|
Notka |
|
Podróże, wakacje, wycieczki Forum dla osób, które lubią podróże, wakacje i wycieczki. Dołącz do nas i podziel się opinią na temat ciekawych miejsc, promocji, organizacji wyjazdu itd. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Podróż do Wiednia
Witam. W maju wybieram się z moim narzeczonym na tygodniową wycieczkę do Wiednia. Chciałabym wiedzieć ile pieniędzy będziemy potrzebować na ten czas? Nocleg mamy darmowy, wyżywienie też. Chcielibyśmy np spróbować kawy wiedeńskiej i tortu Sachera no i może jeden albo dwa obiady zjeść w jakiejś restauracji. A jeśli chodzi o zwiedzanie to na pewno ZOO, to wielkie kolo młyńskie ( i pewnie kilka innych atrakcji w lunaparku), jakieś ogrody i inne wyjątkowe miejsca. Polecacie coś? Jako studentom zależy nam na niskich cenach. A może wiecie czy polska legitymacja studencka upoważnia do zniżek? Dziękuję za wszelkie odpowiedzi i rady.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Podróż do Wiednia
Cytat:
![]() ![]() No i na początku warto pomyśleć, jak będziecie się poruszać po mieście. Jak ktoś znajomy do mnie przyjeżdżał do Wiednia i wybieraliśmy się na zwiedzanie centrum, to polecałam zawsze kupić bilet jednodniowy na metro, bo lepiej to wychodziło niż tułaczka i myślenie, gdzie zostawić auto. Bilet na każdą kolejkę na jeden dzień to koszt niecałych 8 euro, a kolejki jeżdżą praktycznie co 5 min ![]() Jeśli chcecie zjeść obiad w jakiejś restauracji, to ja polecam wybrać się na Donauturm - piękne widoki na Dunaj i Wiedeń. Naprawdę warto! Jeśli jednak chcecie coś zjeść na wychodnym, a nie wydawać dużo pieniędzy to zawsze można zaczepić się o kramy z Wurstem ![]() ![]() ![]() Będąc w Wiedniu na pewno warto zwiedzić katedrę Stephana - wjazd na górę obowiązkowo! Nie pamiętam, czy koszt biletu to 3 euro, na pewno nie więcej niż 5; polecam też katakumby (bilet 5 euro) z przewodnikiem, tylko trzeba poczekać aż się zorganizuje pewna ilość osób, ale jakoś zawsze są chętni. Przewodnik mówi po niemiecku i tłumaczy na angielski. Warto na pewno zobaczyć Karlsplatz, Schoenbrunn, jak ktoś chce to oczywiście muzeum Sisi, hiszpańską szkołę jazdy konnej (polecam występy, bo treningi niestety nie zawsze są widowiskowe, a wejście na trening kosztuje 14 euro bez ulgi). Jakbyście mieli sposobność to można się też wybrać na wzgórze Kahlenberg. Prater tak jak planujecie - obowiązkowo! ![]() Wszystko też zależy czym się interesujecie i na czym wam zależy. Nie ma co ukrywać, w Wiedniu jest co zwiedzać - mnóstwo muzeum, teatrów, opery, kościołów. Jest wiele parków. Tak naprawdę wszystko zależy od was, na czym wam zależy najbardziej ![]() Polecam: http://www.wien.info/pl warto poczytać, przemyśleć, co na pewno chcecie zobaczyć ![]() Jakby co, chętnie odpowiem na jakieś pytania, bo teraz odp tak raczej chaotycznie, ale to dlatego, że nie wiem, co jest waszym nr 1 ![]() A i polecam od siebie mini przewodnik z serii Marco Polo właśnie o Wiedniu. Są tam wypisane zabytki, historia miasta, plan miasta, ale jest też część praktyczna, która na początku, gdy zamieszkałam w tym mieście, okazała sie pomocna - spis restauracji, sklepów, klubów, barów, hoteli, zabytków, parków itp. itd. rozpisane od najdroższych po te na każdą kieszeń, zabytki oznaczone gwiazdkami, które trzeba koniecznie zobaczyć, a które można odpuścić, no i wskazówki dla tych, którzy chcą wydać właśnie jak najmniej ![]()
Postanowienie: jeździć, latać, zwiedzać za grosze! ![]() 2016: Berlin, Monachium, Erfurt, Budapeszt, Chicago, Nowy Jork Podróże 2015: Praga, Bolonia, Oslo, Rodos, Kijów, Kos Podróże 2014: Wiedeń, Bratysława, Londyn, Lwów, Budapeszt, Ostrava, Berlin, Budva, Paryż K&K
![]() ![]() Edytowane przez niebieskie_oczko Czas edycji: 2014-01-15 o 14:53 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
Co można więcej dodać... Schoenbrunn obowiązkowy według mnie
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Hmm... Byłam w Praterze tydzień temu dosłownie i ceny większości atrakcji wahają się od 2-15 euro, zdecydowana większość to około 3,5-5 euro
![]() W ogóle to byłam teraz i wybieramy się znowu, na majówkę (pewnie tak jak Wy ![]() A jeśli chodzi o ceny to... no cóż, wg mnie jednak trzeba mieć trochę eurasów, żeby coś zobaczyć. Średnio obiad kosztuje 8-12 euro, pizza ok. 10 euro, kawy, herbaty 4-5 euro. Super, że Wam odpada nocleg, bo to największy koszt ![]() W każdym razie - dobry wybór! ![]()
![]() |
#5 |
Przyczajenie
|
Hej, podbijam temat
![]() Chciałabym pojechać ze znajomymi do Wiednia, bo mi się marzy żeby zobaczyć to miasto ![]() ![]() Chciałabym zapytać, czy znacie może jakieś miejsce z tanim noclegiem (powiedzmy do 25€ ![]() ![]()
![]() |
#6 |
Przyczajenie
|
Podczas przygotowań do wyjazdu do Wiednia znalazłam poradnik o tym, gdzie zjeść dobrze i w miarę tanio w Wiedniu. Wrzucam, może komuś się przyda: http://www.sknerusy.pl/na-nasza-kies...esc-w-wiedniu/. Wiedeń jest cudowny! Mogłabym tam mieszkać
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:27.