|
Notka |
|
Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych! |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Technik fizjoterapii
Witam,
od października zamierzałam iść na studia zaoczne na kierunek fizjoterapia. Po dłuższej analizie stwierdziłam, że lepiej by było zrobić na początek technika fizjoterapii i w tym czasie znaleźć pracę w tym zawodzie. Zaczęłam szukać szkół policealnych a tu dowiaduję się, że nie ma już czegoś takiego jak technik fizjoterapii ;/ To prawda? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Technik fizjoterapii
Jeszcze się z takim technikiem nie spotkałam.
Pytanie, po co robić technika, skoro na rynku pracy jest masa absolwentów studiów tego kierunku? Idź na studia.
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
skoro nie znalazłaś to nie ma
fizjoterapeuta to za poważny zawód, żeby w policealnej był |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Konto usunięte
|
Nie ma technika fizjoterapii, to studia. W szkołach policealnych można za to uczyć się masażu, może o to Ci chodziło.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
Kiedyś, chyba z 10 lat temu, był jeszcze technik fizjoterapii. Wiem, bo moja sąsiadka najpierw skończyła taką szkołę 3 letnią, a później dopiero zrobiła studia
![]()
![]() |
![]() |
#6 |
Rozeznanie
|
Moja koleżanka obecnie po maturze właśnie zaczyna dwuletnie studium fizjoterapii, inna idzie na coś podobnego - nazwy dokładnej nie pamiętam coś "masażu i rehabilitacji" - tak więc coś w ten deseń byś znalazła.
Rada: przejrzyj oferty z twojej okolicy, obecnie szkoły oferują przeróżne technika uzupełniające/ studium/ czy jak to się tam zwie, o specjalizacjach w prawie każdej dziedzinie. Uwagi: Szkoła szkole nierówna. Akurat w przypadku mojej kolezanki jest to wybór trafny, bo tam na drugim roku ma przeróżne praktyki, akurat ośrodek nastawiony jest na praktyczność, a nie na to żeby "zapłacić - papier będzie". Musiałabyś znaleźć sprawdzony ośrodek, a nie szkółkę niedzielną, bo to pieniądze w błoto. Nie polecam: ... jeśli planujesz w dalszej perspektywie studia. Niby kierunek wydaje się być przyszłościowy - sesje masażu to nietania sprawa, mamy starzejące się społeczeństwo, problemy z kręgosłupem, napięciem mięśniowym ma coraz więcej ludzi, ale jest już po tym cała masa absolwentów. W społeczeństwie, gdzie do wszystkiego trzeba mieć mgr przed nazwiskiem (chore, ale prawdziwe ![]() Inna kwestia : czy jesteś tego pewna ? Czy czujesz się na siłach ? Masz do tego predyspozycje ? W tym zawodzie to niezwykle ważne ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Przyczajenie
|
Od około 7-8 lat nie ma szkół kształcących techników fizjoterafii. Zgodnie z wymogami Unii Europejskiej każdy technik , żeby pracować samodzielnie w zawodzie musiał ukończyć studia wyższe. Inaczej może pracować tylko pod "nadzorem" osób z wyższym wykształceniem.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Przyczajenie
|
...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:40.