Zwrot towaru (płatność kartą) - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-09-23, 12:14   #1
___asia___
Rozeznanie

Angry

Zwrot towaru (płatność kartą)

Co myślicie o sytuacji, w której aby zwrócić towar, za który płaciło się kartą trzeba podczas zwrotu posiadać tę samą kartę? Nie ma opcji wypłaty gotówki ani zwrotu pieniędzy na inną kartę.
Jest to w ogóle zgodne z prawem konsumenta?
___asia___ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-23, 12:27   #2
maacieek
Zakorzenienie

Dot.: Zwrot towaru (płatność kartą)

Skoro tak się praktykuje to znaczy że to jest zgodne z prawem. Inna sytuacja kupiłem sobe buty za 300 złotych wycohdzę ze sklepu ktoś mi te buty ukradł w autobusie przyjdzie za tydzień chcąc je oddać, kasjerka nie będzie pamiętała czy ja to ja więc powie że rzyjmie i że kasa wróci na konto ale nie bo ten gość chce do ręki lub na inne konto.

Wiem że przykład banalny i w sumie to mało realny ale coś w tym jest skoro zwracają kasę na konto z którego pobrało pieniądze.
And had a really, really, really good time
Take my hand, let's have a blast
And remember this moment for the rest of our lives
maacieek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-23, 12:47   #3
PaulinciaKWC
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ___asia___ Pokaż wiadomość
Co myślicie o sytuacji, w której aby zwrócić towar, za który płaciło się kartą trzeba podczas zwrotu posiadać tę samą kartę? Nie ma opcji wypłaty gotówki ani zwrotu pieniędzy na inną kartę.
Jest to w ogóle zgodne z prawem konsumenta?
Nie wiem czy jest zgodne bo się tym tematem nie interesowałam ale w każdym sklepie wlasnie tak to wyglądało. Zwrot pieniedzy na tą samą kartę
PaulinciaKWC jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-23, 12:49   #4
___asia___
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez PaulinciaKWC Pokaż wiadomość
Nie wiem czy jest zgodne bo się tym tematem nie interesowałam ale w każdym sklepie wlasnie tak to wyglądało. Zwrot pieniedzy na tą samą kartę
no chyba nie w każdym, bo już tak zwracałam i nie było problemu z wypłatą gotówki albo inną kartą
Stary 2013-09-23, 13:10   #5
Lukrecja_Borgia
Killing me softly

To sklep ustala warunki zwrotu- Ty się na to godzisz albo nie. Jeśli nie, to płacisz gotówką, albo nie kupujesz w danym sklepie, albo po prostu kupujesz z głową- nie widzę problemu.
Stary 2013-09-23, 15:57   #6
201803080934
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Lukrecja_Borgia Pokaż wiadomość
To sklep ustala warunki zwrotu- Ty się na to godzisz albo nie. Jeśli nie, to płacisz gotówką, albo nie kupujesz w danym sklepie, albo po prostu kupujesz z głową- nie widzę problemu.
to nie sklep ustala warunki zwrotu, tylko agent rozliczeniowy [firma, która dzierżawi terminale płatnicze punktom usługowo-handlowym].

asiu, musisz mieć na pewno paragon i potwierdzenie wydruku z terminala, zazwyczaj jest tak, że jeśli nie ma możliwości zrobienia zwrotu na tę samą kartę, to można gotówką [ale papierki musisz mieć]. zadzwoń do firmy, z której ten sklep ma terminal lub sprawdź regulamin na ich stronie.
201803080934 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-23, 16:13   #7
___asia___
Rozeznanie

Chodzi o Lidla.
Mam oczywiście paragon i wydruk z terminala, jednak kierowniczka powiedziała, że nie ma możliwości żeby zwrócić pieniądze na inną kartę czy wypłacić gotówkę.

