|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
![]() martwy ząb - prosze o pomoc
Jeśli ktoś miał to samo to proszę o pomoc.
Złamał mi się ząb , martwy ząb.... tydzień temu byłam na wizycie u stomatologa i zapytałam się przy okazji co mogę zrobić z tym zębem aby nie dokładać do niego. Pani doktor zaproponowała mi w tym miejscu zęba na ćwieka i porcelanowe wykończenie za 500 z ł, nie ukrywam że nie mam na 1, 2, 3 takiej kwoty do wydania. Moje pytanie brzmi czy ktoś był w podobnej sytuacji? Jak można inaczej odbudować zęba aby ten koszt nie był aż tak drogi,.,,,kurcze niby NFZ ...a ceny kolosalne. A może jest jakaś inna możliwość na tymczasowe zastąpienie tego ćwieka///??/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Strzelaj lub emigruj!
|
Dot.: martwy ząb - prosze o pomoc
moja siostra miała podobną sytuację.... niestety powiem ci, ze nie ma innej opcji raczej... chodziła od dentysty do dentysty a na końcu wydała 2 tysiące na implant zęba...
![]() |
#3 |
Konto usunięte
|
Widocznie jest zbyt mocno ułamany do samego doklejania, stąd na wkładzie. I tak lepiej jeszcze na wkładzie i doklejany niż wyrywanie i implant, bo cenowo jest ogromna różnica.
Niestety żyjemy w czasach, gdzie zrobienie zębów potrafi kosztować więcej niż wypłata niejednego człowieka. Paranoja... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Konto usunięte
|
Nic z tym nie zrobisz, na NFZ to co najwyżej wyrwiesz za... 3 miesiące ;-p
---------- Dopisano o 23:42 ---------- Poprzedni post napisano o 23:42 ---------- Poza tym ej 500 zł za uratowanie zęba, to jest mało :| samo kanałowe potrafi tyle kosztować a mówimy o martwym pokruszonym zębie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
ma zielone pojęcie
|
Ja polecam jednak rozważyć opcję korony na własnym korzeniu. Nie wiem, jak wygląda teraz Twój ząb, możliwe, że dałoby się go odbudować i połatać bez wkładania sztyftu, ale raz, że taki ząb jest duuużo słabszy niż sztuczna korona, a dwa, że może po czasie pęknąć i uszkodzić również korzeń zęba. I wtedy już nie będzie można zrobić korony na korzeniu, tylko trzeba będzie usunąć ząb i wstawić implant. A wstawianie implantu jest dużo droższe i dużo bardziej ingerujące w organizm niż korona na sztyfcie włożonym w korzenie.
Najlepiej będzie jak pogadasz o tym z dentystą. Dentysta powinien umieć przedstawić Ci wady i zalety różnych rozwiązań ![]()
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Zapytaj o mozliwości zapłaty na raty- wielu dentystów ma taka opcję.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | ||
Rozeznanie
|
To chyba najlepsze wyjście jak nie masz możliwości wyłożyć od razu 500. Zresztą mało kogo stać zapłacić od razu za całość więc dentystka na pewno nie będzie robić problemu.
Cytat:
Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
jejku dziewczyny zapomniałam dodać że 4 lata temu ten martwy ząb mi sie złamał i odratowano 1 ściankę i do niej doklejono mi plombę ...aż do wczoraj mi trzymała... kurcze a to chyba zmienia postać rzeczy co do leczenia go dalej...
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
ma zielone pojęcie
|
Co masz na myśli pisząc, że to zmienia postać rzeczy?
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 | |
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#13 |
Konto usunięte
|
Poza tym autorko wątku jeśli chodzi o takie sprawy zębowe gdy chodzi o ratowanie naturalnego uzębienia - idź, skonsultuj się jeszcze prywatnie ze specjalistami!!!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
no tak ...ale 1 powie tak a 2 siak... tylko po to aby zedrzeć pieniądze, chciałam tylko zapytać i dowiedziec sie o cene oraz oczekiwanie
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() No cóż, to nie jest wina dentysty, że masz problem z zębami. Ja chodzę do dentysty i mam cennik widoczny (a nie, że na oko), dodatkowo wszystkie usługi wyszczególnione na początku. Kanałowe kosztowało mnie krocie, a teraz czeka mnie kolejny wydatek. Zęby to nie jest tania sprawa, ale ja bym nie szła do pierwszego lepszego miejsca, bo taniej... Ceny są bardzo różne, w Warszawie jest duuużo drożej, niż w Płocku. A ja znalazłam sobie taniej np. wyrywanie 8 jeszcze gdzie indziej, jakość za to była lepsza, niż w Płocku pani mi próbowała w buzi majstrować ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Konto usunięte
|
No to idź do trzech i zobacz jaka opinia przeważa, jezu
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:38.