Mamy w uk - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-03-26, 18:08   #1
angie19
Raczkowanie

Wink

Mamy w uk

Witam wszystkie mamy .Mieszkam w UK i pomyslalam ze moze na forum sa jakies mamusie z UK ktore podziela sie swoimi doswiadczeniami albo zechca po prostu pogadac w chwili kiedy dzidzia spi albo jest zajeta rozwalaniem kolejnej zabawki.Zapra szam goraco.
angie19 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-27, 16:16   #2
nataliasz0
Raczkowanie

GG do nataliasz0
Dot.: Mamy w uk

Hej
Mam na imie NAtalia i mam 11 miesieczna coreczke Alicje od dwoch lat mieszam w Uk Tutaj rodzilam i tutaj bede wychowywac mala nie mowie ze nie chce wrocic do Polski ale napewno nie teraz Chetnie poznam inne mamy
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 11Picture 028.jpg (81,5 KB, 26 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 1Picture 004.jpg (150,1 KB, 60 załadowań)
nataliasz0 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-27, 17:02   #3
SoNeRa
Zakorzenienie

hej
Mam na imie Pati i jestem świeżo upieczoną mamą bliźniaków Tymka i Szymka
Stary 2009-03-27, 19:17   #4
angie19
Raczkowanie

Wink Dot.: Mamy w uk

hej super imiona wybralas Tymek i Szymek nawet sie rymujeJak dlugo jestes w Anglii?skad jestes dokladnie?pozdrawiam:jupi :

---------- Dopisano o 21:17 ---------- Poprzedni post napisano o 21:14 ----------

Ja mam na imie Agnieszka mam synka Johnathana i raczej nie zamierzam wracac do Polski chyba ze na wakacje.Od 8 lat mieszkam w szkocji a dokladnie w edynburgu.Pozdrawia m mamusie
Stary 2009-03-27, 19:49   #5
monka23
Zakorzenienie

Witka

Sonera GRATULACJE , jakie wrazenia po porodzie, imiona bajerka.

U nas sie tez nie zanosi na powrót do Pl, moj ksieciuniu ma ponad 2 i pół, to zwykły, szalony do bólu dzieciak hehe. Czasem mi ręce opadaja , ale od wrzesnia buja do przedszkola juchuuu w końcu się wyspie , bedziemy z tz-tem zakłady obstawiac kto dzidka do przedszkola zawozi, oj zaklad na zakładzie będzie.

Nataliaszo super masz córe , widać wesoła dziewczynka. Planujesz więcej? moze blizniaki? hehe

Edytowane przez monka23
Czas edycji: 2009-03-27 o 19:51
monka23 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-27, 20:02   #6
SoNeRa
Zakorzenienie

hehe bliźniaki polecam właśnie Szymek jęczy idę przebrać i butle trzeba dać - mąż już robi a potem kąpiel go dziś czeka oj czuję będzie darcie
moje szkraby są malutkie urodziły się 17marca
Mieszkamy w Anglii od roku i 4 miesiecy więc nie długo co do powrotu do PL to póki co nie zanosi się

Wasze szkraby tutaj przyszły na świat?
Stary 2009-03-27, 20:34   #7
monka23
Zakorzenienie

Sonera ajjjj no to masz pełne ręce roboty , ale git ,że ci tz pomaga, rozumiem że nikt nie przychodzi ci pomagac , jakaś pielegniarka czy cuś. Matko co ty zrobisz jak tz do pracy pójdzie , teraz fajnie by bylo być osmiornica raz dwa byś się wyrobiła. Szkrabiki twoje chlopaczki, podobni do siebie czy nie? Ja z bratem blizniaki Ojjj cięzko było mojej mamie, ale zyjemy takze wyrobiła Ja rodziłam w Uk , wywołany mialam i oczywiscie epiduralek .
Stary 2009-03-27, 22:09   #8
angie19
Raczkowanie

Ja tez rodzilam na miejscu 7miesiecy juz bedzieepiduralek a jakze no i cesarka choc nieplanowana.Teraz chrzciny malego mimo ze tatus jakies dziwnej wiary jest ale sprzeciwow nie robi
Stary 2009-03-27, 22:38   #9
karinaaa
Zadomowienie

Hej dziewczyny i buziaki maluszkom
Mam corcie Amelke ktora za niecaly miesiac konczy 2 latka .Jestem w Anglii a dokładnie Walii dopiero 6 miesiecy ale jak na razie nie szykujemy sie do powrotu ,jedynie planujemy wakacje w Polsce.
Dziewczyny ,ktore rodzily w Uk jak wygladaly wasze porody ,a jak z cesarka?
Aha co to znaczy epiduralek
karinaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-27, 23:06   #10
monka23
Zakorzenienie

Karina ja rodziłam w Uk, poród jak poród, a tak serio to, ja mialam wywoływany, we wtorek mialam byc na 21 w szpitalu, dali mi pierwsza tabletke o 23 zaczely sie bole, ala okresowe i chyba mi sie wody saczyły razem z krwia ( nie pamietam juz ) . Z ranca o 9 w srode dali mi znowu tabletke, o 11 juz bolalo i cudowałam , wydziwiałam z wynalazkami, jakies prady na plecy- kaszana jeszcze bardziej bolalo, potem dali mi zastrzyk, ktory tak otumania ze hej, spałam i budziłam sie na bole , juz zgieta. O 14 tz wpadl z obiadem , no ba jakby mnie to w tym czasie interesowalo Pojechal do domu, o 17 mnie wzieli na porodówke, po tz-ta zadzwonili, po 17 dostałam znieczulenie ( Epidural czyli ZZO po naszemu) Oj cała ciąze zaklinałam sie że nie wezme, ale wtedy nie bolalo Potem parłam i wyparłam ksieciunia o 22.37. Fajnie bylo, ale juz po znieczuleniu Dopiero w sobote nas wypuscili bo mały niechciał jeśc, ale byly gigantki które urodziły i tego samego dnia wychodziły

Edytowane przez monka23
Czas edycji: 2009-03-27 o 23:08
Stary 2009-03-27, 23:11   #11
AgaMili
BAN stały

Czesc
Mam na imie Agnieszka i mieszkam w Anglii juz 2 lata, tutaj bralam slub cywilny i tutaj rodzilam . Porod wspominam bardzo zle ale nie ma co rozpamietywac. Nastepne dziecko raczej bede rodzic w Polsce. Moja corcia ma juz rok i 2 miesiace, zamierzam niedlugo poslac ja do zlobka a sama wrocic do pracy. Milenka narazie nie rozumie ani slowa po angielsku wiec chce czym predzej ja zapisac do tego zlobka zeby potem nie przezyla szoku w starciu ze szkola nie znajac jezyka. Wole zeby nauczyla sie go naturalnie. A co do powrotu do Polski? Raczej nigdy nie wrocimy. Tu planujemy kupic w przyszlym roku mieszkanie, od wrzesnia ja zaczynam college i nie widze szans (ani ochoty) na powrot
Nataliaszo milo Cie widziec kochana
Cytat:
Oj cała ciąze zaklinałam sie że nie wezme, ale wtedy nie bolalo
Monka23 a ja mialam odwrotnie, cala ciaze wiedzialam ze wezme epidural i mialam to w karcie zapisany a w szpitalu mi nie dali;/ mowili ze za wczesnie itp az urodzilam bez zadnego znieczulenia i to byl horror ;/

Edytowane przez AgaMili
Czas edycji: 2009-03-27 o 23:16
AgaMili jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-27, 23:16   #12
angie19
Raczkowanie

Hej karinaaa super,ze dolaczylasepidurale k to zniczulenie w kregoslup a szczerze nie mam pojecia jak to sie w polsce nazywaha ale polka ze mnieMoj porod wygladal niezbyt ciekawie bo od pierwszych skurczy ktore mialam na ulicy do wyciagniecia malucha na swiat uplynelo52 godzpojechalam do szpitala ale odeslali mnie do domu i kazali zrobic ciastowrocilam nastepnego dnia rano z wiekszymi skurczami i oczywiscie wody sie ze mnie laly jak z kranu zbadali i co?Moze by pani jeszcze do domu pojechala bo za wczesnie tylko 2cmmyslalam ze szlag mnie trafi wydarlam kopare ze nigdzie nie jade bo boli jak diabli.przelezalam caly dzien i pol nocy bez przeciwbolowych srodkow dopiero ok 1 nad ranem dostalam tabletki i nastepne i potem morfine i nic bolalo dalej wreszcie gas i troche bylo lepiej juz wylam z bolu zabrali mnie na oddzial zbadal mnie lekarz i stwierdzil ze tylko 4cm a dluzej czekac nie moga bo malemu sie oddech zapada przy kazdym skurczu dali mi epidural podpisalam papiurek i na operacje.Koszmar niestety ale za to opieke po porodzie mialam 1 klasa nawet sie nie spodziewalam. Ajak tam z waszymi porodami bylo?
Stary 2009-03-27, 23:28   #13
monka23
Zakorzenienie

Aga no wlasnie czytam ,ze nie ciekawie u ciebie było. Wiesz czasem też tak jest ze mimo to ze dostałas epidural i tak sie zwijasz z bólu, bo akurat na ciebie nie zadziała, kumpela miala taka akcje. Moja kuzynka tez miala epidural i przy parciu zwijała się z bolu, także moze cie tym cię pociesze , ze nic nie straciłas.Nie ma co rozpamietywac Mój mały ma dwa i pól roku dopiero pojdzie od wrzesnia do przedszkola, ale łapie angielski z ulicy , sklepów , najbardziej polewam z jego HA ŁA YIU, czyli how are you wiadome no i słowka, ogolne Takze nie masz co sie stresowac , jeszcze nas dzieciaki beda poprawiac. Na co idziesz do colegu? Ja tez mam zamiar isc na luty sie nie wyrobiłam

Angie 52 godziny zaszalałas, ooo tez mialam gaz, nic nie warte, i co zrobiłas te ciasto? Ja skakałam przez płot i po skałach chodziłam i nic , wiec wywolywali Z obsługa tez był git, ale nic tam nie jadłam, tz mi przywozil obiady.

Edytowane przez monka23
Czas edycji: 2009-03-27 o 23:30
Stary 2009-03-27, 23:43   #14
AgaMili
BAN stały

Angie19 no to nieciekawie bylo, 52 godziny o matko. Moj porod trwal okolo 7 godzin. O 23. dostalam zel na wywolanie i godzine pozniej zaczely sie bole. Urodzilam o 7.11 takze nie tak zle, mialam gaz ale nic nie pomagal tylko mi sie w glowie krecilo od niego.
Opieke po porodzie mialam do d... poprosilam zeby mi zdjeli z reki wenflon bo mi sie siniak zrobil i igla sie przekrywila to pielegniarka powiedziala ze przyjdzie zaraz i przyszla na drugi dzien a ja mialam siniaka na cala dlon juz, babka co mnie szyla tylko byla mila bo byla biala oraz babka-pediatra - mloda biala. Reszta murzynki i byly bardzo nieprzyjemne... A i obok mnie, w sali rodzila czarna muzulmanka i jakos ona miala epidural a mi nie chcieli dac.... mimo ze prosilam setki razy w ciagu porodu, od samego poczatku. Poza tym nikt mi nie pokazal jak przystawic dziecko do piersi i mialam z tym ogromne problemu i stres, mala plakala pol nocy a ja nie wiedzialam co robic, nawet pieluchy nie umialam przebrac, poki byl moj maz to to robil ale o 21. musial wyjsc z oddzialu a na pomoc pielegniarek nie mialam co liczyc. Nie spalam w ogole od kad przyjechalam na 20. do szpitala , caly nastepny dzien (nie moglam usnac) i noc bo w nocy Milenka nie spala tylko plakala... Dopiero 3. dzien w domu juz sie przespalam ale pierwsze tygodnie to jak zombi chodzilam
Monka23 zapisalam sie na kierunek sekretarka. Trwa ten kurs rok.
Sonera a jak Twoje wrazenia z porodu? Slyszalam ze ciaza blizniacza lepiej sie opiekuja tutaj.

Edytowane przez AgaMili
Czas edycji: 2009-03-27 o 23:47
Stary 2009-03-28, 11:53   #15
angie19
Raczkowanie

Monka23 cos ty zadnego ciasta nie zrobilam stresowalam sie tylko czy z malym wszystko ok bo zaczynalo coraz bardziej bolec obdzwonilam siostre ciotke i wypytywalam czy tak ma byc!!mimo wszystko ze obczytalam sie ksiazek cala sterte to balam sie jak cholera.
tez chcialam isc do colegu zeby zrobic sobie level na care assistant ale sie pochrzanilo bo moj facet idzie na operacje dysku i ktos musi sie nim zajac po operacji no i moim malym tez .Znow moje plany poszly w odstawkeCoz takie zycie.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-03-28, 12:56   #16
monka23
Zakorzenienie

Aga mi sie wydaje , że z tym epiduralem to może było za wczesnie więc bezsensu by było jakby ci dały , a potem może juz tak akcja poszła , ze było za późno Jest moment w ktorym go mozna dać potem już jest to bezsensu i nie działa tak jak powinien. Chyba kjowe pocieszenie? Ale pewnie też bym była wkurzona bo bol jest niemilośnierny Słyszalam tez ze porody wywoływane bardziej bola , nie licząc indywidualnej granicy bolu, bo każda ma inna

Angie ale kwas , zycz mu szybkiego powrotu do zdrowia, kiedy twoj ma ta operacje? teraz czy za jakis czas? Wiem co czujesz bo mi juz tak 2 lata zleciały z colegem , bo zawsze cos, ale teraz sie zaparlam i pojde , szukam jeszcze inne bardziej profesjonalne, pod zawód.
Stary 2009-03-28, 13:54   #17
nataliasz0
Raczkowanie

GG do nataliasz0

Hej dziewczyny
Widze ze forum sie zapelnia a ja myslalam ze znowu bedzie malo nas tutaj Witam wszystkie po kolei ......... OH widze ze Agamili tez sie tutaj znalazlas fajnie mam nadzieje ze u ciebie juz lepiej z samopoczuciem i wogole
Ja dziewczyny rodzilam tutaj w Uk, moja mala Ala siedziala w brzuszku bardzo dlugo bo prawie dwa tygodnie po terminie bylam jak jechalam na wywolanie z mezem TAm przebili mi wody plodowe i tam okazalo sie ze bede miala cesarke (mloda ustawiona byla posladkowo - napewno wiecie co to takiego a jesli nie to wychodzila by nogami a nie glowka) jest to pozycja bardzo niebezpieczna i dla matki i dla dziecka PO przebiciu wod zaczelam miec normalne skurcze porodowe i jak byly co 5 min zebrano caly zespol i zaczela sie cala operacja - rowniez podali mi epidural . Caly zabieg trwal szybko maz mi caly czas towarzyszyl co prawda nic nie widzial ale byl przy mnie z czego jestem bardzo zadowolona To on pierwszy trzymal mala na rekach Ktoras z was pytala sie jak to wszystko wyglada szczerze powiedziawszy nie ma czego sie bac
Ja jestem bardzo zadowolona i z zabiegu i pobytu w szpitalu
Pozdrawiam i zycze milego wekendu
Stary 2009-03-28, 18:22   #18
poleczka
Raczkowanie

Witam i ja!!

Termin porodu mam na 3.04, czyli za kilka dni. Zobaczymy jak bedzie. Na razie z opieki "ciązowej" jestem średnio zadowolona.
Więcej wiem od wcześniej rodzących koleżanek niż położnej.
Co do porodu jestem dobrej myśli, nie chcę stresować się na zapas.
Może juz za kilka dni opiszę więcej co do porodu i pobytu w szpitalu.
poleczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-28, 19:57   #19
nataliasz0
Raczkowanie

GG do nataliasz0

Witam ponownie dziewczyny))
JAk tam wekend u nas srednio ja z mala chorujemy wstretna grypa sie do nas przyplatala mysle ze to przez te nagle zmiany pogodowe w zeszlym tygodniu prawdziwa wiosna a teraz znowu zimno i leje brrrrr
Poleczko - trzymam za ciebie kciuki badz dobrej mysli a wszystko bedzie ok juz za niedlugo powitasz swoja dzidzie A wiesz co bedzie chlopczyk czy dziewczynka?
JA powiem ci chcialam wiedziec co bede miala i szczerze powiedziawszy spelnilo sie moje marzenie co do pierwszej corki, bo moje rodzenstwo ma samych chlopcow dlatego tez chcialam wreszcie mamie zrobic niespodzianke i zostala pierwszy raz 100% babcia nie powiem bo tata tez cieszy sie z wnuczki)))
Widze ze reszta dziewczyn odpoczywa od netu dobrze robicie ja sie nudze tym calodziennym lezeniem w lozku dlatego tutaj wpadam teraz czesciej))
Pozdrawiam was wszystkie pa
Stary 2009-03-28, 20:14   #20
monka23
Zakorzenienie

Poleczko trzymamy kciuki to juz tuz tuz, ale fajnie. Tez ciekawa jestem czy chlopczyk czy dziewczynka. Fajnie będzie jak ci się dzidzia w pryma aprilis urodzi , 1 kwietnia , czy mi sie cos pokickało

Natalia szybkiego powrotu do zdrowia, pogoda własnie taka ni w gruszke ni w pietruszke i szybko coś sie załapie. Ja też chciałam wiedzieć i mam chlopca , tak tez chciałam. Moj tz to chciałby samych chlopaków, bo mowi że dziewczynki drogie w utrzymaniu , zakupy, malowidła, szmatki , butki . Nie mam pojęcia z kąd takie przekonanie. Ja jak byłam w UK to tez mielismy wiosenna pogode, za to w Pl lało strasznie , w czwartek przylecieliśmy do Pl i pogoda się zmienila, wUk leje a w Pl grzeje , takze mi sie udało.
Stary 2009-03-28, 20:15   #21
poleczka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez nataliasz0 Pokaż wiadomość
Poleczko - trzymam za ciebie kciuki badz dobrej mysli a wszystko bedzie ok juz za niedlugo powitasz swoja dzidzie A wiesz co bedzie chlopczyk czy dziewczynka?
Będzie synek. Cieszę się już bardzo, choć powiem szczerze wolalabym trochę przenosić.
Mam infekcję gradła, dostalam antybiotyk i kończę brać w poniedziałek a tu trzeba nabrać siły na poród.

Dzięki za kciuki, na pewno sie przydadzą.
Mam nadzieje, ze synek grzeczny i poslucha mamusi i nie bedzie pchał sie jeszcze by zobaczyć rodziców.

Monka 23 ciekawa data na urodzenie dzieciątka. Studiowałam z dziewczyną któa urodziłą się w ten dzień i straszna śmieszka z niej była ))
Pozdrowionka!!

Edytowane przez poleczka
Czas edycji: 2009-03-28 o 20:50
Stary 2009-03-28, 22:24   #22
bubbel
Rozeznanie

GG do bubbel Send a message via Skype™ to bubbel

No i ja sie przywitam

Jestem juz prawie 6 lat w Londynie. 16 miesiecy temu urodzilam synka - Nathaniela. Jesli chodzi o porod to akurat nie moge nic zlego powiedzie, bylam pod bardzo dobra opieka. Wydaje mi sie, ze wszedzie mozna trafic na kiepski personel Czy to bedzie w UK czy to w Polsce czy gdzie indziej. Ja tez sie zarzekalam,z e nigdy nie wezme epiduralu, ale przyszly takie straszne bole, ze blagalam lekarza o jak najszybsze podanie znieczulenia. Potem to juz sobie czekalam do rana, nawet spalam . Bez epiduralu nie dalabym raczej rady, bole sie nasilaly ale rozwarcie nie postepowalo Ale juz jak mialam synka na brzuchu to szybko zapomnialam o wszystkim

Minelo juz 7 miesiecy jak wrocilam do pracy, Nathanielem zajmuje sie babcia (niestety przedszkola sa starsznie drogie ) moze dopiero pojdzie po skonczeniu 2 roku.

Pozdrawiam

380 hp, Londyn - 09/07/2010
bubbel jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-28, 22:50   #23
angie19
Raczkowanie

Hej ale sie nabiegalam dzisiaj nawet chwili na komputer nie mialam musialam z chlopem biegac za spodniami na chrzciny bo biedny tak sie upasl ze wszystkie za malehi hi z biedy tego nie ma ale chyba za duzo gotuje ale on lubi polska kuchnie.
monka23 operacje powinien miec wkrotce lekarz mu powiedzial ze do 12 tyg na termin musi czekac a byl jakies 4 tyg temu.
poleczka powodzenia trzymam kciuki za Ciebie dasz rade myslalas juz nad imieniem dla dzieciatka?

natalio zdrowka dla Ciebie i corci mam nadzieje,ze szybko przejdzie to chorobskojak narazie wygrzewaj sie w ciepelku po pierzynka bo pogoda jest rzeczywiscie paskudna.POzdrawiam wszystkie mamusie i te z brzuszkami tez

---------- Dopisano o 00:50 ---------- Poprzedni post napisano o 00:40 ----------

Witam kolejna mamusie
Moge wiedziec jak masz na imie?
Ja tez myslalam nad imieniem Nathaniel ale zostalam niestety przeglosowana przez rodzinke i zostal Johnathan.
Co do przedszkoli zgadzam sie z toba calkowicie rozgladalam sie cenowo u mnie w miescie i az mi wlosy deba stanely chyba lepiej bedzie jak babcia przejdzie na emeryture to zostanie z malym w domu.
co do tego epiduralu to chyba wiekszosc sie zarzekala ze nie wezmie ale niestety z pewnym bolem nie da sie wygrac
Pozdrawiam

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-03-28, 23:07   #24
monka23
Zakorzenienie

jeszcze mi sie miesza kto co

Poleczka no to czekamy na datke kiedy dzidzius przyjdzie

Bubell ajjj drogie sa te złobki, przedszkola, ale od 3 roku zycia juz sa tansze, a jak dziecko ma brytyjski paszport to za darmo Ja wpisowe placiłam 10 f i to wszystko. Mowila mi babeczka że nic juz wiecej nie musze płacic. NO ale do tego 3 roku zycia trzeba czekac. Natan to było jedne z imion które wybrałam , ale przegralam zakład i tz dal malemu na imie

Angie hmm moze jeszcze ci sie uda zacząc ten colleg Gora jeszcze 2 tyg , max., ale może miec szybciej Nawet jakby bylo jeszcze 2 miechy to pod koniec maja mial by operacje , czyli zostaje czerwiec lipiec sierpien i we wrzesniu chyba bylo by juz okey i tz bedzie funkcjonował. Szczerze to nie wiem jaki jest okres dochodzenia do siebie po dysku, jakas rehabilitacja A ten kurs który chcesz zacząc to jest codziennie czy w wybrane dni? I ile tra godzin? Bo jezeli jest np wtorek, czwartek od rana do wieczora to mogłabys malego wyslac do zlobka , np od 8 do 12 ( u nas to jest 15 funta) , a potem tz by go odebral i ty zaraz bylabys w domu Przemysl to bo szkoda znowu tracic pol , czy caly rok ( nie wiem kiedy sie zaczynaja, czy tylko we wrzesniu czy co pol roku)
Stary 2009-03-28, 23:22   #25
angie19
Raczkowanie

monka lekarz powiedzial ze rehabilitacja to ok 6 miesiecy ale mysle ze tak po 2 lub 3 bedzie w miare chodzil to moze bym sie zalapala na wrzesien to tylko 4 godz dziennie wiec moze tatus nawet moglby z malym zostacale nie chce nic planowac bo z planow zawsze mi nici wychodza.Skad wiesz o tych brytyjskich paszportach?bo moje dziecko to tylko w polowie polak to moze bym sie na to darmowe zalapala?
ale moja kieszen by sie ucieszyla:jup i:
Stary 2009-03-28, 23:25   #26
Ejva
Zadomowienie

GG do Ejva

Witam mamusie Ja tez z UK

U mnie juz dwojka maluchow i teraz siedze juz w domku a o pracy to mysle jakby tu zrobic zeby moc z domu dorabiac pare groszy. O przedszkolach mysle ale nie full time bo podobnie jak Wy uwazam ze za drogie. Ale tak na pare godzin w tygodniu szczegolnie zeby Joasi zapewnic towrzystwo rowiesniczek to bylby dobry pomysl. Teraz to chodzimy co chwile na jakies Mother&toddler grupy. Oboje to uwielbiaja a i dla mnie to odmiana i zawsze troche sie jest miedzy ludzmi. Poza tym probuje im jakos czas umilac na rozne sposoby, to na plac zabaw, to basen, to wyszukuje jakies ciekawe parki.
Jakie Wy macie pomysly na spedzanie czasu z dzieciakami?

Co do porodu - nie wyobrazam sobie rodzic gdzie indziej niz w UK, jakos oba razy mialam swietna opieke przy porodzie. Za pierwszym i drugim razem poprosilam o epidural jak tylko weszlam na sale porodowale ale za drugim razem otrzymalam odpowiedz od poloznej - ty przyj a nie mysl o epiduralu Tzn ze juz bylo tak daleko i za pozno na epi. No bo faktycznie drugi raz to wyjechalismy z domu ok. 1 pm a Konrad urodzil sie o 2.45 No takiego porodu zycze tym co jeszcze czekaja
A wiecie jeszcze tak powiem ze rodzi sie oczywiscie lepiej z epiduralem ale powrot do formy byl o wiele szybszy po drugim porodzie (gdy nie dostalam znieczulenia) i nie bylam tez tak porozdzierana

Poleczka - zapewniam Cie ze sily znajdziesz dzidzius pomoze trzymam kciuki zeby sie wszystko dobrze udalo

Angie - witaj tutaj i jeszcze raz dziekuje za wsparcie na watku dla karmiacych piersiaA tak z ciekawosci - to kim jest Twoj maz skoro piszesz ze dziwnej wiary? Powodzenia w przygotowaniach do chrztu!

Bubbel i Monka - was pamietam z watku o rodzeniu w UK a i Sonera tez sie tam udzielalas, a tu juz prosze roztroilas sie

ooo MOnka zaciekawilas mnie tym brytyjskim paszportem, znaczy tym ze wtedy dziecko ma darmowe przedszkole??? Ja wiedzialam ze od 3 latek rzad doplaca 3 godziny dziennie, ale nic nie slyszalam o uzaleznianiu tego od obywatelstwa.

Heal my heart and make it clean
Open up my eyes to the things unseen
Show me how to love like you have loved me

Edytowane przez Ejva
Czas edycji: 2009-03-28 o 23:40
Ejva jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-28, 23:53   #27
monka23
Zakorzenienie

Angie ups to troche długo, wiesz ja sobie mysle , ze jak to 4 h , to zeby tak tz-ta nie odciązać bo w koncu zdrowie najwazniejsze, to moze co 2 dzien do tego przedszkola:ehe m: wiesz pon , sroda i piatek , czyli tyg po 45 o ile u was tez bylo by po 15 f od 8 rano do 12. Przedszkole w Angli takie obowiazkowe , ale nie wiem czy w 100% to jest od 3 lat , tak, i tam sie podobno groszowe sprawy placi na dzien hmmm 3 f Jejku serio nie pamietam, bylam pol roku temu i tak mi swita, ale zapamietalam , ze sa to grosze i ze jak dziecko ma paszport bryt, to ma za friko Im wiecej o tym mysle, to mysle że cos nakickalam. Jak wruce do UK to spytam sie babeczki i wam napisze Ale dam sobie reke uciać że to co pisze to prawda a nie mój wymysł

Ejva to tez cos nick skojarzyłam, ale nie wiedziałam skad, nawet nie pamietam, ze sie na takim watku udzielalam Przewaznie , w sumie zawsze siedze tylko na swoim i wsio, ale zauwazyłam dziewiczy watek mam z uk wiec tak zagadałam.

Co do epiduralu to mi sie wydaje , ze jest on tak w uk powszechny jak u nas brak jego, gdzie nie poszłam to tylko kazda domnie o epiduralu BIEDZIESZ BRAC ? hehe

---------- Dopisano o 01:53 ---------- Poprzedni post napisano o 01:48 ----------

Ejva to tak mi babka powiedziaa, to moja sasiadka jest kierowniczka , mowila o tym co piszesz, ale jak powiedzialam, ze maly ma brytyjski paszport ,to nie bede musiała placic

Wiecie co powiem jutro tz-towi , zeby do niej zagadał co i jak czy placimy czy nie w koncu , bo ja jestem na 100 pewna ze nie placimy ,

A co wasze dzieciaki tez maja brytyjskie? hehe jakby co to nie linczujcie mnie jak namieszalam z ta zaplata.
Stary 2009-03-29, 07:42   #28
poleczka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez angie19 Pokaż wiadomość
.
poleczka powodzenia trzymam kciuki za Ciebie dasz rade myslalas juz nad imieniem dla dzieciatka?

---------- Dopisano o 00:50 ---------- Poprzedni post napisano o 00:40 ----------

Takimię raczej z tych Polskich czyli Macius.

Cytat:
Napisane przez monka23 Pokaż wiadomość
Poleczka no to czekamy na datke kiedy dzidzius przyjdzie
Tak ja tez niecierpliwie czekam. POrodu na razie sie nie boje, wiem ze musi boleć, ale nie ja pierwsza i nie ostatnia będę rodzić
Epiduralu nie chce, właśnie ze względu, że dłużej sie dochodzido siebie po porodzie, ale nie zarzekam sie, że nie wezmę, gdy bóle będą nie do zniesienia

Cytat:
Napisane przez Ejva Pokaż wiadomość
Poleczka - zapewniam Cie ze sily znajdziesz dzidzius pomoze trzymam kciuki zeby sie wszystko dobrze udalo
Liczę ze siły znajde, no muszę nikt przecież za mnie ie urodzi. Dzięki za kciuki, na pewno sie przydadzą

Dziewczyny a z tymi żłobkami od lat trzech to nawet nie trzeba miec brytyjskiegi paszportu żeby miec darmowe. Tylko że to wtedy dziecko uczęscza chyba na 3 godzinki dziennie.

Tutaj system edukacji zaczyna się w 3 roku życia i wiem że wtedy dzieci oddaje sie na 3 godzinki do wybranego przez siebie "przedszkola" .

A nie macie dziewczyny możliwości oddać dziecka od polskiej opiekunki lub angielkiej child minder?
One nie są drogie, angielkie u mnie kosztują od 2,5 do 5 funtow za godzinke z wyzywieniem.
Wiem ze JobCenter dopłaca do opieki jeśli nie robi tego zakład pracy
Stary 2009-03-29, 11:11   #29
AgaMili
BAN stały

Czesc dziewczyny. Ja tylko na chwilke bo rodzice wolaja na sniadanie. Wczoraj spalismy u nich bo sie "zegnalismy", za tydzien do polski na 3 tygodnie jedzemy.
Natalia duzo zdrowka, wypoczywajcie. Pogoda sprzyja chorobom teraz u nas
Poleczka na pewno wszystko bedzie dobrze. Trzymam kciuki za udany porod
Milego dnia
P.S. A co do przedszkoli to patrzylam u nas bo chce Milenke niedlugo poslac i 1 dzien kosztuje od 20 do 40 funtow wiec nie jest tak zle, nie wiem jak u was.
Stary 2009-03-29, 11:57   #30
angie19
Raczkowanie

EJva wlasnie ci napisalam zebys do nas wskoczyla na forum fajnie ze jestesco do tej wiary to zawsze jak trzeba cos wypelnic to wpisujemy CHURCH OF SCOTLAND dla mnie to troche dziwne to tak jak katolicy by wpisywali KOSCIOL POLSKI.
AgaMilli Uwazam ze MACIUS to piekne imie sama wybralam dla mojego chrzesniaka to imie i moja siostra sie jak najbardziej ze mna zgodzila.
Monka23 moj synek jest pol polakiem pol szkotem i niedlugo bedziemy mu wyrabiac paszport .a ze ma tatusia nazwisko to bedzie brytyjski

Dla mojego malenstwa nie moge za bardzo wymyslac atrakcji na dworze bo zaraz usypia ale w domu to lubi bawic sie plastikowymi pileczkami wsadzam go do gumowego basenu wsypuje pileczki i zabawa na pare godzin ale rano obowiazkowo bajki przez 2 godz. ah zapomnialabym jego ulubione przez ostatnie pare dni to PLUCIE JEDZENIEM robi takieBZZZ i wszystko laduje na mnie maly ma zabawe a ja sprzatanie.Mam nadzieje ze sie tego oduczy

Monka23 wroce jeszcze do tego kursu dostalam ostatnio mail z propozycja kursu chyba na 12 tyg od nurses.com i kurs kosztuje niecale 400£ oni to chyba poszaleli z tymi cenami.

Pozdrawiam mamusie
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości