![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
![]() Jakie kary nakładacie na swoje dzieci? I w jakich okolicznościach?
Witam!
Szukałam znaleźć nie mogłam podobnego wątku. Ostatnio z kilkoma mamami rozmawiałyśmy o karach. Tak przy okazji owe mamy tak jak ja mają żywe srebra w domu ![]() Królował klaps, podniesiony głos, zabieranie zabawek wyłączanie tv. Jedna kara bardzo mi się nie spodobała- dziewczynka 3 letnia zajęłą się zabawą z dziećmi, zapomniałą o potrzebie fizjologicznej i zostały zabrane jej ulubione zabawki. Jakie kary u Was i za jakie przewinienia? Kary skutkują czy przynoszą odwrotny efekt? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Jakie kary nakładacie na swoje dzieci? I w jakich okolicznościach?
Ja jeszcze żadnej nie stosowałam.
I zaczynam się zastanawiać czy może powinnam. Ale w sumie co może zrobić złego takie małe dziecko?
Edytowane przez iizabelaa Czas edycji: 2013-08-07 o 18:01 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Młoda ponosi po prostu konsekwencje swojego postępowania.
![]() |
![]() |
#4 |
Gang Iren
|
U syna jeszcze kar nie stosuję,bo jest za mały- ma 15 miesięcy.
Córka ma 10 lat i czasem trzeba zastosować karę. Gdy była mała (od około 3 lat ) to zdarzało się,że szła do kąta stać na kilka minut. Sporadycznie,bo generalnie grzeczna była. Później zdarzały się poważniejsze przewinienie jak np kłamstwo i wtedy karą było odebranie jakiejś przyjemności np oglądanie tv.
![]() |
#5 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#6 |
Konto usunięte
|
Konsekwencje i tyle.
mamy iść na plac zabaw, nie chce się ubrać - trudno, nie ubrana? nie idzie (rzecz jasna natychmiast leci się ubrać ![]() A jak komuś coś zrobi (nie że bije czy coś, ale np. dzisiaj głupawki dostała i mówi babci, że ona tylko mamusię i tatusia i siostrzyczkę lubi, a babci nie) to zwyczajnie ma przeprosić i tłumaczę, że tego czy tamtego się nie robi bo boli, bo przykro, bo coś tam. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
A te mamy wiedzą, ze dzieci bic nie można, i to nawet w świetle prawa?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;42156414]Konsekwencje i tyle. mamy iść na plac zabaw, nie chce się ubrać - trudno, nie ubrana? nie idzie (rzecz jasna natychmiast leci się ubrać ![]() A jak komuś coś zrobi (nie że bije czy coś, ale np. dzisiaj głupawki dostała i mówi babci, że ona tylko mamusię i tatusia i siostrzyczkę lubi, a babci nie) to zwyczajnie ma przeprosić i tłumaczę, że tego czy tamtego się nie robi bo boli, bo przykro, bo coś tam.[/QUOTE] Czyli co? Nie chce się umyć, to nie idzie do przedszkola? Albo - jest obowiązek lubić babcię? IMO nakazujesz przepraszać za uczucia, jestem za tłumaczeniem, że przykro, ale żeby kazać przeprosić? A gdzie szacunek do uczuć dziecka, tak podkreślany w AP? Toś mnie szaja zdziwiła ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Konto usunięte
|
Miramej, ale ona LUBI babcię. Głupawki dostała. Przeprosiła za to, że sprawiła babci przykrość.
A nawet, jeśli by nie lubiła, to nie uważam by w imię AP mogła podejść do niej i powiedzieć "nie lubię cię". AP to nie pozwalanie na bycie niemiłym ![]() A co do mycia - ona na tyle lubi przedszkole, że... się myje ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;42157030]Miramej, ale ona LUBI babcię. Głupawki dostała. Przeprosiła za to, że sprawiła babci przykrość.
A nawet, jeśli by nie lubiła, to nie uważam by w imię AP mogła podejść do niej i powiedzieć "nie lubię cię". AP to nie pozwalanie na bycie niemiłym ![]() A co do mycia - ona na tyle lubi przedszkole, że... się myje ![]() Ja to inaczej widzę, nie zawsze np. lubię mojego męża ![]()
![]() |
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
szaja właśnie chciałam zapytać a co jak młode nie chce się ubrać i umyć i wyjśc z domu też
![]() Jak ja bym chciała żeby moje miało tak jak twoje. No i chciałam zapytać czy ty też jesteś fanką ap. ---------- Dopisano o 21:36 ---------- Poprzedni post napisano o 21:34 ---------- Cytat:
Jakby mi mąż sprawił przykrość, bo w jakiejś chwili by mnie "nie lubił". To oczekuję, że mnie przeprosi, porozmawia ze mną. Jak inaczej funkcjonować. Albo ja np. "nie lubię" swojej babci, jednak nie sprawiam jej przykrości mówić jej to, bo uważam, że tak nie należy postępować, bo jest strasz, należy jej się szacunek itp i jak kiedyś mi się coś "wyrwało" to ją za to przeprosiłam. I w sumei chciałabym to przekazac mojej córce.
Edytowane przez iizabelaa Czas edycji: 2013-08-07 o 20:48 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Ja generalnie jestem przeciwko wymuszanym przeprosinom. Nie jestem pewna na ile dziecko rozumie za co i dlaczego przeprasza.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 21:50 ---------- Poprzedni post napisano o 21:49 ---------- Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Gang Iren
|
Cytat:
To czyli jaka ma być naturalna konsekwencja za kłamstwo? Mam powiedzieć: skoro skłamałaś to nie będę ci wierzyć,straciłaś moje zaufanie? Tłumaczę jej dlaczego nie warto kłamać,że kłamstwo ma krótkie nogi itd. Jednak uważam,że jak dostanie jakąś karę to bardziej zapamięta przewinienie. Jednak kary są sporadycznie.
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Jakie kary nakładacie na swoje dzieci? I w jakich okolicznościach?
Ja też kar nie stosuję i nie zamierzam. W sumie utożsami się w pełni z tym, co napisała Stokrotka (jak prawie zawsze
![]() A już karanie dziecka, że się zsiusiało - bezdenna głupota. Brak mi słów na taką bezmyślność i brak empatii.
![]() |
#16 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie rozumiem o co ci chodzi? Przecież nie piszemy o słowach "denerwujesz mnie", bo w takiej sytuacji to on powinien przeprosić, skoro tak się zachował, że mnie zdenerwował. Słowa "zdenerwowałeś mnie" to jest wyrażenie z kategorii informacyjnych. A my chyba mówimy o czymś co rani, sprawia przykrość, jak "nie lubię cię". Nie mam 3 lat, ale to ty pierwsze sytuację, z 3 latka porównałaś do sytuacji z mężem. Poza tym jeśli uwązam, zę babci nie powinno się sprawiac przykrości, to bede to corce mowic juz w wieku 3 lat a nie 30stu.
![]() |
![]() |
#17 | |||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Tak, jeśli moja córa podeszła do swojej LUBIANEJ babci (dzień w dzień słyszę, że chce do babci iść, ale też i babcia wymyśla atrakcje ![]() Uświadomiłam ją, że babci teraz jest przykro i prawdopodobnie lepiej by się poczuła, gdyby ją przeprosiła. Szczerze? nie bardzo widzę, jak nauczyć dziecko przepraszania poza mówieniem wprost. inna sytuacja, gdyby babcia nadepnęła młodej na odcisk ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Być może inne dziecko w tym wieku byłoby jeszcze za małe, a równie dobrze 2,5latek na przykład mógłby proste sprawy ogarniać, nie wiem. U nas przepraszanie jest na porządku dziennym i tyle. |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mówienie o sprawianiu przykrości, tłumaczenie, a kazanie przeprosić, to są dla mnie 2 różne rzeczy.
Edytowane przez Miramej Czas edycji: 2013-08-07 o 21:07 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pisałam o tym pewnie nieraz na forum, ale kiedyś ciotka opowiadała mi, jak jej siostrzenica, cytat "krótko trzyma" swoją dwuletnią (!) córkę. A mianowicie mała zerwała liście z jakiejś rośliny, mama tylko na nią srogo spojrzała i dziecko poszło samo się "ukarać", posiedzieć w swoim pokoju. To jest dopiero chore. Idealny sposób chyba na oduczenie dziecka myślenia, jakaś tresura kompletna. Jakby nie można było powiedzieć, że nie chce się, żeby dziecko obrywało liście i usunąć roślinę z pola widzenia w razie braku odpowiedniej reakcji. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;42157717]tyle, że nie podchodzisz do niego zapewne bez powodu i nie mówisz "nie lubię cię"
![]() Tak, jeśli moja córa podeszła do swojej LUBIANEJ babci (dzień w dzień słyszę, że chce do babci iść, ale też i babcia wymyśla atrakcje ![]() Uświadomiłam ją, że babci teraz jest przykro i prawdopodobnie lepiej by się poczuła, gdyby ją przeprosiła. Szczerze? nie bardzo widzę, jak nauczyć dziecko przepraszania poza mówieniem wprost. inna sytuacja, gdyby babcia nadepnęła młodej na odcisk ![]() (...) Ale tu chyba trzeba patrzeć indywidualnie? jeśli ja czy mąż sprawimy przykrość młodej, TEŻ przepraszamy. Choćby w pierdołach typu - ciągnięcie za włosy przy czesaniu, ZAWSZE przeproszę, nie zbywam "nie marudź, nie rycz". Ona wie, że są sytuacje, gdy za swoje zachowanie się przeprasza. Ale logiczne, że nie wszystkie te sytuacje w wieku 3,3 roku poznała, więc jej uświadamiam. Być może inne dziecko w tym wieku byłoby jeszcze za małe, a równie dobrze 2,5latek na przykład mógłby proste sprawy ogarniać, nie wiem. U nas przepraszanie jest na porządku dziennym i tyle.[/QUOTE] No ale to jest coś innego, niż "ma przeprosić". Dziecko uczy się przez obserwację dorosłych, sama napisałaś, że też przepraszacie, ma się skąd nauczyć, tylko może zajmie jej to więcej czasu. Mój 4-latek już umie ![]()
![]() |
![]() |
#22 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
i co to zdanie o tym, że dzieci mówią rodzicom takie słowa ma wspólnego z powyższą dyskusją, byle coś napisać ![]() jak mi powie, że mnie nie kocha to tak jak w przypadku babci powiem jej że sprawiła mi przykrości, i że tak nie powinno się nikomu robić a gdzie ja użyłam słowa "kazać"? zacytuj
![]() |
![]() |
#23 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
A mnie się wydaje, że dzieci mówią takie rzeczy rodzicom, bo widocznie targają nimi silne emocje i nie potrafią wtedy inaczej ich wyrazić. My, jako osoby dorosłe i przynajmniej teoretycznie potrafiące kontrolować swoje emocje, nie powinniśmy karać dzieci za to, że inaczej nie potrafią ich wyrazić. Jeśli dziecko wyrośnie w kochającej się i szanującej rodzinie, gdzie nikt się od głupich nie wyzywa i tekstami "nie kocham Cię" nie rzuca, to samo przestanie się tak zachowywać.
Tylko że mnie akurat nie było by przykro po tekście córki, że mnie nie kocha, bo przede wszystkim wiedziałabym, że to nieprawda i ona nie radzi sobie w tym momencie z jakimiś przykrymi uczuciami. Po tekście powiedzmy 3latki, że mnie nie kocha miałoby być mi przykro? Bez przesady. "Przykro" to by mi było, jakby w wieku 30 lat tak mi rzuciła. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
No tak kompletny brak rozsądnych argumentów to nie masz co napisać ![]()
![]() |
![]() |
#26 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
A Twoja córa do przedszkola to już chodzi? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
Niech będzie na Twoim
![]() [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;42158205]Aha. A Twoja córa do przedszkola to już chodzi? ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#28 |
kobieta za ladą
|
ja już kiedyś pisałam,zamiast 2 bajek czytanych za kare ma czytaną jedną
albo brak wieczorynki ale czytane 2 bajki na razie działa młoda ma 5 lat no i sama przeprasza nie trzeba jej kazać ostatnio tż zamiast takowej kary zastosował"pogadankę" i młoda przysiegła ![]() no i jest poprawa ![]()
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;42157717]tyle, że nie podchodzisz do niego zapewne bez powodu i nie mówisz "nie lubię cię"
![]() Tak, jeśli moja córa podeszła do swojej LUBIANEJ babci (dzień w dzień słyszę, że chce do babci iść, ale też i babcia wymyśla atrakcje ![]() Uświadomiłam ją, że babci teraz jest przykro i prawdopodobnie lepiej by się poczuła, gdyby ją przeprosiła. Szczerze? nie bardzo widzę, jak nauczyć dziecko przepraszania poza mówieniem wprost. inna sytuacja, gdyby babcia nadepnęła młodej na odcisk ![]() Fanką... nie, za duże słowo chyba. Lubię, większość rzeczy mi się podoba lub zwyczajnie jest dla mnie wygodne. Ale nie ze wszystkimi nurtami/przesłaniami się zgadzam i nie jestem ortodoksem ![]() Ale tu chyba trzeba patrzeć indywidualnie? jeśli ja czy mąż sprawimy przykrość młodej, TEŻ przepraszamy. Choćby w pierdołach typu - ciągnięcie za włosy przy czesaniu, ZAWSZE przeproszę, nie zbywam "nie marudź, nie rycz". Ona wie, że są sytuacje, gdy za swoje zachowanie się przeprasza. Ale logiczne, że nie wszystkie te sytuacje w wieku 3,3 roku poznała, więc jej uświadamiam. Być może inne dziecko w tym wieku byłoby jeszcze za małe, a równie dobrze 2,5latek na przykład mógłby proste sprawy ogarniać, nie wiem. U nas przepraszanie jest na porządku dziennym i tyle.[/QUOTE] Hehe, moja jeszcze dwóch lat nie ma-a jak chce obok kogoś przejść to mówi:,,plaszam" ![]() A stało się to tak ,że wkładałam pranie do pralki, a Julcia przepychała się za mną,więc ją oświeciłam, że się nie pcha na chama, tylko mówi się ,,przepraszam" ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Konto usunięte
|
Miramej, no co
![]() Dzieci z przedszkola takie teksty przynoszą, że szok. Albo zabawy - moja córa ostatnio bawi się w palenie papierosów :/ taką sobie zabawę przyniosła. I niestety wychowanie domowe to jedno, a tzw. socjalizacja... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:44.