Co zrobić, żeby nie bać się ciąży? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-08-31, 20:41   #1
SekretnaX
Raczkowanie

Co zrobić, żeby nie bać się ciąży?

Witam. Stosujemy z chłopakiem antykoncepcję, tzn. prezerwatywy i globulki dopochwowe. Dodatkowo on nie kończy w środku, ale w prezerwatywie poza pochwą. Zawsze bardzo uważamy, stosujemy zgodnie z instrukcją, po stosunku sprawdzamy, czy coś nie przeciekło, czy gumka jest szczelna itd. Mimo tego ja dalej boję się ciąży... Nie wiem co z tym zrobić. Nie chcę brać tabletek ani innych hormonów, ponieważ każdy tego typu lek odbija się negatywnie na moim zdrowiu... Chcemy uprawiać seks, oboje pragniemy tej bliskości. Tylko właśnie co zrobić, żeby znikną lęk przed ciążą mimo tych dokładnych i skutecznych zabezpieczeń?
SekretnaX jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-31, 21:13   #2
LadyBeatta
Zadomowienie

Dot.: Co zrobić, żeby nie bać się ciąży?

szklanka wody zamiast wyluzuj. jesli peknie prezerwatywa, zawsze zostaje globulka. plus niekonczenie w Tobie. jestescie naprawde dobrze zabezpieczeni, nie zajdziesz w ciaze.
Stary 2013-08-31, 22:34   #3
Serenely
Zakorzenienie

Może jeszcze nie dorosłaś do seksu? Bo seks to nie tylko zbliżenie, bliskość, to także pewna odpowiedzialność, dojrzałość. Możliwe, że nie macie w tej chwili warunków na ewentualne dziecko i stąd ten wzmożony strach, ale uwierz - nikt nie jest na to przygotowany, nawet Ci którzy planują.
Serenely jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-01, 07:53   #4
SekretnaX
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Serenely Pokaż wiadomość
Może jeszcze nie dorosłaś do seksu? Bo seks to nie tylko zbliżenie, bliskość, to także pewna odpowiedzialność, dojrzałość. Możliwe, że nie macie w tej chwili warunków na ewentualne dziecko i stąd ten wzmożony strach, ale uwierz - nikt nie jest na to przygotowany, nawet Ci którzy planują.
Tak, nie możemy sobie teraz pozwolić na dziecko... Ja dopiero zaczęłam prace, mój partner jeszcze się uczy, poza tym moja rodzina jest z gatunku tych staroswieckich, ze bez ślubu to nie da rady nawet mieszkać razem... A dziecko to wstyd w rodzinie i we wsi bo "co ludzie powiedzą". Stad bierze się mój strach mimo zabezpieczeń przed ciąża, ze jednak coś pójdzie nie tak i wpadniemy...
Może mógłby ktoś coś doradzić jak zwalczyć w sobie ten strach i cieszyć się seksem? Bo przez to wszystko prawie w ogóle nie mam ochoty.
Stary 2013-09-01, 10:53   #5
201607040946
Konto usunięte

Jakbyś brała tabletki, też byś się bała? Poza tym, używacie prezerwatywy i on nie kończy w w tobie? O_o
201607040946 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-01, 11:04   #6
Serenely
Zakorzenienie

No niestety, warunki warunkami, ale godząc się na seks trzeba też godzić się na różne ewentualności. Nawet podwójne zabezpieczenie może zawieść - ludzie mają czasem ogromnego pecha. Jeśli Wy nie jesteście w stanie uwzględnić tego ryzyka, to znaczy że nie dojrzeliście do seksu. Seks to nie tylko przyjemność. To także odpowiedzialność. Ludzie są w różnych sytuacjach życiowych i wiedzą co robią, decydując się na seks. I nawet znam takie przypadki osobiście, kiedy zabezpieczenie zawiodło. Jakoś te osoby sobie w życiu radzą.

Na mój gust to nic Was nie przekona. To jest taki strach, który sam z siebie nie ustąpi, bo nikt nie zmieni Waszej życiowej sytuacji. Żadne argumenty nie będą dobre, no bo jak? Oczekujesz cudu? Że ktoś powie, że na 100% nie zaciążysz? Bo nie za bardzo wiem jakie masz oczekiwania od nas forumowiczek.
Stary 2013-09-01, 11:07   #7
SekretnaX
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kaguya Pokaż wiadomość
Jakbyś brała tabletki, też byś się bała? Poza tym, używacie prezerwatywy i on nie kończy w w tobie? O_o

Tabletki hormonalne mi bardzo szkodzą i nie mogę ich stosować, mimo iż próbowałam już wielu. Dokładnie tak, on nie chce bo też boi się że to może zwiększyć ryzyko ciąży. Oboje się boimy

---------- Dopisano o 12:07 ---------- Poprzedni post napisano o 12:05 ----------

Cytat:
No niestety, warunki warunkami, ale godząc się na seks trzeba też godzić się na różne ewentualności. Nawet podwójne zabezpieczenie może zawieść - ludzie mają czasem ogromnego pecha. Jeśli Wy nie jesteście w stanie uwzględnić tego ryzyka, to znaczy że nie dojrzeliście do seksu. Seks to nie tylko przyjemność. To także odpowiedzialność. Ludzie są w różnych sytuacjach życiowych i wiedzą co robią, decydując się na seks. I nawet znam takie przypadki osobiście, kiedy zabezpieczenie zawiodło. Jakoś te osoby sobie w życiu radzą.

Na mój gust to nic Was nie przekona. To jest taki strach, który sam z siebie nie ustąpi, bo nikt nie zmieni Waszej życiowej sytuacji. Żadne argumenty nie będą dobre, no bo jak? Oczekujesz cudu? Że ktoś powie, że na 100% nie zaciążysz? Bo nie za bardzo wiem jakie masz oczekiwania od nas forumowiczek.
Damy sobie spokój i nie będzie problemu. Trudno.
Stary 2013-09-01, 12:06   #8
justinemarie
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez SekretnaX Pokaż wiadomość
Witam. Stosujemy z chłopakiem antykoncepcję, tzn. prezerwatywy i globulki dopochwowe. Dodatkowo on nie kończy w środku, ale w prezerwatywie poza pochwą. Zawsze bardzo uważamy, stosujemy zgodnie z instrukcją, po stosunku sprawdzamy, czy coś nie przeciekło, czy gumka jest szczelna itd. Mimo tego ja dalej boję się ciąży... Nie wiem co z tym zrobić. Nie chcę brać tabletek ani innych hormonów, ponieważ każdy tego typu lek odbija się negatywnie na moim zdrowiu... Chcemy uprawiać seks, oboje pragniemy tej bliskości. Tylko właśnie co zrobić, żeby znikną lęk przed ciążą mimo tych dokładnych i skutecznych zabezpieczeń?
sa np zastrzyki hormonalne dajace pewnosc ,że nie zajdziesz. my stosujemy gumki plus tabletki wtedy jest 100%skutecznosci
justinemarie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-01, 12:19   #9
SekretnaX
Raczkowanie

A gumki i globulki dopochwowe i wytrysk poza pochwą to skuteczność bliska 100% czy nie?
Stary 2013-09-01, 12:58   #10
Serenely
Zakorzenienie

Przecież prezerwatywy już dają te 100% stosowane prawidłowo! Skoro jest prezerwatywa, a facet i tak nie kończy w środku to jakim cudem ma dojść do zapłodnienia? Tu się kłania znajomość biologii - i to w sumie kolejny powód, dla którego masz taki paniczny strach.
Stary 2013-09-01, 18:39   #11
Pilar_Ternera
Raczkowanie

Cytat:
Przecież prezerwatywy już dają te 100% stosowane prawidłowo! Skoro jest prezerwatywa, a facet i tak nie kończy w środku to jakim cudem ma dojść do zapłodnienia? Tu się kłania znajomość biologii - i to w sumie kolejny powód, dla którego masz taki paniczny strach.
Myślę że autorka boi się pęknięcia/zsunięcia prezerwatywy . 100 % oczywiście jeśli są dobrze założone , ale zdarzają się sytuację kiedy po prostu pęknie i to naprawdę nie jest zależne od nas .

Na twoim miejscu nie czekałabym na opinie : tak , uprawiaj seks bez stresu , nic nigdy nie pęknie , ciążą nie masz się co martwić ...

Po prostu sama sobie na spokojnie przemyśl sytuację : czy warto poświęcić swoją przyszłość za tą chwilę przyjemności ? Czy jesteś gotowa na ewentualne dziecko ? Czy nie lepiej poczekać mimo że to trudne ?

Niestety nic nie da 100 % , przypadek , chwila , pech , los i nieszczęście gotowe .
Pilar_Ternera jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-01, 19:20   #12
daf502bc9430c04b8cbdbd94f51a8624bed02f84_61e0bd2ac4d4e
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez justinemarie Pokaż wiadomość
sa np zastrzyki hormonalne dajace pewnosc ,że nie zajdziesz. my stosujemy gumki plus tabletki wtedy jest 100%skutecznosci
Po kiego grzyba pakować w siebie hormony, skoro im nie ufasz i równocześnie z nimi używasz gumek? Nigdy tego nie zrozumiem. Prawidłowo brane tabletki zapewniają 100% skuteczność, nie potrzeba nic więcej
daf502bc9430c04b8cbdbd94f51a8624bed02f84_61e0bd2ac4d4e jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-02, 14:41   #13
chelseaa
Raczkowanie

Zastosujcie dodatkowe zabezpieczenie. Może to być np żel plemnikobójczy. Współżyjcie tylko w dni niepłodne, wtedy nie będzie ryzyka wpadki. te dni możesz sobie łatwo wyznaczyć testami albo mikroskopem owulacyjnym. Zanim kupiłam komputer cyklu używałam afrodyty i byłam zadowolona
chelseaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości