![]() |
#1 |
xxyy
Zarejestrowany: 2006-02
Lokalizacja: Kraków
Wiadomości: 8 037
|
![]() jak mrozic?:)
postanowilam ze w tym roku kiedy beda konczyc sie truskawki, fasolka szparagowa i kalafior to wrzuce kilka do zamrażalnika i zamroze na zime. wiem, sa takie mrozone w sklepach ale nie jestem w stanie ich przelknac
i mam pytanie.. jak mrozic? ![]() ![]() i ile taka moze byc w zamrazalniku? ![]() wiecie moze kiedy konczy sie sezon truskawkowy, kalafiorowy i fasolkowy? ![]()
__________________
Nie należy sie bać zmian , które powo... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2006-03
Lokalizacja: Białystok
Wiadomości: 234
|
Dot.: jak mrozic?:)
Jeśli mrozisz to surową fasolkę, marchewkę, czy inne warzywa :P a w zamrażalniku może być długo
![]()
__________________
Zbieram myśli rozsypane... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2006-04
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 15 703
|
Dot.: jak mrozic?:)
Mroziłam surową fasolke w niedużych woreczkach. Około roku miałam taka fasolke (do następnego sezenu). Mroziłam tez drylowane śliwki węgierki, bo kiedys miałam fazę na drożdzówki ze śliwkami
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2003-01
Lokalizacja: z daleka
Wiadomości: 34 839
|
Dot.: jak mrozic?:)
Fasolke namietne mrozi moja mam w woreczkach na 3 osoby .
mrozi tez koperek ja kiedys dostawalam mrozona papryke od tesciowej byla nie do przelkniecie blee poszla do kosza sam zabieram sie do mrozenia truskawek ale szkoda mi je mrozic ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-12
Wiadomości: 8 465
|
Dot.: jak mrozic?:)
Fasolkę mrożę zblanszowaną [3 min], małe strączki całe, a większe pokrojone.
Sezon na nią trwa zwykle do września. Przechowujemy do 12 miesięcy. Kalafior mrożę podzielony na różyczki i zblanszowany w wodzie z dodatkiem soku cytryny [2-3 min]. Przechowuje się do 6 miesięcy. Jak mrozić truskawki napisałam w wątku truskawkowym. Mrożę też koperek posiekany i natkę pietruszki w pudełkach po czym popadnie, banany pokrojone w plasterki - dodaję do miksowanych koktajli. Ciasto kruche i bułki drożdżowe własnej roboty. No i sporo gotowych potraw "coby mieć na zaś" jak za dużo ugotuję. A i jeszcze bulion warzywny własnej roboty w hurtowych ilościach. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Nutka nie gryzie!
Zarejestrowany: 2002-03
Lokalizacja: Polska
Wiadomości: 3 757
|
Dot.: jak mrozic?:)
Mrożę wszystko co popadnie bo mama ma dzialke i zawsze nas czyms zasypie a ja z wyjątkiem ogórków kiszonych i korniszonow i soku pomidorowego do zupy na zime nie robie przetworów.
Mrożę więc tak : siup do woreczka i do zamrażalnika: *wiśnie drylowane *truskawki *sliwki też drylowane *obowiazkowo koperek (ten czasami w pudeleczkach po lodach) * fasolka i wszystko inne |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2005-11
Lokalizacja: wawa
Wiadomości: 328
|
Dot.: jak mrozic?:)
nie czekaj na koniec sezonu, najlepsze owoce są w pełni sezonu, czyli np. truskawki teraz...właśnie kupiłam dwie siaty i zaraz idem robić rewolucję w zamrażarce i do dzieła...wyszypułkować towarzystwo, ułożyć na jakichć tackach (hmm) a potem do woreczków
__________________
jestem jaka jestem i taką mnie trzeba kochać ![]() Zdobyć przyjaźń kota nie jest rzeczą łatwą. Nie lokuje on swych uczuć nierozważnie: może zostać waszym przyjacielem, jeśli jesteście tego godni, ale nigdy waszym niewolnikiem Théophile Gauthie |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2006-03
Lokalizacja: Dolny Śląsk/West Yorkshire (UK)
Wiadomości: 675
|
Dot.: jak mrozic?:)
No wlasnie! Dobra rada makademia- ulozyc na tackach, a nie od razu siup do woreczka, bo sie posklejaja! Tez tak zawsze robie!
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Nutka nie gryzie!
Zarejestrowany: 2002-03
Lokalizacja: Polska
Wiadomości: 3 757
|
Dot.: jak mrozic?:)
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2006-01
Lokalizacja: Płock
Wiadomości: 528
|
Dot.: jak mrozic?:)
ja wczoraj zamroziłam truskawy, od razu je do wora wrzuciłam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-10
Lokalizacja: Wrocław i okolice
Wiadomości: 6 594
|
Dot.: jak mrozic?:)
Cytat:
JA mrożę: -fasolkę- trzeba blanszować -kalafior -też -brokuły-też blanszuję -koperek i pietruszka- pokrojone i do opakowań po małych lodach ![]() -truskawki- robię na 2 sposoby: 1) najpierw na tackach osobno, po zamrożeniu przekładam do woreczków 2) tego mam juz całą zamrażarkę ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2005-08
Lokalizacja: Jamnicza Stolica ;)
Wiadomości: 695
|
Dot.: jak mrozic?:)
a mam pytanie bo nei wiem kiedy sie skonczy sezon na truskawki itp?
__________________
''...kimkolwiek jesteś, cokolwiek robisz, jeśli naprawdę z całych sił czegoś pragniesz, znaczy to że owo pragnienie zrodziło się w duszy wszechświata, a spełnienie tego pragnienia to Twoja misja na Ziemi...'' ![]() ''Największe szczęscie w świecie na końskim leży grzbiecie'' ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-10
Lokalizacja: Wrocław i okolice
Wiadomości: 6 594
|
Dot.: jak mrozic?:)
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
xxyy
Zarejestrowany: 2006-02
Lokalizacja: Kraków
Wiadomości: 8 037
|
Dot.: jak mrozic?:)
blagam niech mnie ktos uswiadomi.. co znaczy BLANSZOWAĆ?
![]()
__________________
Nie należy sie bać zmian , które powo... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-10
Lokalizacja: Wrocław i okolice
Wiadomości: 6 594
|
Dot.: jak mrozic?:)
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 | |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2003-01
Lokalizacja: z daleka
Wiadomości: 34 839
|
Dot.: jak mrozic?:)
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
xxyy
Zarejestrowany: 2006-02
Lokalizacja: Kraków
Wiadomości: 8 037
|
Dot.: jak mrozic?:)
Cytat:
![]() a wiecie moze czy fasolka szparagowa jeszcze stanieje? ![]() ![]() ![]()
__________________
Nie należy sie bać zmian , które powo... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2003-01
Lokalizacja: z daleka
Wiadomości: 34 839
|
Dot.: jak mrozic?:)
4,80 za kg?
u nas 8-10 zł :-/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2006-03
Lokalizacja: Dolny Śląsk/West Yorkshire (UK)
Wiadomości: 675
|
Dot.: jak mrozic?:)
Cytat:
No nie wiem czyt to nic. Przynajmniej nie musze walić młotem w te truskaweczki żeby je od siebie pooddzielać przed dodaniem do ciasta na przyklad. I tak samo robie ze szczypiorkiem, koperkiem, i pietruszką. I chyba o wiele wygodniej jest wysypac sobie odpowiednia ilośc niz wydlubywać niewiadomo czym z tej zamarznietej bryly. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Nutka nie gryzie!
Zarejestrowany: 2002-03
Lokalizacja: Polska
Wiadomości: 3 757
|
Dot.: jak mrozic?:)
W każdym woreczku mam jednorazową porcje..
Każdy ma swoją metodę ,gdybym miala większą lodówke i zamrażalnik może bym i sie pobawila w tacki,ale póki co woreczki spełniaja swoje zadanie. Nie przypominam sobie żebym musiala je spożywać przy pomocy mlotka ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2005-04
Wiadomości: 2 590
|
Dot.: jak mrozic?:)
Cytat:
![]() ![]() koperek i pietruszka obowiazkowo... a z warzywami to roznie, bo duzo miejsca zajmjuja... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-10
Lokalizacja: Wrocław i okolice
Wiadomości: 6 594
|
Dot.: jak mrozic?:)
Cytat:
![]() Atram- fasolka na pewno jeszcze stanieje, bo chyba jeszcze się na nią nie zaczął sezon (u mnie jeszcze nie jest dojrzała na ogródku). |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Zadomowienie
|
Dot.: jak mrozic?:)
Cytat:
![]()
__________________
ALBUMY Zarobiona mama pracująca ![]() Tylko nudne kobiety mają nieskazitelnie czyste domy. Przez pierwsze dwa lata uczysz dzieci chodzić i mówić a przez następne szesnaście lat marzysz o tym żeby usiadły spokojnie i się zamknęły !!! |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
xxyy
Zarejestrowany: 2006-02
Lokalizacja: Kraków
Wiadomości: 8 037
|
Dot.: jak mrozic?:)
moj zamrazalnik jest strasnzie maly ;D narazie bede wiec mrozic sama truskawki , a jak w przyslzym miesiacu kupie lodowka z mega zamrazalnikiem to bede mrozic reszte
![]() dzieki dziewczyny za pomoc ![]() ![]() macam;]
__________________
Nie należy sie bać zmian , które powo... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Nutka nie gryzie!
