|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
zniemczona peema
|
Sposób na podpalacza?
Witam. No więc mamy nie lada problem. Moi rodzice mają domek letniskowy niedaleko Krakowa. To jest wieś i większość domów jest tam drewnianych, stodoł itp. No i niedawno sąsiadka zadzwoniła do rodziców, że grasuje tam podpalacz. Nawet dziwiła się, że nie słyszeliśmy o tym, bo ponoć mówili o tym w Kronice.. No więc mama zdecydowała, że pojedzie pilnować tego domku. I dzwoniła i opowiadała co tam się dzieje- a mianowicie spłonął już dom, stodoła , szopa, słup drewniany, łąki, snopy siana.. W nocy wszyscy palą światła i żyją w strachu, spuszczają psy a jak tylko psy zaczną szczekać to sąsiedzi idą na zewnątrz i świecą latarkami szukając podpalacza. Martwię się o mamę, bo nie wiem czy było to dobrym pomysłem, by tam jechała, bo jeszcze spłonie razem z tym domkiem.. Teraz na weekend pojadę tam ja z TŻ, ale po weekendzie znów zostanie tam sama. Ponoć podpalacz ma taką metodę, że zbiera śmieci do wora, wszystko z tego wora wysypuje tam gdzie chce coś podpalić, polewa benzyną i pali się.. To jest duża wieś, gęsto obrośnięta drzewami, lasem, od domu do domu nie jest wcale blisko, więc po prostu podpalacz może się ukrywać do woli. Policja wie o sprawie, ale rzadko patroluje teren. Podpalacz grasuje na wieczór i musi być nim ktoś, kto tam mieszka, bo wiedział np. że taki jeden pan wyjedzie za granicę, i jak wyjechał to podpalił mu stodołę..
Problem w tym- jak złapać takiego podpalacza? Ludzie żyją w strachu, nie śpią po nocach, ale co mogą zrobić? W dzień wiadomo- nie spotkają go. A w nocy z kolei nic nie widać, poza tym on może się dobrze ukrywać bo ma gdzie..
![]() |
![]() |
#2 |
Konto usunięte
|
Dot.: Sposób na podpalacza?
Zgłosić na policję?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Przecież autorka napisała, że policja wie o sprawie.
![]() |
#4 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Rozeznanie
|
a może ochrona? solid ?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Może zrzutka na kamery
![]() |
#7 |
Rozeznanie
|
W kwietniu mnie okradziono, wszystko nagrało się na monitoringu, twarze złodziei widać dokładnie, a do dnia dzisiejszego sprawców nie odnaleziono. Co z tego, że się nagrali skoro te ich wizerunki nigdzie nie są publikowane i nikt ich nie może rozpoznać...
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
zniemczona peema
|
Policja wie o sprawie, ale w sumie co ma zrobić, tam ogólnie są same polany i lasy i 1 długa droga, więc podpalacz pewnie widzi jak jedzie policja i się chowa. Kamery? W sumie niezły pomysł tylko co z nocą? Podpalacz działa w nocy a wtedy kamera nie wychwyci.
Tak wiem, że to głupi pomysł żeby mama tam sama była, ale aktualnie nie ma kto z nią tam przebywać, a jej szkoda tego domku bo tyle pieniędzy w niego włożyli.. A to jest taka góralska chatka i spaliła by się w mgnieniu oka.. Tyle, że całą noc świeci się światło, tak jak i u wszystkich sąsiadów, a podpalacz podpala właśnie takie chaty, gdzie wie że nikogo nie ma, ciemno jest itp.. Albo właśnie stodoły, szopy, lasy..
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
może nie jest to super pomysł, ale innej opcji nie widzę |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Teraz są specjalne kamery z podczerwienią, gdzie również dobrze nagrywa się nocą. Ja tam bym go w pułapke wsadziła. Może ktoś wybuduje jakiś prowizoryczny domek niedrogim kosztem cały z drewna, puscic plotke o tym w szerz i wzdlug w okolicy, i wlasnie w nowo wybudowanym domku zamontować kamerke.... ![]() ![]()
Kimusia92 Channel Youtube Zapraszam na mój kanał urodowy na YT https://www.youtube.com/watch?v=h0IRz1Lk5KQ FEJS https://www.facebook.com/kimusia92 Edytowane przez Kimusia18 Czas edycji: 2013-08-24 o 17:50 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
To zależy. Właściciele jednego ze sklepów wrzucili do internetu fragment nagrania z monitoringu, na którym widać mężczyznę, który ten sklep okradł i internauci pomogli w ustaleniu jego tożsamości. Także wszystko jest możliwe.
![]() |
#12 |
Rozeznanie
|
W pierwszej kolejności jeśli Twoja mama ma zamiar pilnować tego domku to może niech pomyśli o jakiś czujnikach które reagują na dym/ogień. Może faktycznie pomyślcie (razem np z jakimiś bliskimi sąsiadami) o wynajęciu ochrony albo detektywów.
A może te podpalenia były zlecone, bo np ktoś chciał wyludzić odszkodowanie. Dłuższy czas było sucho więc wiadomo że o pożar nie trudno. Taka myśl mi się nasunęła bo przypomniało mi się jak kiedyś znajomy opowiadał że jego sąsiad chciał w miejscu stodoły wybudować dom. Rozbiórka stodoły troche by kosztowała więc w pierwszą letnią burzę stodoła spłonęła niby od uderzenia pioruna. Oczywiście była ubezpieczona.
![]() |
![]() |
#13 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:34.