Mrożone małże z biedry - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-02-24, 16:50   #1
alex_67
Przyczajenie

Mrożone małże z biedry

Cześć,

Mam pytanie odnośnie przygotowania mrożonych małż. Zdążyłem już się dowiedzieć, że do przyrządzenia nadają się tylko te żywe, a co jeżeli kupiłem mrożone? Jak sprawdzić, czy nadają się do spożycia? W końcu nie są to już żywe małże, wiec jedynym kryterium będzie to, czy są otwarte lub zamknięte? Co jeżeli zostały zamrożone otwarte, ale jeszcze były żywe, da się to jakoś sprawdzić? I jeszcze coś, na opakowaniu jest napisane, że należy je rozmrażać przez ok. 12 godzin w lodówce. Nie mogę wiedzieć, czy przebywały w innej lodówce zanim je kupiłem, a jeśli tak, to ten czas się zsumuje z tym, który będę je trzymał u siebie w lodówce, więc ogólny czas może się znacznie wydłużyć. Czy po takim czasie mogę mieć pewność, że małże są świeże nawet jeśli mają zamknięte skorupki? innymi słowy, czy zamknięta skorupka jest gwarancją swieżej małży?

Edytowane przez alex_67
Czas edycji: 2015-02-24 o 21:38
alex_67 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-02-24, 21:44   #2
a3389c1658f289371e9f53ba70ebd6b73c85f48f
Konto usunięte

Dot.: Mrożone małże z biedry

Cytat:
Napisane przez alex_67 Pokaż wiadomość
Cześć,

Mam pytanie odnośnie przygotowania mrożonych małż. Zdążyłem już się dowiedzieć, że do przyrządzenia nadają się tylko te żywe, a co jeżeli kupiłem mrożone? Jak sprawdzić, czy nadają się do spożycia? W końcu nie są to już żywe małże, wiec jedynym kryterium będzie to, czy są otwarte lub zamknięte? Co jeżeli zostały zamrożone otwarte, ale jeszcze były żywe, da się to jakoś sprawdzić? I jeszcze coś, na opakowaniu jest napisane, że należy je rozmrażać przez ok. 12 godzin w lodówce. Nie mogę wiedzieć, czy przebywały w innej lodówce zanim je kupiłem, a jeśli tak, to ten czas się zsumuje z tym, który ja będę je trzymał u siebie w lodówce, więc ogólny czas może się znacznie wydłużyć. Czy po takim czasie mogę mieć pewność, że małże są świeże nawet jeśli mają zamknięte skorupki? innymi słowy, czy zamknięta skorupka jest gwarancją swieżej małży?
Zasada przy swiezych malzach (po zamoczeniu w zimnej wodzie) jest: zamknieta skorupka = dobra malza ; otwrata skorupka = malza do wyrzucenia. Przy mrozonych jest obojetnie czy otwarte czy zamkniete, bo segregacji dokonal producent (powinien) przed zamrozeniem.
ps.
mrozone nie smakuja tak jak swieze

Edytowane przez a3389c1658f289371e9f53ba70ebd6b73c85f48f
Czas edycji: 2015-02-24 o 21:47
a3389c1658f289371e9f53ba70ebd6b73c85f48f jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-02-24, 23:14   #3
alex_67
Przyczajenie

Ok, dzięki za odpowiedź, zabieram się do gotowania!
alex_67 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-02-25, 10:15   #4
fiska
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez LegoJedi Pokaż wiadomość
Zasada przy swiezych malzach (po zamoczeniu w zimnej wodzie) jest: zamknieta skorupka = dobra malza ; otwrata skorupka = malza do wyrzucenia. Przy mrozonych jest obojetnie czy otwarte czy zamkniete, bo segregacji dokonal producent (powinien) przed zamrozeniem.
ps.
mrozone nie smakuja tak jak swieze
Hmm ja bym w ogóle zastanawiała się nad kupnem owoców morza z Biedrze.
Kupiłam raz krewetki mrozone.... i nie były oczyszczone. Takze jaki sensu w kupowaniu, jeżeli coś co jest zamrozone nie było oczyszczone?

W mieleckim schronisku mieszka ok. 150 bezdomnych zwierzaków
P
roszę zastanów się nad adopcją.
http://www.mielec.bezdomne.com/
fiska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-02-25, 10:57   #5
bernikula
mOLDerator

Cytat:
Napisane przez fiska Pokaż wiadomość
Kupiłam raz krewetki mrozone.... i nie były oczyszczone. Takze jaki sensu w kupowaniu, jeżeli coś co jest zamrozone nie było oczyszczone?
Ja często kupuję krewetki koktajlowe w Biedronce i są ok. Raz brałam też kalmary, ale gotowe w cieście to w sumie nie wiem, czy były oczyszczone, ale smakowały ok

Insta
bernikula jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-02-25, 12:38   #6
fiska
Zakorzenienie

Nie był oczyszczone z ich jelita.... choć spotkałam się niestety z osobami, które mówiły, że kupiły je i miały resztki pancerzyków...

Także ja się wystrzegam.

P
Stary 2015-02-25, 14:30   #7
a3389c1658f289371e9f53ba70ebd6b73c85f48f
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez fiska Pokaż wiadomość
Nieoczyszczone tzn mialy pancerz (jelitko do wyciecia)?
To normalne. Nawet lepiej dla krewetek bo pancerz chroni je przed "poparzeniem" w zamrazalce i wysuszeniem podczas smazenia na patelni (dobre dla poczatkujacych). Do tego krewetki w pancerzu maja lepszy smak Te troche roboty z nozyczkami i nozem jest warta grzechu. (Niektorzy nie wycinaja jelitka)
a3389c1658f289371e9f53ba70ebd6b73c85f48f jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2015-02-25, 21:18   #8
Rena
Zakorzenienie

mrozone malze sa niedobre. Ja lubie tylko swieze.

Poza tym co to za pomysl mrozic je w skorupkach? I jak sa gotowane przed mrozeniem to beda otwarte skorupki i to jest ok. A jak byly surowe to powinny byc zamkniete inaczej mozna sie zatruc nimi. Ale nie wiem czy mrozi sie surowe (zyjace) malze. Chyba jednak takie ugotowane, wtedy po co gotowac raz jeszcze.
Rena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-02-26, 14:29   #9
KarolinaK
Zakorzenienie

Skoro na opakowaniu jest napisane 12 godzinny czas rozmrazania to po tym czasie zobaczysz ktore zostaly zamrozone otwarte - ida do smieci. Otwartych nie wolno absolutnie uzywac . Oplukujesz zamkniete i jesli sa nieoczyszczone czyscisz.

Ja najbardziej lubie z czosnkiem, chili, szalotka, limonka, bialym winem, pieprzem i kremowka . Chociaz uzywam jedynie swiezych, nigdy mrozonych nie gotowalam . Czasem tez dodaje trawe cytrynowa nie wiem jak sie nazywa fachowo...

Edytowane przez KarolinaK
Czas edycji: 2015-02-26 o 14:32
KarolinaK jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-02-26, 14:57   #10
fiska
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez LegoJedi Pokaż wiadomość
Nieoczyszczone tzn mialy pancerz (jelitko do wyciecia)?
To normalne. Nawet lepiej dla krewetek bo pancerz chroni je przed "poparzeniem" w zamrazalce i wysuszeniem podczas smazenia na patelni (dobre dla poczatkujacych). Do tego krewetki w pancerzu maja lepszy smak Te troche roboty z nozyczkami i nozem jest warta grzechu. (Niektorzy nie wycinaja jelitka)
Były bez pancerzyka, ale nie oczyszczone z jelit.
Jak mrożone, to po co rozmrażać i wyciagac jelitka?
Produkt mrożony, powinien być oczyszczony i gotowy do spozycia.

P
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości