![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
uczucie a wiara
dziewczyny mam problem
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Władca Wizażu
|
Dot.: uczucie a wiara
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=704323
- wszystko w tym temacie, ale nie pojmuję, jak "miało mu się odmienić", gdy związałaś się z kimś , kto ma inny światopogląd. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Konto usunięte
|
Nie znam takich par, prędzej znam nawet małżeństwa które się rozwiodły z tego powodu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Ja tak samo. Jednak jak się z kimś planuje życie lepiej mieć takie same priorytety. Można się różnić zainteresowaniami czy gustami, to jest wręcz wskazane, jedno dla drugiego jest wtedy ciekawe...ale w tak ważnych sprawach jak sposób życia, poglądy itp. lepiej mieć wspólny front. Czytałaś może "Przeminęło z wiatrem"?
![]() "- (...)Małżeństwo jest tylko wtedy szczęśliwe, kiedy łączą się ze sobą ludzie podobni (...). - Ach tatusiu- zawołała Scarlett niecierpliwie- gdybym wyszła za niego, zmieniłabym w nim to wszystko! - Ach tak, tak ci się wydaje?- rzekł Gerald złośliwie, rzucając jej ostre spojrzenie.- To tylko dowodzi, jak mało wiesz o mężczyznach w ogóle, nie mówiąc już o Ashleyu. Żadna żona w świecie nie potrafi zmienić męża na jotę, pamiętaj o tym" |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
![]() ![]() Edytowane przez xXxXxbeatKaxXxXx Czas edycji: 2013-07-18 o 21:18 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Konto usunięte
|
Nie wierzę w cuda i w to, że związek świetny, facet cudowny, Ty zakochana, a nagle po 2 latach takie rozkminy i chęć zerwania tylko z tego jednego powodu. Nie wierzę i podejrzewam, że tradycyjnie dla tego typu wątków im dalej "w las", tym więcej tych powodów wyjdzie. Coś więcej musi być "nie teges" - może się zwyczajnie odkochałaś i szukasz dobrego powodu do zerwania?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
mogę Ci jedynie powiedzieć, że się mylisz. Dla mnie to naprawde związek i facet idealny. I nie. Nie odkochałam się.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
nie chciałam rozwijać tego wątku, ale cóż: otóż myśle o tym od Świąt Wielkanocnych. TŻ wcześniej w święta przynajmniej chodził ze mną do kościoła. Tłumaczył to tym, że wierzy, ale frustują go księża i ta cała "kościelna machina", ale w święta pójdzie. W Wielkanoc powiedział, że im dłużej żyje, tym jest dalej od kościoła, wiary itp. Moje przemyślenia to nie kwestia jednego dnia czy godziny, tylko dłuższego czasu. Waham się co zrobić. Naprawde bardzo go kocham...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
Jeśli tak jest, to lepiej niech tak będzie, niż żeby się miała z nim męczyć, prawda?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
tak, te kwestie mamy dogadane: TŻ powiedział, że uszanuje to, wg jakich zasad chce żyć, bo mnie kocha i chce być ze mną. Naprawde nie doszukujcie się w tym drugiego dna, bo go zwyczajnie nie ma.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
tak, tak sądziłam...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Konto usunięte
|
to bardzo głupio sądziłaś i masz bardzo płytkie podejście do drugiego człowieka - nie kochając go za to jaki jest ale próbując przerobić w kwestiach podstawowych (bo światopoglądowych - tu nie chodzi o np. nauczenie sprzątania po sobie brudnych skarpetek) na swoją modłę. Jednym słowem, zrobiłaś mu kuku. I sobie przy okazji. Bardzo to chrześcijańskie było z Twojej strony, uczciwość pierwsza klasa.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#19 |
Raczkowanie
|
nie wiem, co ma tu do rzeczy uczciwość. Nigdy nie zakochałaś się tak, że byłaś obojętna przez dłuższy czas na coś, co później zaczęło Cię uwierać?
