|
|
#1 |
|
Przyczajenie
|
Gdzie mieszkac po slubie, jak im to powiedziec.... ?
Czesc wszystkim. Jestem tu nowa ale mam taki problem ktory mnie meczy i nie umiem sobie z tym sama poradzic. Pewnie bylo juz takich wakow duzo ale ja nie wiem gdzie szukac i dlatego napisze tutaj co mnie meczy. Chodzi o to ze rok wychodze za maz. jestem z tego powodu szczesliwa ale mam pelno obaw co z mieszkaniem. Zaczne od poczatku. Mam duzy dom i jestem sama teraz w nim z rodzicami, wiem ze rodzice chca zebym tu zamieszkala z nimi po slubie z mezem ale moj narzeczony nie chce tutaj mieszkac tylko chce zebysmy mieszkali z jego rodzicami. Co prawda u niego mielibysmy lepszy start w zycie i juz sie przekonalam do tego ale nie umiem powiedziec o tym swoim rodzicom, boje sie ich reakcji. Boje sie ze mama bedzie plakac ze zostawiam caly ich dorobek, ze nik nie szanuje ich wysilku itd. Z drugiej strony boje sie jak to bedzie mieskac z tesciowa pod jednym dachem ale narzeczony ciagle mi mowi zebym sie nie martwila bo on chc dobrze dla nie i dla naszej przyszlej rodziny. Ale jak ja mam to powiedziec mamie ze odchodze po slubie. ja jestem slaba psychicznie i nie wiem czy dam rade im to powiedziec. Zostana sami na starosc w tak duzym domie, jest mi smutno jak o tym pomysle i czuje sie zle ale wiem ze musze sluchac przyszlego meza. strasznie mnie to meczy i nie umiem z tym sobie poradzic. Powiedzcie co mam robic...
|
|
|
|
|
#2 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Gdzie mieszkac po slubie, jak im to powiedziec.... ?
Cytat:
|
|
|
#3 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Boisz się powiedziec rodzicom o wyprowadzce do męża? Musisz słuchać przyszłego męża? Jest jeszcze ktoś kto Tobą rządzi, czy tylko mąż i rodzice? Masz jakieś własne zdanie? |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Raczkowanie
|
Klasyk... ślub dla samego ślubu, bo przecież jesteś autorko jeszcze mentalnie dzieckiem, a nie dojrzałą kobietą. Tak jak ktoś wyżej napisał, zamieszkajcie osobno i dajcie sobie szansę na stworzenie rodziny bez teściowej i rodziców na głowie.
|
|
|
|
|
#5 |
|
.
|
lol. ile ty masz lat?
|
|
#6 |
|
Zadomowienie
|
Najlepiej nie bierzcie ślubu, nie każde mieszka ze swoimi rodzicami i spotykajcie się na "dochodne" .
|
|
|
|
|
#7 |
|
Przyczajenie
|
Nie da sie mieszkac osobno gdyz moj narzeczony nie chce zaczynac wszystkiego od poczatku tylko chce dostac firme juz dobrze rozwinieta, a aktualnie pracuje na to rozwiniecie razem ze swoimi rodzicami. mam 23 lata. Moze i zachowuje sie jak dziecko i dlatego prosilam o rade jak wyjsc z takiej sytuacji. Rodzice sobie planuja to czy tamto a ja nie umiem im powiedziec ze sie wyrowadzam.
|
|
|
|
|
#8 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#9 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A to pracowanie na tą firme musi łączyć się z mieszkaniem z rodzicami? W głowę sie puknijcie. To nie jest dobry pomysł. ---------- Dopisano o 15:07 ---------- Poprzedni post napisano o 15:07 ---------- Cytat:
|
|
|
|
#10 |
|
Konto usunięte
|
Zamieszkanie z ktoras z rodzin to najgorszy mozliwy pomysl. Usamodzielnijcie sie, zamieszkajcie osobno. Zwlaszcza po slubie, nie po to chyba bierzecie slub, by mieszkac z czyimis rodzicami?
|
|
|
|
|
#11 |
|
Konto usunięte
|
jak Ci 8 dzieci zaplanuja to tez bedziesz miec?
![]() to jest TWOJE zycie , to normalne, ze na starosc ludzie czesto zostaja sami bo ich dzieci pozakladaly wlasne rodziny i tak po prostu jest, nie widze powodu dla ktorego mialabys sie czuc winna z tego powodu ? czego tu sie bac? |
|
|
|
|
#12 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ludzie, ja rozumiem samodzielność, ale ja bym się na miejscu rodziców w głowę popukała, gdyby młodzi mieli dwa domy do dyspozycji a uparcie stawiali trzeci, albo mieszkali na kupie u obcych ludzi. |
|
|
|
|
|
#13 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 15:14 ---------- Poprzedni post napisano o 15:12 ---------- Cytat:
I poczekajcie az dojrzejecie do samodzielnosci. ---------- Dopisano o 15:16 ---------- Poprzedni post napisano o 15:14 ---------- Cytat:
podkreslone mnie rozwalilo
|
|||
|
|
|
|
#14 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie wiem, jaki ślub bierzesz, ale jeśli kościelny, to nawet w Piśmie masz napisane: "„ Dlatego opuści mąż ojca swego i matkę swoją i złączy się z żoną swoją, i staną się jednym ciałem” ks. Rodz. 2:24 „I rzekł: Dlatego opuści człowiek ojca i matkę i połączy się z żoną swoją, i będą ci dwoje jednym ciałem.” Mateusza 19:5 „Dlatego opuści człowiek ojca i matkę, i połączy się z żoną swoją, a tych dwoje będzie jednym ciałem. Tajemnica to wielka, ale ja odnoszę to do Chrystusa i Kościoła” Efezjan 5:31-32 ”Dlatego opuści człowiek ojca swego oraz matkę i połączy się z żoną swoją. I będą ci dwoje jednym ciałem. A tak już nie są dwoje, lecz jedno ciało.” Marka 10:7" - a co znaczy "opuścić"- przecież nie porzucić, odciąć się, ale zmienia się radykalnie więź z rodzicami, to nie oni są już głównym punktem odniesienia. I nie, ty nie masz "słuchać" męża- macie się słuchać wzajemnie. |
|
|
|
|
|
#15 |
|
nyan nyan ^^
|
O rany, dziewczyno. Przede wszystkim Ty i Twój narzeczony powinniście odciąć pępowinę, bo to co wypisujesz mnie osłabia. Dorosła dziewczyna BOI się powiedzieć rodzicom o wyprowadzce? Najpierw dorośnij, a potem zakładaj własną rodzinę, bo za 1,5 roku założysz kolejny wątek o tym jak nie możesz się odnaleźć w nowej sytuacji.
O ile sama na mieszkanie z teściami w życiu się bym nie zdecydowała, to istnieją pewne pojedyncze przypadki, gdzie taki układ się sprawdza, JEDNAKŻE, w Waszym przypadku słuszności takiego rozwiązania nie dostrzegam, ponieważ nie jesteście gotowi na samodzielność, a w szczególności Ty (napisałaś, że jesteś słaba psychicznie) nie będziesz umiała zdobyć się na asertywność i postawić granic, które są niezbędne do tworzenia odrębnej komórki społecznej, jaką jest małżeństwo. Zatem mieszkanie z teściami może być dla Ciebie nieprzyjemne, jeśli okaże się, że chcą ingerować w Wasze życie. Z drugiej strony jesteś tak uzależniona od swoich rodziców, że również możesz mieć problemy z budowaniem swojej niezależności w domu rodzinnym. Moja rada: wstrzymać się ze ślubem i dorosnąć. |
|
|
|
|
#16 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mieszkajcie sami i niech ziom pracuje w firmie z rodzicami. Proste.
|
|
|
#17 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
|
#18 | |
|
.
|
Cytat:
przy tak nieprzeciętej pępowinie to ja bym radziła zacząć od wspólnego mieszkania, a do rodziców którychkolwiek się zdążą zawsze wprowadzić. nawet i po kilku latach po ślubie mogą to zrobić.
|
|
|
#19 |
|
Zakorzenienie
|
...wiem,ze musze sluchac przyszlego meza...
...wiem,ze rodzice chca ,zebym tu zamieszkala z nim zaraz po slubie... ...nazeczony nie chce tutaj mieszkac ...nazeczony chce dobrze dla mnie... ...boje sie,ze mama bedzie plakac... ...jak mam to powiedziec mamie... ... boje sie jak to bedzie mieszkac z tesciowa A gdzie jestes TY w tym wszystkim, twoje zdanie. Wydaje mi sie,ze jestes podatna na manipulacje i dlatego jest ci zle.Jeszcze sie taki nie narodzil co by wszystkim dogodzil. Chcesz wszystkich uszczesliwic a tak sie nie da.Ty jestes jedna a zyczen wiecej niz ludzi dookola ciebie. To jest twoje zycie i tez masz prawo sobie cos zyczyc wzgledem wlasnej przyszlosci i nie tylko-tak powinno byc ZAWSZE. Nie boj sie wyrazac swoich uczuc i zyczen ,bo kazdy tak robi. Dlaczego masz zakladac z gory,ze musisz sluchac meza ? Pomysl,ze mozesz sie na cos zgodzic albo nie! I wtedy bedziesz zyla w zgodzie ze soba i... mezem i byla szczesliwa a nie ciezko przestraszona. Dlaczego masz zyc w przeswiadczeniu,ze nie doceniasz krwawicy rodzicelskiej(dom)? Oczywiscie,ze doceniasz... ale teraz to twoje zycie a nie dalszy ich ciag . I masz prawo do swojego wyboru . Albo umocnij sie jeszcze psychicznie,odczekaj, dojrzej,poobserwuj zycie i podejdz do tematu- jak bedziesz gotowa. |
|
|
|
|
#20 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#21 |
|
Przyczajenie
|
Jaki ma związek mieszkanie z firmą?
Mieszkajcie sami i niech ziom pracuje w firmie z rodzicami. Proste. Moze dla Ciebie jest to proste, ale nie wiesz jak to wszystko wyglada. Ani ja ani moj narzeczony nie jestesmy jedynakami, tylko zostalismy ostatni w domu akurat tak sie zlozylo. Wszyscy sa tacy madrzy zeby mieszkac osobno a ciekawe ile jest takich ludzi tak naprawde tutaj. Dziekuje wszystkim ktorzy wyrazili swoje zdanie na moj temat i ocenili moj problem w ten czy inny sposob. Oczekiwalam czegos innego ale i tak dzieki. |
|
|
|
|
#22 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
I uwierz mi, wolałabym mieszkać w kawalerce niż w 1 domu z teściami/rodzicami. No ale ja jestem osobą z silną potrzebą niezależności. A Ty jak to pokorne cielę, idziesz spod jednych opiekuńczych skrzydełek pod drugie bez względu na to, że Cię z boku uwiera. Moja rada: odłóż ślub w czasie, dowiedz się czego chcesz od życia, dorośnij i DOPIERO zabieraj się za zakładanie rodziny. Mieszkanie to tutaj tylko czubek góry lodowej Twoich problemów. |
|
|
|
|
|
#23 |
|
Konto usunięte
|
Z tego co tak widze po Wizażu, to wiekszosc dziewczyn w dluzszych zwiazkach mieszka osobno, a i wiekszosc niebedaca w nich, ma taki zamiar, jesli bedzie z kims. Poza tym ile bylo na Wizazu watkow na temat klotni z tesciowymi itd...? Całe mnostwo. Dziewczyny pisaly, ze nawet jak tesciowa jest spoko i w ogóle to tak sie dłużej nie da. Po prostu jak chcecie tworzyc powazny zwiazek i rodzine, to sie usamodzielnijcie, bo mieszkanie nadal z rodzicami to zadne usamodzielnienie.
|
|
|
|
|
#24 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
dziekuje za ta wypowiedz. |
|
|
|
|
|
#25 |
|
Naczelna Nastolatka
|
ja mieszkam osobno od rodziców już bardzo długo, i nawet męża nie mam.
|
|
#26 | |
|
❤ bee happy ❤
|
Cytat:
popieram koleżankę
|
|
|
|
#27 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja i TŻ. Dom kupiliśmy - swój własny za swoje własne A czego oczekiwałaś?
|
|
|
|
#28 |
|
Przyczajenie
|
Dobrze, pewnie macie racje ze zle jest mieszkac z rodzicami czy z tesciami ale co ja mam niby zrobic, zmusic narzeczonego zeby odszedl z firmy ktora przynosi dobre zyski do jakiejs marnej pracy gdzie bedziemy ledwo wiazac koniec z koncem i zyc od miesiaca do miesiaca. Czy moze postawic dom obok trzeci a dwa mamy wolne...
|
|
|
|
|
#29 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co to za praca, że musi mieszkać z rodzicami? Serio, konkretnie - jaka to firma? Ja na Waszym miejscu bym kupiła/postawiła coś swojego i tyle. Niekoniecznie dom. A z narzeczonym porozmawiać.
|
|
|
|
#30 |
|
Zadomowienie
|
Szczerze mówiąc nie rozumiem twojego problemu. Wyjdziesz za mąż, będziesz miała swoją rodzinę, WŁASNĄ. Twoi rodzice chyba zdali sobie sprawę że ich dziecko jest dorosłe od conajmniej 5 lat gdy weszłaś w pełnoletność? i że kiedyś z gniazda najnormalniej w świecie wyfrunie?
a pozatym tak jak piszą dziewczyny- bądźcie dorośli, nie mieszkajcie z mamusiami tylko sami. |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:44.