|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Wtajemniczenie
|
Niech nam lato szybko zleci, w październiku będą dzieci. Mamusie październikowe cz.II
Serdecznie zapraszamy wszystkie mamusie październikowe 2014 do części II naszego wątku
![]() Link do cz.I: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=741588 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ujawniło się: 21 chłopców ![]() ![]()
![]() Kalendarz ciąży I TRYMESTR 1 miesiąc ciąży w przybliżeniu trwa od 1 do 4 tygodnia. (1t 1d - 3t 6d) 2 miesiąc ciąży w przybliżeniu trwa od 5 do 8 tygodnia. (4t 1d - 7t 6d) 3 miesiąc ciąży w przybliżeniu trwa od 9 do 13 tygodnia. (8t 1d - 12t 6d) II TRYMESTR 4 miesiąc ciąży w przybliżeniu trwa od 14 do 17 tygodnia. (13t 1d-16t6d) 5 miesiąc ciąży w przybliżeniu trwa od 18 do 22 tygodnia. (17t1d-21t6d) 6 miesiąc ciąży w przybliżeniu trwa od 23 do 27 tygodnia.(221d -26t6d) III TRYMESTR 7 miesiąc ciąży w przybliżeniu trwa od 28 do 31 tygodnia. (27t 1d - 30t 6d) 8 miesiąc ciąży w przybliżeniu trwa od 32 do 35 tygodnia. (31t 1d - 34t 6d) 9 miesiąc ciąży w przybliżeniu trwa od 36 do 40 tygodnia. (35t 1d - 39t 6d) Siatka centylowa - waga Maluszków w poszczególnych tygodniach 22 tc 374 gram (10 centyl) 575 gram (50 centyl) 754 gram (90 centyl) 23 tc 351 gram (10 centyl) 588 gram (50 centyl) 839 gram (90 centyl) 24 tc 364 gram (10 centyl) 640 gram (50 centyl) 958 gram (90 centyl) 25 tc 409 gram (10 centyl) 726 gram (50 centyl) 1106 gram (90 centyl) 26 tc 483 gram (10 centyl) 841 gram (50 centyl) 1280 gram (90 centyl) 27 tc 584 gram (10 centyl) 983 gram (50 centyl) 1476 gram (90 centyl) 28 tc 708 gram (10 centyl) 1148 gram (50 centyl) 1689 gram (90 centyl) 29 tc 852 gram (10 centyl) 1331 gram (50 centyl) 1915 gram (90 centyl) 30 tc 1014 gram (10 centyl) 1529 gram (50 centyl) 2151 gram (90 centyl) 31 tc 1189 gram (10 centyl) 1738 gram (50 centyl) 2392 gram (90 centyl) 32 tc 1377 gram (10 centyl) 1955 gram (50 centyl) 2634 gram (90 centyl) 33 tc 1572 gram (10 centyl) 2175 gram (50 centyl) 2873 gram (90 centyl) 34 tc 1772 gram (10 centyl) 2395 gram (50 centyl) 3105 gram (90 centyl) 35 tc 1975 gram (10 centyl) 2611 gram (50 centyl) 3326 gram (90 centyl) 36 tc 2177 gram (10 centyl) 2819 gram (50 centyl) 3531 gram (90 centyl) 37 tc 2374 gram (10 centyl) 3015 gram (50 centyl) 3718 gram (90 centyl) 38 tc 2565 gram (10 centyl) 3196 gram (50 centyl) 3880 gram (90 centyl) 39 tc 2746 gram (10 centyl) 3358 gram (50 centyl) 4015 gram (90 centyl) 40 tc 2914 gram (10 centyl) 3496 gram (50 centyl) 4119 gram (90 centyl) Podstawowe skróty pojawiające się w badaniu USG w ciąży: AC – obwód brzucha dziecka, AFI – wskaźnik płynu owodniowego, ASP lub FHR – akcja serca płodu, BPD – wymiar dwu-ciemieniowy główki, AUA – średni wiek ciąży wg USG, CER – wymiar poprzeczny móżdżku, CRL – długość ciemieniowo-siedzeniowa (mierzona od czubka głowy do kości ogonowej dziecka), EDD – przybliżona data porodu, EFW – szacowna waga dziecka, FHR lub ASP– czynność serca dziecka mierzone w uderzeniach na minutę, FL – długość kości udowej, GA – wiek ciążowy według ostatniej miesiączki, GS – średnica pęcherzyka ciążowego, HC – obwód główki, HL – długość kości ramiennej, LMP – data ostatniej miesiączki, LV – szerokość komory bocznej mózgu, NB – kość nosowa, NF – fałd karkowy, NT – przezierność karkowa, OFD – wymiar potyliczno-czołowy, OM – ostatnia miesiączka, TCD – poprzeczny wymiar móżdżku, TP – termin porodu, YS – pęcherzyk żółtkowy. Kalendarz badań w ciąży Pamiętajcie, że ilość badań jest dla każdej z nas indywidualna i mogą się różnić! To tylko proponowane badania na dany tydzień ciąży. 7-8 tydzień ciąży:
W uzasadnionych przypadkach można wykonać prenatalne badania inwazyjne: 11-14 tydzień ciąży – aminopunkcja oraz biopsja kosmówki 15-20 tydzień ciąży – aminopunkcja 21-26 tydzień ciąży – kordocenteza PRZYKŁADOWA WYPRAWKA: https://wizaz.pl/forum/showpost.php?p=28553874&p ostcount=1509 http://www.mamazone.pl/artykuly/male...a-dziecka.aspx WARTO WIEDZIEĆ: http://www.nfz-warszawa.pl/index/pacjent/mama/plan http://www2.mz.gov.pl/wwwfiles/ma_st...k_24092010.pdf ĆWICZENIA W CIĄŻY: Ćwiczenia I i II trymestr https://www.youtube.com/watch?v=6lsT_W7p7Ps Ćwiczenia III trymestr https://www.youtube.com/watch?v=uf46sssAuXQ Przy wątku działa także klub mamuś październikowych. Zaproszone zostaną do niego osoby, które udzielają się aktywnie minimum 2 miesiące w wątku głównym oraz wzbudzają zaufanie wszystkich członkiń klubu. Osobą zarządzającą klubem jest Natalyyya REGULAMIN KLUBU: 1. To co piszemy w tym „Klubie”, tu też zostaje. Nie może zostać ujawnione użytkowniczkom nie należącym do klubu. Niezależnie od „wagi” informacji, każda ma zostać między nami. 2. Szanujemy drugiego człowieka – odmienność jego poglądów i emocji. 3. Jesteśmy wobec siebie szczere, bezpośrednio wyrażamy swoje poglądy, ale nie obrażamy się wzajemnie i szanujemy cudze zdanie. 4. Wyrażamy konstruktywną krytykę, ale nie oceniamy postępowania, poglądów czy emocji innych Mam. 5. Nie (nad)używamy wulgaryzmów 6. Nie tolerujemy chamstwa, oszczerstw, kłamstw 7. Nieporozumienia wyjaśniamy natychmiast. Otwarcie i kulturalnie 8. Nieudzielające się klubowiczki będą usuwane z klubu po miesiącu nieaktywności. Edytowane przez farminka Czas edycji: 2014-06-13 o 07:22 |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Niech nam lato szybko zleci, w październiku będą dzieci. Mamusie październikowe
Witam w nowym wątku
![]()
#3 |
Rozeznanie
|
Dot.: Niech nam lato szybko zleci, w październiku będą dzieci. Mamusie październikowe
Ja też się witam
![]()
#4 |
Rozeznanie
|
Witam się dziewczyny w nowym wątku
![]() ![]() Dziś może mnie być trochę mnie, bo mam cały dzień zaplanowany. Ale liczę, że nie rozpędzicie się tak od razu w tym nowym wątku! ![]()
II kreski - 14.02 ![]() pierwsze USG - 5.03 ![]() Alicja jest już z nami - 17.10.2014 15:30 |
![]() ![]() |
![]() |
#5 |
in the dark of night
|
Witam w nowym wątku
![]() A ja się tam naprodukowałam i ![]() ![]()
![]() |
#7 |
Rozeznanie
|
slomka to skopiuj swój ostatni post tutaj
![]()
II kreski - 14.02 ![]() pierwsze USG - 5.03 ![]() Alicja jest już z nami - 17.10.2014 15:30 |
![]() ![]() |
![]() |
#8 |
Zadomowienie
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9 |
in the dark of night
|
Już nie będę zawracać Wam głowy
![]() ![]() O właśnie Sweet, Ty wspominałaś o tych dziudziusiowych/mamusiowych targach, prawda? Sprawdzałam i są niebawem u mnie we Wrocławiu kurcze, dokładnie za 10 dni we Wro zaczynają się warsztaty Mamo to ja, na które jestem zapisana i chętnie poszłabym na te targi, nie wiem jak zaplanować podróż, chciałabym bardzo pojechać, czytała, gdzieś, że te targi to fajna sprawa, można poradzić się, pomacać różne rzeczy, wszystko w jednym miejscu i tak smęcę dziś, że tak bym chciała być i na tym i na tym ![]() ![]() Boziuuuu jakie to piękne ![]() ![]() ![]() ![]()
Edytowane przez slomka Czas edycji: 2014-05-12 o 07:41 |
![]() ![]() |
![]() |
#10 |
Rozeznanie
|
No takie targi to podobno super sprawa, bo przede wszystkim można dostać dużo różnych gratisów, ulotek, książeczek i ... zniżek! Byłam na targach ślubnych i skorzystałam z takiej opcji i dlatego tu się też wybieram
http://motherandbaby.pl/
![]() ![]() |
![]() |
#11 | |
in the dark of night
|
Cytat:
![]() ![]() A tak, wspominałaś o rabacie na obrączki, bardzo fajna sprawa ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
Z radoscia witam sie na nowym watku i ja
![]() ![]() Zajrze do Was wieczorem, pewnie bede miala co czytac ![]() Wysyłane z mojego GT-I9000 za pomocą Tapatalk 2
#13 |
Zadomowienie
|
agnieszkakr1987 gratuluję 5 miesiąca..
![]() Słomko no ktoś mi zeżarł ![]() ![]() mówisz, że miałaś z rana robotnika podglądacza? ![]() ![]() na podnośniku, z głową przy sypialnianym oknie dachowym był pan, który radośnie machał mi ręką ![]() ![]() ![]() Jak Wy wytrzymacie z tą folią na oknach? ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#14 |
Zadomowienie
|
kurcze ale zimno u mnie :/
slomka - no to nieciekawie z tym remontem ale będziecie mieć piękny odgrzybiony przede wszystkim blok ![]() ja mam dziś w planach leniuchować - czyli jak zawsze ![]() na śniadanko mam śledziki ![]() potem galaretka owocowa ale to już po południu nie od razu po śledzikach ![]() poza tym tż coś bąknął wczoraj że brzuch mi sie trochę ciążowy robi choć ja nie widzę różnicy ruchów brak dalej ![]() ale jeszcze czas więc się nie stresuje zastanawiam się jednak nad dodatkowym usg bo ja mam dopiero 12.06 ![]() no ale nie wiem sama ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#15 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
AAA zapomniałam, że ja dzisiaj 20 tydzień zaczynam!! ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#16 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#17 |
Zadomowienie
|
dodam że ostatnie USG miałam 10.04
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#18 | |||
in the dark of night
|
Cytat:
![]() ![]() a ten robotnik, to może machał do TŻta ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() a plany masz podobne do moich ![]() ![]() śledzik na śniadanie? wow! cóż za ciążowe smaki, dobrze, że dopisałaś, że galaretka po południu, niezłe połączenie by było jedząc tak pod rząd ![]() ---------- Dopisano o 09:02 ---------- Poprzedni post napisano o 08:59 ---------- Cytat:
![]() ![]() czyli bez problemu można wiązać np. na motylkach z brystolu? matko, zrobię się przez Was szwaczką, artystą plastykiem, muszę wykorzystać tą fazę i chęci, chyba złożę zamówienie urodzinowe na maszynę do szycia ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#19 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() wydaje mi się ze wstęp za free, poprawcie mnie jeśli się nie mylę ja tez mam w planach do warszawy się wybrać ![]() ---------- Dopisano o 09:10 ---------- Poprzedni post napisano o 09:03 ---------- tez bym chętnie coś takiego porobiła ale ja to raczej beztalencie jestem ![]() moja siostra i dequpage i inne pierdy sama robi, moja mam biżuterie którą potem sprzedaje... a ja jestem słomiany zapał ![]() jedyne co to zaczęłam pisać książkę dla dzieci- bajkowo -przygodowa ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#20 |
Wtajemniczenie
|
Witam i ja w nowej części znad jagodzianeczki upieczonej przez teściową
![]() ![]() Ale sen dzisiaj miałam- że nie zdążyłam dojechać do szpitala i urodziłam w karetce ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#21 |
Rozeznanie
|
Witam się i ja
![]() Gratuluję nowych tygodni pozaczynanych. Miałam wczoraj pyszny obiad - młode ziemniaczki gotowane na parze, na nich troszkę masełka i koperek. Do tego sałatka ze szpinaku, fety, pomidorów i ogórka. I gwiazda wieczoru - smażony łosoś <3 (Teraz się zastanawiam, co ja taka głupia i tak rzadko ryby jem?) W poprzednim wątku któraś z Was pisała o biszkoptowych urodzinach - współczuję, rzeczywiście, bierz sobie paczkę z jedzeniem. ;-) Chyba też sobie kupię maszynę i będę szyć. Ostatnio oglądałam maty edukacyjne DYI - cudowności |
![]() ![]() |
![]() |
#22 | |
Zadomowienie
|
toć to ponad 2 miesiące
![]() schizy bym dostała czekając na wizytę przy braku ruchów dzidzi.. bo się mała zbuntowała i ponad 2 tygodnie nie dawała o sobie znać ale od 2 dni znów czuję pukanie i to takie częste ![]() Cytat:
![]() w mieszkaniu wszystkie okna były od słonecznej strony i wszystkie okna dachowe.. tylko w kuchni mieliśmy kawałek prostej ściany.. upał nie do zniesienia.. Ja otwieraliśmy lodówkę to koty się do niej pchały ![]() a jeśli chodzi o drucik florystyczny to... ja mam chyba wszystkie duperelki i akcesoria jakie można spotkać w kwiaciarniach/pracowniach florystycznych.. Mam taaaaka duza szafkę na swoje skarby ![]() ![]() ![]() a tak w ogóle to ja od dziś jestem na L4 ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#23 |
Rozeznanie
|
Witam i ja!
![]() ![]() ![]()
#24 |
Zadomowienie
|
Słomko.. "robotnik z jajem" ----> padłam
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#25 | |
in the dark of night
|
Cytat:
![]() Aaaa to Ty jesteś master w tych sprawach ![]() ![]() ![]() Ja zbieram materiały, skrawki, zamki, resztki z IKEI, tasiemki. Nie mam tego zbyt wiele, ale 'zawsze może się przydać' ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#26 |
Raczkowanie
|
Oj Strasznie dawno was nie odwiedzałam
![]() ![]() ja miałam ostatnie USG 2.04 a kolejnego nie mam jeszcze ustalonego.. jestem już w połowie i zastanawiam się nad zmianą lekarki, dla niej to wszystkie badania krwi, witaminy itd trzeba było brać przed ciążą a teraz to za późno na wszystko najlepiej nic nie robić ![]() No i te inspiracje są cudne ![]() ![]()
#27 |
Raczkowanie
|
Część Mamuśki
![]() ![]() ![]() ![]()
#28 |
Zakorzenienie
|
Slomka
ale cudeńko ![]() Co do akcji z robotnikiem to ja bym chyba umarła z strachu ![]() ![]() Pomysł na prezent urodzinowy bardzo dobry! Sweetdream słyszałam o tych targach https://www.youtube.com/watch?v=zITxxIFJz_k fajna sprawa ![]() Siasiolka ![]() Spinka kochana jedziemy na tym samym wózku bo moje ostatnie usg było 14.04 a następne 6.06 ![]() ![]() Poka brzusiaa ![]() Witam na nowym wątku ![]() ![]() ![]() Ja dziś musze iść do rodzinnego po zwolnienie… Dzisiaj miałam pobudkę o 7 rano przychodzi Tż't do sypialni i mnie budzi głaszcząc po głowie "kochanie podsmażysz mi kurczaka do pracy ![]() ![]() ![]() ![]()
#29 |
Zadomowienie
|
ja do gina po zwolnienie idę 21.05, wtedy pewnie tez dostanie skierowanie na glukozę i tez się obawiam jak to zniosę
![]() mówisz że razem damy radę ?? oby szybko minął ten czas a ja jeszcze w środę idę na krew i mocz a 16.05 do dentysty aaaaaaa już się boję ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#30 |
Raczkowanie
|
Witam kochane
![]() ![]() Jestem trochę zaspana już dawno nie spałam do 9... mimo, że na L4 jestem już jakiś czas :P o rany ale mnie te bułki smaka narobiły!!! jakie to są bułeczki?? czytałam tak na szybko ale chyba nie ominęłam przepisu??? ![]() Piękne są te ozdóbki ręcznie robione na łóżeczko ![]() ![]() Hmm.. coś miałam jeszcze napisać ale zapomniałam ![]() Zauważyłam, że od ostatniego badania USG nie czuję już takich motylków w brzuchu które były ruchami, ale poczułam w piątek 1 kopniaka ![]() ![]() ![]()
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:50.