|
|||||||
| Notka |
|
| Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Przyczajenie
|
Czy jest ryzyko zakrzepicy?
Witam.
Dopiero od tygodnia przyjmuję tabletki antykoncepcyjne LESINELLE. Od pierwszej tabletki bolały mnie nogi i trochę ręce, byłam senna. Jednak po którejś tabletce senność minęła i pozostał tylko lekki ból nóg z czym poszłam do ginekologa aby zapytać czy coś jest źle, ten jednak odpowiedział, że to nie ma nic wspólnego z tymi tabletkami i kazał iść do lekarza rodzinnego. To są moje pierwsze tabletki mam dopiero 18ście lat i jestem nieco przerażona tą zakrzepicą. Myślicie, ze powinnam zrobić jakieś badania? czy ból nóg może być jakimś objawem zakrzepicy? A jeśli badania to jakie i czy podczas już przyjmowania ich wyniki nie będą błędne? |
|
|
|
|
#2 | |
|
ma zielone pojęcie
|
Dot.: Czy jest ryzyko zakrzepicy?
Cytat:
|
|
|
#3 |
|
Przyczajenie
|
Właśnie nie skierował na żadne badania, nawet nie przeprowadził mi żadnego wywiadu na temat czy ktoś w rodzinie miał tę chorobę. Nie wiem teraz czy mam je odstawić czy może mi się polepszy. Bo w jeden dzień nie boli wcale a w inny dzień mam rwące bóle
|
|
|
|
|
#4 |
|
ma zielone pojęcie
|
Szukaj dobrego ginekologa w Twojej okolicy i możliwie najszybciej zgłoś się do niego. Co prawda w ulotce Twoich tabletek przypadek taki, jak Twój nie jest opisany, ale lepiej dmuchać na zimne i skontaktować się z innym ginekologiem. Poza tym, lepiej, żebyś jednak miała zrobione badania krzepliwości krwi. W trakcie brania tabletek też warto je co jakiś czas wykonywać.
|
|
#5 |
|
Przyczajenie
|
A lekarz rodzinny może mi dać skierowanie na te badanie krzepliwości? czy tylko ginekolog? A jeśli prywatnie to moze wiesz ile by mnie to wyniosło?
|
|
|
|
|
#6 |
|
ma zielone pojęcie
|
Niestety, nie orientuję się ani w jednym, ani w drugim. Zwłaszcza, że ceny badań będą zależne już od konkretnego laboratorium.
|
|
#7 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Koszt zależy od laboratorium, każdy ma swój cennik. |
|
|
|
|
|
#8 |
|
Zadomowienie
|
U nas nie trzeba skierowania, jeśli płatne. Idziesz, płacisz i robisz.
|
|
#9 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
Zakorzenienie
|
W moim mieście, konkretnie w mojej przychodni lekarz rodzinny wypisuje skierowanie na wszystko bez problemów. Mówisz, dlaczego chcesz, bo cię coś niepokoi i już. Warto spróbować albo tak jak któraś napisała - iść i zrobić odpłatnie.
Sama jestem aktualnie po 2 opakowaniu tabsów i podczas pierwszego opakowania miałam bóle w lewej nodze i mrowienie w lewej ręce, zawsze dopadało mnie nocą. Teraz to minęło, ale sprawę skonsultowałam z lekarzem, zrobiłam badania i na szczęście nic poważnego
Postanowienie: jeździć, latać, zwiedzać za grosze! ![]() 2016: Berlin, Monachium, Erfurt, Budapeszt, Chicago, Nowy Jork Podróże 2015: Praga, Bolonia, Oslo, Rodos, Kijów, Kos Podróże 2014: Wiedeń, Bratysława, Londyn, Lwów, Budapeszt, Ostrava, Berlin, Budva, Paryż K&K
|
|
|
|
|
#11 |
|
Wtajemniczenie
|
Sama boje się ,że od anty yasmin zażywam od 2 tyg mogę mieć zakrzepicę.
Co prawda w styczniu przed operacją miałam robione badania na zakrzepicę i było wszystko ok. I teraz nie wiem czy isć jeszcze raz zrobić czy na razie nie trzeba ? Aha jak lekarz skierowania nie będzie chciał wystawić to badanie nie jest drogie niecałe 10 zł kosztuje.
WALCZĘ O WŁOSY Edytowane przez dzamatasi Czas edycji: 2013-07-13 o 14:58 |
|
|
|
|
#12 |
|
Raczkowanie
|
Hej jesli noga cie cały czas boli a masz problemy ze skierowaniem od lekarza rodzinnego zrób te badania prywatnie jak naszybciej, w Warszawie te badania kosztuja grosze za komplet ok 30zł zalezy od miejsca. Ja jestem juz po zakrzepicy, tez bolała mnie noga ok miesiaca, myslałam ze ja nadwyrężyłam i przejdzie i dopiero jak mi bardzo spuchła w pracy pojechalam na ostry dyżur gdzie wykryli zakrzepicę.
|
|
|
|
|
#13 |
|
Zadomowienie
|
30 zł? Nie wierzę.
