|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Co zrobić, żeby nie bać się ciąży?
Witam. Stosujemy z chłopakiem antykoncepcję, tzn. prezerwatywy i globulki dopochwowe. Dodatkowo on nie kończy w środku, ale w prezerwatywie poza pochwą. Zawsze bardzo uważamy, stosujemy zgodnie z instrukcją, po stosunku sprawdzamy, czy coś nie przeciekło, czy gumka jest szczelna itd. Mimo tego ja dalej boję się ciąży... Nie wiem co z tym zrobić. Nie chcę brać tabletek ani innych hormonów, ponieważ każdy tego typu lek odbija się negatywnie na moim zdrowiu... Chcemy uprawiać seks, oboje pragniemy tej bliskości. Tylko właśnie co zrobić, żeby znikną lęk przed ciążą mimo tych dokładnych i skutecznych zabezpieczeń?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: Co zrobić, żeby nie bać się ciąży?
szklanka wody zamiast
![]()
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Może jeszcze nie dorosłaś do seksu? Bo seks to nie tylko zbliżenie, bliskość, to także pewna odpowiedzialność, dojrzałość. Możliwe, że nie macie w tej chwili warunków na ewentualne dziecko i stąd ten wzmożony strach, ale uwierz - nikt nie jest na to przygotowany, nawet Ci którzy planują.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Może mógłby ktoś coś doradzić jak zwalczyć w sobie ten strach i cieszyć się seksem? Bo przez to wszystko prawie w ogóle nie mam ochoty. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Konto usunięte
|
Jakbyś brała tabletki, też byś się bała? Poza tym, używacie prezerwatywy i on nie kończy w w tobie? O_o
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
No niestety, warunki warunkami, ale godząc się na seks trzeba też godzić się na różne ewentualności. Nawet podwójne zabezpieczenie może zawieść - ludzie mają czasem ogromnego pecha. Jeśli Wy nie jesteście w stanie uwzględnić tego ryzyka, to znaczy że nie dojrzeliście do seksu. Seks to nie tylko przyjemność. To także odpowiedzialność. Ludzie są w różnych sytuacjach życiowych i wiedzą co robią, decydując się na seks. I nawet znam takie przypadki osobiście, kiedy zabezpieczenie zawiodło. Jakoś te osoby sobie w życiu radzą.
Na mój gust to nic Was nie przekona. To jest taki strach, który sam z siebie nie ustąpi, bo nikt nie zmieni Waszej życiowej sytuacji. Żadne argumenty nie będą dobre, no bo jak? Oczekujesz cudu? Że ktoś powie, że na 100% nie zaciążysz? Bo nie za bardzo wiem jakie masz oczekiwania od nas forumowiczek. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Tabletki hormonalne mi bardzo szkodzą i nie mogę ich stosować, mimo iż próbowałam już wielu. Dokładnie tak, on nie chce bo też boi się że to może zwiększyć ryzyko ciąży. Oboje się boimy ![]() ---------- Dopisano o 12:07 ---------- Poprzedni post napisano o 12:05 ---------- Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
A gumki i globulki dopochwowe i wytrysk poza pochwą to skuteczność bliska 100% czy nie?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Przecież prezerwatywy już dają te 100% stosowane prawidłowo! Skoro jest prezerwatywa, a facet i tak nie kończy w środku to jakim cudem ma dojść do zapłodnienia? Tu się kłania znajomość biologii - i to w sumie kolejny powód, dla którego masz taki paniczny strach.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Na twoim miejscu nie czekałabym na opinie : tak , uprawiaj seks bez stresu , nic nigdy nie pęknie , ciążą nie masz się co martwić ... ![]() Po prostu sama sobie na spokojnie przemyśl sytuację : czy warto poświęcić swoją przyszłość za tą chwilę przyjemności ? ![]() Niestety nic nie da 100 % , przypadek , chwila , pech , los i nieszczęście gotowe . ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
Zastosujcie dodatkowe zabezpieczenie. Może to być np żel plemnikobójczy. Współżyjcie tylko w dni niepłodne, wtedy nie będzie ryzyka wpadki. te dni możesz sobie łatwo wyznaczyć testami albo mikroskopem owulacyjnym. Zanim kupiłam komputer cyklu używałam afrodyty i byłam zadowolona
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:21.