|
Notka |
|
Emigrantki Emigrantki to forum dla "zagranicznych" Wizażanek. Wejdź, poznaj rodaczki, wymień się opiniami i swoim doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Nieważny dowód osobisty, a wyjazd. Pomocy!
Witam. Nie wiem czy to dobre miejsce na mój wątek, ale nie mogłam znaleźć nic lepszego.
No więc - mam opłacony wyjazd za granicę na 2 tygodnie. Okazało się, że mój dowód osobisty (paszportu nie mam) traci ważność na 3 dni przed powrotem z zagranicy. Złożyłam więc wniosek o nowy dowód i myślałam, że w 2 tygodnie się z tym uwiną (w moim mieście - wszyscy znajomi dostawali nowy dowód po 2 góra 3 tygodniach). Teraz został mi już tylko tydzień do wyjazdu, a dowodu nadal brak. Poszłam do urzędu z pytaniem, czy mogę odebrać swój dowód chociaż 3 dni wcześniej niż wyznaczony termin. Na to pani kierownik odpowiedziała mi, ze mają jakiś zator i leżą z terminami...Wyśle fax do Warszawy i spróbuje coś z tym zrobić, ale będzie ciężko. Wyjazd mam już opłacony i nie mam pojęcia co teraz zrobić. Co myślicie o tym, żeby wyjechać i od razu po przyjeździe iść do polskiego konsulatu. Powiedzieć im, że zauważyłam, że mojemu dowodowi kończy się ważność 3 dni przed powrotem do Polski i wnioskować o paszport tymczasowy tylko na powrót? Ewentualnie zgłosić zniszczenie/zagubienie dowodu i również czekać na paszport tymczasowy? Tylko ile taki paszport jest wyrabiany? Przecież na wakacjach zdarzają się przypadki kradzieży torebek, portfeli itd. Terminy: Złożenie wniosku o nowy dowód. Czekanie 3 tygodni. Wizyta u pani kierownik i jej tekst o tym, że będzie ciężko, więc zakładam, że się nie uda. 1 tydzień do wyjazdu Wyjazd. Dowód ważny jeszcze 9 dni. 3 dni wakacji z nieważnym dowodem. Powrót do Polski. Edytowane przez Siouxsie Czas edycji: 2013-09-06 o 04:07 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Nieważny dowód osobisty, a wyjazd. Pomocy!
Może po prostu wyrób sobie paszport? O ile dobrze pamiętam jest opcja ekspresowa, ale wiadomo - kosztuje więcej niż normalnie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
Paszport możesz wyrobić tylko jak masz dowód osobisty więc opcja ze zgubieniem odpada.
Taki tymczasowy możesz dostać w 1 dzień nawet (zwykle do tygodnia), idź do biura paszportowego w swoim mieście i przedstaw sprawę. Poza tym spróbuj jeszcze raz zapytać o dowód. Mój znajomy zgubił teraz dowód i wyrobili mu w 10 dni, też miał wyjazd za granice. Bez ważnego dowodu nie wyjeżdżaj, bo możesz mieć kłopoty. Edytowane przez Wolha Czas edycji: 2013-09-06 o 07:47 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
ctrl alt delete
|
Zależy, gdzie jedziesz, ale czasami są takie zasady, że paszport (dowód?) ma być ważny jeszcze przez co najmniej sześć miesięcy - więc możesz nawet nie wyjechać, nawet nie to, że nie wrócić
![]() Też bym radziła zabulić kasę za ekspresowe wyrobienie paszportu. Gapowe się płaci ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Konto usunięte
|
Idź dziś do miejsca, gdzie składałaś wniosek o dowód i się popłacz, że masz wyjazd opłacony, a zgubiłaś paszport i nie masz jak się wybrać. To nie jest prawda, że mają zator w wyrabianiu dowodów - zawsze możesz pojawić się na początku kolejki. Po prostu trzeba porozmawiać / poprosić / popłakać.