---------- Dopisano o 17:13 ---------- Poprzedni post napisano o 17:10 ----------

Na ich stronie znalazłam tylko zasady zwrotu produktów przemysłowych i wg tych zasad:
Za zwrócony towar klient otrzymuje jego równowartość widniejąca na dowodzie zakupu w taki sam sposób, w jaki dokonał płatności (zwrot gotówki, zwrot na kartę płatniczą/kredytową).
Czyli wiadomo, że jeśli płaciłam kartą to nie ma opcji wypłaty gotówki, ale dlaczego nie mogą zwrócić na inną kartę? W innym sklepie już tak robiłam i nie było problemu.
Stary 2013-09-23, 16:19   #8
201803080934
Konto usunięte

Cytat:
Chodzi o Lidla.
Mam oczywiście paragon i wydruk z terminala, jednak kierowniczka powiedziała, że nie ma możliwości żeby zwrócić pieniądze na inną kartę czy wypłacić gotówkę.
niestety nie wiem jakie terminale ma lidl. musiałabyś albo znaleźć na necie, albo pójść do sklepu i się dowiedzieć [zapytać albo po nalepkach przy kasach popatrzeć].

Cytat:
Na ich stronie znalazłam tylko zasady zwrotu produktów przemysłowych i wg tych zasad:
Za zwrócony towar klient otrzymuje jego równowartość widniejąca na dowodzie zakupu w taki sam sposób, w jaki dokonał płatności (zwrot gotówki, zwrot na kartę płatniczą/kredytową).
Czyli wiadomo, że jeśli płaciłam kartą to nie ma opcji wypłaty gotówki, ale dlaczego nie mogą zwrócić na inną kartę? W innym sklepie już tak robiłam i nie było problemu.
ale sklep sobie tego sam nie ustala nie sugeruj się stroną lidla.

zwrotu na inną kartę z tego co wiem się raczej nie praktykuje, ze względów bezpieczeństwa. to, że w jakimś sklepie ci tak zrobili, to albo jakaś firma nadal na to pozwala, albo to było dawno.
natomiast wypłatę gotówki się praktykuje, ale często jeśli np, karta już nie istnieje [karta/konto zostało zamknięte].

czemu nie możesz przyjąć zwrotu na tę samą kartę?
201803080934 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-23, 16:20   #9
201605301111
Konto usunięte

w żadnym sklepie, w którym coś zwracałam nie chcieli mi dokonać zwrotu na inną kartę ani wyplacić gotówki w taki przypadku. Ewentualnie proponowali wymianę na coś innego w tym zakresie cenowym. Dla mnie normalka.
201605301111 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-23, 16:27   #10
af6a7928a10f2efb7030debf852af0b1c87659cc
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Grin Pokaż wiadomość

ale sklep sobie tego sam nie ustala nie sugeruj się stroną lidla.
sklep może sobie ustalić, że nie będzie robił zwrotów na inną kartę, nawet jeśli terminal na to pozwala
z prostego powodu - zwroty to tylko i wyłącznie dobra wola sprzedawcy i równie dobrze mógłby wcale zwrotów nie przyjmować (nie mówię tu oczywiście o zakupach w internecie czy wysyłkowo)
af6a7928a10f2efb7030debf852af0b1c87659cc jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-23, 16:27   #11
___asia___
Rozeznanie

Płacone było kartą TŻ, który jest teraz 500km stąd.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-09-23, 20:37   #12
kaja2301
Zakorzenienie

ja raz reklamowalam buty w Mango, placilam za nie kartą której juz nie mam, bez problemu wyplacili gotówke.
Stary 2013-09-23, 22:05   #13
cherry_flamme
Zakorzenienie

Parę razy zwracałam- na swoją kartę- rzeczy kupione z karty mojej mamy i mówiłam, że tamtej karcie skończył się okres ważnosci. Nie miałam problemów z wymianą.

Zwłaszcza 30 ostatnich dni.
cherry_flamme jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-24, 11:01   #14
PaulinciaKWC
Zakorzenienie

Cytat:
no chyba nie w każdym, bo już tak zwracałam i nie było problemu z wypłatą gotówki albo inną kartą
mowie o swoich zakupach
PaulinciaKWC jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-24, 16:20   #15
Aramintha
Wtajemniczenie

Kupowałam w Rossmanie, płaciłam kartą i okazało się, że nabili na kasę zbyt dużą kwotę - różnicę zwrócono mi od ręki w gotówce.

Może powiedz w tym sklepie, że konto do którego była przypisana karta zostało zamknięte?

Cytat:
Napisane przez maacieek Pokaż wiadomość
Skoro tak się praktykuje to znaczy że to jest zgodne z prawem.
To, że coś się praktykuje nie oznacza, że jest to zgodne z prawem.
Aramintha jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości