![]() |
#1 |
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 13
|
Jak siê nie zniechêcaæ?
Od dwóch miesiecy stosujê naturaln± pielêgnacjê w³osów. Po tym jak fryzjerka obciê³a mi wbrew mojej woli ponad po³owê postanowi³am, ¿e wykorzystam to i przynajmniej bêdê o nie dba³a. Robi³am wszystko zgodnie ze wskazówkami z forum: olejujê je, stosujê OMO, u¿ywam od¿ywek i masek bez silikonów i parabenów, szampony tylko delikatne (raz na 1,5 tyg jaki¶ zio³owy ¿eby oczy¶ciæ), koñcówki zabezpieczam olejem, suszê w zasadzie tylko ch³odnym powietrzem, prostownicy u¿y³am mo¿e raz, nie farbujê ich, nie k³adê siê spaæ z mokrymi, dwa razy dziennie za¿ywam tabletki z dro¿d¿ami. Naprawdê nie wiem co robiê ¼le, ale dzi¶ przygl±daj±c siê dok³adnie koñcówkom zauwa¿y³am masê rozdwojonych w³osów. Nie wiem czy co¶ robiê ¼le, czy jest co¶ co jeszcze mog³abym robiæ? Jakie¶ wcierki?Silniejsze maski? Sposób na zabezpieczenie koñcówek? Mo¿e co¶ robiê ¼le?Naprawdê siê zniechêci³am, poniewa¿ ta nowa pielêgnacja wymaga du¿o wiêcej czasu i czujê siê zniechêcona, bo wygl±da, ¿e wszystko na marne. Porad¼cie co robiæ.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 965
|
Dot.: Jak siê nie zniechêcaæ?
Niektórym nie s³u¿y pielêgnacja bez silikonów, one zabezpieczaj± w³osy przed zniszczeniami, szczególnie koñcówki. Ja np. nie wyobra¿am sobie pielêgnacji swoich w³osów bez silikonów, oczywi¶cie nie mówiê tutaj o jaki¶ produktach, które maj± w sobie ich miliardy (np. szampony i od¿ywki Pantene), ale o tych, które maj± ich mniej.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 25 231
|
Cytat:
Parabeny nie wp³ywaj± na w³osy w jaki¶ specjalnie szkodliwy sposób, bardziej dra¿ni±cym (uczulaj±cym) konserwantem jest methylisothiazolinone obecny w uwielbianych i uwa¿anych za naturalne (cokolwiek to znaczy) maskach typu Gloria, Kallos, Mila, od¿ywkach Joanny. Silikony mog± byæ po prostu potrzebne Twoim w³osom do ochrony koñcówek, wiêc mo¿e warto by³oby wróciæ do nich w formie jedwabiu/serum. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 12 671
|
dopiero po roku pielêgnacji zaczê³am byæ zadowolona z w³osów.. wiem, ¿e to brzmi strasznie, ale musisz uzbroiæ siê w cierpliwo¶æ. na pocz±tku w ogóle nie stosowa³am silikonów - nie wysz³o mi to na dobre. okaza³o siê, ¿e lepsza dla mnie jest codzienna pielêgnacja zakoñczona zabezpieczaniem w³osów silikonami. trzeba do tego podej¶æ racjonalnie, zobaczyæ, co lubi± twoje w³osy. moja pielêgnacja wygl±da tak: szampony, od¿ywki i maski raczej bez silikonów, natomiast nie unikam ich jak ognia i nie bojê siê zabezpieczaæ d³ugo¶ci silikonowym jedwabiem/psikaczem.
![]() |
#5 | |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 4 470
|
Cytat:
Ró¿ne rzeczy mog± szkodziæ w³osom, to ¿e kosmetyk nie zawiera silikonów nie oznacza, ¿e jest samym dobrem. Niestety ka¿dy musi siê sam przekonac jaki rodzaj pielêgnacji najlepiej mu s³u¿y. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 127
|
Ja bym podciê³a koñcówki, odrobnkê zeby pozbyæ siê rozdwojonych albo z bialymi kulkami. Trzymanie ich jest bez sensu bo zniszenia id± do góry. Po ¶ciêciu pielêgnacja taka jak pisa³a¶ ale ju¿ z zabezpieczaniem sylikonami. To oznacza ze odzywki naturalne a potem np na konce jedwab z silikonem (jesienia polecam tez odrobinê na dlugosc, plus kropla oleju). Myslê ¿e 98% w³osomaniaczek po pierwszej fazie pokornie wraca do silikonów w takiej postaci;p
co do motywacji - proponujê robiæ co miesi±c foty. Na "zywo" nie widac roznicy czêsto, moze porónanie zdjêæ zmotywuje ![]() BTW 2 miesi±ce to strasznie ma³o! B±d¼ cierpliwa. Poczytaj Moje W³osowe Historie na blogach dziewczyn - zobacz jak d³ugo trwa droga do sukcesu ale jak siê op³aca! Mnie motywowa³o jak widzia³am jaki mam ogromny przyrost ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 21:01 ---------- Poprzedni post napisano o 20:57 ---------- Dziêkujê za porady, nie spodziewa³am siê odzewu ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 7 188
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#9 |
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 11
|
Du¿o w³osomaniaczek daje na koñcówki jakie¶ serum i kroplê oleju. Ja osobi¶cie nak³adam to co mam aktualnie pod rêk± i raczej solo, ale to ju¿ sama musisz przetestowaæ na sobie, która opcja bardziej ci odpowiada. Ja mogê ci poleciæ serum z Biovaxu i jedwab z Biovaxu. U mnie oba sprawdza³y siê ¶wietnie. Poczytaj na blogach w³osomaniaczek albo na KWC, na pewno znajdziesz co¶ dla siebie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Przyczajenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 630
|
Cytat:
I g³owa do góry, ja zaczê³am dbaæ o w³osy w styczniu i ju¿ by³a poprawa a potem jedno farbowanie i w³osy mam w takim stanie, ¿e mo¿e za rok-pó³tora doprowadzê je do ³adu, ale siê nie poddajê i walczê ![]()
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Przy³±czam siê je¶li chodzi o Garniera awokado i karite. Ca³kiem fajny jest te¿ Fructis oleo repair te¿ z awokado i karite, z tym ¿e je¶li dobrze przeanalizowa³am sk³ad to ma chyba jaki¶ silikon, ale nie jestem jeszcze w tym zbyt bieg³a, wiêc nie mam pewno¶ci. Ale sama u¿ywam i nie moje w³oski go bardzo polubi³y ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Przyczajenie
|
Kurcze no nie wiem, nie mia³am jeszcze okazji wypróbowaæ, wiêc nie wiem jak by dzia³a³a na moje w³osy. Mo¿e odstaw j± na jaki¶ czas i sprawd¼ czy to na pewno jej wina a je¶li tak to nie wiem mo¿e warto spróbowaæ podrasowaæ j± jakimi¶ pó³produktami...albo od¿a³owaæ i odstawiæ na sta³e, mówi siê trudno ostatecznie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 151
|
A mo¿e rozwi±zanie jest prostsze - fryzjerka mia³a têpe no¿yczki i przez to tak szybko rozdwoi³y siê koñcówki?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 295
|
ja to nie mam chwilami si³y do swoich w³osow
![]() falowane sa to wiadomo maja ró¿ne dni,no ale tez staram sie dbac o nie,nie prostuje nie u¿ywam lakieru,no nic kompletnie z takich rzeczy,nie susze,myje narazie takim szamponem petrole z apteki,od¿ywka AiK,chociaz rozne by³y ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() chociaz moze powinnam o jakims ''stylizatorze'' pomy¶leæ,mam taki zielony ¿el z wielkiego opakowania z rossa nawet niezly jest ale szukam jeszcze czego¶ ![]() dziewczyny alterra ma alkohol w od¿ywkach i nie jest to dobre,ale te ich szampony tez moga szkodzic ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Co do alkoholu w kosmetykach Alterry, to jest on g³ównym powodem mojego sceptyzymu wobec tej firmy. Wiadomo, ¿e nie u ka¿dego spiryt bêdzie od razu bardzo wysusza³, zreszt± on pe³ni te¿ funkcjê dopalacza dla innych sk³adników. Ale mimo wszystko nie jestem przekonana, chocia¿ mam maskê Granat i Aloes. Szampony niekoniecznie maj± tyle procentów co od¿ywki, mój nabytek Morela i Pszenica ma je w ma³ej ilo¶ci. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
niektorzy fryzjerzy to nic nie wiedza ![]() ![]() ![]() ![]() drugi znowu tez mnie pyta³ czy u¿ywam jakich¶ od¿ywek i uwaga ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 5 641
|
niestety nie odpowiem Ci na tytu³owe pytanie bo sama mam z tym problem, chocia¿by dzisiaj- o w³osy dbam jak najlepiej, pielêgnujê je olejami, od¿ywkami, maskami, ³agodnymi szamponami, zabezpieczam koñcówki, psikam mgie³kami bez alkoholu, suszê zimnym nawiewem, nie prostujê (nawet nie wiem gdzie mam prostownicê
![]() co do zniszczonych koñcówek to polecam zabezpieczanie silikonami ![]() ![]()
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 475
|
To i ja, a co!
![]() ![]() ![]() To co? Po¿ali³y¶my siê, to teraz mo¿emy wracaæ do nak³adania masek? ![]() ![]()
![]() |
#21 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 117
|
Ja równie¿ mam czêsto ochotê cisn±æ tymi wszystkimi maskami,olejkami o ¶cianê. Ale zawsze w tych chwilach zw±tpienia my¶lê sobie 'Ciesz siê g³upia, ¿e¶ trafi³a na wizaz, bo teraz mialabys jeszcze gorsz± kupê siana co przedtem'
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 4 470
|
Je¶li chodzi o te ¿ale - jak dla mnie to po prostu nie ka¿dy w³osy s± g³adkie i l¶ni±ce jak lustro, w³osy s± ró¿ne... denerwuje mnie takie podej¶cie, ¿e jak nie wygl±daj± jak z reklamy pantene to znaczy, ¿e s± zniszczone i trzeba je obci±æ.
Prawdê mówi±c, puszenie siê ma dobre strony, bo w³osy wygl±daj± na gêstsze, a z odstaj±cymi w³oskami ju¿ siê pogodzi³am. Jak kto¶ mi mówi o podciêciu to nó¿ mi siê w kieszeni otwiera. Ja nie komentujê cudzych w³osów i nie dajê nieproszonych rad co do wygl±du. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 630
|
Cytat:
Aletrra i Isana s± polecane bo wielu osobom jednak alkohol nie robi krzywdy ![]() ![]() ![]() Tak¿e spróbuj teraz czego¶ bezalkoholowego i obserwuj jak dzia³a na w³oski ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#24 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ale dobrze ze zacze³am psikanego gliss kura na koñcówki u¿ywac bo jednak chronia te w³osy ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 224
|
Mnie najbardziej wkurza to ¿e gdy nie uzywam silikonow to wlosy maj± fajn± objêto¶æ ale sa strasznie matowe. Gdy znów u¿yjê silikonowej odzywki to owszem odrobine sie swieca ale za to robi sie 3 wlosy na krzyz, przylizane i zadnym tapirowaniem, odpowiednim suszeniem nie jestem wstanie ich uniesc u nasady, zwiekszyc objêtosc.
Ech ..... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#28 | |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 7 537
|
Cytat:
tutaj analiza tej odzywki co do isany jest ich duzo nie wiem o ktora chodzi ale domyslam sie ze jest podobnie jak z alterra
![]() |
![]() |
#29 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ostatnio mam postanowienie sp³ukiwania w³osów na koniec mycia 2 litrami przegotowanej wody z dodatkiem octu malinowego albo fioletowej p³ukanki do blondu. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 7 537
|
Cytat:
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:15.