|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Paraliż senny/porażenie przysenne :(((((((((
Czy ktoś przeżył coś podobnego ? Udać się z tym do lekarza ? Co robić ?
![]() To było straszne.Obudziłam się i nie mogłam się ruszyć, ani drgnąć, zaczęłam krzyczeć "mamo!"ale nie mogłam z siebie wydusić żadnego dźwięku, czułam jak coś dusi mnie w klatce piersiowej, miałam wrażenie, że ktoś nade mną stoi, coś ściągało ze mnie kołdrę ![]() ![]() ![]() ![]() Nie wyśmiejcie mnie, ale przeraziło mnie to co wyczytałam : " Według badań kulturoznawczych antropologów paraliż senny może odpowiadać w wierzeniach ludowych za pojawiający się w wielu kulturach motyw demona nocnego, który paraliżuje swoją ofiarę, czasem po to, by wykorzystać ją seksualnie (por. mara, sukub, inkub). " ![]() ![]() ![]() ![]() Chyba zwariuję jak to się powtórzy ![]() ![]() Edytowane przez Limaa Czas edycji: 2013-09-23 o 11:54 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Paraliż senny/porażenie przysenne :(((((((((
Wydaje mi się, że był już gdzieś wątek na podobny temat i to co tam dziewczyny wypisywały, jeżyło mi włosy na głowie.
Nie miałam nigdy takiej sytuacji i obym nie miała ![]() ![]() Edycja: Znalazłam -https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=135277 Edytowane przez karolynka90 Czas edycji: 2013-09-23 o 12:34 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Konto usunięte
|
Jest juz watek i to nie jeden na ten temat, wystarczyło poszukać. W każdym razie, jesli nie masz tego regularnie to nie ma sie co bac, gdybys miala z raz na miesiac lub czesciej, to powinnas sie udac do neurologa.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Konto usunięte
|
Moze to byl tzw. skurcz? Czasami to mam. Moze to rowniez miec podloze nerwicowe. Dla obu tych przypadkow polecam magnez. W szczegolnosci przy skurczach.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Konto usunięte
|
Autorka napisała, ze miala paraliz senny, a nie skurcz, wiec nie wiem po co wyskakujesz tu z magnezem... paraliz senny nie jest niczym patologicznym o ile nie zdarza sie zbyt czesto, jesli tak, wowczas neurolog przypisuje jakies tabletki na obnizenie aktywnosci jakiejs tam sfery mózgu i paralize senne mijaja.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
też to mam;
normalna rzecz ---------- Dopisano o 14:13 ---------- Poprzedni post napisano o 14:12 ---------- http://joemonster.org/art/19652
![]() |
#8 |
Rozeznanie
|
Kilka lat temu bardzo często mnie to spotykało :/ a później samo przeszło nagle i już naprawde od dawna mi się to nie przytrafiło (na szczęscie). Nie wiem niestety co sprawiło, że ta przypadłość odeszła
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Wtajemniczenie
|
To nic nadzwyczajnego, nie ma się czym stresować mimo że jest to dość nieprzyjemne
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Rozeznanie
|
Nie panikuj, wiele ludzi tak ma, zapewne przez długi czas już tego nie doświadczysz.
Swoją drogą... miałam to tylko dwa razy w życiu, a szkoda ![]()
![]() |
#11 |
Przyczajenie
|
Brr... Aż mnie ciarki przeszły na samo wspomnienie. U mnie przebiega to trochę inaczej. Budzę się w środku nocy, nie mogę się ruszyć ani mówić. I mam problem z utrzymaniem otwartych oczu. Co otworzę to zaraz mi się zamykają. Jestem wtedy świadoma i totalnie przerażona. W myślach powtarzam sobie " otwórz oczy, otwórz oczy, uspokój się". Taki stan trwa u mnie może z pół minuty. Ta bezsilność jest chyba najgorsza. Na szczęście żadna mara, demon czy inna postać nade mną nie stoi. Wtedy to bym już tych oczu nie otworzyła. Zawał na miejscu murowany.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Miewałam to jako dziecko, coś okropnego!
![]() Do dziś pamiętam,że ZAWSZE, kiedy w moim śnie pojawiał się nietoperz, to właśnie będę chciała krzyczeć i nie będę mogła, koszmarne uczucie - ta wiedza, co się zaraz zdarzy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
mam nadzieję, ze to minie kiedyś; w sumie zdarza mi się tak już.. z kilka lat; zawsze wieczorem nim głęboko zasnę
![]() |
#14 |
Rozeznanie
|
Jakieś 2 lata temu przydarzyło mi się dokładnie to samo. Uczucie straszne, nie do opisania. Przekopałam cały internet i w sumie to dowiedziałam się że czasem tak się zdarza. Sporo osób opisywało odobne doświadczenia z tym że ja nie miałam żadnych wizji demonów itd.
Na szczęście do tej pory to sie nie powtórzyło
![]() |
![]() |
#15 |
lokalna gwiazda
|
Raz w życiu mi się to zdarzyło. Przykryłam się kołdrą, aż leżała mi na szyi i w pozycji na plecach zasnęłam. Obudziłam się z wrażeniem, że coś siedzi mi na piersiach wyciskając powietrze z płuc i jednocześnie zaciska rękę na mej szyi. Nie mogłam wydobyć z siebie głosu. Przerażające.
Nigdy nie śpię na plecach, to był jedyny raz i nigdy więcej to doświadczenie się nie powtórzyło. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:31.