|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Rozeznanie
|
Wołek zbożowy-RATUNKU!!
Dziewczyny pomocy!
Zagnieździły mi się w kuchni wołki zbożowe!! ![]() Wiecie może jak z tym walczyć?? Poza oczywiście wyrzuceniem wszystkiego, co zostało zaatakowane ![]() Szperałam w internecie ale niewiele znalazłam- jakiś zielarz radzi żeby rozsypać liście laurowe, na innym forum ktoś niby gdzieś słyszał że pomaga przetarcie szafek octem. Czy którejś z Was udało się zwalczyć to cholerstwo?
|
|
|
|
|
#2 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Wołek zbożowy-RATUNKU!!
LadyInBlack2 - uduś mnie ,uduś!
Ale przez dosłownie ułamek sekundy ten tytuł mi się zlał w- ''Wątek zbiorczy --RATUNKU!!'' i pomyślałam uchuu -żołnierze Złośliwca porządnie pracują,zeby był porządek na Wizażu ![]() ps mam nadzieję,ze ktoś Ci da logiczniejszą odpowiedź |
|
|
|
|
#3 |
|
Raczkowanie
|
Jedyna sluszna metoda to przejrzec wszystko - wyrzucic to, co "oblezone", kupic absolutnie szczelne pojemniki i wylacznie w nich przechowywac makarony, kasze, musli i tak dalej.
Istnieja tez pulapki (lepy) z feromonami, ale przy wysokich temperaturach i silnych wiatrach sa one w stanie przyciagnac nawet osobniki z zewnatrz! nie wiem gdzie to kupić bo to moj TŻ załatwił. Slowem: obejrzec wszystko, rzeczy ktore sa niepewne mozna ewentualnie przemrozic. Warto obejrzec zalamania torebek, wszelkie rowki opakowan, brzegi, tam lubia gromadzic sie larwy. innej rady nie ma powodzenia
|
|
|
|
|
#4 |
|
Rozeznanie
|
Dzięki Miss_Devil, chyba czeka mnie trzymanie żywności w pojemnikach
![]() coż, następna wyprawa do hipermarketu będzie pod hasłem"pudełka do wszystkiego i we wszystkich rozmiarach" ![]() ech, żeby takie małe g.... tak zatruło życie
|
|
|
|
|
#5 |
|
Raczkowanie
|
wiem jak jest ja znimi prawie miesiac walczylam
potem mycie i czyszczenie wszystkiego. bleee porazka. zyczenia powodzenia i udanych zakupów |
|
|
|
|
#6 |
|
Zadomowienie
|
Zgadzam sie z wypowiedziami MIss_devil. CHyba innego wyjścia nie ma.
PS przypomnial mi sie skecz Grzegorza Halamy o wołkach zbożowych... nalepsze było "jestesmy smutni bo nie mozem mieć dzieci"
|
|
#7 |
|
Rozeznanie
|
Miesiąc walki to podobno nic
![]() Nawet jeśli pozbędę się wołka z kuchni to mogę go przynieść ze sklepu- to też kolejny nius o wołku, który znalazłam w necie ![]() ech.. ale przeżyłam już w swoim życiu karaluchy to i wołkowi śmierdziuchowi dam radę, a co! wołkowym skrytożercom mówię NIE!! ![]() |
|
|
|
|
#8 |
|
Zakorzenienie
|
Warto wyczyscic szafki kuchenne octem / niektorzy racza rozprowadzic ocet pol na pol z woda ale dla mnie to mieszanka zabojcza i mysle ze spokojnie wystarczy w proporcji 1 :5 / i wietrzyc... Operacje powtorzyc kilka razy... Male cholerstwa powinny zostac wygonione. Metody nie stosowalam samodzielnie, poznalam ja na zajeciach z... prawa rolnego
.
|
|
|
|
|
#9 |
|
Rozeznanie
|
Z tym octem to właśnie też nie za bardzo się orientuję jeśli chodzi o proporcje :-/
Też myslałam że to trzeba jakoś rozcieńczyć ale słyszłam, że brzegi szafek, tam, gdzie te małe cholerstwa włażą ze strachu przed światłem trzena potraktowć octem nierozcieńczonym ![]() no i sama nie wiem a te liście laurowe sprawdziłyście? daje to coś? wiem, że moja mama wrzuca zawsze liścia do suszonych grzybów ale czy wołki też się tego boją?
|
|
|
|
|
#10 |
|
Zakorzenienie
|
moze uda Ci sie wejsc na grupy dyskusyjne i przeszukac archiwum , np. przez google, grupa: pl.rec.kuchnia pamietam ze jakies 5-6 lat temu byla spora dyskusja o wolkach i byly sprawdzone metody
|
|
|
|
|
#11 |
|
Raczkowanie
|
z tym octem tez fakt z glowy mi wylecialo zupelnie
jakie postepy w walce z wołkami?
|
|
|
|
|
#12 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
zanim cokolwiek przygotowuję do spałaszowania to oglądam z każdej strony czy nie łazi gdzieś mój nowy wróg nr.1 muszę jeszcze pobuszować w internecie, póki co- znam ich cały rozwój, obejrzałam zdjęcia wołka z góry, z dołu, z boku, przekrój itp, mówię Wam- chyba już mi odbija
|
|
|
|
|
|
#13 |
|
Zadomowienie
|
A ja przeczytałam wątek zbożowy i weszłam z ciekawości, o co chodzi
|
|
|
|
|
#14 |
|
Rozeznanie
|
no wiesz, poniekąd jest to wątek zbożowy
|
|
|
|
|
#15 |
|
Zakorzenienie
|
o matko a ja nawet nie wiem co to jest. zaraz poczytam w google.
powinnam sie wstydzic? |
|
|
|
|
#16 |
|
Rozeznanie
|
wstydzić nie, raczej się w porę uświadomić (nie to co ja) i mieć przygotowaną jakąś broń w razie ataku
![]() a wierz mi- one atakują znienacka ![]() nie znasz dnia ani godziny gdy Cię przyatkuje |
|
|
|
|
#17 |
|
Raczkowanie
|
skarbie larw nie zobaczysz dopiero jak cos z maka gotujesz to plywaja takie male biale lerwy na wierzchu zupki czy sosiku mowie ci ochyda
|
|
|
|
|
#18 |
|
Zakorzenienie
|
ja miałam problem z molem spożywczym.... mówię Wam - walczyłąm z tymi dziadygami przez miesiąc
|
|
|
|
|
#19 |
|
Raczkowanie
|
no ja zmoimi to tez lekkiego zycia nie mialam a ze sklepu pasukdy przytargalam w mace
|
|
|
|
|
#20 |
|
Rozeznanie
|
larwy w zupie??
łomatko!!aż mi się jeść odechciało.. bleeeeeee i jeszcze jakieś mole.. chyba się poddam ![]() chociaż, chociaż.. jak narazie wołka nie znalazłam w szafie od czasu ostatniej walki, może biedak uczulony na ocet?? |
|
|
|
|
#21 |
|
Raczkowanie
|
hyhyhyhy moze byc ze uczulony
ale to napisane wyzej to najprostszy sposob zeby sie dowiedziec czy to jesszcze masz haha. mnie tez sie wtedy jesc odechcialo
|
|
|
|
|
#22 |
|
Zakorzenienie
|
ten wołek zbożowy to mały czarny robaczek? bo cos takiego mam w kuchni i nie moge sobie z nim poradzic
|
|
|
|
|
#23 |
|
Zakorzenienie
|
taki mały czarny podłuzny, chrupie jak się go paznokciem zabija.
Żeby się tego dziadostwa pozbyć trzeba znaleźć źródło, miejsce gdzie siedzi, a jest to pewnie jakaś szafka z zapasami mąki, kaszy, pieczywa, czy bułki tartej. Moim zdaniem jest tylko jeden sposób na wybicie cholerstwa - wyrzucić WSZYSTKIE mączne rzeczy, na których może żerować, wybic wszystkie robale jakie się znajdzie i wyszorować szafki... Powinno pomóc. Bez jedzenia nie będzie funkcjonował.
|
|
#24 |
|
Zadomowienie
|
może pomoże płytka GLOBOL?
Miałam problem z molami, które przywędrowały wraz z jedzeniem dla królika. Teraz ani śladu po nich (płytka wisi w przedpokoju, królikowi nie zaszkodziło). Powodzenia w walce
|
|
#25 |
|
Raczkowanie
|
Pomocy!;-( Mam problem z tymi paskudztwami... najgorsze jest to, że zagnieździły mi się gdzieś w pokoju... w pokoju, w którym nie ma jedzenia... w pokoju w którym się nie je i nie wnosi się jedzenia... najpierw myślałam, że gdzieś wpadło coś mącznego... jakieś okruszki, coś... ale na bogów... ja tu robię co tydzień generalne porządki wyciągając wszystko z wszystkich szafek i szorując półki(nienawidzę kurzu, a to jedyny sposób by z nim walczyć), myjąc podłogi. Mam wrażenie, że przyniosłam to z wyprawy namiotowej... zaczynam opróżnianie całego pokoju, ale ciągle znajduje jakiegoś to na ścianie, to na suficie... może jest na to coś jakaś trutka... sama już nie wiem;-(
|
|
|
|
|
#26 |
|
Zadomowienie
|
Trutka jest, mi zagnieździły się w zbożu na strychu i sporo pojawia mi się w pokoju od jakiegoś czasu.
Tylko że po spryskaniu chyba tydzień nie można korzystać ze zboża, a z pomieszczeniem nie wiem jak jest
|
|
|
#27 |
|
Konto usunięte
|
mogę wam tylko podpowiedzieć co robili starożytni Rzymianie
ratując zboże przed szkodnikami, smarowali ściany spichlerzy osadem oliwnym, tzw. amurcą, czyli bardzo gorzkim płynem uzyskiwanym w procesie tłoczenia oliwy. Odstraszał on wołki zbożowe, które mają awersję do gorzkiego smaku
|
|
|
|
|
#28 |
|
Raczkowanie
|
No tak, ale ciężko mi sobie wyobrazić ściany mojego pokoju obsmarowane oliwą;-) Poza tym to chyba może przyciągnąć jeszcze coś innego... nie wiem^^" Pięć godzin walczyłam z tymi potworami i się udało! Tylko zaskoczyło mnie gdzie były... miałam słoiczek z suszkami... takimi ozdobnymi jakie się w sklepach kupuje... i jak widać bardzo dobrze się tam czuły..
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:01.

.