Zarejestrowany: 2002-03
Lokalizacja: Polska
Wiadomości: 3 757
|
Dot.: jak mrozic?:)
W zasadzie dziewczyny macie racje i ja o tym wiem.Tylko ze ja posiadam straszne duże ilości tych dobroci bo mama ma dzialkę ..Jak dostane kilka kilo truskawek to nie mam szansy bawic sie w tacki bo nie bylo by miejsca i gdzie
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2005-11
Lokalizacja: wawa
Wiadomości: 328
|
Dot.: jak mrozic?:)
Cytat:
__________________
jestem jaka jestem i taką mnie trzeba kochać ![]() Zdobyć przyjaźń kota nie jest rzeczą łatwą. Nie lokuje on swych uczuć nierozważnie: może zostać waszym przyjacielem, jeśli jesteście tego godni, ale nigdy waszym niewolnikiem Théophile Gauthie |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2006-06
Wiadomości: 248
|
Dot.: jak mrozic?:)
Cytat:
__________________
Alarmowy Fundusz Nadziei Na Życie ! http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=23645 Ogólnoświatowa akcja "Zwierzęta są dla mnie ważne" - podpisz petycję http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=27407 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2006-01
Wiadomości: 841
|
Dot.: jak mrozic?:)
A ja chciałam zapytac, czy mozna mrozić leczo? Chciałabym zrobić trochę na zimę a nie chce mi sie bawić ze słoikami a w zamrażarce mam full miejsca....Próbował ktos?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2010-03
Wiadomości: 9
|
Dot.: jak mrozic?:)
Ja tam od lat mrożę leczo i takie całkiem gotowe z dodatkami i w półproduktach.Pychotka jest leczo z dodatkiem niewielkiej ilośći poszatkowanej włoskiej kapusty (ciekawie zaostrza smak). Robię też leczo z dodatkiem kabaczka lub cukinii - te warzywa z kolei fajnie zagęszczają potrawę.
Truskawek, jak i innych owoców nigdy nie rozmrażam przed wyłożeniem na ciasto, moim zdaniem nie ma takiej potrzeby i faktycznie ten rozmrożony sok mógłby spowodować zakalec. Siekane zieleniny (a mrożę wszystko:koperek, natkę pietruszki, por, zieloną cebulkę, szczaw, botwinkę) po wypłukaniu otrząsam dobrze z wody, zostawiam na 2-3 godziny do obeschnięcia i dopiero kroję i "ubijam" w pudełeczkach takich prostokątnych (he he prostopadłościennych) lepiej mieszczą się w zamrażarce zajmując mniej miejsca i w woreczkach (np. botwinę czy szczaw). Mrożę też talarki ogórków na mizerię i kiszone, strarte ogórki (przecier) nie bawiąc się w słoiczkowanie. Bób natomiast mrożę blanszowany, ale pychotka jest robiony w słoikach z dodatkiem koperku! (normalnie w solance). Pamiętam z PRL-u kupowałam taki puszkowany i był pychotka i teraz robię chociaż kilka słoików, jest fajny sam i do sałatek. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2003-04
Wiadomości: 3 310
|
Dot.: jak mrozic?:)
Jestem ogromną fanką mrożenia domowego
![]() I mam fajny oszczędnościowy patent na warzywa i pomidory. Zauważyłyście, że często zostaje plasterk lub dwa pomidora? Po śniadaniu, kolacji, itd. Więc ja mam w zamrażarce taki pojemnik, gdzie wrzucam te plasterki pomidorowe, a gdy cały się napełni, rozmrażam i robię sos pomidorowy do makaronu. Podobnie w osobnym pojemniku zbieram kawałeczki papryki, cukini, marchewki - na zupę jarzynową. Inny moj patent mrożony to seler naciowy. W przepisach często jest "1 łodyga selera naciowego", ale trzeba kupić cały "krzaczek". Więc ja kupuję seler, kroję w plastereczki i zamrażam po garści w torebkach. W sam raz do sosów, zup, itd. Mrożę w torebkch reszki czerwonego wina, które zostaje w butelce, Ja i TŻ pijemy bardzo dużo wina. W przepisach jest często "szklanka wina" i trzeba by otwierać cała butelką. A ja wrzucam zawartosć woreczka z zamrażarki ![]() Mrożę białka z jajek, które zostają po pieczeniu np. kruchego ciasta i potem piekę bezy albo "placki proteinowe". Zostałam wychowana w ogromnym szacunku do jedzenia, dlatego nie znoszę marnotrastwa w kuchni i staram się wszystko spożytkować ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|



Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:35.