Punkty w BIK - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2017-11-03, 17:59   #1
saab_
Rozeznanie

Punkty w BIK

Hej, pytanie do dziewczyn, które miały okazję brać większe kredyty: który klient z punktu widzenia banku ma większe szanse na kredyt - taki, który nie brał nigdy pożyczek, czy taki, który pomniejszych pożyczek miał kilka/kilkanaście (wszystkie spłacane w terminie).

Abstrahuję tutaj oczywiście od innych formalnych kwestii typu forma umowy o pracę czy wysokość wynagrodzenia.

Pobierałyście płatny raport BIK, żeby już na początku sprawdzić swoją punktację?

Pozdrawiam
saab_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-11-03, 19:25   #2
syklamen
Zakorzenienie

Lokalizacja: Magiczna kraina Narnia, gdzieś na Latarnianym Pustkowiu...:)
Dot.: Punkty w BIK

Cytat:
Napisane przez saab_ Pokaż wiadomość
Hej, pytanie do dziewczyn, które miały okazję brać większe kredyty: który klient z punktu widzenia banku ma większe szanse na kredyt - taki, który nie brał nigdy pożyczek, czy taki, który pomniejszych pożyczek miał kilka/kilkanaście (wszystkie spłacane w terminie).

Abstrahuję tutaj oczywiście od innych formalnych kwestii typu forma umowy o pracę czy wysokość wynagrodzenia.

Pobierałyście płatny raport BIK, żeby już na początku sprawdzić swoją punktację?

Pozdrawiam
Taki, który miał/ma kredyty, pożyczki i spłacił/spłaca je w terminie, bez opóźnień. Chociaż oczywiście nie polecam żeby ktoś specjalnie brał kilka pożyczek tylko po to, żeby zbudować historię kredytową. Ja miałam całkowiecie czyste konto i w niczym mi to nie przeszkodziło.
Stary 2017-11-03, 19:30   #3
rukolka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez syklamen Pokaż wiadomość
Ja miałam całkowiecie czyste konto i w niczym mi to nie przeszkodziło.
Ja podobnie z tego co sprawdzałam.

Idź do doradcy kredytowego. Sprawdzi Ci jak wysoką masz zdolność kredytową bez zaciągania zobowiązań. Jeśli za małą to wtedy kombinuj z pożyczkami.
rukolka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-11-03, 21:08   #4
AuroraCoriolis
Zadomowienie

nigdy nie bralam zadnych pozyczek i dostalam bez problemu kredyt na pol miliona. Osobiscie wydaje mi sie,ze to mit - no bo co, ktos zarabiajacy 10 tys na brac pozyczke na telewizor na raty czy jak

Mysle,ze wieksze znaczenie ma odpowiedni profil kredytowy (wiek,rodzaj idlugosc umowy+zarobki)-->jestes ok klientem to dostaniesz kredyt
AuroraCoriolis jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-11-03, 21:13   #5
Juliette88
Zadomowienie

Zależy też co to były za kredyty. W niektórych bankach bardzo nieufnie podchodzą do klientów, którzy w historii mają "chwilówki", nawet jeżeli spłacane były terminowo.

Kwiatuszek
Juliette88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-11-04, 12:44   #6
saab_
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Juliette88 Pokaż wiadomość
Zależy też co to były za kredyty. W niektórych bankach bardzo nieufnie podchodzą do klientów, którzy w historii mają "chwilówki", nawet jeżeli spłacane były terminowo.
Chwilówki w sensie pożyczek z parabanków, czy także częstszych, ale mniejszych kwot w normalnym banku?
Stary 2017-11-04, 12:50   #7
Asienka187
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez AuroraCoriolis Pokaż wiadomość
nigdy nie bralam zadnych pozyczek i dostalam bez problemu kredyt na pol miliona. Osobiscie wydaje mi sie,ze to mit - no bo co, ktos zarabiajacy 10 tys na brac pozyczke na telewizor na raty czy jak

Mysle,ze wieksze znaczenie ma odpowiedni profil kredytowy (wiek,rodzaj idlugosc umowy+zarobki)-->jestes ok klientem to dostaniesz kredyt
Niestety nie jest to mit. Pracuję w banku i bardzo dużo wniosków jest odrzucanych, bo ktoś nie ma historii w BIK.

---------- Dopisano o 12:50 ---------- Poprzedni post napisano o 12:49 ----------

Cytat:
Chwilówki w sensie pożyczek z parabanków, czy także częstszych, ale mniejszych kwot w normalnym banku?
Żadna firma poza bankami i skokami nie wpisuje zobowiązań do BIK
Stary 2017-11-04, 13:12   #8
6610e975c85461a73511d7b83bf3e01cd5d91d24_6487a38504e0b
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez AuroraCoriolis Pokaż wiadomość

Nie jest to dokładnie mit, ale pozytywna historia vs jej całkowity brak mają naprawdę znikomy wpływ na decyzję kredytową w gąszczu innych czynników.

Nie pobierałam raportu.
6610e975c85461a73511d7b83bf3e01cd5d91d24_6487a38504e0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-11-04, 18:12   #9
rukolka
Zakorzenienie

Raport też chyba zabiera jakieś punkty.
rukolka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-11-04, 23:32   #10
saab_
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez rukolka Pokaż wiadomość
Raport też chyba zabiera jakieś punkty.
No właśnie o te punkty w raporcie pytam - czy więcej da brak historii kredytowej czy kilkanaście spłaconych pożyczek na mniejsze kwoty.
Czy optymalnie byłoby mieć ich ewentualnie kilka czy też od jakiejś liczby całkowicie obniżają punktację?
Stary 2017-11-05, 00:21   #11
figa84
Zakorzenienie

Cytat:
No właśnie o te punkty w raporcie pytam - czy więcej da brak historii kredytowej czy kilkanaście spłaconych pożyczek na mniejsze kwoty.
Czy optymalnie byłoby mieć ich ewentualnie kilka czy też od jakiejś liczby całkowicie obniżają punktację?
Mam aktualnie raport od prawie roku - z moich obserwacji (mogę być mylne):
Każde zapytanie z banku o pożyczkę itp. obniża nieznacznie punktacje. Wygląda na to, że lepiej mieć pożyczki w mniejszej ilości banków, bo zapytanie z kolejnego mocniej obniża. Spłacona pożyczka czy zamknięcie karty kredytowej podwyższa, ale... banki w różnym czasie informują o spłacie. Można się zdziwić, że pożyczka spłacona, ale w biku wisi. Niedawno musiałam zablokować kartę kredytową, bank przysłał mi nową, ale stara mimo spłaty 3m wisiała w biku jakby była aktywna. Ocena punktowa mi poleciała, zamkneli i wróciła Mam też wrażenie, że zadłużanie na maksa karty kredytowej również obniża bik, ale to tak tylko z luźnej obserwacji.

Jest kilka blogów w necie, gdzie blogerzy mają otwarte profile, opisują co robią i jak to wpłyneło na punktacje.
figa84 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości