|
Notka |
|
Biżuteria Miejsce dla osób, które robią biżuterię. Tutaj możesz zaprezentować własnoręcznie wykonaną biżuterię, obejrzeć prace innych, podzielić się wiedzą. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
![]() Mój pierwszy raz D:
Cześć wszystkim!
![]() Wiem, że jest cała masa wątków, ale w sumie ten natłok jest trochę...aż do przesady i nigdzie nie znajduję tego, co mogłoby mnie jakoś nakierować na stworzenie mojej pierwszej biżuterii. Chcę zrobić coś dla ukochanej, niestety nigdy wcześniej nie miałem z tego typu "biżuterią" do czynienia...dlatego mam kilka pytań i liczę na to, że jednak któraś z osób tu będzie mogła mi w prosty sposób odpowiedzieć. Chciałbym zrobić bransoletkę oraz naszyjnik, więc pierwsze co zrobiłem to wszedłem na jedną ze stron z półfabrykantami...pasart. pl i w sumie nawrzucałem tego, co mi się spodobało i co zadziałało na moją wyobraźnię i kreatywność ![]() W końcu z napełnionym koszykiem ozdóbek i trzema metrowymi rzemykami doszedłem do wniosku, ze chyba jednak nie tędy droga i zacząłem przeglądać filmiki na youtube...a tam już zupełnie inna bajka. Więc mam kilka pytań co by się zbyt wcześnie nie wkopać...od czego muszę w ogóle zacząć? Czy rzemyki mają jakieś bazowe składniki, tj czy musi być specjalne zapięcie? Czy musi być określona grubość tych rzemyków, żeby takie zapięcie działało? Czy może lepiej użyć czegoś innego niż zwykły rzemyk 2-3mm? Na co wpływa grubość tego rzemienia? Czy ozdóbki przykleja się fixem czy robi pętelki czy one po prostu mają sobie dyndać? (nie chodzi mi tutaj coś a la korale). Dla większości pewnie te rzeczy są oczywiste, dla mnie niestety nie bardzo i gdyby ktoś zechciał poświęcić te 2 minuty, żeby mi odpisać to byłbym wdzięczny. Chodzi mi coś prostego, bo kompletnie nie mam o naszyjnikach pojęcia i może gdyby ktoś mógłby mi wskazać drogę jak chociażby na czym skupić się przy wrzucania rzeczy do koszyka, a dalej już sobie poradzę. Bardzo proszę o pomoc, bo wydawało się to prostsze z perspektywy czasu niż to jest teraz ![]() Pozdrawiam, Marcin |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Rozeznanie
|
Dot.: Mój pierwszy raz D:
no więc jeżeli chcesz to przypiąć oczywiście można zrobić zwykły supeł, ale nie wygląda to zbyt estetycznie więc proponuję kupić zwykłe zapięcie, których na allegro jest masa.
Ja bym wzięła takie, w którym rzemyk się zaciska, ale to już zależy od tego jak Ci jest wygodniej. Określonej grubości nie ma, trzeba po prostu kupić odpowiednie zapięcie, ale jest ich na tyle dużo że spokojnie można wybierać. Najpierw musisz powiedzieć o jakie ozdoby Ci chodzi bo jest ich naprawdę sporo więc ciężko określić, no i zależy od tego jaką bransoletkę chcesz zrobić.
![]() |
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
Na sam początek przede wszystkim potrzebny jest... pomysł.
Masz już jakąś koncepcję, masz może narysowany projekt? Czy może masz zamiar wzorować się na czyjejś pracy? Bransoletki można robić na gumce, na lince stalowej, na rzemieniach, po prostu łączyć poszczególne elementy drucikami, kupić gotową bazę, którą można obszyć, okleić, owinąć (rzemieniem, włóczką, muliną, skórą, wstążką, drutem... kto wie czym jeszcze). Z Twojego enigmatycznego opisu trudno wywnioskować o co Ci konkretnie chodzi. Od czego zależy grubość rzemienia? Między innymi od tego co chcesz stworzyć. Wrzuć jakieś zdjęcia poglądowe tego, co chcesz wykonać, albo własny szkic, łatwiej będzie Ci pomóc. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Przyczajenie
|
Hej!
Co prawda nie rysowałem i nie zamierzam szkicować, ale mniej więcej jestem w stanie przedstawić o co mi chodziło, a mianowicie: ![]() Jak wspomniałem chodzi mi o coś prostego i przykładowo to co jest na obrazku ^ Między przekładkami w jakimś kształcie jak np. w tym wypadku gwiazdek mam zamiar wstawić koraliki z literami jak np te tutaj przekładając je tak, aby utworzyły imię: http://www.koralikiswiata.pl /index.php?option=com_virt uemart&Itemid=4&category_ id=228&page=shop.browse&l imit=10&limitstart=60&vmc chk=1&Itemid=4 Mam tylko pewne pytania: czy w ogóle nie będzie to zbyt ciężkie jak na jeden rzemień o grubości - powiedzmy - 3 mm? Nie chciałbym ,żeby się przecierał czy zerwał. Jeśli tak to jest jeszcze kwestia zapięcia...czy takie coś jak to: http://www.pasart.pl/zapiecie-do-bra...,p,147354.html + jakiś karabińczyk dałoby radę? Czy może raczej coś takiego: http://www.pasart.pl/zapiecie-z-sili...,p,280713.html Prawdopodobnie to trochę bzdurne pytania, ale pomyślałem, że zamiast metodą prób i błędów znajdę wcześniej tutaj odpowiedź ![]() Edytowane przez Bearception Czas edycji: 2013-08-21 o 12:32 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Rozeznanie
|
No, teraz lepiej
![]() 1. Sprawdź w opisie koralików, jaką mają średnicę otworów - od tego będzie zależało jakiej grubości rzemień należy kupić. Zastanów się też, czy nie lepiej kupić po prostu bazę bransolety modułowej. To by rozwiązało problem zapięcia. Tu masz przykłady baz: http://www.koralikiswiata.pl/index.p...emart&Itemid=4 http://www.koralikiswiata.pl/index.p...emart&Itemid=4 2. Jeśli jednak chcesz, żeby to był prawdziwy "hendmejd" i chcesz wykonać bransoletę samemu to nie martw się, naturalne skórzane rzemienie są mocne, nie przecierają się tak łatwo ![]() 3. Co do zapięcia to w Twoim przypadku wybrałabym to z drugiego linku, po prostu wklejasz i wsjo. W przypadku pierwszego zapięcia musiałbyś dodatkowo zainwestować w końcówki z oczkami i ogniwka do zamontowania zapięcia. Szerokość końcówki dobierasz do szerokości rzemienia (ważna jest średnica wewnętrzna, wielkość otworu końcówki) 4. Zainwestuj w dobry klej. Zdecydowanie odradzam wszelkie kropelki, super-glue i inne cyjanopany - mogą spowodować brzydkie odbarwienia na elementach metalowych (żółtobrązowe plamy nie do wypolerowania). Z własnego doświadczenia polecam UHU plus 300 kg - długo schnie, ale klei na amen. Polecany przez większość dziewczyn wykonujących biżuterię (np bransoletki szydełkowo-koralikowe). http://www.modelmotor.pl/media/produ...?lm=1372753047 5. Na koniec - nie da się uniknąć błędów i wielokrotnych prób. Na tym polega rozwój, a także zabawa ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Przyczajenie
|
O Eilo, dziękuję, dokładnie o taką odpowiedź mi chodziło ♥
Mam jeszcze taką wątpliwość... Załóżmy, że rzemyk będzie miał 3mm grubości: - jeśli użyję tych przekładek z dziurką 4,5mm czy to będzie jakoś specjalnie przeszkadzało? Bo podejrzewam, że nie, ale wolałbym mieć pewność. - Jeśli będę miał przekładki z mniejszą dziurką i jakoś je przez nią "przepchnę" to chyba też nie będzie problemem? Czy to przekładanie nie jest wtedy takie proste jak mi się wydaje? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Rozeznanie
|
Ja bym jednak wybierała przekładki o średnicy otworu 3-3,5 mm. Większy otwór może spowodować, że koraliki się będą nieładnie układać względem siebie.
Mniejszy otwór za to spowoduje, że koraliki w ogóle nie będą ruchome, a cała bransoletka będzie sztywna. Powodzenia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:54.