|
|||||||
| Notka |
|
| Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych! |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Raczkowanie
|
jak wygląda studiowanie budownictwa? ;)
Za kilka dni rozpoczynam studia i szczerze mówiąc nurtuje mnie mnóstwo pytań, nawet o całkiem błahe rzeczy
![]() Chciałabym dowiedzieć się jak wygląda taki zwyczajny wykład, ale i też laboratorium, ćwiczenia, projekty itd. W jaki sposób odbywają się różne zaliczenia, czy wykładowcy sprawdzają wiedzę z zaskoczenia, pytają, czy trzeba się jakoś specjalnie udzielać w grupie (strasznie tego nie lubię )? Jeśli któraś z Was studiuje budownictwo (albo i niekoniecznie) to będę wdzięczna za krótki opis tego jak to wszystko wygląda Wiem, że podobne tematy był już zakładane, ale każdy kierunek wygląda inaczej ![]() No i oczywiście pytanie o to czy łatwo jest znaleźć wolny czas, a nie ciągle siedzieć nad książkami, choć wiem że studia te do łatwych nie należą, więc nie spodziewam się totalnego luzu :P Będę wdzięczna za wszelkie informacje, wskazówki i rady dla przyszłego studenta
|
|
|
|
|
#2 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: jak wygląda studiowanie budownictwa? ;)
Może powiedz na jaką uczelnię się wybierasz??
Moim zdaniem najważniejsze jest to, żeby w miarę na bieżąco robić projekty i starać się ogarniać materiał. Bez systematyczności można się nieźle zakopać i może zabraknąć czasu, żeby to wszystko nadrobić.
|
|
|
|
|
#3 |
|
Raczkowanie
|
no właśnie, napisz na jaką uczelnię się wybierasz
Na wykładach się właściwie tylko słucha i notuje, na ćwiczeniach prowadzący zwykle rozwiązuje zadania na tablicy, na laboratoriach przeważnie są wykonywane doświadczenia i wypada być przygotowanym często prowadzący pyta albo robi kartkówkę na początku. I jest dużo projektów do robienia, u mnie jest sporo projektów na których wykonanie jest cały semestr i się chodzi z nimi i konsultuje co jakiś czas. Z zaskoczenia raczej nie pytają, chociaż to zależy od prowadzącego, zwykle mówią, że na laboratorium się trzeba przygotować bo będzie pytał, przy oddawaniu projektów też zazwyczaj pytają. A co do wolnego czasu to w sesji nie ma go właściwie wcale (chyba, że ktoś bardzo pilnie cały semestr pracował), ale tak ogólnie nie jest z tym źle, wiadomo, czasem jest więcej rzeczy do zrobienia/nauczenia (szczególnie pod koniec semestru, kiedy to z prawie każdego przedmiotu jest kolokwium) czasami mniej. |
|
|
|
|
#4 |
|
Zakorzenienie
|
Na wykładach- słuchasz i notujesz, raczej nie pytają
Na ćwiczeniach- rozwiązuje się zadania, raczej nei zdarza się, żeby wyłącznie prowadzący mówił i rozwiązywał zadania, zazwyczaj po wstępie, robią to studenci, oczywiście tzreba być na bieżąco z pprzednimi zagadnieniami oraz z wykłedm Na laboratoriach- zazwyczaj wejściówki/wyjściówki, do tego podczas wykonywania ćwiczeń też pytają, na koniec sprawozdanie |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Szkoła i edukacja
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:03.

)? Jeśli któraś z Was studiuje budownictwo (albo i niekoniecznie) to będę wdzięczna za krótki opis tego jak to wszystko wygląda
Wiem, że podobne tematy był już zakładane, ale każdy kierunek wygląda inaczej