|
Notka |
|
Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
Rodowite slazaczki, zwiazane z kultura Slaska
Postanowilam zalozyc watek dla wszystkich, ktorzy sa zwiazani z kultura, tradycja i obyczajami slaskimi.
Sama pochodze ze Slaska z dziada pradziada, mowie gwara, mam slaski akcent (ktorego nie da sie ukryc ani podwazyc). Obecnie mieszkam za granica i bardzo tesknie za domem. I nawet gdy spotykam Polakow za granica – nie czuje wiekszej wiezi. Moim jezykiem jest slaski – ktorego to nauczyli mnie moi rodzice i poslugujac sie wlasnie slaskim czuje sie soba. Jesli sa wsrod was osoby myslace podobnie (nie chcialabym aby watek mial wydzwiek polityczny) – prosze dolaczcie sie, bedzie mi bardzo milo! Edytowane przez bambi1980 Czas edycji: 2013-08-01 o 13:12 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Rodowite slazaczki, zwiazane z kultura Slaska
Hej
![]() ![]() Długo jestes juz za granica ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
Fajnie ze sie pojawilas Asik! moze sie tu cos rozkreci.
Ja mieszkam od prawie 4 lat we Wloszech, wczesniej 3 lata w Irlandii, a do zakonczenia studiow mieszkalam w Orzeszu (to jest miedzy Rybnikiem a Mikolowem). A Ty skad jestes? I co robisz tak ogolnie w zyciu? Ostatnio szukajac wlasnie watkow na roznych forach o Slazakach, obyczajach itd natrafiam na same krytyki - ludzie wypisuja absurdy, porownuja nas do Bercika i Andzi a juz obrazliwych opinii na temat naszego jezyka - jest multum. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
chyba malo slazoczek na wizaz zaglado
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Hej
![]() Ja sie ogólnie tego typu krytyką nie przejmuję, bo uważam że Śląsk jest git a Ślonzoki super ![]() Uwielbiam atmosfere i gościnność ludzi. Takie spotkania, jak se można pogodać ![]() Ja w tej chwili studiuję i szukam pracy ![]() ![]() Ale masz fajnie, w tylu miejscach już mieszkałaś ![]() ![]() Włochy, życie tam różni się bardzo ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zadomowienie
|
wedlug mnie zycie rozni sie zdecydowanie! jest inna kultura, inne wartosci inne wychowanie. ja osobiscie nie jestem zachwycona ludzmi, sa bardzo powierzchowni i plytcy (tak ogolnie) - oczywiscie sa wyjatki. I moze dlatego tez tak tesknie za prostolinijnymi slonzokami. ja mam nawet cos takiego za granica - ze jak slysze polska mowe u przypadkowych ludzi to raczej nie zagadam, bo mi takl jakos glupio, ale gdy slysze ze mowia po slasku - to tak jakbym spotkala znajomych
![]() Ja tez tak mialam po studiach ze wydawalo mi sie ze wszedzie lepiej tylko nie u mnie dlatego wyjechalam - ale z wiekiem czlowiek madrzeje. teraz trudno wrocic bo mam tu we Wloszech partnera, pobieramy sie w Polsce we wrzesniu, mam tu prace stala... moj Tz nie mowi po polsku- nie ma wielkich zdolnosci jezykowych mimo ze sie stara ![]() A co studiowalas? Jakie mas zwidoki na prace? Acha - a wiesz co jeszcze mi sie nasunelo: gdy spotykam Polakow czy to w Polsce (ale nie na Slasku) czy za granica to zazwyczaj mi mowia "A Pani to chyba bardzo dlugo za granica bo juz ma Pani obcy akcent" . Tak mi sie chce smiac - bo ja zawsze taki mialam - bo zawsze mowilam po slonsku ![]() Edytowane przez bambi1980 Czas edycji: 2013-08-03 o 09:21 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
jest już kilka wątków dziewczyn ze Śląska, zapraszamy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
I ja
![]() ![]() Znam j. śląski, ale nie posługuję się gwarą non stop. Mam pewne prześwity gdy się zapomnę. Ale niestety - dostałam upomnienie od szefowej, że "mówię po chłopsku" i to ją bardzo razi o_O No zatkało mnie wtedy...
[link="http://straznik.dieta.pl/"][image noborder]http://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=868451f220322d6fc. png[/image][/link] Edytowane przez sloOoneczkoOooo Czas edycji: 2013-08-07 o 11:58 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
kosmita jakiś normalnie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
i ja się melduję! Pochodzę z Bytumia (
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:00.