W moim labie w Łodzi (Synevo), profil do antykoncepcji hormonalnej: bilirubina, d-dimery, alat, aspat, fibrynogen, profil lipidowy, PT i AIP to koszt ok. 96 zł.
"Bynajmniej" nie znaczy "przynajmniej" Bazarek na rzecz Azylu dla świń "Chrumkowo" Edytowane przez Vilqa Czas edycji: 2013-07-17 o 12:29 |
|
|
|
|
#14 |
|
Raczkowanie
|
Ja miałam na myśli tylko d-dimery, inr i aptt koszt 39zł, przy zakrzepicy najważniejszy są d-dimery.
|
|
|
|
|
#15 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
I w jakim miejscu Cie bolała?
|
|
|
#16 |
|
Raczkowanie
|
Noga nie bolała mnie cały czas, miałam tak różnie czasami rwała w nocy albo jak siedziałam,czasami bolała cały dzień a czasami w ogóle nie bolała, bolała mnie pod kolanem i z prawej strony kolana no i ból promieniował na łydkę, która z dnia na dzień bardziej puchła.
|
|
|
|
|
#17 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Któryś lekarz powiedział mi jak obawiałam się zakrzepicy, że żyły ogólnie nie bolą. Że po miesiącu stosowania tabletek nie może dojść do drastycznego podwyższenia ddimerów. A ból żył następuje w poważniejszym stadium choroby i towarzyszy mu bardzo dostrzegalny obrzęk/opuchlizna. Natomiast tabletki mogą mieć wpływ na uraz. U mnie porządnie naciągnięte ścięgno miało problemy z regeneracją, podobno przez tabletki. Ile w tym wszystkim prawdy, sama zupełnie nie wiem, bo niektórzy lekarze nie wydają się wiarygodni...
http://aniutte.blogspot.com Edytowane przez Niewymierna Czas edycji: 2013-07-18 o 06:44 |
|
|
|
|
|
#18 |
|
Raczkowanie
|
Edyto, a jaki miałaś wynik ddimerów? ja właśnie dziś odebrałam wyniki, bo od 2 tygodni boli mnie noga, ale cała od biodra (tak, tak, stawu biodrowego) po kostkę. Poszłam zarówno do swojego gina (wryłam się na bezczela, bo spanikowałam), jak i do rodzinnego. Dziś odebrałam wynik ilościowy ddimerów. Chyba źle nie jest, bo u mnie to 230 ng/ml, przy normie wynoszącej <500. Lekarze (oboje) mnie dziś uspokoili, że jeśli nie przekroczy 500, to to nie zakrzepica, więc pytam się tak ogólnie
|
|
|
|
|
#19 |
|
Przyczajenie
|
Witam.
![]() Od tygodnia biorę tabletki Naraya Plus. Mimo, że lekarz nie zlecił mi żadnych badań postanowiłam zrobić je na własną rękę. Cholesterol, HDL, LDL, triglicerydy wyszły bardzo dobrze, jednak troche zaniepokoiły mnie badania na krzepniecie krwi: APTT 26,1 (norma 24,3 - 35) Czas protrombinowy 12,2 sek Wskaźnik protrombinowy 106,6% (norma 80-120) INR 0,92 Trochę martwi mnie to, że APTT i INR są trochę zaniżone. Czy powinnam obawiać się wystąpienia zakrzepicy? Po 3 tabletce zaczęla mnie lekko pobolewać lewa noga, jednak nie jest to silny ból, raczej lekki dyskomfort, nie boli cały czas, w nocy oraz w trakcie chodzenia/ruchu/jazdy na rowerze nie boli w ogóle, czasem odczuwam w stopie lekkie mrowienie. Nie boli także gdy jestem zajęta czymś innym i nie myślę o tym. Zastanawiam się, czy nie jest to spowodowane niedoborem magnezu lub po prostu przystosowywaniem się organizmu do hormonów? Jutro chyba dla swiętego spokoju pojadę zrobić d-dimery... |
|
|
|
|
#20 |
|
Wtajemniczenie
|
Hm. a jak mnnie boli przy chodzeniu szybkim chodzeniu łydka i ona się robi twarda w jednej nodze to moze byc zakrzepica? dodam ze mam tak od 4 lat.
![]() |
Nowe wątki na forum Ginekologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:59.