|
Notka |
|
Zdrowie ogólnie W tym miejscu rozmawiamy o zdrowiu: od profilaktyki po sposoby leczenia. Porada uzyskana na forum nie zastępuje wizyty u lekarza, ma funkcję informacyjną! |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
Co mi jest? Zapalenie zatok, alergia
Ostrzegam, moze byc długo bo i historia mojej choroby jest długa. Od około 3-4 lat cierpię na.. Katar. Ale nie taki zwykły katar, jak jest gorzej to moge i 50-100 chusteczek zużyć w jeden dzien, osłabia mnie to strasznie i nie bardzo da sie z tym funkcjonować, nie oddycham przez nos wcale bo zawsze jest i tak zatkany. Z czasem sie to pogarszało i katar był coraz czestszy. Zdiagnozowano u mnie krzywa przegrodę, chyba 2 lub 3 lata temu miałam operacje jej prostowania. Operacja udana, poprawa była ale na krótko. Od nowa leczenie wszystkimi lekami, testy alergiczne ujemne, różni laryngolodzy. W lipcu 2014 miałam zabieg wypalania plazma małżowin nosowych (określono je jako "ogromne"). Poprawa znowu ale nieznaczna. 2-3 msc było w miarę ok. Od niedawna jest znowu strasznie, w pracy mi powiedzieli ze jak jeszcze raz wezmę wolne to mnie zwolnią (pracuje w UK) wiec chodzę do pracy chora. Gdy byłam u laryngologa w Polsce powiedziano mi ze to moze byc jednak alergia, biorę codziennie jakies tabletki na nią ale nie pomagają. Znowu mi sie pogorszyło, takie przeziębienie zaczęło sie juz grubo ponad tydzien temu, zarazilam chłopaka (alergia zaraźliwa nie jest) czuje sie bardzo ale to bardzo słabo. Wczoraj w pracy miałam problem z np. Wydawaniem reszty bo dłonie mi sie tak trzęsły ze nie mogłam wybrac monet. Do tego pojawiają sie nudności (ale ja nie wymiotuje nigdy wiec na tym sie kończy). Pojawia sie (nowy objaw, nigdy tego nie miałam) bol w uszach, cisnienie, czasem szum, osłabienie słuchu, wrażenie jakbym cos w nich miała. Dzisiaj dalej czuje sie zle, zatkany nos, osłabienie, szum w uszach dosyć głośny (denerwujące strasznie). Temperaturę mam dzisiaj około 36.8-37.2 (mierzone w rożnych miejscach) wiec nie jest zle.
Do lekarza turaj wybieram sie w środę ale juz nie wierze ze cos nowego wymyśla. Mówi Jakies pomysły co mi moze byc? Ktos miał podobnie? Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Co mi jest? Zapalenie zatok, alergia
Wydaje mi się, że niestety ale co inny lekarz, to powie Ci coś innego, więc nie bardzo Ci pomogę ale jeżeli piszesz, że masz objawy ze strony uszu to jest to kolejny argument za alergią.
Ja w tamtym roku na 2 tygodnie praktycznie ogłuchłam (uczucie zatkanego ucha) , słyszałam wszystko jak przez ścianę albo jakbym leżała na dnie wanny. Laryngolog podejrzewała polipa ale w badaniach nic nie wyszło, miałam opuchnięte tam wszystko w środku więc stwierdziła, że to alergia. Poszłam na testy, wszystko wyszło ujemnie :/ Co jest dziwne bo jak byłam młodsza to wyszło mi, że jestem uczulona na kurz. Mojej koleżance lekarka z kolei powiedziała, że jest coś takiego jak alergia zmienna u niektórych i co badanie to może nie wyjść albo wychodzić na różne rzeczy. Na Twoim miejscu bym przycisnęła lekarza, że czujesz się fatalnie, martwisz i żeby Ci zrobił porządną diagnostykę bo przecież coś musi to powodować a niedługo Cię z pracy wywalą bo ciągle się źle czujesz. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
Pierwszy raz ide tutaj do normalnego lekarza. Do tej pory chodziłam do walk in centre a tam oni nie lecza przewlekłych chorób. Liczyłam ze leki na alergie pomogą ale nic.
Teraz znowu zaraz zaczynam prace, usta mam juz kilka dni jak wiór, pewnie dla tego ze przez nie oddycham. Cały czas mam strasznie zatkany nos, ale smarkanie nie pomaga. Tyle ze jak Wydmuchuje nos to odtykaja mi sie uszy co zazwyczaj jest bardzo nieprzyjemne, sprawia mi bol i wszystko wokół brzmi x2 razy głośniej co jest wręcz przerażajace. Jeżeli byłaby to alergia to chyba leki by pomogły... A nie pogorszyły, bo żebym tak długo chora była to nie pamietam (zazwyczaj choruje często ale bardzo krótko 1-3 dni. A nie z 9) no i nie zarazilabym chłopaka. To juz drugi raz gdy on zaczyna chorować bezpośrednio po mnie. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
jeżeli Twój chłopak się zaraził i rzeczywiście ma takie objawy jak Ty no to istotnie wskazuje to na jakąś infekcję. Ale jemu to, jak rozumiem, przechodzi a u Ciebie jest ciągle?
To, że masz te zatkane uszy to może być też od jakiejś infekcji, np. z zatok przeszło na kanały słuchowe, tam łatwo o opuchliznę. U mnie to była kwestia alergii bo claritin i jakiś sterydowy spray zadziałały już na drugi dzień ale z kolei w testach nic nie wyszło :P Przez forum myślę nikt nie pomoże, bo to złożona sprawa, na pewno trzeba przycisnąć lekarza, że już nie możesz wytrzymać i niech kombinuje i robi gruntowne badania na różne rzeczy, jakieś bakterie, grzyby, morfologię i inne takie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
ja miałąm objawy jak przy przeziebieniu plus zatkane zatoki i poszłam do alergologa,okaząło sie ze to uczulenie..na pyłki i kurz.To że mam uczulenie to wiem ale do tej pory objawiało sie krótkim katarem wtedy brałam allertec i było ok
![]() a teraz juz objawy sie zaostrzyły..przepisała mi sporo leków. Radze Ci iść do lekarza i to prywatnie,bo nawet z ludźmi w kolejce gadałam to narzekali że jak byli u rodzinnego to albo leczył ich nie na to co trzeba albo to wszystko robił na ''odwal sie''. A Nie leczona alergia prowadzi do astmy. A i tak jak ja miałam dość długo,to ona powiedziała że jestem ''nadkażona'' (czyli infekcje itd) bo śluzówki w nosie są spulchnione i pochłaniaja te wszystkie zarazki.. takze musisz sie wybrac do lekarza bo to powazna sprawa ![]() Edytowane przez danana Czas edycji: 2015-04-24 o 18:11 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
BAN stały
|
na utrzymanie zatok w dobrym stanie na codzień świetnie się sprawdza regularne ich płukanie roztworem wody i soli
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:27.