Przerwanie urlopu rodzicielskiego - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem

Notka

Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-07-30, 13:28   #1
anuhaaaaaaaaaa
Zakorzenienie

Question

Przerwanie urlopu rodzicielskiego

Witam serdecznie! Mam trochę wątpliwości związanych z urlopem rodzicielskim i bardzo liczę na pomoc wizażanek!

Właśnie mijają ostatnie tygodnie mojego dodatkowego urlopu macierzyńskiego i na dniach zamierzam złożyć wniosek o urlop rodzicielski. Chciałabym wstępnie złożyć podanie o kolejne 26 tygodni. Mam jednak wątpliwości, czy w razie chęci wcześniejszego powrotu do pracy będę mogła go przerwać? Czy będę mogła to zrobić w każdym momencie czy po jakimś konkretnym czasie? Podanie o ten urlop należy złożyć na 14 dni przed końcem dodatkowego urlopu macierzyńskiego, tak?

I jeszcze mam pytanie odnośnie obniżenia etatu na 7/8. Rozumiem, że wtedy przez rok pracodawca nie może mnie zwolnić. Czy to obniżenie etatu można łączyć z przerwami, które przysługują na karmienie dziecka piersią? Rozumiem, że można wnioskować o ich połączenie i przebywać w pracy o godzinę krócej. Czy wtedy czas pracy skraca się do 6 godzin dziennie?

Będę bardzo wdzięczna za pomoc!
anuhaaaaaaaaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-30, 14:31   #2
karolca
Zakorzenienie

Dot.: Przerwanie urlopu rodzicielskiego

Cytat:
Napisane przez anuhaaaaaaaaaa Pokaż wiadomość
Witam serdecznie! Mam trochę wątpliwości związanych z urlopem rodzicielskim i bardzo liczę na pomoc wizażanek!

Właśnie mijają ostatnie tygodnie mojego dodatkowego urlopu macierzyńskiego i na dniach zamierzam złożyć wniosek o urlop rodzicielski. Chciałabym wstępnie złożyć podanie o kolejne 26 tygodni. Mam jednak wątpliwości, czy w razie chęci wcześniejszego powrotu do pracy będę mogła go przerwać? Czy będę mogła to zrobić w każdym momencie czy po jakimś konkretnym czasie? Podanie o ten urlop należy złożyć na 14 dni przed końcem dodatkowego urlopu macierzyńskiego, tak?

I jeszcze mam pytanie odnośnie obniżenia etatu na 7/8. Rozumiem, że wtedy przez rok pracodawca nie może mnie zwolnić. Czy to obniżenie etatu można łączyć z przerwami, które przysługują na karmienie dziecka piersią? Rozumiem, że można wnioskować o ich połączenie i przebywać w pracy o godzinę krócej. Czy wtedy czas pracy skraca się do 6 godzin dziennie?

Będę bardzo wdzięczna za pomoc!
Pracodawca może zwolnić Cię w kilku przypadkach - likwidacja stanowiska pracy (niestety bardzo częsta praktyka), zwolnienia grupowe, likwidacja zakładu pracy.
Obniżając etat nie przysługują przerwy na karmienie (a już na pewno nie połączone). Jednak pracodawca może "iść na rękę", jednak nikt nie ma zamiaru płacić pracownikowi za nieobecność podnoszą jednocześnie koszty

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
karolca jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-30, 16:12   #3
anuhaaaaaaaaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez karolca Pokaż wiadomość
Pracodawca może zwolnić Cię w kilku przypadkach - likwidacja stanowiska pracy (niestety bardzo częsta praktyka), zwolnienia grupowe, likwidacja zakładu pracy.
Obniżając etat nie przysługują przerwy na karmienie (a już na pewno nie połączone). Jednak pracodawca może "iść na rękę", jednak nikt nie ma zamiaru płacić pracownikowi za nieobecność podnoszą jednocześnie koszty
rozumiem, że w takim wypadku nawet obniżenie etatu by mnie nie chroniło?
Stary 2013-07-30, 17:40   #4
karolca
Zakorzenienie

nie. ani wychowawczy.

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
Stary 2013-07-31, 08:28   #5
Alfahelisa
Zakorzenienie

Cytat:
Bzdury !!!!!

ludyyyy zawsze jak czytam te i podobne wątki obiecuję sobie nie udzielać się, bo skoro ktoś zamiast sięgnąć do kodeksu pracy woli pytać się na forum, w dodatku w ogóle nie związanym z prawem pracy to niech będzie wprowadzany w błąd (na własne życzenie) ale moje dobre serce zawsze wygrywa
Prosz KP (polecam przeczytać sobie cały dział związany z rodzicelstwem, w sumie to warto poczytać nawet cały) mówi:
Art. 1832.

Pracodawca dopuszcza pracownika po zakończeniu urlopu macierzyńskiego, urlopu na warunkach urlopu macierzyńskiego, dodatkowego urlopu macierzyńskiego lub dodatkowego urlopu na warunkach urlopu macierzyńskiego do pracy na dotychczasowym stanowisku, a jeżeli nie jest to możliwe, na stanowisku równorzędnym z zajmowanym przed rozpoczęciem urlopu lub na innym stanowisku odpowiadającym jego kwalifikacjom zawodowym, za wynagrodzeniem za pracę, jakie otrzymywałby, gdyby nie korzystał z urlopu.

Art. 1861.

§1. Pracodawca nie może wypowiedzieć ani rozwiązać umowy o pracę w okresie od dnia złożenia przez pracownika wniosku o udzielenie urlopu wychowawczego do dnia zakończenia tego urlopu. Rozwiązanie przez pracodawcę umowy w tym czasie jest dopuszczalne tylko w razie ogłoszenia upadłości lub likwidacji pracodawcy, a także gdy zachodzą przyczyny uzasadniające rozwiązanie umowy o pracę bez wypowiedzenia z winy pracownika.

Art. 1864.

Pracodawca dopuszcza pracownika po zakończeniu urlopu wychowawczego do pracy na dotychczasowym stanowisku, a jeżeli nie jest to możliwe, na stanowisku równorzędnym z zajmowanym przed rozpoczęciem urlopu lub na innym stanowisku odpowiadającym jego kwalifikacjom zawodowym, za wynagrodzeniem nie niższym od wynagrodzenia za pracę przysługującego pracownikowi w dniu podjęcia pracy na stanowisku zajmowanym przed tym urlopem.

Art. 1868.

§1. Pracodawca nie może wypowiedzieć ani rozwiązać umowy o pracę w okresie od dnia złożenia przez pracownika uprawnionego do urlopu wychowawczego wniosku o obniżenie wymiaru czasu pracy do dnia powrotu do nieobniżonego wymiaru czasu pracy, nie dłużej jednak niż przez łączny okres 12 miesięcy. Rozwiązanie przez pracodawcę umowy w tym czasie jest dopuszczalne tylko w razie ogłoszenia upadłości lub likwidacji pracodawcy, a także gdy zachodzą przyczyny uzasadniające rozwiązanie umowy o pracę bez wypowiedzenia z winy pracownika.

Art. 187.

§1. Pracownica karmiąca dziecko piersią ma prawo do dwóch półgodzinnych przerw w pracy wliczanych do czasu pracy. Pracownica karmiąca więcej niż jedno dziecko ma prawo do dwóch przerw w pracy, po 45 minut każda. Przerwy na karmienie mogą być na wniosek pracownicy udzielane łącznie.
§2. Pracownicy zatrudnionej przez czas krótszy niż 4 godziny dziennie przerwy na karmienie nie przysługują. Jeżeli czas pracy pracownicy nie przekracza 6 godzin dziennie, przysługuje jej jedna przerwa na karmienie.

Podsumowując pracodawca po ukończeniu urlopu macierzyńskiego, wychowawczego musi dopuścić pracownika do pracy na te same stanowisko na którym pracował, a w razie gdy te stanowisko nie istnieje to na równorzędne.
W czasie urlopu macierzyńskiego, wychowawczego i 12 miesięcy po wychowawczym jeśli został zmniejszony etat pracodawca nie może nas zwolnić chyba, że ogłosi upadłość, zostanie zlikwidowany (on a nie stanowisko pracy !!!) lub pracownik sam zawali tak, że można go zwolnić dyscyplinarnie.

Przerwy na karmienie zależą od czasu pracy - pracujesz mniej niż 4h - nie ma, mniej niż 6h masz jedną, więcej niż 6h masz dwie

o urlopie rodzicielskim nie chciało mi się szukać
Bezpowrotnie elipsa ma"
Aniołek 7t4d [*] 25.05.2011 i nic już nie będzie takie samo
Wiktor 13.07.2012 kochany szczęściarz urodzony 13ego w piątek
Gloria- 07.06.2015 - nasza księżniczka

Edytowane przez Alfahelisa
Czas edycji: 2013-07-31 o 08:30
Alfahelisa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-31, 08:35   #6
karolca
Zakorzenienie

z likwidacją stanowiska się nie zgadzam, sama ostatnio pytalam prawnika i wracając z macierzyńskiego mozna dostać takie wypowiedzenie (o wychowawczym nie wspominam).

Niestety doświadczyłam złamania przez pracodawcę wszystkich przepisów KP i to ja ponoszę tego konsekwencje a nie pracodawca, który "wybielił się".

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
Stary 2013-07-31, 11:52   #7
Alfahelisa
Zakorzenienie

Cytat:
z likwidacją stanowiska się nie zgadzam, sama ostatnio pytalam prawnika i wracając z macierzyńskiego mozna dostać takie wypowiedzenie (o wychowawczym nie wspominam).

Niestety doświadczyłam złamania przez pracodawcę wszystkich przepisów KP i to ja ponoszę tego konsekwencje a nie pracodawca, który "wybielił się".
nie czytasz ze zrozumieniem tego co pisałam
pisałam przebywając na macierzyńskim, wychowawczym ( nawet jeszcze przed bo od momentu złożenia wniosku o) i w czasie 12miesięcy jeśli po urlopie został zmniejszony etat czyli o tzw okresach chronionych

wracając po macierzyńskim na cały etat nie jest się chronionym przed zwolnieniem, pracodawca przywraca cdo pracy i jednocześnie wręcza wypowiedzenie

za to ty twierdziłaś, że ani obniżenie etatu ani wychowawczy by nie uchroniło przed takim zwolnieniem więc jesteś w błędzie

a jeśli chodzi o łamanie kodeksu pracy od tego jest PIP, ja nie wchodziłam (celowo) na temat pracodawca a przestrzeganie KP bo nie tego wątek dotyczy
Bezpowrotnie elipsa ma"
Aniołek 7t4d [*] 25.05.2011 i nic już nie będzie takie samo
Wiktor 13.07.2012 kochany szczęściarz urodzony 13ego w piątek
Gloria- 07.06.2015 - nasza księżniczka

Edytowane przez Alfahelisa
Czas edycji: 2013-07-31 o 11:58
Alfahelisa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-07-31, 20:27   #8
anuhaaaaaaaaaa
Zakorzenienie

Alfahelisa dzięki wielkie za odpowiedź!
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Być rodzicem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości