|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Prośba o pomoc w rozpoznaniu symboli
Kochane, czy najdzie się ktoś, to może kojarzy te symbole?
Co to może być? Dostałam zadanie sprzedania tych wisiorów ale nie mam pojęcia nawet jak to nazwać. Bardzo byłabym wdzięczna za pomoc. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Konto usunięte
|
Dot.: Prośba o pomoc w rozpoznaniu symboli
jakieś takie mroczne mi się wydają
![]() i mi się z satanistami skojarzyły ![]() nie wiem czemu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Copyraptor
|
Ale one na pewno mają jakąś konkretną symbolikę?
Po prawej stronie u góry jest typowy węzeł celtycki, z głowami jaguara albo innego dużego kota. Po lewej - mucha, po prostu. Nie wydaje mi się, żeby to były symbole oznaczające cokolwiek, po prostu takie wzory i już ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
BAN stały
|
Mnie się to kojarzy z Wikingami. Ten człowieczek na dole ma hełm i miecz wikingopodobny.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Copyraptor
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Fajne są, nie wydaje mi się żeby miały jakieś głębsze znaczenie. Bardziej kojarzą mi się z wisiorkami kupionymi jako pamiątki w skansenie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Evil olivE
|
Cytat:
w Ameryce Środk., istota chtoniczna, która pozostaje w związku z siłami księżyca i ukrytymi tajemnicami ziemi; z tej racji jaguar niekiedy jest także przewodnikiem dusz. Zapadnięcie zmierzchu przedstawiano obrazowo jako połknięcie słońca przez ogromnego jaguara. Jednakże w specyficznym znaczeniu istnieje także związek jaguara ze słońcem podczas nocnej wędrówki tej gwiazdy . Jaguar uchodzi za władcę gór, dzikich zwierząt, echa, bębnienia, nazywa się go ,,sercem gór" Często symbolicznie przeciwstawia się go niebiańskiemu i so-larnemu /"orłowi. U Indian Ameryki Płd. znajdujemy mit o jaguarze z czterema oczami: symbol wnikliwej mądrości mocy chtonicznych?" "Mucha — na Dalekim Wschodzie uchodziła za symbol niematerialnej, bezustannie wędrującej duszy. Najczęściej jednak łączono ją z chorobą, śmiercią i diabłem; rozpowszechnione było wyobrażenie, że demony choroby zagrażają człowiekowi przybrawszy postać muchy. Wspomniany w Biblii najwyższy diabeł Belzebub, którego często przedstawiano jako muchę, jest zniekształceniem pierwotnego kana-nejskiego bóstwa Baalzebula; muchą odgrywa rolę w wierzeniach ludowych, przede wszystkim w czarodziejskich zaklęciach. W mit. pers. wrogi Aryman wkrada się w świat jako mucha." Jak to dobrze mieć w domu leksykon symboli. ![]()
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Moja pasmanteria pod domem jest pelna takich symboli. Nazywa je "charms" :p
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Może to jakieś rodzaje znaków zodiaków jakiś starożytnych cywilizacji? Majowie, wikingowie czy jakieś azjatyckie.
Ale tak jak ktoś już pisał nazwij że to jest hit lata 2013 i że każda gwiazda to nosi ![]()
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Moim zdaniem to nie jest mucha tylko kobieta w sukience trzymająca jakieś duże koło
![]() A krasnal trzyma chyba odwrócony krzyż? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Dzięki Wam bardzo za odpowiedzi
![]() Wolałam się upewnić, żeby mi jakiś znawca internetowy nie wygarnął 'że jak to ja sprzedaję świętego X jako zwykły wisiorek' ![]() Skoro mówicie, że to nic wyjątkowego, to pójdą jako pospolite ozdóbki, dzięki Wam bardzo za pomoc ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:30.