Ja byłam miesiąc temu w analogicznej sytuacji, tyle, że obudziłam się kilkanaście godzin przed wyjazdem. Mój dowód był zgłoszony na policji jako zaginiony, później odzyskany, no i nikt mi na 2 komisariatach nie powiedział, że mam wyrobić nowy dowód (nie wiedziałam, że takie coś jest w ogóle robione, cóż, może i moja wina, że nie poczytałam w internecie) ![]() Choć jeśli jedziesz samochodem, a nie samolotem to ja bym się zastanowiła, czy nie warto zaryzykować. cranberry juice, o jakim ekspresowym wyrobieniu dowodu piszesz? Edytowane przez 201705250955 Czas edycji: 2013-09-06 o 08:10 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
ctrl alt delete
|
Paszportu. Ale ups - doczytałam że w Polsce tak oficjalnie to chyba tylko na pogrzeby i leczenie za granicą
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Co do zatoru...też nie chce mi się w to wierzyć. Kierowniczka wyglądała, jakby mój wniosek nawet nie ,,poszybował" jeszcze do Warszawy. Sądzicie, że jeśli dopiero wysłała faxem moje dane oraz poprosiła o przyspieszenie to jest jakaś szansa, że wydrukują go w Warszawie w tydzień? Wiadomo...nikt nie jest wróżką, ale może znacie jakieś przypadki. ---------- Dopisano o 09:55 ---------- Poprzedni post napisano o 09:51 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
bo mam w sumie podobną sytuacjE ![]() dwodów ukradziony, zgłoszony na policje, odnaleziony, zgłoszenie na policji odnalezienie. i też mi nikt nic nie powiedział. i też już się bujam 3 lata ![]() i za trzy dni na nim wylatuje ![]()
![]() |
![]() |
#9 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
A ten kraj to gdzieś na południu Europy? Ja z tego powodu zrezygnowałam z podróży, właśnie tam też nie było Schengen. Ale w sumie z nieważnym dowodem gorzej, bo np. w autokarze w drodze do Rygi miałam kontrolę paszportowo/dowodową, przyjechała straż graniczna na motorze. A jak sprawdzają dowód? ---------- Dopisano o 12:19 ---------- Poprzedni post napisano o 12:18 ---------- Żartujesz? To nie ja jestem taka "głupia", jak widać. Poczytaj sobie na stronie MSZ w kategorii rady dla podróżnych wyjeżdżających do Bośni i Hercegowiny (stąd się dowiedziałam). Ja mało nie dostałam zawału. Nie wiem, czy bym ryzykowała na Twoim miejscu. W sumie ja też z tym dowodem latałam (i też po 3 latach się zorientowałam). Ale na granicy mogą sprawdzać dowód w bazie dowodów zastrzeżonych (dziwne, że na lotnisku nie mają takich baz? wylatywałam głównie z Chopina w Warszawie, ale trzepali mi dowód m.in. w Londynie, gdzie podobno jest bardzo duża kontrola). |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Już byłam i wyjaśniałam wczoraj. Pani kierownik - bardzo fajna, młoda i rzeczowa babka - powiedziała, że będzie ciężko, ale przy mnie zadzwoniła do ,,dziewczyn", że wszystko ma być gotowe na dziś (czyli wczoraj) i wysłane faxem do Wawy. Powiedziała, że będzie do mnie dzwoniła, ale wiecie... strasznie się denerwuję. Normalnie spać po nocach nie mogę. A kraj to Chorwacja. No, ale skoro w polskim konsulacie nie daliby mi paszportu tymczasowego, bo nie miałabym dowodu (zgubiony) to jak tacy ludzie wracają do Polski? Tacy, którym np. zaginął bagaż. Edytowane przez Siouxsie Czas edycji: 2013-09-06 o 13:55 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
ctrl alt delete
|
Cytat:
![]() A jak Cie okradną na ulicy, to nie wiem, ale chyba jesteś wtedy w ciemnej ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
pogadaj z urzedniczka jeszcze - a noz dostaniesz tuz przed wyjazdem. A jak nie to moze skroc podroz o te 3 dni wlasnie tak by wrocic jeszcze z waznym dowodem. Zalezy czym jedziesz.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Konto usunięte
|
Ja bym zaryzykowała z takim dowodem, przecież oni go ledwo wzrokiem omiatają. Ale to ja
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
ctrl alt delete
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale i tak już polecę. za długo czekam na ten wyjazd by teraz rezygnować ![]() w sumie paszport mam, ale odprawa juz zrobiona na dowód.
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
---------- Dopisano o 11:04 ---------- Poprzedni post napisano o 11:03 ---------- Cytat:
Ja ze swoim dowodem byłam kilkanaście razy za granicą i nic się nie stało. Ba, jak jechałam do Wiednia, Berlina czy Pragi to nikt nigdzie nie chciał mojego dowodu (oprócz noclegów, ale to zrozumiałe). Za to tak jak pisałam w Londynie wzięli mój dowód, coś wklepywali w komputer, ale widocznie nie była to baza dokumentów zastrzeżonych... Edytowane przez 201705250955 Czas edycji: 2013-09-07 o 10:06 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:03.