|
Notka |
|
Dermatologia Forum dla osób, które interesują się dermatologią lub mają problemy ze skórą. Masz trądzik lub atopowe zapalenie skóry? Dołącz do nas, pomóż sobie i innym. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Szybka Pomoc Proszę - Pieprzyki
Witam
mam 18 lat i chciałbym usunąć piperzyki , pieprzyki są małe nie są one wystające. tylko płaskie Mam do was pytania Gdzie mam się skierować najpierw ? Jak je usunąć ? Ile sie czeka na zabieg ? Bardzo proszę pomózcie Idę do nowej szkoły i chciałbym jak najszybciej je usunąć |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Szybka Pomoc Proszę - Pieprzyki
to zależy od miasta, ja mam też problem z pieprzykami.
Lekarka rodzinna wydała mi skierowanie do chirurga by stwierdził czy są one niebezpieczne dla zdrowia, i usuniecie odbywa się na miejscu, oczywiście ze znieczuleniem ![]() A we własnym zakresie usunięcie pieprzyka to koszt 100 zł. Ale dokładnie nie wiem, to zależy gdzie. Ja mam kilkanaście pieprzyków więc szkoda mi kasy. Edytowane przez Gomra Czas edycji: 2013-08-01 o 21:43 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
A wy już mieliscie zabiegi ? Piszcie
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
To ja się podczepię pod temat. Ostatnio mam coraz więcej pieprzyków. Wcześniej ich nie było. Czy ktoś może mi odpowiedzieć skąd się biorą i czy to może być niebezpieczne? Nie chodzę na solarium, nie przebywam długo na słońcu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Przyczajenie
|
Nikt nie miał usuwanych pieprzyków ?
Nikt nie pomoże mi odpowiedzieć na pytania ? Co to za forum ? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Przyczajenie
|
Skieruj się do dermatologa. On przepada Cię z pewnością przy użyciu dermatoskopu- i oceni czy wszystkie pieprzyki to zwykłe pieprzyki czy jakimis trzeba sie martwic. Dostaniesz skierowanie albo do onkologa (w przypadku pieprzyków które są wątpliwe) lub do chirurga plastyka. Czas oczekiwania na usunięcie to ok 1 mc.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Jeśli chcesz usunąć pieprzyk (ki) udaj się do lekarza rodzinnego - ten wypisze skierowanie do chirurga. Chirurg oglądnie i zapisze na zabieg - w zależności od regionu czas oczekiwania może być różny, ale zazwyczaj jest to kilka - kilkanaście dni. Zabieg trwa może z 5 minut
![]() ![]()
![]() |
#9 |
Przyczajenie
|
Nie proponuję iść do rodzinnego-on nie zna się na skórze tak jak dermatolog i może zlecić usunięcie czegoś groźnego, przez chirurga.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
A czy ktoś usuwał sobie pieprzyki laserem? Podobno wtedy nie ma szwów i blizna jest mniejsza. Czy to prawda?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
Lekarz rodzinny wystawia skierowanie do chirurga - chirurg ogląda znamię i podejmuje decyzję o konieczności wycięcia.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:46.