![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
![]() Likwidacja placów/bazarów
Obecnie coraz czesciej wystepuje zjawisko likwidowania placykow, bazarow, targowisk etc, na rzecz wielkich samów, hipermarketów, galerii (ktorymi juz za przeproszeniem -..sram:p)
jak Wy to widzicie? ja osobiscie jestem zla na to. Fajna jest ta atmosfera targu ![]() ![]() ostatnio moja mama stracila prace, bo zlikwidowano kolejne targowisko. Smutne, bo wspaniala tam byla atmosfera,, moja mama sama nazwala to drugim domem .. ech, w sumie.. wiekszosc czasu tam spedzala, w swoim sklepiku ![]() zaprzyjaznieni klienci, zaprzyjaznieni inni sprzedawacy, jedna wielka rodzina i co? nagle trach ciach i targ trzeba zamknac, bo sie zbuduje cus nuuuwego, cuuus wielkiego :P ech, ja uwazam, ze takie miejsca maja swoj klimat i nie musimy miec po 50 galerii, pustych jak bebny, z cenami siegajacymi sufitow. tyle ![]() ech
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: Likwidacja placów/bazarów
U mnie była taka sytuacja i się cieszę, że nie ma już targowiska, a jest galeria handlowa. Bo na targu, poza straganami z marchewą, była kupa złodziei i tzw.element, zamieszkujący okoliczne kamienice. Mieli świetne miejsce do przesiadywania. + kupa brudu.
Teraz zostało kilka stoisk i jest lepiej. Nie znaczy, że jest dobrze, ale poprawę widać. I zrobiło się czyściej.
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
heh no wiadomo sa targowiska i "targowiska"
![]() nasze bylo naprawde ladne ..czysto , chronione, domki (sklepiki) drewniane ![]() zakopiec ![]() ale widocznie lepiej jest wszystko zniszczyc;p
![]() |
#4 |
BAN stały
|
ja też wolę robić zakupy w cywilizowanych warunkach: klimatyzowanych, czystych, sensownie zorganizowanych pod względem logistycznym (wszystko jest na swoim miejscu, a nie trzeba obiec cały targ, żeby kupić wszystko co się chce)
![]() do ryneczków mnie nigdy nie ciągnęło, może dlatego, że z Poznaniu długo mieszkałam przy Łazarskim i tam ogólnie mało sympatycznie ![]() tak że wszelkim galeriom, hipermarketom, supersamom mówię stanowcze TAK ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
likwidacja takich targowisk,to dużo ludzi starci prace a z tego żyją,nie powinni likidować,ja lubię chodzić na targowiska,bo wszystko tańsze jest
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
zdrajcy i dziady kalwaryjskie... :P <gdera pod nosem>
eeee no okey dziewczyny, rozumiem ![]() < rozpuszczone bachory, lazce po galeriach> szanuje Wasze zdanie ![]() < dziaduchy przebrzydle .. > ![]()
![]() |
#7 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Zgadzam się Benito. Na targu w moim mieście są kiepskiej jakości ubrania, stragany z jakąś elektroniką/agd, która nikomu do niczego się nie przyda (typu szybkoppsujące się budziki, zegarki, zdalnie sterowane samochodziki, jakieś gry, miski, buty, totalne "mydło i powidło"). Gdzieś przycupnie kobieta z kwiatkami. Ale to wszystko jest jakieś takie ![]() Targów nie lubię i mówię im "nie". Ilekorć musze tamtędy przejśc, robię to szybko. Ostatnio jakaś dziwna, niezbyt czysta kobieta z petem chciała mi wcisnąć jakąs kieckę (ni z tego ni z owego) [nie skorzystałam ![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 | ||
BAN stały
|
Cytat:
czy Ty nam chcesz coś przekazać między wierszami?? ![]() zawszone, zapchlone targowiska... dzieło szatana ![]() Cytat:
![]() ja tam optowałabym za dostosowaniem placówek handlowych do potrzeb ludu... w sensie, że jeśli jest popyt na takie targowiska (jakiś fanklub se może Afra załóżcie to może uratujecie ryneczki) to niech se będą... ale jeśli większość woli kupować w hipermarketach (a tak chyba jest) to sorry bejbe, niewidzialna ręka rynku jest bezwzględna... ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
ja mowilam odnosnie tego naszego placyku
![]() ze cala ta amtosfere itd nie mowie o brudnych i podejrzanych bazarach ..choc , te tez maja swoj urok ... ![]()
![]() |
#10 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
w krakowie wszelkie bazary omijam z daleka [zwlaszcza kleparz...] lecz... kiedym jest w nowym targu to nie moge sie oprzec i musze isc na slynny jarmark
![]() ![]() ![]() ![]() lubiem targowiska, ale tylko niektore. dokladniej to jedno ![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Konto usunięte
|
rynków i bazarów nie lubię, omijam szerokim łukiem. wolę żeby powstawały w ich miejsca galerie handlowe.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
No ok. Bywaja targowiska klimatyczne. Ale ja i tak wole cywilazje. I mam cicha nadzieje, ze ta klimaty i ludzi sympatycznych odnajde wlasnie w galeriach.
Bo przeciez nie miejsca, a ludzie atmosfere czynia. I to nie miejsce jest najwazniejsze. Jednak wciaz wazne, lubie ciepelko i jak deszcz na glowe nie kapie. ![]() i jak identyfikuje towar z jakas tam jakoscia. PS: Moja mam jest nauczycielka, wiec co ja tam moge wiedziec o zyciu. Szkol pewnie predko nie zamkna. Przetrwaly Giertycha. Przetrwaja wszystko ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Użytkownik ma kliknąć w link aktywujący (mail)
|
u mnie w moim mini miasteczku targ w wakacje to miejsce spotkan towarzyskich
![]() a tak to zaufani ludzie, i w ogole. nie kupuje ![]() ![]() ale ja tam wole Poznańskie centra-wtedy sie czuje taka swiatowa ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
zielony stworek
|
U mnie też większość ryneczków znika
![]() ![]() Albo markety gdzie tylko z początku było tanio,bo teraz to już raczej nie... Gdzie teraz kupować świeże i tanie warzywka ![]() Polskie kosmetyki też jakoś tam mniej osiągalne się zrobiły(kolorowe zwłaszcza) ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Konto usunięte
|
Całym sercem jestem za targowiskami
Galeriami i super/hiper... juz rzygam Co ciekawe na targ tez chodzę b.rzadko Raczej mama -po jajka od konkretnej pani czy miód od pana co stoi na rogu I gdzie usłyszę --kalafiory dwa za dwa złoteeee !!! kup paniusiu kup ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
|
Łajko raczej tego nie usłyszysz od pań sprzedawczyń w Sephorze czy gdzies indziej
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
powiem tak. zniszczyli mi manhatan (był to sporawy rynek z drewnianymi budkami, w których było mydło i powidło oraz ciuchy
![]() ![]() ![]() BTW. mama chciała kupić tapetę i zastanawiała się, czemu wszystkie sklepy przerobili na banki i co ma zrobić jeśli chce kupić tapetę i czy dostanie ją gdzieś indziej niż w jakimś sieciowym sklepie "TYLKO DLA DOMU". i taka jest prawda. co mają zrobić te dziadziusie i babinki, który od hiper-shitów trzymają się z dala? gdzie kupią sobie telewizor? pralkę? wycieraczkę? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
Mojego "manhattanu" na razie nikt nie tyka. i dobrze. chociaż bywam tam rzadziej, niż kiedyś, to jednak w jakiś sposób lubię to miejsce. Są tam i zaprzyjaźnieni sprzedawcy i tacy, od których uciekam...
Nie znoszę naszego centrum handlowego (mamy aż jedno ![]() ![]()
![]() |
#20 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() ![]() ale może przetrwa?? w Poznaniu są 2 Multikina obok siebie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Wtajemniczenie
|
Lubię bazarki jeśli chodzi o kupno warzyw/owoców. Są naprawdę tańsze i glównie w tym jest ogromny plus.
Innych rzeczy raczej nie kupuję...A w szczególności ciuchów...Muszę mieć porządne lustro i już... ![]() W moim mieście uchowało się jeszcze parę miejsc z takimi bazarkami.
![]() |
![]() |
#22 |
Wtajemniczenie
|
Mnie tam bazarki nie "pociągają" zbytnio, ale zlikwidowania Kleparza w Krakowie sobie nie wyobrażam :O
![]() |
![]() |
#23 |
|
benitote dwa Multikina koło siebie to po prostu przesada:P najlepsze jest to, ze w tym w browarze jest drożej, z tego co ja zaobserwowałam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
BAN stały
|
Cytat:
nooo przyznam, że też się odrobinkę zdziwiłam ![]() polityka wielkich koncernów widocznie mnie przerasta intelektualnie ![]() ja też wolę to "stare" koło Bema ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
w moim rodzinnym mieście jest targowisko podobno mają je zlikwidować i postawić jakąś galerię. targ ma być 2 km dalej.
oprócz warzyw nigdy tam nic nie kupiłam, nie lubię tam chodzić. jak dla mnie mogą zamykać (a raczej przenosić). nie przepadam za bazarową atmosferą. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Wtajemniczenie
|
Nie powiem, lubię galerie. Ale to smutne że coraz więcej placyków jest likwidowanych. Wiele ludzi traci swoje (czasem jedyne) źródło utrzymania, inni tracą możliwość zrobienia tańszych zakupów u zaprzyjaźnionych sprzedawców, gdzie kupowali od lat.
Babcia mojego TŻ od jakiegoś czasu bardzo narzeka że jej zamknęli okoliczny targ (Afra86 być może to nawet ten, o którym piszesz), przez co codzienne zakupy to już większy wydatek. Osobiście bardzo lubię kupować na targu warzywa i owoce. Wydają mi się o wiele lepsze niż te z marketów.
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
Ja to w sumie na targach rzadko coś kupowałam, ale chyba bardziej mi ich szkoda, niż nie szkoda, jakoś tak mentalnie. Szkoda mi na pewno zamknięcia stadionu dziesieciolecia, 'bazarek' legenda.
![]()
![]() |
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
Ja tam nie mam nic przeciwko targom.
Mozna kupic taniej świeże warzywa i owoce, jak widzę te uginające się kolorowe stragany, we wszystkich barwach tęczy, piramidy jabłewk, pomarańczy, dorodne owoce mmm.....to chciałabym kupić wszystko. No ale... Panie z targu bardzo się wycfaniły, nie pozwalają sobie wybierać i do torebek pakują zgnitki ![]() Natomiast często kupuję na targu np. rękawiczki, skarpety, pończochy, czasem jakiś kosmetyk. Targi mają swój urok, ja na swój chadzam od dzieciństwa i trudno mi sobie wyobrazić, że może go nie być. A tych galerii mam już dosyć, ileż można, jeden nie różni się od drugiego, same snobistyczne sklepy z niebotycznie wysokimi cenami, że nawet nie podchodź.... ![]()
![]() |
#29 |
Zadomowienie
|
U mnie jest bardzo fajny, zadbany bazarek z warzywami i owocami, zawsze świeżymi i pysznymi
![]() ![]() ![]()
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
uch no , chociaz troche osob mysli podobnie
![]() ![]() a ten Sunny Tiger ... babcia powiadasz a ![]() no nic jakby co pozdrow babcie ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:48.