|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
![]() Zwrot towaru (płatność kartą)
Co myślicie o sytuacji, w której aby zwrócić towar, za który płaciło się kartą trzeba podczas zwrotu posiadać tę samą kartę? Nie ma opcji wypłaty gotówki ani zwrotu pieniędzy na inną kartę.
Jest to w ogóle zgodne z prawem konsumenta? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Zwrot towaru (płatność kartą)
Skoro tak się praktykuje to znaczy że to jest zgodne z prawem. Inna sytuacja kupiłem sobe buty za 300 złotych wycohdzę ze sklepu ktoś mi te buty ukradł w autobusie przyjdzie za tydzień chcąc je oddać, kasjerka nie będzie pamiętała czy ja to ja więc powie że rzyjmie i że kasa wróci na konto ale nie bo ten gość chce do ręki lub na inne konto.
Wiem że przykład banalny i w sumie to mało realny ale coś w tym jest skoro zwracają kasę na konto z którego pobrało pieniądze.
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Nie wiem czy jest zgodne bo się tym tematem nie interesowałam ale w każdym sklepie wlasnie tak to wyglądało. Zwrot pieniedzy na tą samą kartę
![]() |
#4 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Killing me softly
|
To sklep ustala warunki zwrotu- Ty się na to godzisz albo nie. Jeśli nie, to płacisz gotówką, albo nie kupujesz w danym sklepie, albo po prostu kupujesz z głową- nie widzę problemu.
![]() |
#6 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
asiu, musisz mieć na pewno paragon i potwierdzenie wydruku z terminala, zazwyczaj jest tak, że jeśli nie ma możliwości zrobienia zwrotu na tę samą kartę, to można gotówką [ale papierki musisz mieć]. zadzwoń do firmy, z której ten sklep ma terminal lub sprawdź regulamin na ich stronie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Rozeznanie
|
Chodzi o Lidla.
Mam oczywiście paragon i wydruk z terminala, jednak kierowniczka powiedziała, że nie ma możliwości żeby zwrócić pieniądze na inną kartę czy wypłacić gotówkę. ---------- Dopisano o 17:13 ---------- Poprzedni post napisano o 17:10 ---------- Na ich stronie znalazłam tylko zasady zwrotu produktów przemysłowych i wg tych zasad: Za zwrócony towar klient otrzymuje jego równowartość widniejąca na dowodzie zakupu w taki sam sposób, w jaki dokonał płatności (zwrot gotówki, zwrot na kartę płatniczą/kredytową). Czyli wiadomo, że jeśli płaciłam kartą to nie ma opcji wypłaty gotówki, ale dlaczego nie mogą zwrócić na inną kartę? W innym sklepie już tak robiłam i nie było problemu. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
![]() zwrotu na inną kartę z tego co wiem się raczej nie praktykuje, ze względów bezpieczeństwa. to, że w jakimś sklepie ci tak zrobili, to albo jakaś firma nadal na to pozwala, albo to było dawno. natomiast wypłatę gotówki się praktykuje, ale często jeśli np, karta już nie istnieje [karta/konto zostało zamknięte]. czemu nie możesz przyjąć zwrotu na tę samą kartę? |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Konto usunięte
|
w żadnym sklepie, w którym coś zwracałam nie chcieli mi dokonać zwrotu na inną kartę ani wyplacić gotówki w taki przypadku. Ewentualnie proponowali wymianę na coś innego w tym zakresie cenowym. Dla mnie normalka.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Konto usunięte
|
sklep może sobie ustalić, że nie będzie robił zwrotów na inną kartę, nawet jeśli terminal na to pozwala
z prostego powodu - zwroty to tylko i wyłącznie dobra wola sprzedawcy i równie dobrze mógłby wcale zwrotów nie przyjmować (nie mówię tu oczywiście o zakupach w internecie czy wysyłkowo) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Rozeznanie
|
Płacone było kartą TŻ, który jest teraz 500km stąd.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
ja raz reklamowalam buty w Mango, placilam za nie kartą której juz nie mam, bez problemu wyplacili gotówke.
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Parę razy zwracałam- na swoją kartę- rzeczy kupione z karty mojej mamy i mówiłam, że tamtej karcie skończył się okres ważnosci. Nie miałam problemów z wymianą.
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
mowie o swoich zakupach
![]() |
#15 |
Wtajemniczenie
|
Kupowałam w Rossmanie, płaciłam kartą i okazało się, że nabili na kasę zbyt dużą kwotę - różnicę zwrócono mi od ręki w gotówce.
Może powiedz w tym sklepie, że konto do którego była przypisana karta zostało zamknięte? To, że coś się praktykuje nie oznacza, że jest to zgodne z prawem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:16.