Problem z aparatem. Mocny ból. Pilne!!! - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Medycyna estetyczna

Notka

Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-07-15, 12:49   #1
wpnimim
Przyczajenie

Problem z aparatem. Mocny ból. Pilne!!!

Witam! 3 tyg. temu byłam u ortodontki. Założyłam mi łuk który ma za zadanie rozszerzać mi tylko przód górnej części szczęki. Po przekreceniu 5 dziurek mam zglosic sie ponownie.
Problem w tym że jestem narazie na drugiej dziurce a nie potrafie nosić z powodu silnego bólu. Na 99,9% jest to spowodowane aparatem ponieważ mam zdrowe zęby. I tak w środe zaczał się delikatny ból dolnej trójki, który w czwartek i piątek był tak przeszywający że myślałam że dostałam jakiegoś zapalenia. umówiłam sie do dentysty na dziś ale nie poszłam bo już w sobote było lepiej a od niedzieli wcale nie boli. Dzisiaj rano sie budze a tym razem powitał mnie silny ból górnej jedynki. Jest on spowodowany chyba zbyt mocnym naciskaniem drutu i tego łuku od strony podniebienia. Dodam jeszcze że mam strasznie wąską szczęke. Mam 16 lat a ortodontka powiedziala że mam taka szczeke jak 6 latnie dziecko, a zeby oczywiscie sa duze i mi sie ledwo miescily tak ze byly wszystkie troche powyginane w bok i nic mnie nie uwierało. A teraz ten apart je wyproscil ( nosze juz półtora roku) a teraz je rozszerza i sa niesamowicie ciasno ułożone. Co mam zrobic? Mam isc do ortodontki czy nosic normalnie dalej?
wpnimim jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-15, 14:40   #2
marita_g
Raczkowanie

Dot.: Problem z aparatem. Mocny ból. Pilne!!!

Hej
Skoro nosisz aparat od 3-ch tygodni to zęby mogą boleć, szczególnie jeśli masz niski próg bólowy.

Oj przepraszam, nie doczytałam. To w końcu nosisz aparat od 3- ch miesięcy czy 1,5 roku bo nie rozumiem?

Edytowane przez marita_g
Czas edycji: 2013-07-15 o 14:42 Powód: dodanie info
marita_g jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-15, 14:58   #3
wpnimim
Przyczajenie

od 1,5 roku, ale od 3 tyg mam dołożony łuk do aparatu
wpnimim jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-15, 15:32   #4
marita_g
Raczkowanie

Ale jak to? Najpierw miałaś założony aparat stały, a teraz masz łuk do rozszerzania założony? Z tego co wiem to robi się odwrotnie: najpierw się rozszerza szczękę a potem ustawia zęby. Chyba że znowu czegoś nie rozumiem?...
marita_g jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-18, 19:29   #5
Lina_Nebamon
Przyczajenie

Miałaś założony stały aparat tylko na 1.5 roku?? ( to trochę krótko, jak na aparat stały). Może teraz mówisz o aparacie retencyjnym... Lub o aparacie "wyjmowanym". Marita_g ma racje, zwykle najpierw sie rozszerza zęby a potem je prostuje. Ogólnie ból zębów w czasie leczenia ortodontycznego jest normalną rzeczą. Jeżeli Cie to martwi lub jest trudne do wytrzymania, to zadzwoń do swojego lekarza i przedstaw jej/jemu problem. Sama nosiłam aparat stały i przy każdorazowej zmianie drutu odczuwałam mocny ból. Nie powinien on się utrzymywać dłużej niż tydzień. Z tego co piszesz wydaje mi się, że teraz nosisz aparat retencyjny, ale on nie prostuje zębów, ani nie rozszerza, a stabilizuje. Wiesz najlepiej to Ci pomoże ortodonta
Lina_Nebamon jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-21, 14:58   #6
kloda11
Przyczajenie

moze daj zdjęcie ? bo ja też mam na podniebieniu takie cos do rozszerzania szczęki, ale nie musze nic dokręcać. Może tez dlatego, że nie miałam az tak małej szczeki. Czy to co masz mozesz wyciągnać czy jest przyczepione ?
kloda11 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-24, 21:34   #7
Syluuunia
Przyczajenie

A ja nie rozumiem, jak można być umówionym z ortodontą, nie pójść i teraz pytać czy prosić o pomoc laików. Czy dla młodych ludzi net jest teraz autorytetem we wszystkim...
Syluuunia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości