|
Notka |
|
Gry komputerowe Forum dla graczy komputerowych. Nie wiesz w co grać? Co kupić? Która gra jest fajna? Dołącz i podziel się wiedzą i pomysłami. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Konto usunięte
|
Tomb Raider 2013
Pare dni temu miala miejsce premiera najnowszej częsci Tomb Raidera, po ponad 4 latach przerwy. Część ta jest rebootem, historie Lary tworzą od nowa. Jako fanka przeszlam juz gre. A Wy?
Moja opinia wygląda tak (uwaga, małe spoilery): gra ma naprawdę sporo ciekawych nowosci względem poprzednich częsci jak ulepszanie broni, punkty doświadczenia, jest dużo więcej eksploracji, niz w poprzednich częsciach, wprowadzili łuk co okazało się dobrym pomysłem. Dodali inne urozmaicenia, jak kołowrotek do liny, czekan do wspinaczki. By przejść dalej trzeba się czasem naskakać i nagłówkować. Ogólnie pod kątem zmian w grywalnosci - na plus. Natomiast zawiedziona jestem fabułą. Jest bardzo oczywista, prosta, zero pomysłowości, zero ciekawych zwrotów akcji, jakie miały miejsce w poprzednich częsciach. Postacie są nijakie, zwłaszcza w kółko ratowana Sam, która zachowuje sie jak infantylne nijakie plastikowe dziecko. Jedynie dwie postacie Raya - murzynka oraz otyły towarzysz, budzą jakieś emocje. Sam charakter Lary, glownej bohaterki, tez budzi wiele do zyczenia, aczkolwiek mogą to naprawic, bo w koncu ta część ma byc ponownym wymysleniem historii, tzn. od nowa -Lara jeszcze pewnie wyrobi sobie charakterek. W kazdym razie poki co zaprezentowali ją jako bezmyslną idiotkę do odwalania czarnej robot podczas gdy reszta sobie siedzi potulnie w obozie. elementy przetrwania tak zapowiadane wcale nie okazaly sie takie super, o ile w ogóle jakies były. Przez calą gre Lara tylko raz musi wyleczyc rany i tylko raz sie najesc. Z nierealnoscią wsrod ran ostro przesadzili. W jednym momencie lara nakłówa sie na metalowy bolec w bok, a chwile potem skacze juz sobie po sciankach i gzymsach. To czego tez brakowało to ciekawe, trudne i skomplikowane zagadki, łamigłowki, tak istotne dla tej gry, by dalej przejsc w roznych miejscach. Owszem zagadek było nawet sporo, ale niestety większosc prosciutka. Muzyka tez niestety nie zapada w pamiec, mi zapadła tylko jedna melodyjka. Jako ze moim zdaniem najwazniejsza w gracj jest fabuła, a grywalnosc, grafika, dodatki - są potem, to byłam tą grą lekko zawiedziona, z tego względu ze fabularnie była gorsza od poprzednich częsci, aczkolwiek - i tak bardzo przyjemnie się grało. Moja ocena to 7,5/10. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Tomb Raider 2013
Wczoraj zaczęłam grać, więc wstrzymam się jeszcze z oceną
![]()
![]() |
![]() |
#3 |
Konto usunięte
|
Jeszcze nie mam, ale już widzę od pierwszych atykułów, że jest wszystko kompletnie out of canon. Zmienili jej nawet kolor oczu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
Nie siada mi taki całkowity restart wszystkiego, bo tak jakoś bez sensu - z tych wszystkich "restartów" można by już ze 3 różne gry zrobić, a trzymają to pod jednym tytułem chyba tylko dlatego żeby się lepiej sprzedało, "bo klasyk". A z tego co czytałam, to w tej części to chyba tylko imię i nazwisko się zgadza
![]() Pyknę sobie jak będę mieć chwilę czasu, ale rewelacji się jakoś chyba nie spodziewam ![]()
![]() |
#5 |
Wtajemniczenie
|
No nie wytrzymam zaraz i roztrzaskam tego laptopa!
![]() Ogarnia mnie totalna wkurzenie ![]() Nie mogę przejść pewnego momentu. Jestem w mieście ubogich. Akcja toczy się przy wraku samolotu. Ja stoję na jakimś budynku. Pierwsza akcja, to w zwolnionym tempie Lara strzela z ognistego łuku, zaczyna się normalna akcja i problem ![]() ![]() ![]() Chyba już wiem jak to przejść ![]()
Edytowane przez kobieta_wamp Czas edycji: 2013-03-13 o 23:39 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Konto usunięte
|
Musisz się chować przed strzałami i najlepiej celowac w glowe by od razu zabic. Ja wlasnie przechodze gre ponownie, z polskim dubbingiem tym razem. Całkiem niezły
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
To minęły już 4 lata od premiery Anniversary?
![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Konto usunięte
|
Po Anniversary było jeszcze Underworld
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Rozeznanie
|
Nie wiem i nie chcę się dowiedzieć jaką fabułę miało Underworld - dopiero co to usunęłam bo w tych jaskiniach głowa mnie od ciemności bolała, robiło mi się niedobrze od wytężania wzroku i totalnie nie wiedziałam gdzie mam iść do tego ciągle skakałam w złym kierunku i spadałam w dół (czyt. nie wiadomo gdzie dalej iść, a wytężać wzrok cięzko). Kompletnie żadnych objectives czy podpowiedzi, wszystko robiłam w ciemno i bez sensu kluczyłam nie chcąc nic przegapić. Szkoda bo legend i anniversary było super.. Teraz śmigam w to najnowsze i bardzo lubię. Chociaż fajnie by było gdyby miała więcej ciuchów (są tylko 4 outfity z czego lubię 2) i gdyby ta gra miała jakiś element szukania skarbów np potem gdy się ją uratuje, a ratuje już tak długo że pewnie po tym będzie koniec gry. Teraz właśnie zasuwam po Sam co jest w jakiejś świątyni..
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Ta gra jest genialna
![]() ![]() ![]() Mnie się nowa konwencja podoba, taka jest teraz moda wśród gier, najnowszy Batman jest bardzo podobny. Bez sensu byłoby po raz kolejny robić grę w tym samym stylu, mnie po pierwszych 4 częściach się znudziło i potem już nie grałam. Poza tym ja się nie przywiązuję jakoś szczególnie do cech bohaterów więc zmiana charakteru, koloru oczu czy nawet życiorysu mi nie przeszkadza. Ma się fajnie grać i tyle ![]() Podobno Far Cry jest w tym samym stylu, chyba sobie sprawię ![]()
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Mi się też podoba, ale nie do końca
![]() ![]() Nie do końca podoba mi się wygląd postaci, za mało Larowata jest ![]() ![]() Trochę mi przeszkadzają quicktime eventy, ale co kto lubi ![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Konto usunięte
|
Proszę o przeniesienie wątku do działu gier.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Przyczajenie
|
Pokonałam i powiem szczerze że gra bardzo mi się podoba.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:42.