---------- a tak ogólnie to witam wszystkich ![]()
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
Ja córce jak miała mniej więcej 1,5 roku po prostu zdjęłam pieluchę i tłumaczyłam, że siku robimy do nocnika. Raz się udało, częściej sikała gdzie popadnie po domu. Na spacer też chodziła bez pieluchy i o dziwo poza domem potrafiła trzymać nawet i 4-5h i nie zrobić a w domu lała po kątach. Aż tuż przed 2 urodzinami sama zaczęła wołać, że chce siku albo kupkę. Teraz ma 2 lata, 7 miesięcy i od tygodnia w nocy śpimy bez pieluchy (sama chciała).
![]() |
#20 |
Wtajemniczenie
|
Mo ma 2,5 roku i w dzien od pol roku bez pieluchy a w nocy od paru tygodni bez.Skutek taki,ze dwa razy budzi mnie w nocy,bo chce siusiu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Rozeznanie
|
Wiadomo, każde dziecko inaczej się rozwija i ma inną dojrzałość. Bardziej od podania wieku dziecka, zależy mi na uzyskaniu informacji/obrazu w jaki sposób i za pomocą jakich metod udało się Wam to osiągnąć Drogie Mamy
![]()
![]() |
#22 |
Zadomowienie
|
Ja córcię (ma 16 miesięcy) próbowałam wysadzać jak tylko zaczęła samodzielnie siedzieć. Niestety mała bała się nocnika i płakała, nie chciała usiąść, więc nocnik stał w jej pokoiku w kącie i czekał
![]() ![]() ![]() ![]()
CÓRCIA "Każdy z nas jest aniołem o jednym skrzydle, wzlecieć możemy tylko gdy obejmiemy się nawzajem". Edytowane przez Anabellita Czas edycji: 2013-06-10 o 00:32 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
Nic specjalnego nie robiłam tłumaczyłam, że musi mi mówić kiedy jej się chce siku i robić je do nocnika/na nakładkę. Nie krzyczałam jak sikała w gacie, ale mówiłam, że tak się nie robi, że tak nie wolno.
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
Też chcę zacząć odpieluchowywanie córuni-ma 22 miesiące, ale niewiem kiedy, jak...trochę sie tego obawiam, ale jak Was się czyta, to wszystko wydaje się takie proste
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Wtajemniczenie
|
Jak moja córcia skończyła dwa latka postanowiłam spróbować. Przez 3 pierwsze dni wszystko było osikane a ja wiecznie ze ścierką i myłam dywany, bo u nas w mieszkaniu nie da się ich ściągnąć. Udało jej się zajarzyć po 3 dniach i w dzień już pieluchy nie potrzebuje. Na noc musimy niestety zakładać, bo mała śpi dość długo i to jak suseł, więc wstrzymać nie potrafi jeszcze. No i mamy jeszcze problem z majteczkami bo mimo moich tłumaczeń córka siada na nocnik w całym ubraniu i musimy z mężem czuwać bo inaczej obsiusiane majtki, wiec jeszcze długa droga przed nami.
![]() |
#26 |
Wtajemniczenie
|
Odp: Wszystko o odpieluchowywaniu - co, jak, kiedy :)
My walczymy już 8 miesiąc
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Rozeznanie
|
Najważniejsze, że się nie poddajesz tylko walczysz dalej
![]() ![]() lutien - rozumiem, że mała uczęszcza do żłobka. To po południami z nią ogarniasz temat?
![]() |
#28 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() U nas trochę przeszkadzały choroby, bo niestety całą zimę Nika chorowała i ta pielucha wracała ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
Ja jak już zdecydowałam się odpieluchować to nie zakładałam, miałam co prawda cały dom osikany, ale nie chciałam dziecku zamętu wprowadzać. I tak dzięki temu od września ubiegłego roku na dzień nie używaliśmy pieluch (nawet na podróż dalszą). A od początku miesiąca córka nam śpi już także w nocy bez pieluchy, na początku ją budziliśmy w nocy na siku, ale od 2 dni już nie trzeba - nie chciało jej się wstawać więc przestała siusiać nocą
![]()
![]() |
#30 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:55.