Ciąle płaczę... o byle co.. ;( - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-06-29, 22:39   #1
dzella09
Przyczajenie

Unhappy

Ciąle płaczę... o byle co.. ;(

Z góry przepraszam za kategorię, bo nie wiedziałam gdzie to umieścić.
Mam 16lat i od pewnego czasu moje relacje w rodzinie są coraz gorsze..
Kłócę się, mam wrażenie, że czepiają się mnie o byle co. Potrafię mieć takie dni, że płaczę co 10 min bez przyczyny. Np. dziś. Usiądę sobie na dworze i po prostu jest mi smutno i łzy same mi płyną. Boję się, że wpadnę w depresje. Czy to możliwe? Skąd tyle smutku bez powodu, myślicie że mój umysł tak działa, że cała koszmarna sytuacja może tak wpływać na mnie, nawet kiedy o tym nie myślę?
dzella09 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-30, 21:07   #2
minah
Przyczajenie

Dot.: Ciąle płaczę... o byle co.. ;(

Witaj, widzisz, czasem jest tak, że nie jesteśmy w stanie zrozumieć swojej reakcji na wiele sytuacji. Sama miałam kiedyś okres, gdy bez przerwy wybuchałam płaczem. Wystarczył niewielki stres, złe wspomnienia a ja od razu zalewałam się łzami. Do dzis nie wiem dlaczego. Przypuszczam, że zwiazane było to z hormonami oraz z faktem, iż wówczas nagromadziło się zbyt wiele ciężkich doświadczeń na raz. Jeśli masz 16 to faktycznie jest to dość cieżki okres w życiu każdej kobiety. Szkoła, rodzice, przyjaciele, bez przerwy coś nas zaskakuje, rozczarowuje. Pamiętaj jednak, że płacz jest reakcją naszego organizmu. Nasz mózg wydziela endorfiny, dzięki czemu jesteśmy w stanie znieść wiele sytuacji. Jeśli jednak zauważasz, że twoje reakcje przestają być kontrolowane i nie potrafisz nad tym zapanować, powinnaś porozmawiać z kimś bliskim a najlepiej z psychologiem (być może w Twojej szkole odbywają się tego typu dyżury).
Pozdrawiam Cię serdecznie i mam nadzieję, że jest to tylko chwilowe załamanie. Trzymaj się bardzo ciepło!
minah jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-02, 11:53   #3
minou
Raczkowanie

No cóż trudno udzielić porady, gdy się nie zna osoby - z kilku zdań ciężko coś wywnioskować, dlatego mogę napisać coś, co może brzmieć bardzo powierzchownie, ale niestety takie mam warunki. Moim zdaniem jesteś po prostu w takim "trudnym" wieku, co oznacza, że Twoje problemy ustaną za jakiś czas. Dorastasz, tfu - jesteś prawie już dorosła i chcesz, żeby inni Cię tak traktowali, masz swoje sprawy, jesteś indywidualnością, masz swoich znajomych, swoje zdanie na wiele tematów, a rodzina prawdopodobnie jeszcze widzi w Tobie dziecko i nie chcą dać Tobie tego, co Twoim zdaniem się Tobie należy. Co robić ? Dobre pytanie - chyba trzeba to przeżyć i nie myśl o tym, że Ci sprawiają ból, gdyż ten ból jest w Tobie i tylko Tobie przesadza. Jeżeli będziesz pielęgnować w sobie smutek, nie będziesz szczęśliwa. Na rodzinę nie wpłyniesz, ani krzykiem, ani płaczem, ani złością. Skup się na rzeczach, które są dobre i dają Tobie radość - może rozmowa z koleżanką, nowe buty, film w kinie, wyjazd na wakacje.
Stary 2013-07-05, 09:34   #4
Kucharka2013
Rozeznanie

Też miałam podobnie, w tym wieku, chciałam dużo a rodzice na to nie pozwalali a do tego inne dziewczyny robiły co chciały, może u ciebie przez to są kłótnie? Jak tak to robią to ze względu na miłość do Ciebie i nie chcą źle ale jak skończysz 18 to nie bedzie lepiej dopóki nie będzie mieszkać sama i pracować na siebie. Tak było u mnie. Ale głowa do góry.
Kucharka2013 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-17, 13:23   #5
VVROCLOV
Raczkowanie

poszukaj wsparcia u koleżanke, znajomych, na pewno sa wokół ciebie jacyś dobrzy ludzie. wiele rzeczy na nas wpływa mimo, że wydaje nam się, że przechodzą bez echa...
VVROCLOV jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-19, 11:53   #6
didaska
Raczkowanie

Też tak kiedyś miałam, a teraz mam często przed okresem,na szczęście mój chłopak mi pomaga w trudnych chwilach.
Mi pomogło znalezienie pasji . Spróbuj znaleźć sobie hobby i całkiem się temu oddać.
Życie jest za krótkie żeby tracić czas na smutki Musisz zacząć się cieszyć z małych rzeczy nawet tych najmniejszych

didaska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-26, 13:08   #7
roger1990
Raczkowanie

Depresja, nerwica, głębokie stany lękowe - głównym elementem tych schorzeń jest zaburzenie snu czyli nie możesz spać w nocy a w dzień nie możesz przestać spać bądź nie możesz praktycznie w ogóle spać. Kolejnym objawem towarzyszącym jest lęk przed rozmową pójściem do sklepu, pracy, szkoły. A podstawowym objawem jest ogólne wyczerpanie organizmu. nagłe ataki smutku czy euforii to tylko następstwa tych objawów. Jeśli nie masz objawów podstawowych to po prostu masz wojnę hormonów w organizmie jak większość dziewczyn w Twoim wieku.
I będziesz jeszcze trochę to mieć. Niektóre kobiety nigdy z tego nie wyrastają do końca stąd żarty na temat okresu szowinistyczne często prawdziwe.

aaa Ps.
Możesz to wykorzystać na swoją korzyść umysł pracuje w tym okresie dwa razy lepiej i można nauczyć się i poznać bardzo wiele ciekawych rzeczy...

Edytowane przez roger1990
Czas edycji: 2013-07-26 o 13:13
roger1990 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości