Górny Śląsk - gdzie kupić mieszkanie? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-09-23, 03:35   #1
fioroza
Przyczajenie

Górny Śląsk - gdzie kupić mieszkanie?

hej, potrzebuję porady osób mieszkających na Górnym Śląsku. gdzie najlepiej według Was zamieszkać? jakie miasta polecacie do zamieszkania jakie odradzacie? widzę, że ceny mieszkań są bardzo atrakcyjne szczególnie w Bytomiu, Zabrzu.. szukam czegoś w kamienicy, apartamentowcu, niskiej zabudowie. może być mniejsze miasteczko. jak wygląda komuikacja między miastami?
fioroza jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-23, 06:53   #2
lutien
Wtajemniczenie

Dot.: Górny Śląsk - gdzie kupić mieszkanie?

Bytom to raczej kiepska inwestycja przez to, że są tam duże szkody górnicze.
Ja ze swojej strony polecam Katowice-Nikiszowiec
(Katharine Hadley )

lutien jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-23, 07:40   #3
makarona
Rozeznanie

To zależy jaką kwotę chcesz wydać i czego oczekujesz od miejscowości, w której zamieszkasz.

Powiem ci, że w Bytomiu można znaleźć świetne mieszkanie za bardzo niską cenę. Ale odradzam ścisłe centrum miasta. Lepiej gdzieś na obrzeżach, ale wtedy dostępność kamienic jest mniejsza.

W Katowicach ceny są odpowiednio wyższe, ale też wybór jest większy i raczej ciekawszy.

Z takich całkiem sympatycznych miast to też Ruda Śląska, Świętochłowice - ceny nie są wygórowane.

Nasz czas oczekiwania
makarona jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-23, 10:00   #4
smerfetk_a
Żona Gargamel

W Rybniku są dobre ceny, szczególnie w dzielnicach nieco dalszych od centrum.

smerfetk_a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-23, 10:16   #5
mart989
Wtajemniczenie

GG do mart989

Katowice odradzam, ceny są wyższe, tak samo chyba w Gliwicach. Bytom ma dość dużo szkód górniczych. Zabrze, Ruda Śląska, Świętochłowice chyba najtaniej wychodzą.
mart989 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-23, 11:28   #6
blackberry8
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lutien Pokaż wiadomość
Bytom to raczej kiepska inwestycja przez to, że są tam duże szkody górnicze.
Ja ze swojej strony polecam Katowice-Nikiszowiec
Dokładnie, poza tym przez katowiczan Bytom jest traktowany mocno po macoszemu... To kiedyś była 'sypialnia Katowic' i do tej pory pozostał tak w pamięci ludzi

Cytat:
Napisane przez makarona Pokaż wiadomość
W Katowicach ceny są odpowiednio wyższe, ale też wybór jest większy i raczej ciekawszy.

Z takich całkiem sympatycznych miast to też Ruda Śląska, Świętochłowice - ceny nie są wygórowane.
Dokładnie Tak samo Chorzów, dostanie się do centrum Katowic z miasta obrzeżnego zajmuje mi mniej, niż z niezbyt dalekiej od centrum dzielnicy Kato. Magia dtś'ki

Bardzo polecam rozejrzeć się za mieszkaniami bezczynszowymi. Płacisz tylko za rachunki i ok. 200zł za fundusz remontowy, takie osiedla buduje np. DomBud. Zamiast czynszu płacisz ratę kredytu, a po X latach mieszkanie jest Twoje, zamiast płacić czynsz + ratę.
blackberry8 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-23, 11:43   #7
Zegarkowa
Raczkowanie

Katowice są rozległe np. Murcki czy Giszowiec. Dużo lasów, ścieżek rowerowych, cisza, do centrum 10-15 minut autkiem.
W Murckach teraz wiem że były oddawane do użytku szeregowce, na Giszowcu są stare domki i blokowisko ale mieszka się rewelacyjnie.
Nie byłam w stanie się wyprowadzić więc kupiłam mieszkanie. Wspólnota więc nie jest źle.
Zależy czego kto oczekuje i gdzie będzie pracował.
Zegarkowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-15, 11:18   #8
justyna_k1
Raczkowanie

My się teraz przymierzamy do kupowania w Katowicach. Myślimy o kompleksie 4 wieże na Chorzowskiej. To co prawda nie niska zabudowa, ale wokół zielono i projekty mieszkań dość fajne, a ceny nie są wg mnie zaporowe. No a co do komunikacji infrastruktury to Górny Śląsk jest raczej rozwiniętą pod tym względem aglomeracją. Są połączenia międzystrefowe, dużo pociągów tak że z tym problemu nie ma akurat
Stary 2014-11-15, 11:28   #9
201605300922
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez justyna_k1 Pokaż wiadomość
My się teraz przymierzamy do kupowania w Katowicach. Myślimy o kompleksie 4 wieże na Chorzowskiej. To co prawda nie niska zabudowa, ale wokół zielono i projekty mieszkań dość fajne, a ceny nie są wg mnie zaporowe. No a co do komunikacji infrastruktury to Górny Śląsk jest raczej rozwiniętą pod tym względem aglomeracją. Są połączenia międzystrefowe, dużo pociągów tak że z tym problemu nie ma akurat
Moja ciocia kupiła mieszkanie w tej wieży, która właśnie się buduje prace idą szybko, sprawnie, jest bardzo zadowolona. A okolica jest świetna, park chorzowski, blisko do centrum... Powiem tyle, nigdy bym nie kupowała mieszkania w Bytomiu, w Zabrzu bardzo zależy gdzie, ale ogólnie moim zdaniem najlepszymi miastami do życia na Górnym Śląsku są Katowice i Gliwice, choć na pewno droższe. Dojazd do Katowic czy innych miast jest dobry w sumie zewsząd, bo jak nie DTŚ, to A1. Brat codziennie dojeżdża do pracy w centrum Katowic z centrum Zabrza i sobie chwali.
201605300922 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-15, 12:36   #10
crippled
Wtajemniczenie

Gliwice albo Katowice (z naciskiem na to pierwsze )
Stary 2015-05-27, 09:57   #11
justyna_k1
Raczkowanie

My sie zdecydowaliśmy na te 4 wieże jednak i chyba najlepsza decyzja w życiu. Teraz podobno są już mieszkania w wieży C do sprzedania. Sporo ludzi się decyduje właśnie przez zieloną okolicę

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2016-04-12, 12:33   #12
annabliska33
BAN stały

Mieszkania do wynajęcia katowice bądź na sprzedaż w Katowicach są bardzo chwytliwym towarem teraz. Orientowałam się ostatnio w cenach i popularności i większość mieszkań w okolicach Parku Śląskiego schodzi, jak ciepłe bułeczki. Zajrzyjcie na stronę Remy nieruchomości, tam można znaleźć wiele aktualnych ogłoszeń.

Edytowane przez aniolek-tasmanski
Czas edycji: 2016-04-28 o 12:30 Powód: linki
annabliska33 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-04-12, 13:21   #13
Cherie_Currie
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez justyna_k1 Pokaż wiadomość
My sie zdecydowaliśmy na te 4 wieże jednak i chyba najlepsza decyzja w życiu. Teraz podobno są już mieszkania w wieży C do sprzedania. Sporo ludzi się decyduje właśnie przez zieloną okolicę
Mnie też kuszą 4 wieże, coraz bardziej rozważam tę opcję, a że mam już jedno mieszkanie na 1000-leciu to wiem, że osiedle jest świetne do zamieszkania. Ciężko jednak kupić 3-4 pokojowe mieszkanie, jeśli jest się nastawionym na jak najwyższe piętro i jednak rozsądną cenę.
Myślałam też nad czymś w centrum Chorzowa, ale jednak to 1000-lecie ciężko byłoby opuścić
Cherie_Currie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości