![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Dobre młodzieżowe ksiązki
Witam!
Z góry przepraszam, jeśli temat już był lub pomyliłam dział. Jednak mam do Was pytanie. Jakie młodzieżowe książki polecacie? Przeczytałam już chyba wszystkie możliwe posty w internecie, jednak dalej nie mogę znaleźć tego czego szukam. Poszukuję książek o tematyce miłosnej, o pierwszym razie coś w ten deseń. Nie chciałabym jednak, żeby były to banalne książki. Byłabym wdzięczna, gdybyście oprócz tytułów opisały króciutko o czym jest. ![]() Z góry dzięki i liczę na Was! Sprawa dość pilna, gdyż jutro muszę iść do biblioteki i koniecznie chcę coś wypożyczyć ![]() Pozdrawiam! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Konto usunięte
|
Dot.: Dobre młodzieżowe ksiązki
To raczej na kulturowe z tym.
O miłości to są wszystkie fabularne praktycznie. Jak o pierwszym razie to 50 twarzy greya teraz na topie jest XD ale nie wiem czy o takie cos Ci chodzi. Moze np. coś z Richelle Mead (wampiry), pamiętniki wampirów (znowu wampiry), Pieśń ognia i lodu (gra o tron), Słodkie kłamstweka (pretty little liars), Plotkare. O miłości to tak mało powiedziane trochę, to może być niemal wszystko. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Konto usunięte
|
Pierwszy seks - Melvin Burgess
Mnie o tej tematyce podobało się to. Nastolatek ma romans z nauczycielką, całkiem zabawna książka ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Hmm wampiry i seks - starzeję się chyba
![]() ![]() U mnie to się Musierowską czytało, Siesicką, fantastykę itp ![]() ![]()
![]() |
#5 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Sprawdź sobie "Charlie" (angielski tytuł "perks of being a wallflower" ), tam ponadto CHarlie podaje kilka młodzieżowych książek wartych uwagi ![]() ![]()
Sooner or later you have to stop being a victim and be a victor. You have to stop being a whiner and start being a winner. Take control of your shit, regardless of your circumstances. If it’s more difficult for you that's good, cause that makes your story better.
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
nie dla mamy, nie dla taty lecz dla każdej małolaty
![]()
![]() |
#7 |
Konto usunięte
|
Seria Colette o Klaudynie.
Seria "Dary Anioła" A może Joanna Fabicka i jej Rudolf? ![]() Albo Adrian Mole ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zadomowienie
|
My dzieci z dworca ZOO - kultowa pozycja, oparta na faktach. Gł.bohaterka w latach 70tych przeprowadza się z jakiejś pipidówy do Berlina. Poznaje chłopaka, wpada w narkotyki i przeżywa z nim pierwszy raz.
Może zainteresuje Cię Norwegian wood Murakamiego - o młodzieży w Tokio, chyba lata 80te. Jest chłopak. Ma koleżankę i kolegę, którzy są parą, ale oni zostają...rozdzieleni (nie chcę zbyt dużo zdracić) i ten chłopak zostaje z tą laską. Potem na scenę wchodzi Midori, która zakochuje się z gł.bohaterze. Jest trochę seksu, w tym pierwszy raz ![]()
![]() |
#9 |
Zadomowienie
|
Hahaha, też to się czytało
![]() Ze swojej strony polecam: http://lubimyczytac.pl/ksiazka/94315...zela-sie-wojna - o miłości i pierwszych razach też tu jest, a przy tym świeeetnie się czyta http://lubimyczytac.pl/ksiazka/8551/zlodziejka-ksiazek - jedna z moich ukochanych książek http://lubimyczytac.pl/ksiazka/8546/igrzyska-smierci - podejrzewam, że czytałaś, ale jeśli nie, to koniecznie ![]() - tego pana romanse: http://lubimyczytac.pl/autor/16809/nicholas-sparks - http://lubimyczytac.pl/ksiazka/41741/jezdziec-miedziany jeśli już nawet Grey'a polecają, to ja Miedzianego Jeźdzca tym bardziej mogę ![]() - http://lubimyczytac.pl/autor/5021/ewa-nowak tak jak nigdy nie trawiłam Musierowicz, tak w gimnazjum zaczytywałam - http://lubimyczytac.pl/ksiazka/9932/...zialnych-ludzi w mojej opinii NAJLEPSZA współczesna polska seria młodzieżowa Edit: mam nadzieję, że wolno wstawiać linki do LC? ![]()
Edytowane przez arrachne Czas edycji: 2013-01-28 o 10:27 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zadomowienie
|
Polecam serię Gone M. Granta
![]() http://pl.wikipedia.org/wiki/GONE:_Znikn%C4%99li
Edytowane przez Ejniacz Czas edycji: 2013-01-28 o 10:39 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
.
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;38896165]
A może Joanna Fabicka i jej Rudolf? ![]() [/QUOTE] kocham ![]() ---------- Dopisano o 11:43 ---------- Poprzedni post napisano o 11:41 ---------- serio? -_- dla 15-letniej dziewczyny? omamo. ![]() ja w wieku 15 lat czytałam serię o stowarzyszeniu wędrujących dżinsów ![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Konto usunięte
|
nooo Rudolfik fajny
![]() A, seria Grażyny Bąkiewicz: O melba, Prószyński i S-ka, 2002; Stan podgorączkowy, Prószyński i S-ka, 2003; Będę u Klary Prószyński i S-ka, 2005; |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
A książka według mnie w porządku dla zabicia czasu i wbrew temu, co napisał ktoś wyżej nie czuję się odmóżdżona przez to, że ją czytałam ![]() Autorka sama napisała, że szuka książek o miłości, pierwszym razie itp. więc trudno jej doradzić Siesicką czy Musierowicz, bo miłość tam była nieco bardziej platoniczna ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Konto usunięte
|
No nie napisała ile ma lat, a o tej tematyce to można polecić wszystko miedzy Musierowicz a de Sade'm
![]() Osobiście Pratchetta bym dobrym nie nazwała, czytałam troche tych jego wypocin i były mega nudne, humor na poziomie Klanu czy M jak Miłość a robi się z niego Monty Pythona. Edytowane przez 201604250941 Czas edycji: 2013-01-28 o 11:36 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Biała Dama
|
Ja sobie pożyczyłam w lecie od nastoletniej siostrzenicy Ewę Nowacką, dwie książki: Dzień, noc i pora niczyja i Emilia z kwiatem lilii leśnej. Sympatyczne lekkie książki, aż szkoda kiedy się kończyły. Myślę że można je wziąć pod uwagę
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Konto usunięte
|
A, no i Sapkowski i jego Wiedźmin, wraz z pierwsyzmi tomami opowiadań.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Rozumiem, że są gusta i guściki, ale... Albo nie oglądałaś Klanu/M jak miłość, albo tego Pratchetta czytałaś bardzo trochę. Ja w wieku nastoletnim czytałam Pana Samochodzika ![]() ![]() ---------- Dopisano o 13:48 ---------- Poprzedni post napisano o 13:45 ---------- "Maurycy i jego uczone szczury" Pratchetta - zabawna, inteligentna książka i przekazuje ważne wartości. Polecam również ![]()
![]() |
![]() |
#19 |
Przyczajenie
|
Dziękuje Wam bardzo, na pewno na coś się skuszę
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#21 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
cholera jasna, nastoletni wiek to idealny moment na wyrobienie sobie smaku literackiego, na poznawanie nowych konwencji, a ty tymczasem "polecasz jak najbardziej" największe kiczowate gówno wszech czasów. nie wierzę, że ludziom tak łatwo wmówić, ze coś jest 'dobre' i wartościowe. pierwsza propozycja też bardzo na poziomie. polecam Sapkowskiego. do dzisiaj czytuję, uwielbiam.
![]() |
![]() |
#23 |
Pani Mizantrop
|
50 twarzy Greya?
![]() Jak ja miałam 15 lat to Jeżycjadę czytałam, książki z serii polecanej przez Filipinkę, które moja siostra kupiła jakieś 20 lat temu, jak sama miała 20 lat, z lżejszych to serię Ulica Strachu, żadne płytkie romansidła nawet by mi do głowy nie przyszły, a już na pewno nie takie denne.
![]() |
#24 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Każdy z wypowiadających się tu jak rozumiem "50" czytał, ocenił, nie spodobało się, ale każdy ma prawo do swojego zdania, nie sądzicie? Ja na co dzień, jako studentka polonistyki siedzę w ambitniejszej literaturze, dlatego uważam, że przeczytanie czegoś niższych lotów dla rozrywki nie jest zbrodnią i nie ogłupia ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
owszem, otrzymałam to badziewie w prezencie, stoi na półce. szkoda, że mieszkam w bloku, bo mogłaby się chociaż przydać do rozpalenia ognia w piecu.
ja, jako studentka polonistyki ![]()
![]() |
#26 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Autorko, tutaj wspomniany przeze mnie Pan rekomenduje książki, większość z nich należy do gatunku powieści młodzieżowej ![]() http://www.youtube.com/watch?v=Y4UT9iBdQDI Nie wiem jednak, ile z nich jest przetłumaczonych na polski, jednak jeśli angielski nie jest dla Ciebie problemem, polecam przyjrzeć im się bliżej, bo akurat on szmir by nie zaproponował ![]()
Sooner or later you have to stop being a victim and be a victor. You have to stop being a whiner and start being a winner. Take control of your shit, regardless of your circumstances. If it’s more difficult for you that's good, cause that makes your story better.
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Pani Mizantrop
|
Cytat:
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wiem, że możesz odebrać to (i w sumie słusznie ![]()
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zadomowienie
|
dla 15 latki też polecam
![]() ![]() ![]() od siebie oprócz wymienionych wyżej ( np Jeżycjada, Stowarzyszenie wędrujących dzinsów itp) jeszczę polecę serię podróżniczą o Tomku Wilmowskim- Szklarskiego ![]() ![]() inne: "Buszujący w zbożu" "Świńskim truchtem". "Szalone życie Rudolfa" Joanny Fabickiej "Jezioro osobliwości"Krystyny Siesickiej "Za minutę pierwsza miłość" Hanny Ozogowskiej "Chłopaki, randki i zwariowane koleżanki" ~Cathy Hopkins i można by tak jeszcze wiele ![]() eh wróciłoby się do tych czasów, kiedy czytało się te książki ![]() Edytowane przez sowaaaaa Czas edycji: 2013-01-28 o 14:51 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Pani Mizantrop
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:00.