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Konto usunięte
|
przez 2 lata obojętna i nagle uwiera? serio? nie, nigdy. Jak mnie coś tak fundamentalnego jak światopogląd uwierało, to od samego początku i zwyczajnie się w to nie pchałam zamiast cichcem próbować przekabacić na moje. Oczywiście, ludzi idealnych nie ma i u męża też mnie parę rzeczy denerwuje, ale są to drobnostki wobec kwestii podstawowych, w których jesteśmy zgodni. Co ma do tego uczciwość? 2 lata wkręcałaś mu, że go kochasz a Ty nie kochasz jego tylko to jaki POWINIEN według Ciebie być. Czyli wierzący. Jeśli naprawdę facet jest dobry, kochający, szczery, to weź Ty się po prostu puknij w głowę. Czemu koniecznie chcesz się z nim rozstawać? Nie rozumiem tego, naprawdę. Możesz wziąć z nim ślub kościelny przecież, da Ci wychować dzieci w wierze, dostosuje się do Ciebie - więc o co biega? Misji w grze "przemieniam żabę w księcia" nie ukończyłaś?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
przystopuj trochę
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Konto usunięte
|
nie wierzę w to co czytam.
jak można kochać kogoś, mówić że to facet idealny itp, ale jednocześnie chcieć tego kogoś zostawić tylko dlatego, że nie śmiga z Tobą co niedzielę do kościoła? widocznie go nie kochasz skoro tak łatwo przychodzi Ci stwierdzenie, że musicie się rozstać dla wyższego dobra. co innego gdyby nie było porozumienia w kwestiach typu antykoncepcja itp. no to faktycznie jest powód do rozstania. ale jeśli chodzi tylko o to, że on nie chodzi do kościoła... daj mu spokój może i zajmij się swoim sumieniem? btw, współżyjecie ze sobą? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Konto usunięte
|
wierzący niepraktykujący to jak być trochę w ciąży. Serio, powiedz mi czemu koniecznie musi z Tobą chodzić do kościoła? Bo ludzie będą gadać czy co?
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 |
zielony stworek
|
A ja znam takie pary i to całkiem nie mało.
1) Ona wierząca, wręcz jak na moje oko przesadnie, wszystkie nabożeństwa jest, każda niedziela chodzi itd, a on...woli się wyspać ![]() 2) Pokolenie moich rodziców po 60tce. On zatwardziały ateista z dziada pradziada, ona katoliczka, praktykująca. Na początku mieli tylko ślub cywilny, bo on nie chciał. Jak pojawiły się dzieci to i kościelny wzięli- zrobił to dla niej. Czyli można, tylko trzeba wcześniej sprawy pewne przedyskutować, takie przyszłościowe, bo jak nie dojdziecie do porozumienia to szkoda czasu Waszego ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Raczkowanie
|
ad.1. nie, nie współżyjemy.
ad.2. zakładając, że kiedyś będziemy mieć dzieci - ciężko będzie mi wychować je w wierze kiedy będą widzieć, że ojciec nie chodzi do kościoła, że nawet w święta nie siądzie z rodziną do wigilijnego stołu - nie sądzicie? ---------- Dopisano o 23:00 ---------- Poprzedni post napisano o 22:58 ---------- Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
jeśli będą chciały żyć w zgodzie z religią to niewierzący ojciec nie będzie stał na przeszkodzie, a jeśli nie będą chciały to i cała rodzina nie pomoże. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja akurat piszę ci z punktu widzenia osoby wierzącej, tyle że dla mnie ta sfera musiała być w związku wspólna. I jest. Edytowane przez madana Czas edycji: 2013-07-18 o 22:03 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
I myślę, że wyszukujesz jakichkolwiek argumentów za tym aby związek zakończyć, więc jeśli nie przed nami to przyznaj się lepiej sama przed sobą, co się kryje głębiej, tak naprawdę. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Zadomowienie
|
a to nie jest czasem autorko tak, że Twoja rodzina nie bardzo sobie zdaje sprawę, że przyszły członek rodziny jest niewierzący? tego się obawiasz? I czy naprawdę zadowalałoby Cię to, gdyby on chodził na pokaz z Tobą do tego kościoła, a nawet nie uczestniczyłby duchowo we mszy i w głowie sobie myślał, kiedy w końcu się skończy nabożeństwo? Wiary w niego swoją osobą nie wszczepisz, pokazówkę ewentualnie mógłby odwalać z miłości, ale po co? Jaki w tym sens?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:43.