Psychologia - Warszawa - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja

Notka

Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych!

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-09-21, 00:09   #1
201705121341
Konto usunięte

Psychologia - Warszawa

Mam problem - w tym roku zdaję maturę. Od początku nie miałam pojęcia na co iść i w końcu wybrałam socjologię na UW. Średnio mi się to podoba i ostatnio zaczęłam dużo czytać o socjologii i psychologii. Palnęłam się w łeb, że przecież to o co mi chodzi to żadna socjologia tylko psychologia. I tu zaczyna się problem. Mój plan był taki, żeby licencjata zrobić w Polsce, a kontynuować za granicą. I tu klops, bo w Warszawie jak psychologia, to tylko 5letnie magisterskie. Oprócz SWPS, gdzie czesne to kilka tysięcy za rok no i słabe wyniki. Tzn. sama już nie wiem - widziałam ranking uczelni, gdzie na pierwszym miejscu jest Jagielloński jeśli chodzi o psychologię, potem Warszawski i zaraz za nim SWPS z dużo gorszymi wynikami. Czy ktoś tam studiował i powie jak jest? Sama chodzę do liceum w średniej wielkości mieście (70tys. mieszkańców) i na początku żałowałam, że nie chodzę do dużego miasta gdzie te LO są takie wypasione i super poziom nauczania, ale w mojej "przeciętnej szkole" jest np. doktor filologii angielskiej która uczy angielskiego jak nikt, w 2 lata nauczyłam się tyle co przez całe życie i jeszcze więcej, albo babka od matmy która mnie niesamowicie podciągnęła z tego przedmiotu. Czyli "gorsza w rankingach" nie zawsze jest taka najgorsza o czym sama się przekonałam.

I drugie pytanie - czy jest jakikolwiek sposób na kontynuowanie magisterskich za granicą? Czy trzeba je skończyć tam gdzie się zaczęło i koniec?

Proszę o pomoc, już drugą noc nie śpię przez to
201705121341 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-21, 21:22   #2
blucantr
Przyczajenie

Dot.: Psychologia - Warszawa

Przede wszystkim stanowczo odradzam ten kierunek.

Z tego co wiem to psychologia wszędzie trwa 5 lat, gdyż są to studia jednolite magisterskie. Jeżeli się mylę, niech ktoś mnie poprawi. Jeśli chodzi o studia za granicą, nie wydaje mi się by udało Ci się przenieść z polskiej uczelni w trakcie studiów, gdyż programy są kompletnie inaczej ułożone, system studiów (czas trwania itd) jest odmienny od naszego, no i pozostaje jeszcze cała terminologia zawodowa w innym języku, którą musiałabyś nadrobić. Może pomyśl o studiowaniu za granicą od początku, jeśli uważasz, że dasz radę z językiem (najtrudniej złapać "rytm" potem jest już dobrze) ?
blucantr jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-21, 21:31   #3
mm444
Władca Wizażu

Treść usunięta
mm444 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-21, 22:20   #4
201705121341
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez blucantr Pokaż wiadomość
Przede wszystkim stanowczo odradzam ten kierunek.
Dlaczego?

Cytat:
Napisane przez blucantr Pokaż wiadomość
Może pomyśl o studiowaniu za granicą od początku, jeśli uważasz, że dasz radę z językiem (najtrudniej złapać "rytm" potem jest już dobrze) ?
Myślałam o tym od trzech lat, dopóki nie zaczęłam tego bardzo poważnie rozważać i nie czuję się na to gotowa. Z językiem nie ma problemu, chodzi o "wyfrunięcie z gniazda". Strasznie się boję lecieć 1500km od domu, mieszkać samotnie bez nikogo, widzieć rodzinę 2 razy do roku itd. Dlatego wymyśliłam, że zrobię licencjat tutaj, "oswoję się" z samodzielnym życiem, a potem zrobię magistra za granicą żeby mieć dyplom uczelni i kto wie, zostać tam na stałe.
Rozmawiałam już o tym z mamą i dała mi do zrozumienia, że SWPS to nie jest jakiś straszny wybór, dno i wodorosty, ale to czesne... Nie wiem już, kurde, człowiek ma 18 lat, gówno o życiu wie i ma decydować o takich ważnych sprawach
201705121341 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-22, 21:59   #5
blucantr
Przyczajenie

Odradzam ponieważ rynek jest już nasycony, a wręcz przesycony psychologami i ciężko jest o pracę, zwłaszcza dobrze płatną. Oczywiście również w tej działce można odnieść duży sukces, ale udaje się to nielicznym, mającym dużo determinacji i przede wszystkim szczęście (same chęci niestety nie wystarczą). Co do uczelni, polecam UW (dość ciężko się dostać), głównie ze względu na miasto. Warszawa daje największe możliwości, ewentualnie Poznań, Wrocław.

O warszawskiej SWPS słyszałam dużo dobrego, nie wiem jak to się przekłada na rzeczywistość, ponieważ mam złe zdanie nt. uczelni prywatnych, ale moi znajomi studiujący tam bardzo sobie chwalą.

Tutaj masz link do tematu o psychologii, powinien Ci się przydać.
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=580528&page=84
blucantr jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-22, 23:30   #6
kakti
BAN stały

A patrzyłaś psychologię w SAN w Warszawie? zobacz sobie tutaj: xxxxxx - moja kuzynka będzie u nich psychologię studiować i z tego co wiem, to opinie ma ta szkołą całkiem niezłe. Patrz też na to, czy możesz wyjechać na Erasmusa, jaki jest poziom nauki jęz. obcego. Ten SAN ma chyba za granicą gdzieś oddział, chyba w Anglii, więc może w trakcie studiów byś mogła sie przenieść - sprawdź sobie.

Edytowane przez aniolek-tasmanski
Czas edycji: 2013-09-25 o 08:34 Powód: link
kakti jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Szkoła i edukacja

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości